Review: Bugsnax - Bizarre LSD-trip PlayStation 5

Geplaatst: 22 november 2020 18:00
-

De launch van de PlayStation 5 komt gepaard met een groot aantal AAA-games. Het zijn echter altijd de sleeperhits die mij het meest warm weten te maken voor de nieuwe consoles. Zo was het bijvoorbeeld Killzone: Shadow Fall die als grote titel gepaard kwam met de PlayStation 4, maar was het Resogun die in mijn ogen de show wist te stelen. Ook dit keer is dat weer het geval. Het was namelijk niet Spider-Man: Miles Morales waar ik met smart op zat te wachten, maar juist Bugsnax die mijn interesse heeft weten te wekken. Bugsnax is onderdeel van de PlayStation Plus line-up en dus compleet gratis voor iedereen die een PlayStation 5 en PlayStation Plus-lidmaatschap bezit. Wat een godsgeschenk, want halleluja wat is de game leuk om te spelen!

Hoe leg je dit uit?

Wat is Bugsnax? Oké, hoe ga ik dit uitleggen zonder dat het lijkt alsof ik aan de LSD zit? In Bugsnax speel je als een naamloze Grumpus die als verslaggever bij omroep GNN werkt. Deze Grumpuses lopen, praten en denken als mensen, maar zijn het niet. Ze hebben allen een ander uiterlijk en lijken op een soort pluizige Muppets. Jij wordt door ontdekkingsreiziger Lizbert overgehaald om een bezoekje aan Snaktooth Island te brengen. Op dit eiland lopen namelijk zogeheten Bugsnax rond die het leven van de Gumpuses kunnen veranderen. Deze Bugsnax zijn een hybride tussen insecten en snacks, hebben geen ingewanden, geen skelet en lijken puur voor consumptie gemaakt te zijn. Bij het eten van zo’n Bugsnax veranderd er tevens een ledemaat van de Grumpus, waardoor ze een soort speciale krachten krijgen. Kortom, het is de scoop van de eeuw!

Afijn, jij reist dus als verslaggever af naar Snaktooth Island. Direct bij aankomst word je uit de lucht geschoten door een gigantische pizzavlinder. Filbo (de liefde van mijn leven) maakt je wakker en neemt je mee naar Snaxburg, een klein dorp midden op het eiland. Het blijkt dat Lizbert is verdwenen en zonder Lizbert als leider, valt het dorp uit elkaar. Het is aan jou om alle Grumpuses terug naar het dorp te krijgen en het mysterie van Snaktooth Island te ontrafelen. Hoewel de game bijzonder kindvriendelijk oogt, is Bugsnax dat eigenlijk totaal niet. Veel kinderen zullen de volwassen humor wellicht niet spotten, maar de game zit boordevol ongepaste grappen, diepe emoties en existentiële vraagstukken.

Gotta snack ‘em all!

Grumpuses moeten naar het dorp, dat hebben we inmiddels vastgesteld. Maar hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Iedere Grumpus heeft een ander wensenlijstje, maar veelal komt het erop neer dat ze Bugsnax willen om een speciale skill te krijgen. Je speelt in een first person view en krijgt toegang tot een klein scala aan hulpstukken. Niet allemaal tegelijkertijd natuurlijk, want deze hulpstukken dien je te verdienen. Zo start je met een eenvoudige val, maar niet veel later krijg je een slingshot in de klauwen gedrukt. Middels verschillende sausjes zijn verschillende Bugsnax naar een bepaalde plek te lokken om ze zo te kunnen vangen. Iedere Bugsnax vereist echter een andere tactiek en het zal een flinke tijd in beslag nemen eer je ze alle honderd hebt weten te vangen.

De schattige Bugsnax spelen een hoofdrol, maar de game wordt compleet gemaakt door het bonte gezelschap dat Snaxburg dient te bewonen. Je kunt uitvoerige gesprekken met ze aangaan waarin de persoonlijkheden weten uit te blinken. Iedereen struggelt ergens mee en al snel laat je je meeslepen in de dramatiek van het dorp. De main quest neem zo’n zes uur van je tijd in beslag, maar het zijn juist de sidequests die de game zo leuk maken. Je leert de personages echt kennen en bouwt stiekem een innige band met ze op. Na zo’n acht uur speeltijd zijn het dan ook de personages die de game leuk weten te houden en niet per se de gameplay. De gameplay valt namelijk vrij snel in herhaling, waardoor je het gevoeg krijgt dat de fetch quests je hinderen in het praten met de bewoners. Begrijp mij niet verkeerd, de Bugsnax zijn namelijk ontzettend leuk, maar honderd van die dingen vangen, gaat op een gegeven moment vervelen. Zeker wanneer je beseft dat het gros van de verschillende Snax een palette swap van een ander zijn. Is het bijvoorbeeld nodig om zes verschillende soorten aardbeien Bugsnax te hebben?

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Bugsnax lijkt op papier op een LSD-trip en in de praktijk is dat het ook. De game oogt ontzettend vrolijk en kindvriendelijk, maar onder het vrolijke voorkomen, schuilt een duister verhaal met diepzinnige personages. Het bonte gezelschap dat zich huist in Snaxburg zijn stuk voor stuk toppers. De conversaties gaan geen moment vervelen en ik moet dan ook een groot compliment geven aan de schrijvers en stemacteurs die hebben meegewerkt aan het produceren van de game. De snellere laadtijden van de PlayStation 5 zijn een godsgeschenk, maar Bugsnax is geen game die de nieuwe PlayStation echt een uitdaging weet voor te schotelen. Het is echter wel een welkome afwisseling voor de actiegevulde Demon’s Souls’ en Spider-Man’s die momenteel speelbaar zijn. Het is echter jammer dat de gameplay zelf op een gegeven moment behoorlijk in herhaling valt. Er zijn meer dan honderd Bugsnax te vangen, maar een groot deel daarvan bestaat uit palette swaps van eerder tegengekomen Snax. Gelukkig maken de NPC’s veel goed, want dankzij deze personages kon ik de game simpelweg niet wegleggen. Heb jij een PlayStation 5 en een PlayStation Plus-lidmaatschap? Zet dan als de wiedeweerga die game in de downloadlijst!

    Goed
  • Memorabele personages
  • Opmerkelijk vrolijk
  • Goed verhaal
  • Dieper dan het lijkt
  • Gameplay valt in herhaling
  • Erg veel palette swaps
Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Bugsnax

Ontwikkelaar:

Young Horses

Uitgever:

Young Horses

Release:

12 november 2020

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord