The Way of: THQ - Deel 1

Geplaatst:
Aangepast: 16 augustus 2020 22:29

In deze speciale The Way of ... nemen we je mee door de geschiedenis van uitgever THQ. De Amerikaanse uitgever, die sinds 23 januari niet meer bestaat en een rijke geschiedenis aan goede series heeft achtergelaten. Neem bijvoorbeeld Saints Row, Darksiders of Company of Heroes. Een hoop van die games zullen nu bij andere uitgevers en ontwikkelaars worden ondergebracht en hopelijk worden voortgezet.

1989, het begin

THQ (Toy Head-Quarters) werd opgericht in 1989 door Jack Friedman, een veteraan uit de speelgoedindustrie. De beste man was jarenlang directeur en bovendien oprichter van LJN Toys. Het bedrijf werd gevestigd in Californië. Hij investeerde zelf een miljoen dollar in het bedrijf. Het doel was met het bedrijf een volledige lijn van speelgoed te produceren. Toch begon THQ al vroeg met het uitgeven van games. Zo werd de eerste Prince of Persia, van ontwikkelaar Brøderbund Software, onder de vlag van THQ uitgegeven.

Peter Pan and the Pirates is de eerste game van THQ

De allereerste game in opdracht van THQ was Fox's Peter Pan & The Pirates: The Revenge of Captain Hook die werd ontwikkeld door Equilibrium voor de Nintendo Entertainment System en in 1991 werd uitgebracht. De game was gebaseerd op de gelijknamige tekenfilmserie.

Het was een side-scrolling game, waarbij je in de huid van Peter Pan kruipt en de strijdt aangaat met Kapitein Haak.

In de zomer van 1991

De naam T*HQ wordt veranderd in THQ. Dit is de naam zoals we die vandaag de dag kennen. In de zomer van dat jaar geeft THQ toestemming om overgenomen te worden voor zo'n 33 miljoen dollar door Trinity Acquisition Corp in ruil voor 51,1% van de aandelen. Jack Friedman wordt benoemd als voorzitter van het bedrijf.

THQ stopt met het produceren van speelgoed

In 1994 is er besloten dat het bedrijf alleen verder gaat met het uitgeven van games. Het uitgeven van speelgoed is verleden tijd. Het bedrijf maakte onder andere bordspellen, zoals die van Home Alone.

Niet alleen het bovenstaande bordspel werd door THQ uitgegeven, ook werd onder de vlag van THQ de videogame van Home Alone uitgegeven voor de NES en later ook voor de Super Nintendo.

Jack Friedman verlaat THQ

Jack Friedman verliet een jaar later het bedrijf en ging naar Jakks Pacific. Jack Friedman overleed in 2010 na een aantal weken in het ziekenhuis te hebben gelegen. Friedman werd 70 jaar.

Lees deel twee van The Way of THQ

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer