Guide
Beginnerstips voor Farming Simulator 25
23 november 2024Heb je wat extra hulp nodig met Farming Simulator 25? Wij hebben enkele beginnerstips voor je klaarstaan, zodat je zonder fouten een goed begin maakt.
Het is weer tijd om de boer uit te hangen, want Farming Simulator 25 is verschenen voor de pc, PlayStation 5 en de Xbox Series. Het is ondertussen een franchise die al flink wat delen kent, maar we hebben met alle trailers al kunnen zien dat er veel vernieuwingen aanwezig zijn. Nu is dat natuurlijk altijd welkom, maar weet het ook Farming Simulator 22 te evenaren? Die game heeft ondertussen al de nodige DLC’s en mods ontvangen. In deze review kijken we in welke staat Farming Simulator 25 is verschenen en of het een aanrader is voor nieuwkomers en veteranen.
Hoe je begint in Farming Simulator 25 ligt aan de kennis die je hebt van de franchise. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de boerderij van je grootvader over te nemen en de daarbij horende machines. Dit is de ideale manier van starten voor nieuwkomers, want het kopen van machines kan lastig zijn. De veteranen kunnen er ook voor kiezen om alleen de boerderij over te nemen of met helemaal niets te starten. Hoewel dit deel NPC’s introduceert is er geen verhaal of carrière modus aanwezig en kan ik niet zeggen dat de tutorial echt nuttig is. Je moet met andere NPC’s praten voor informatie, maar qua taalgebruik en bewegingen lijken ze net robots. De wereld oogt door deze mensen wel iets minder leeg, maar de wereld is nog steeds erg verlaten. En dat is jammer, want hoewel de hele game draait om landbouw is het ook fijn om in een dynamische wereld aan de slag te zijn. Dit is momenteel alleen het geval door de weersomstandigheden en de daarbij behorende kalender voor de gewassen. Hoewel ik zelf nog geen tornado’s heb meegemaakt, ziet het weer er wel sterk uit dankzij de verbeterde graphics. Als je besluit om met helemaal niets te beginnen, heb je meer vrijheid om te focussen op de gewassen die je wilt gaan telen. Daarbij kun je ook eerder de keuze maken om je te richten op veeteelt, bosbouw of kasbouw. De machines en voertuigen voor deze onderdelen zijn nog steeds erg prijzig en daardoor is het jammer dat Giants Software je niet de optie geeft om bij het opstarten van een nieuwe save, al een focus te kiezen. Nu is het voor in ieder geval nieuwkomers een aardige uitdaging om daar al voor de mid-game aan te beginnen.
Mocht je niet bekend zijn met deze franchise dan zal ik de gameplay even toelichten. In het begin krijg je toegang tot vijf velden. Deze zul je moeten ploegen en inzaaien, zodat je na enkele dagen het gewas kan oogsten. Meestal begin je met iets simpels zoals graan, gerst, haver en koolzaad. Om je winst te verhogen kun je de velden bemesten, rollen en het onkruid weghalen. Aangezien je nu nog geen productieketens hebt, moet je het graan verkopen bij één van de verkooppunten of je slaat het tijdelijk op in je silo. Het economische systeem in Farming Simulator 25 is namelijk dynamisch, waardoor producten in bepaalde maanden minder of juist meer waard zijn. Dit herhaal je meerdere keren, maar gelukkig kun je hulpjes inschakelen. Terwijl jij lekker je favoriete onderdelen aan het doen bent, kunnen de AI-helpers het land ploegen of bijvoorbeeld inzaaien. Hoewel de AI overduidelijk verbeterd is en ook de zijkanten van een veld meeneemt, werken ze wel ontzettend traag. Ik had tijdens mijn speelsessies ook regelmatig het probleem dat ze opeens willekeurig stopten met werken. Ze van locatie A naar B laten rijden is een stuk frustrerender, omdat ze niet zelf besluiten om achteruit te rijden en in plaats daarvan tegen een schuur botsen. We kunnen dus zeggen dat het systeem nog niet perfect is.
Het mooie aan Farming Simulator 25 is dat er meerdere nieuwe gewassen aanwezig zijn en je daardoor uit vijfentwintig soorten kunt kiezen. Wortelen, aardappelen, spinazie, bonen en rijst vereisen allemaal hun eigen machines en daar werk je dan ook naartoe. Je kunt gerust de veeteelt links laten liggen als jij daar geen interesse in hebt. Ook in dit deel heb je dus de vrijheid om te focussen op wat jij leuk vindt. De productieketens zijn dit keer ook verder uitgebreid en dat is eigenlijk mijn favoriete onderdeel. Gewoon mijn graan of koolzaad verkopen vind ik geen interessante manier van geld verdienen om verder te komen. Door fabrieken te kopen kun je echter producten maken. Koolzaad kun je bijvoorbeeld omzetten in olie die je vervolgens kunt opslaan tot de maand met de beste prijs is aangebroken. Van hout kun je planken, speelgoed en wagens maken. Met de dieren kun je dit weer verder uitbreiden met kaas, chocolade, kleding en zelfs noedelsoep. Er valt dus genoeg te doen in Farming Simulator 25 en daardoor ben je weer uren zoet. Op dat gebied doet de game het dus zeker weer goed.
Qua veeteelt zijn er zowel positieve als negatieve punten. We hebben meer dieren dan ooit tevoren. De kippen, geiten, schapen en koeien zien er fantastisch uit, en hetzelfde geldt voor hun nakomelingen. Naast dat het relatief onduidelijk is hoe je voor deze beesten moet zorgen. Ben je vooral bezig met het leveren van voedsel en water. Paarden kun je nog borstelen, maar met de andere dieren kun je vrij weinig. Je zit dus vooral naar een menu te kijken. Een ander dingetje is momenteel de performance. De drie mappen zien er fantastisch uit en dat we eindelijk een Aziatische mappen hebben, is zeker een pluspunt. De cultuur en bouwstijl zijn daar compleet anders en dat zorgt voor een compleet andere omgeving. Door alle kronkelwegen is het wel meer gericht op de ervaren bestuurders. Het is alleen jammer dat de kwaliteit erg verschillend is. De bandafdrukken op het veld worden nu goed getoond en als gevolg komt er modder op je banden terecht. Die modder heeft nog wel eens de neiging om te glitchen en ook de banden doen soms erg raar. Je moet niet raar opkijken als een band opeens stilstaat of de andere kant opdraait. De focus van de game ligt overduidelijk op de vele voertuigen, machines en dieren, waardoor de gebouwen en personages er in vergelijking erg middelmatig uitzien. De binnenkant van de huizen zijn gewoon 2D-schermen met veel pixels. Hetzelfde gebeurt met de gewassen die na het oogsten in je laadbak liggen. Ik merkte dat mijn PlayStation 5 regelmatig moeite had om de wereld goed weer te geven. Dit merk je vooral aan de bomen die eerder lijken op een uitgeknipte kartonnen boom. Pas wanneer je dichterbij bent worden ze volledig ingeladen. Hoewel de meeste seizoenen geen enkele probleem vormen, is dat niet het geval met sneeuw. Het gebeurde regelmatig dat de sneeuw opeens verdween en dan weer terugkwam. Daarnaast verdwijnt het per vierkant wat nogal opvallend is. De performance problemen voor de PlayStation 5 zijn echter niet zo rampzalig als waar de pc-spelers mee moeten dealen.
De game heeft dit keer ook minder customisatie. Het maken van je eigen personage biedt bijna geen opties en ik kwam mijzelf letterlijk tegen toen ik met een NPC aan het praten was. De machines en tractors moeten het ook ontgelden, want er lijken er toch een stuk minder aanwezig te zijn. Met daarbij minder opties om ze aan te passen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik dit niet erg vind. Hoe meer machines en tractoren, hoe erger ik in de war raak als ik weer iets moet kopen. Minder is voor mij dus beter, maar voor fans zal dit wel een grote domper zijn. Om maar direct alle kritiek uit de weg te ruimen, focussen we even op de menu’s. Misschien ligt het aan mij, maar ik had zeker moeite om alle informatie te vinden. Bij de tractoren die je in bezit hebt, is het niet mogelijk om eenvoudig te zien of het werkt met een bepaalde machine. Daarnaast lijken de menu’s bijna willekeurig in elkaar gezet te zijn, waardoor je telkens op een andere knop moet drukken om nieuwe informatie te vinden. Wat je krijgt te zien is, op de voertuigen na, wel erg duidelijk. Met een blik op de agenda weet je direct wanneer je bepaalde gewassen moet zaaien en oogsten. Het is dan weer flink scrollen om te zien hoeveel jouw producten waard zijn in een specifieke maand. Het had allemaal net wat gebruiksvriendelijker gemogen, maar het besturen van de voertuigen spreekt in ieder geval voor zich. Dit kun je zoals vanouds doen in third-person en first-person perspectief. Hetzelfde geldt voor het wandelen, maar als je de middelmatige animaties niet wilt zien kun je je beter verplaatsen in first-person.
Al het bovenstaande is niet het enige waar je je bezig mee kunt houden in Farming Simulator 25. Om tussendoor wat geld te verdienen en alvast nieuwe gewassen uit te proberen, kun je contracten aannemen. Als je de juiste voertuigen niet heb, kun je ze lenen. Ditmaal zijn de contracten lekker afwisselend, waardoor je gras moet maaien, bomen moet omhakken en verschillende gewassen kunt oogsten. Het ploegen en weghalen van het onkruid zijn ook opties. Ideaal dus als je eventjes moet wachten. De contracten lopen wel op tijd en dat is dan weer vervelend, want de velden zijn best groot. Ik kwam er in ieder geval achter toen ik na eeuwen klooien eindelijk katoenbalen in had geladen. Ben je te laat dan moet je schadekosten betalen. Ik kan je verzekeren dat het ook mogelijk is om in het water te rijden en dat je personage dan begint te zwemmen. Ik moet bekennen dat ik dat heel graag wilde uittesten, maar niet met deze belangrijke lading die nu op een onmogelijke plek ligt te chillen. Het leven van een boer is niet zonder vallen en opstaan en het spelen van de game ook niet. Dat krijg je ervan als je de weg niet volgt om tijd te besparen. Naast de contracten kun je zelf nog aan de slag met het neerzetten van verschillende gebouwen.
Om je eigen elektriciteit op te wekken heb je de mogelijkheid om zonnepanelen en windmolens te plaatsen. Dit levert direct wat passieve inkomsten op. Het interessantste is de groentekas, waarin je onder andere aardbeien, paddenstoelen en sla kunt telen. Het zorgt ervoor dat je het gehele jaar bezig kunt zijn met verschillende gewassen. Je hoeft alleen de gewassen te selecteren en regelmatig water te brengen, waardoor het minder tijd kost dan het bewerken van alle velden. Ook hier is wel het nadeel dat je vooral bezig bent met een menu en niet echt met de gewassen zelf. Wanneer je de zagerij hebt gekocht, wordt het ook mogelijk om gebouwen en projecten vanaf het begin te maken. Op deze manier moet je telkens grondstoffen brengen, totdat het project helemaal is voltooid. Ik vond dit eerder een zijmissie, want als boer ligt je focus daar helemaal niet op. Het is natuurlijk wel leuk voor de spelers die van afwisseling houden en graag met een extra project bezig zijn. Het is dus zeker geen verkeerde toevoeging. Qua verkopen ben je dit keer niet alleen aangewezen op bepaalde distributiepunten, maar kun je ook gewassen in je eigen winkeltje neerzetten. In de streek waar ik woon is dat heel gewoon, waardoor ik dit zeker heb gebruikt. Het maakt de game net een stukje realistischer. Het doet verder weinig hoor, maar het is in ieder geval dicht bij huis. De Farming Market daarentegen is wat verder gelegen op de map en wordt gevuld naarmate jij daar spullen brengt. In het begin van de game is het dus gewoon een lege hal met tafeltjes. Dit kun je gewoon negeren, maar het brengt net wat meer dynamiek en leven op de map. Ze hebben daarnaast ook de neiging om net wat meer te betalen voor jouw goederen.
Fans van Farming Simulator moeten zich vooral afvragen of ze enthousiast zijn over de verbeteringen en vernieuwingen in Farming Simulator 25. De drie mappen zien er goed uit en dankzij de Aziatische map krijgen we een totaal andere omgeving. De nieuwe gewassen, productielijnen en veedieren zijn zeker interessant en bieden nu nog meer speelplezier. Voor nieuwkomers is Farming Simulator 25 dus aan te raden. De AI, ondanks de ongemakken, is een stuk verbeterd en de contracten die je kunt aannemen zijn lekker afwisselend. Door de toevoeging van NPC’s en een andere tutorial word je beter geholpen, maar het is nog steeds een beetje onvriendelijk. Hetzelfde geldt voor de menu’s, waarin je veel moet rondklikken om de juiste informatie te vinden. Voor een volgende Farming Simulator zou ik graag een levendige wereld zien en de optie om direct aan het begin van de game een specialisatie te kiezen. De console-versie heeft enkele performance problemen die storend zijn, maar niet gamebreaking. Je kunt nu in ieder geval genieten van de betere en mooiere weersomstandigheden en zelfs constructieprojecten opstarten. Farming Simulator 25 haalt dus een nette voldoende, maar verschilt niet extreem veel van Farming Simulator 22 en kent nog enkele problemen.
Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.
In dit artikel
Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.
Ontwikkelaar:
Giants Software
Uitgever:
PLAION
Release:
12 november 2024
Reviewscore:
Platforms:
Guide
Heb je wat extra hulp nodig met Farming Simulator 25? Wij hebben enkele beginnerstips voor je klaarstaan, zodat je zonder fouten een goed begin maakt.
Nieuws
Farming Simulator 25 is nu al het meest succesvolle deel in de franchise, met meer dan twee miljoen verkochte exemplaren in de eerste week van release!
Alles wat je moet weten over
Farming Simulator 25 komt eraan en daardoor kun jij alvast alle informatie rondom deze game lezen! Op die manier ben je helemaal voorbereidt voor de...
Trailer
Ontwikkelaar Giants Software brengt Aziatische landbouw naar Farming Simulator 25 met de nieuwe Huntan Pantai map.