Review: Assassin's Creed III Xbox 360

Geplaatst: 3 november 2012 16:00

In deel 3 van de Assassin's-reeks speel je als Connor, zoon van een tempelier. Hij is een half-Engelsman/half-Mohawk. Geboren als indiaan, maar na een paar jaar verloor hij zijn moeder al snel door een aanval van de tempeliers. Een aantal jaar daarna sluit hij zich aan bij de Assassin's en zijn doel is om de wereld uit de handen te houden van de tempeliers. Dit doet hij in onder andere de bekende steden Boston en New York tijdens de Amerikaanse Revolutie.

Goed, beter, best

Assassin's Creed staat bekend om zijn open werelden, stealth gameplay en prachtige verhalen. Al deze aspecten ontbreken niet in AC3 en zijn zelfs vele malen uitgebreider en beter uitgewerkt dan dat we ze al kenden. De Romeinse steden die altijd zoveel op elkaar leken, hebben nu plaats gemaakt voor grote stukken aan land, bossen, zee en Amerikaanse huizen. Al deze gebieden zijn te verkennen op de manier hoe jij dat wilt. In het bos kun je jagen, je voetjes van de vloer halen door je over bomen en takken te verplaatsen of een duikje in het meer nemen. in de Amerikaanse steden kun je de straten weer veilig maken van de redcoats en op zee de Engelse vloten naar de bodem laten zinken. Dit allemaal in verschillende jaargetijden. In de zomer wordt je verblind door de zon en in de winter kom je tot aan je knieën in de sneeuw te zitten. Dit alles zorgt al voor genoeg variatie. Ook een erg vet nieuw wapen is de rope dart. Hiermee vis je letterlijk je vijanden binnen of hang je ze op aan de boom.

De twee kanten

Je vrijheid is in dit deel nóg groter dan in de andere delen. Voor degene die ten strijde willen trekken, is het combat-systeem aangepast. Je kunt nu gebruik maken van dual-wielding, twee wapens tegelijk vast hebben. Dit werkt erg fijn, vooral nu de geweren een grote rol spelen. Met je ene hand maak je afdrukken in de schedels van je vijanden door de tomahawk en met de andere hand schiet je met je kogels recht door de zielige hartjes heen. Ook zijn er veel meer manieren hoe Connor zijn vijanden benadert en aanvalt. Zijn acties zijn niet elke meer hetzelfde en moorden is nu veel epischer geworden. Mede door deze dingen is het moorden een stuk fijner een leuker om te doen. De AI reageert ook netjes op wat jij doet en zo is het een stukkie realistischer. In de vorige delen kon ik als het ware een dansje doen en daarna een tempelier drie keer in zijn rug steken voor de neus van een andere tempelier zonder dat hij alarm sloeg. Nu zijn ze een stuk alerter waardoor je ook beter moet uitkijken.

Voor de wat bescheidenere mensen onder ons, die liever de mensen willen sparen, maar niet voor de Partij van de Dieren heeft gestemd, kan dieren doden in het bos om deze te verkopen. Deze arme beesten kun je op een aantal manieren het leven ontnemen. Gewoon neersteken met je verborgen mes is een simpele optie wanneer je langs een onschuldige bever loopt. Wil je wat verder gaan, dan kun je vallen plaatsen of lokaas strooien. Gelukkig weten sommige dieren zich nog wel te verzetten, zoals wolven waardoor ook jij het avondhapje kunt worden.

Daarnaast zijn de welbekende veren weer terug die op de meest rare en onbegaanbare plaatsen waar dan ook liggen om verzameld te worden.

Full sail!

De ontwikkelaar heeft ook wel door gehad dat games de hele tijd oppimpen met betere graphics en gameplay niet door iedereen geaccepteerd wordt. Daarom worden de de mogelijkheden voor de gamer verbreedt. Het is in dit deel ook mogelijk om de kapitein te spelen van een schip met bemanning en wel. Je stuurt, bepaalt de snelheid en richt de kanonnen op de vijandige vloten. Allemaal in 'n, waardoor je je echt de master van de zee voelt. Bekijk mijn ontgroening met het varen van een schip in Assassin's Creed 3 in First Play.

Voelen pro's zich eigenlijk wel thuis?

Hoewel de game vol geweldige gameplay zit, is het misschien voor de fans die alle andere delen hebben gespeeld een tikkie te makkelijk. Omdat er geen moeilijkheidsgraad in het spel zit, moet de game voor iedereen te spelen zijn. Voor de mensen die de trucjes al onder de knie hebben, is er misschien soms te weinig uitdaging. Het is niet zo, dat dit alles verpest. Een zwakke schakel is het, maar alle andere pluspunten laten dit kleine minpuntje verdwijnen in de put.

De geschiedenis op de perfecte manier meemaken

De geschiedenis op deze manier meemaken is veel interessanter en leuker dan die saaie boeken lezen. In vele geschiedenisboeken wordt er trouwens maar weinig aandacht besteedt aan de Amerikaanse Revolutie. We worden helemaal doodgegooid met de revolutie van Europa en de godsdiensten, terwijl Amerika in de 18e eeuw niet op zijn gat heeft gelegen. Veel gebeurtenissen en personen van die tijd komen terug in de game. Bijvoorbeeld de grote brand in New York die een groot deel van de stad in puin en as legde en George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten.

Het is de 'assassin-feeling' waardoor je kippenvel krijgt. Wanneer je dingen doet die je als normaal mens niet zou of kunnen doen, gaan de haren op je armen recht overeind staan. Zoals het klimmen en springen door de bomen, het besturen en in de masten klimmen van een boot en het in gevecht gaan met een groep van tientallen soldaten.

Fouten, bloopers en falers

Ik ben wel een opmerkelijk aantal keren een aantal bugs en glitches tegen het lijf gelopen die misschien wel vermeden hadden kunnen worden. Personen die door karren heen lopen, zwevende zwaarden, vijanden die in muren vast zitten waardoor je ze niet meer kunt killen of NPC's die niet doen wat ze horen te doen. Kleine of grote fouten, ze zitten erin en zijn er (nog) niet uitgehaald. Zo lastig is bugfixing toch niet?

Het eindoordeel van Koen van den Akker

Man, wat is dit genieten. Ik had eigenlijk gewoon bijna de tijd niet om deze review te schrijven, omdat ik maar door wilde spelen. Maar ik heb ervoor over, om jullie ook van mijn gevoelens en mening te voorzien. Assassin's Creed 3 is in mijn ogen een echte kansmaker op de Gameliner-awards omdat het op vele tereinen een zeer goede indruk achterlaat. Ik vergeef de minpuntjes en kijk dit keer door mijn vingers, maar ik zou wel graag een patch voor de fouten zien verschijnen. Beloven jullie dat die komt Ubisoft? Dan verdienen jullie die 5 sterren helemaal! Vul je voorraad chips, drinks en chicks maar alvast aan voordat je jouw game-bunker in duikt, want Assassin's Creed 3 gaat je uren aan gameplay bieden waarvan je zult gaan smullen.

    Perfect
  • Prachtige omgevingen
  • Fijn combat-systeem
  • Perfecte geschiedenisles
  • Veel afwisseling en vernieuwing
  • Zeegevechten zijn goed uitgewerkt
  • Iets te makkelijk voor gevorderden?
  • Bugs en glitches
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Assassin's Creed III

Uitgever

Ubisoft

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U

Releasedatum

22 november 2012

Ontwikkelaar

Ubisoft

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord