Check hier alle THQ Nordic Showcase content

De Sims 4

 • Ontwikkelaar Maxis
 • Eerste releasedatum 4 september 2014
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
 • Genre Simulatie
 • Gameliner score

Review: De Sims 4 - Pc

De Sims is nou echt zo'n game die je na een lange dag werken of school even gaat spelen en dan gelijk vier uur van je leven kwijt bent, althans dat was bij de originele Sims het geval, maar ook bij deel twee en drie. Al sinds 2000 houdt deze game iedereen van het werk, huiswerk en andere taken af en dat is niet zomaar. Elke speelsessie is anders en alles is customizable, waardoor De Sims erg verslavend blijft. Met het nieuwe deel genaamd De Sims 4 probeert uitgever EA deze magie weer te creëren, en dat lijkt toch aardig gelukt te zijn.

onbekend

Je zusje namaken

Je begint natuurlijk altijd met het creëren van een eigen character of misschien zelfs een hele familie. Persoonlijk vind ik het altijd het leukst om mensen na te maken die ik zelf ken zoals mijn vriend, zusje of vrienden, om vervolgens te kijken wie uiteindelijk het beste lijkt op mijn zelfgemaakte Sim. In het vorige deel van De Sims, dat uitkwam in 2009, was er al zoveel customizable aan je character, dat het namaken van je vrienden al erg goed te doen was. Nu zijn ontwikkelaars Maxis en The Sims Studio zelfs nog een stapje verder gegaan. Je kunt werkelijk alles veranderen aan je Sim: de grootte van je voeten, je irissen, hoeveel vetmassa je Sim heeft en ga zo maar door! En waar je bij het vorige deel nog vooral moest omgaan met diverse sliders die je naar links en rechts moest bewegen om bijvoorbeeld je neus groter te maken, is dat nu niet meer nodig. Je hoeft alleen maar dubbel te klikken op de plaats die je wilt veranderen en voila, je kunt alles tot in de puntjes alle kanten optrekken die je maar wilt. Al met al vond ik mijn zelfgecreëerde Sims erg goed gelukt en was dit veel makkelijker en sneller te doen dan in vorige delen en met een stuk meer detail.

Ook is het kiezen van outfits een stuk makkelijker geworden: je drukt op het deel wat je wilt kleden en je krijgt gelijk een menu met alle opties. Er is met De Sims 4 ook iets nieuws meegekomen, namelijk 'styled looks'. Hierbij heeft de game al een paar kledingsetjes voor je uitgezocht die je direct kunt kiezen. Als je het kleden van je Sim dus niets vindt, dan is dit natuurlijk ideaal en het scheelt een hele hoop tijd. Nadat je je Sim dus helemaal hebt klaargestoomd voor het echte leven kun je eerst nog een paar karaktereigenschappen toevoegen. De stemlaagte of -hoogte kun je net als in vorige delen weer aanpassen en het is nu ook mogelijk je Sim een eigen loopje te geven: sexy, stoer, vrouwelijk " het maakt niet uit, je kunt precies kiezen wat jij vindt passen bij je poppetje. Er zijn ook weer een boel verschillende levensdoelen die je aan je Sim kunt geven. Dit is allemaal ongeveer gelijkwaardig aan het vorige deel, maar dat stoort totaal niet, aangezien dit gewoon universele levensdoelen zijn.

onbekend

Maak je droomhuis

Wanneer je eenmaal je Sim of meerdere Sims hebt gecreëerd, is het natuurlijk tijd voor het uitzoeken of het zelf bouwen van een huis. Zoals we al gewend waren, zijn er huizen die het spel zelf al biedt, maar het leukste is, vanzelfsprekend, het maken van je eigen huis. Dit is net zoals het creëren van je Sim een heel stuk makkelijker en sneller geworden. Het allermakkelijkste in de bouwmodus van deze nieuwe De Sims is het kiezen van de kamers die al kant-en-klaar zijn en die zo te plaatsen dat het uiteindelijk 'n groot huis wordt. Je kunt de grootte van deze kamers makkelijk veranderen door aan de pijltjes te trekken die tevoorschijn komen aan de buitenkant. Zo heb je snel maar effectief je eigen huisje gebouwd.

Maar de echte diehards kiezen er voor om hun droomhuis te maken vanuit het niets met je eigen creativiteit. Waar dit in De Sims 3 al een stukje makkelijker ging dan in bij zijn voorgangers, is het met deeltje vier nóg makkelijker en gebruiksvriendelijker geworden. Als je nu je fundering bent vergeten neer te leggen, hoef je niet weer eerst alles af te breken waarna je weer opnieuw moet beginnen, nee hoor, je kunt dit makkelijk naderhand toevoegen. Dit scheelt erg veel met vorige delen en zo is het bouwen van je huis een stuk leuker geworden. Wat ook erg fijn is, is dat de game je keuzes (kort) onthoudt. Als jij net je deur een andere kleur wilt dan de standaard, wordt dit onthouden voor de volgende keer dat je deze deur weer gebruikt. Natuurlijk geldt dit alleen als je bezig bent met 'n huis, want als je begint aan een andere zijn de settings weer terug naar de beginwaardes.

onbekend

Jaag je dromen achterna

Nu je eindelijk je Sim en je huisje hebt gemaakt, is het tijd om te beginnen met het leven in de wereld van De Sims. Iedere Sim is anders en wil daarom ook wat anders in zijn of haar leven. Dit ligt natuurlijk aan de karaktereigenschappen en het levensdoel dat je hebt gekozen, maar het ligt ook aan de omgeving. Zoals in voorgaande delen gaat het erom dat je het gekozen levensdoel van je Sim gaandeweg de game vervult. Hoe groter je Simfamilie is, hoe moeilijker dit wordt, aangezien je dan steeds moet switchen tussen de verschillende leden. Je kunt de game dus zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Maar als jij karaktereigenschappen hebt gekozen die ook totaal niet bij het levensdoel van je poppetje passen, dan maak je het veel moeilijker voor jezelf. Stel je kiest voor het levensdoel het vinden van je zielsverwant en als karaktereigenschap kies je bindingsangst, dan maak je het leven van je Sim en dat van jezelf er niet makkelijker op.

Net als in deel drie is het zo dat de Sims aangeven waar ze zin in hebben, wat ze willen leren en ga zo maar door. Dit keer is dat dus ook weer het geval en deze wensen worden weergegeven in de gedachtewolkjes van je Sim. Als je deze vervult, kan het ook zo zijn dat de gemoedstoestand verandert en daardoor krijg je meerdere opties als je met andere Sims een gesprek of interactie hebt. Wat ook erg leuk is, is dat als je je Sim een stomende douche geeft, deze heel flirterig wordt en dus een stuk flirteriger tegen andere Sims doet. Welke acties je onderneemt en of je wensen in vervulling laat gaan, heeft erg grote gevolgen dus voor je Sim. Wel moet ik aan dit alles toevoegen dat de graphics er niet heel anders uitzien dan die uit het vorige deel, maar dat maakt niet superveel uit, aangezien het toch wel bij de wereld van De Sims hoort.

onbekend

Het eindoordeel van Melloney van der Torre

De Sims 4 kijkt erg goed naar zijn voorgangers en heeft alle goede dingen hieruit gezocht en verbeterd waar nodig is. Het creëren van je Sim gaat veel makkelijker en ook veel preciezer, wat erg leuk is bij het namaken van de mensen die je kent of het maken van een helemaal unieke Sim. De bouwmodus is redelijk hetzelfde gebleven als in het voorgaande deel, maar heeft een aantal heel handige verbeteringen erin gegooid, zodat het maken van een huis voor iedereen te doen is en zelfs voor mensen die deze game nog nooit hebben gespeeld. Verder is het super om te zien dat je Sim telkens in ontwikkeling is en zijn of haar gemoedstoestand met alles wat je kiest te doen verandert. Dit simuleert ook het echte leven natuurlijk en daar gaat het ook om in de wereld van De Sims. Al met zullen er vast weer vele uitbreidingen komen en zal deze game weer een groot succes worden. Ik ga er in ieder geval net als in de vorige delen weer veel lange en plezierige uren insteken, want beter dan dit hadden ze het bijna niet kunnen maken.

 • Pluspunten
 • Creëren Sim veel gedetailleerder
 • Bouwmodus werkt heerlijk
 • Gemoedstoestand Sim verandert continu
 • Minpunten
 • Graphics niet veel anders dan De Sims 3
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?