Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key

 • Ontwikkelaar KOEI TECMO GAMES
 • Eerste releasedatum 24 maart 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Nintendo Switch , PlayStation 5
 • Genre JRPG
 • Gameliner score

Review: Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key - Een goed slot voor fans - PlayStation 5

Na twee jaar is het tijd om terug te keren naar de wereld van Atelier Ryza. In 2021 mocht ik Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy reviewen op de Nintendo Switch. Ik heb mij daar erg mee vermaakt, ondanks dat ik geen grote fan ben van het JRPG-genre. Nu is het derde deel uitgekomen en mocht ik op de PlayStation 5 aan de slag met Atelier Ryza: Alchemist of the End & the Secret Key. Dus pak je alchemisten-set er maar bij en laten we beginnen!

Een nieuw zomers avontuur

Net als de vorige delen speelt het nieuwe avontuur van Reisalin Strout, ook wel bekend onder haar bijnaam Ryza, zich weer af in de zomer. Het is een paar maanden na het slot van Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy. Ryza, haar jeugvriend Tao en haar oude rivaal Bos zijn voor een vakantie naar hun thuis Kurken Island, als er plotseling midden in een meer verschillende, mysterieuze eilanden opdoemen genaamd de Karken Isles. De eilanden lijken Kurken Island in gevaar te brengen, want opeens heeft Ryza’s eiland last van de nodige aardbevingen. Om het mysterie van de Karken Isles op te lossen en haar eiland te beschermen besluit Ryza het te onderzoeken. Dit doet ze natuurlijk niet alleen, want Tao en haar andere teamgenoten Klaudia en Lent schieten haar natuurlijk meteen te hulp. Alchemist of the End & the Secret Key voegt ook nieuwe teamgenoten toe om te leren kennen en het totaal komt op wel elf speelbare personages. Zo is Bos nu speelbaar, keert Patricia terug uit Atelier Ryza 2 en zijn er ook nog nieuwe personages die ik niet ga spoilen. Het verschijnen van de Karken Isles is niet het enige mysterie van Atelier Ryza: Alchemist of the End & the Secret Key. Zo heeft Ryza na het verschijnen van de eilanden opeens last van stemmen in haar hoofd die haar ergens naar toe willen leiden. Met hulp daarvan maakt ze uiteindelijk een vreemde sleutel die een verband met de eilanden lijkt hebben.

Omdat ik begonnen ben met Atelier Ryza 2, wist ik toen tijdens het spelen vrij weinig van de achtergrond van Ryza en haar teamgenoten af. Wat ik waardeer aan Alchemist of the End & the Secret Key is dat ze in het derde deel terug naar de roots van Ryza gaan en het laten afspelen dicht in de buurt van het eiland waar ze vandaan komt. Zo leerde ik haar ouders kennen en leerde ik wat meer over het eerste avontuur dat Ryza met haar vrienden ondernam. Het geeft het avontuur ook een persoonlijker tintje, omdat Kurken Island in gevaar is en Ryza haar eiland (weer) moeten redden. Je merkt al meteen aan het begin dat dit echt het laatste hoofdstuk in Ryza’s avontuur is, maar net als de vorige game is het mogelijk voor beginners om deze game op te pakken vanwege de toegankelijke tutorials. Toch vind ik dat je beter eerst de vorige delen kunt spelen, om zo de relaties tussen de teamgenoten beter te begrijpen aangezien er in Ryza’s vorige avonturen veel is gebeurd.

Atelier Ryza Alchemist of the End the Secret Key review2

Verbeterde combat en Synthesis

In een nieuwe game zitten vaak ook verbeteringen ten opzichte van het vorige deel en dat is in Atelier Ryza: Alchemist of the End & the Secret Key niet anders. Waar ik echt blij van werd, is dat ze de combat en Synthesis verbeterd hebben. Hoewel ik mij vermaakte met deel twee, werd de Synthesis later in de game te veel van hetzelfde. Nu heeft Koei Tecmo een optie toegevoegd waarin je automatisch ingrediënten klaarzet, mits je ze op voorraad hebt. Hiermee kun je ook kiezen om ingrediënten van de beste of minste kwaliteit te gebruiken als je bijvoorbeeld voor een quest iets wilt maken, maar niet je meest kostbare spullen daarvoor wilt opofferen. Dit scheelt echt zoveel gepriegel en ik ben blij dat ik de optie nu heb. De combat in Atelier Ryza: Alchemist of the End & the Secret Key heeft ook een update gekregen. Je kunt nu acties voor je teamgenoten inplannen om zo een strategie uit te stippelen en iets meer orde te creëren in de gevechten, wat ik zeer waardeer. Er zitten ook een aantal nieuwe mechanieken in de nieuwe Atelier Ryza, met het key-systeem als de belangrijkste. De mysterieuze sleutel die Ryza in de intro maakte, blijkt een grote rol te spelen in de game. Deze sleutel en andere, die je later kunt maken, openen nieuwe gebieden om te verkennen. Ook kun je hiermee abilities en nieuwe synthesis recepten vrijspelen. Elke sleutel brengt iets unieks dus ik raad het zeker aan om er zoveel mogelijk te vinden!

Ik speelde Atelier Ryza voor het eerst op de Nintendo Switch en mocht hem nu op de PlayStation 5 uitproberen. Het contrast in de kracht van de consoles, wat niet verbazend is, is echt duidelijk te zien. Qua graphics ziet Atelier Ryza: Alchemist of the End & the Secret Key er echt scherp uit en draait deze goed op de PlayStation 5, waar ik op de Nintendo Switch last had van lag en glitches. De controls waren even wennen voor mij, omdat ik de Nintendo Switch controls nog gewend was, maar dat was van korte duur. Waar ik ook echt blij mee was, is dat ze de introductie hebben ingekort. In Lost Legends & the Secret Fairy was ik echt een paar uur zoet met de introductie en nu was ik binnen een uur klaar. Alles wordt goed uitgelegd en het verhaal wordt duidelijk, maar je mag in tegenstelling tot het vorige deel vrijwel meteen rondlopen en ben je niet uren bezig met de intro.

Atelier Ryza Alchemist of the End the Secret Key review1

Navigatie is een hel

Ik vermaak mij goed met Atelier Ryza: Alchemist of the End & the Secret Key. De personages zijn goed uitgewerkt. Dit komt natuurlijk omdat de oorspronkelijke personages drie games aan geschiedenis met elkaar hebben en omdat hun onderlinge relaties zijn gegroeid. Dit is echt fijn om te zien, omdat het soms in games het geval is dat de personages niet groeien en precies hetzelfde blijven. Je ziet dat Koei Tecmo geluisterd heeft naar de verbeterpunten en dat op het nieuwe deel heeft toegepast. De soundtrack is ook passend voor de game en is echt fijn om naar te luisteren tijdens het spelen.

Het enige waar ik mij echt heel erg aan ergerde, is de navigatie in deze game. De minimap is heel onduidelijk en ik raakte echt vaak de weg kwijt. Bijvoorbeeld als ik naar een missie toe wilde lopen en tegen een muur of ander obstakel aanliep, omdat de kaart niet goed aangeeft wat alles precies is en zelfs lijkt aan te geven dat je juist die kant op moet lopen. Gelukkig is er een fast travel-functie waarmee je voor het grootste deel bij de belangrijkste punten kunt komen, maar voor een open wereld game is een goede map wel handig om te hebben en is het volgens mij juist de bedoeling dat je vrij rondloopt.

Atelier Ryza Alchemist of the End the Secret Key review3

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

Atelier Ryza: Alchemist of the End & the Secret Key lijkt een vermakelijk laatste hoofdstuk te worden. Er zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd, met name op het gebied van combat en Synthesis. De game ziet er goed uit op de PlayStation 5 en ik ondervond geen problemen tijdens het spelen. Waar ik me wel echt aan irriteerde, was de navigatie en de minimap in de game. Die hadden van mij wel wat duidelijker gemogen.

 • Pluspunten
 • Verhaal komt sneller op gang
 • Verbeterde combat en Synthesis
 • Personages zijn weer doorgegroeid
 • Game draait goed op de PlayStation 5
 • Minpunten
 • Navigatie en minimap zijn heel onduidelijk
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?