Review: Animal Crossing: New Horizons - de perfecte ontsnapping aan het echte leven Nintendo Switch

-

Animal Crossing: New Horizons is eindelijk hier en houdt een groot deel van de wereld in zijn greep. Overal waar je kijkt, hebben mensen het over Animal Crossing en dat is eigenlijk ook niet zo gek. Een super relaxte life-sim in de meest schattige stijl ooit is natuurlijk dé lockdown-game bij uitstek. Verplicht thuis moeten blijven zitten, lijkt ineens een stuk minder erg wanneer je toch gewoon de hele dag op je eigen tropische eiland kunt vertoeven. Is Animal Crossing: New Horizons echter wel zo'n goede game, of gaat deze toch al snel weer vervelen? Ik sloot mezelf vrijwillig thuis op om dat voor je uit te zoeken.

Op een onbewoond eiland

Animal Crossing: New Horizons is de eerste Animal Crossing-game voor de Nintendo Switch. Nu had ik al torenhoge verwachtingen van deze game, maar nadat Nintendo vorig jaar had aangekondigd dat de game uitgesteld zou worden naar dit jaar, werden deze verwachtingen alleen maar hoger. Gelukkig kan ik stellen dat mijn eerste indrukken van de game ontzettend positief waren. In dit deel in de Animal Crossing-serie ga je niet in een dorp wonen, maar kies je ervoor om op een onbewoond eiland te gaan leven. Tom Nook heeft namelijk weer een lucratieve nieuwe business opgezet waarmee jij samen met twee andere Villagers als eerste een onbewoond eiland gaat bewonen. Natuurlijk is het aan jou de taak om het eiland een beetje op te ruimen en vervolgens te transformeren in een waar paradijs waar alle Villagers graag willen wonen.

Voordat je naar je eiland toe gaat, krijg je de keuze om op een eiland op het noordelijk halfrond of op het zuidelijk halfrond te gaan wonen. Dit is van invloed op de tijd en het seizoen die je in-game te zien krijgt. Animal Crossing synchroniseert de tijd op je eiland namelijk met de tijd in de echte wereld, waardoor het op jouw eiland dus ook donker is wanneer je in de late uurtjes aan het spelen bent. De tijd en het seizoen op je eiland bepalen welke insecten en vissen je er kunt vangen en ook welke winkels wel of niet open zijn. Dit zorgt ervoor dat je enerzijds min of meer gedwongen wordt om de game te spelen in het tempo dat de game jou geeft, maar aan de andere kant zul je dus ook niet gaan haasten om alles maar zo snel mogelijk vrij te spelen. Daarnaast ben je zo ook veel eerder geneigd om de game meerdere malen per dag op te pakken en steeds weer naar de game terug te keren om te zien wat je deze keer op je eiland kunt vinden.

Animal Crafting

In Animal Crossing: New Horizons zijn heel wat nieuwe features toegevoegd die we nog niet eerder in de franchise hebben gezien. De voornaamste feature is de toevoeging van de Workbench en daarmee de mogelijkheid om alles te maken wat je maar kunt bedenken. Voorheen was het namelijk zo dat je de tools die je nodig had, zoals je vlindernet, schep en vishengel, in de winkel moest kopen en vervolgens oneindig kon gebruiken. Nu is dat niet meer zo en moet je, met de middelen die je op je eiland kunt vinden, zelf je gereedschappen maken. Deze zullen na verloop van tijd ook breken, zodat je steeds weer nieuwe moet maken. Ook het meubilair dat je in je huis en op je eiland kunt plaatsen, kun je nu zelf maken. Voorheen kon je meubels alleen kopen of krijgen van andere Villagers. Nu je de mogelijkheid hebt om dingen zelf te maken, draait de game niet meer alleen om het verkrijgen van zoveel mogelijk Bells, de valuta in de game, maar heb je zelf de vrijheid om je eigen meubilair te maken, van stoelen tot muziekinstrumenten, van spiegels tot infraroodcamera's en alles daartussenin.

Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid om je eiland geheel naar eigen inzicht in te richten. In de vorige Animal Crossing-games was je qua mogelijkheid om te decoreren eigenlijk beperkt tot je eigen huis, maar in New Horizons kun je ook het eiland compleet verbouwen. Je kunt er niet alleen verschillende meubels en decoraties plaatsen, maar je krijgt ook de mogelijkheid om het landschap aan te passen en zelfs een hele infrastructuur aan te leggen. Daarnaast heb jij ook de regie over waar alle gebouwen komen te staan, inclusief de woningen van de Villagers. Het decoreren van je huis is je in dit deel overigens een heel stuk makkelijker gemaakt. Animal Crossing: New Horizons heeft namelijk een handige feature uit Animal Crossing: Happy Home Designer geleend. Je hoeft nu niet meer continu met meubels te slepen om je huis in te richten, maar je kunt nu gemakkelijk vanaf een top-down-perspectief vrij al je meubels verslepen, waardoor het inrichten van je droomhuis een eitje wordt.

Hottentottententententoonstelling

Wanneer je voor het eerst op je eiland aankomt, lijkt het nog helemaal nergens op. Iedereen woont in een tent en ook alle gebouwen die je vrijspeelt, beginnen als een armoedig tentje. Al gauw krijg je de mogelijkheid om je eigen woning te upgraden naar een echt huis en die van je Villagers zullen dan al gauw volgen. Uiteraard zit hier wel een prijskaartje aan vast, want Tom Nook is en blijft een smerige capitalist. Ja, ook in deze game ben je de al moddervette kas van de wasbeer aan het spekken met Bells die je verdiend hebt door je rotzooi aan zijn neefjes te verkopen. Er is nu echter ook een andere soort valuta aan de game toegevoegd. Wanneer je voor het eerst naar het eiland komt, geeft Tom Nook je namelijk een smartphone waarmee je Nook Miles kunt verzamelen. Deze Animal Crossing-variant van Air Miles kun je verkrijgen door verschillende doelen te behalen of verschillende activiteiten te doen. Met deze Nook Miles kun je exclusieve voorwerpen en upgrades kopen en worden aan het begin van de game ook gebruikt om de eerste lening aan Tom Nook terug te betalen.

Een andere nieuwe feature die aan Animal Crossing: New Horizons is toegevoegd, is de mogelijkheid om samen met anderen te spelen. De mogelijkheid om het dorp van anderen te bezoeken, zat ook al in de vorige Animal Crossing-games, maar in dit deel is de co-op-ervaring toch een stukje verder uitgebreid. Je hebt namelijk nu ook de mogelijkheid om couch co-op met tot wel drie andere spelers te spelen. Hierbij is een speler de leider en de andere spelers zijn de volgers. De volgers kunnen wel vis en insecten vangen, maar zijn zelf niet in staat om voorwerpen op te pakken of met Villagers te praten. Op zich leuk om eens te doen met mensen die totaal geen gamers zijn, of mensen die nog nooit een Animal Crossing-game hebben aangeraakt om ze een beetje kennis te laten maken met de game, maar de voorkeur gaat toch echt uit naar online spelen. Wanneer je online, of via local wireless, speelt, kun je elkaars eilanden bezoeken en met tot wel acht spelers tegelijk op een eiland zitten. Wanneer je iemands eiland bezoekt vanaf je eigen console, krijg je veel meer mogelijkheden dan wanneer je aan het co-oppen bent op dezelfde console. Dit betekent echter wel dat je ook de mogelijkheid hebt om iemands eiland te griefen door bomen om te hakken of alles uit de grond te scheppen. Dit hoeft echter geen issue te zijn, want zeg nou zelf, welke persoon die Animal Crossing speelt, zou nou ooit zoiets doen?

Het eindoordeel van Claudia Tjia

De eerste Animal Crossing-game op de Nintendo Switch is zeker een ontzettend geslaagde versie. De nieuwe features die aan de game zijn toegevoegd, tillen de game naar een hoger niveau en geven je nog meer stimulans om de game steeds weer opnieuw op te pakken. Naast de vele nieuwe features is Animal Crossing: New Horizons ook nog steeds gewoon een oude vertrouwde Animal Crossing-game. De game is nog steeds super relaxend, je hebt geen verplichtingen en je kunt lekker doen wat je maar wilt. De game ziet er nog steeds ontzettend lief en schattig uit en de muziek is nog altijd ontzettend vrolijk. De game zit nog steeds vol met humor, zoals de flauwe woordgrappen die je te zien krijgt wanneer je een vis of een insect vangt en een heleboel Villagers uit de vorige games laten hier ook weer hun schattige gezichtje zien. Animal Crossing: New Horizons is als een perfecte vlaflip; een klassieke en tijdloze vanillevla van de oude vertrouwde Animal Crossing gameplay en humor, gecombineerd met een frisse yoghurt van nuttige nieuwe features, afgemaakt met een laagje limonadesiroop van elementen uit Happy Home Designer. Absoluut de perfecte manier om even te ontsnappen aan het echte leven.

  • Uitmuntend
  • Je wilt steeds weer blijven spelen
  • Gereedschap en meubels zelf maken
  • Nieuwe Villagers
  • Happy Home Designer-elementen
  • Klassieke Animal Crossing-humor
  • Boterzachte HD graphics
  • Online co-op
  • Couch co-op kan beter
Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Animal Crossing: New Horizons

Ontwikkelaar:

Nintendo

Uitgever:

Nintendo

Release:

20 maart 2020

Gameliner Awards:

Beste game van 2020

Reviewscore:

Platforms:

NSW
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord