Deus Ex: Mankind Divided

 • Ontwikkelaar Square Enix
 • Eerste releasedatum 23 augustus 2016
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
 • Gameliner score

Review: Deus Ex: Mankind Divided - PlayStation 4

Vijf jaar zijn gepasseerd, maar Adam Jensen is weer helemaal terug. Deus Ex: Mankind Divided is een direct vervolg op Deus Ex: Human Revolution en laat je weer rond sneaken of knallen in een nieuwe stad. Verwacht echter niet dat de toon ineens vrolijk is, want Jensen is nog altijd de mokkende held die we kennen uit het eerdere deel. Gaandeweg heeft de half mens/ half robot wel een aantal nieuwe trucjes opgepikt die de gameplay aanzienlijk verrijkt. Echter weet dit deel mij niet dermate te verassen zoals het eerdere deel van vijf jaar geleden dat wel deed. Als jij benieuwd bent waarom, dan raad ik je aan om snel verder te lezen.

onbekend

Bloederige revolutie

In Deus Ex: Mankind Divided stappen we wederom in de cyberpunk-wereld van Adam Jensen. De bevolking maakt volop gebruik van robotica en laat zich te pas en te onpas modificeren. Twee jaar geleden, in de eerste game, is de geaugmenteerde bevolking echter gehackt en heeft er een bloederig tafereel plaatsgevonden. Hierdoor heeft de niet aangepaste mens een hekel aan de augmented en ontstaat er een situatie die we kunnen vergelijken met de apartheid. Augmented worden constant aangehouden, opgejaagd en afgemaakt. Dat kan maar én ding betekenen. Het is tijd voor een revolutie.

Dat Jensen betrokken raakt bij deze revolutie, is niet meer dan vanzelfsprekend. Vanaf het eerste moment is Jensen al de sigaar. De backstabberij en vuile spelletjes uit het eerste deel zijn namelijk ook nu weer volop aanwezig. Daarbij helpt het ook niet dat Jensen voor, laten we zeggen, tachtig procent is getweaked. Dit levert veel voordelen op, maar ook een barrage aan nadelen. De situatie in Detroit was erg, maar nu bevind Jensen zich in een nieuwe stad waar dit vele malen erger is, Praag. De augmented komen in opstand en de slachtoffers zijn de dupe. Jensen, die inmiddels werkt voor Interpol, beland in de ene plottwist na de andere en moet het hoofd maar boven water zien te houden.

onbekend

Een oude hond, maar nieuwe trucjes

Deus Ex: Human Revolution heeft een zeer diepgaand verhaal voorzien van een ontelbaar aantal plottwist en achtergrondinformatie. Bij aanvang van Mankind Divided, was ik dan ook helemaal zoek in de wereld van deze dystopie. Gelukkig krijg je voorafgaande aan het avontuur een twaalf minuten durend filmpje te zien met de belangrijkste info. Wel zo handig aangezien het nieuwe verhaal hierop voortborduurt. Twaalf minuten zijn leuk, maar stiekem lang niet genoeg. Het verhaal van Human Revolution is namelijk dermate uitgebreid dat je er makkelijk een speelfilm van kan maken. Jensen is nog altijd hetzelfde en bezit dezelfde augmentations als die hij in voorgaande game heeft vergaard. Echter kom je er al snel achter dat er in die twee jaar radiostilte nog wel wat is gebeurd. Jensen zelf weet hier ook weinig van, maar na een explosie, en wat losse draadjes als gevolg daarvan, ontdek je al snel dat er flink gerommeld is aan de bionische held. Er zijn namelijk verborgen augmentations waar Jensen zelf ook niet van op de hoogte is.

Net zoals in het voorgaande deel, kun je met Praxis Points de augmentations activeren. Deze augmentations maken Jensen's leven een stuk makkelijker. Een aantal zijn al geactiveerd, maar zijn vervolgens ook nog upgradebaar. Zo kan je door muren kijken, muren breken en objecten liften. De nieuwe augmentations zijn echter beschikbaar tegen een prijs. Als je er én wil activeren, dien je ook én te deactiveren. Anders raakt Jensen oververhit en treden er vervelende glitches op. Dit maakt het allemaal net wat meer tactisch. Zet je alles bijvoorbeeld in op de dodelijke aanval of ga je eerder voor de meer sneaky augmentations? Je kunt bijvoorbeeld een pulse afschieten die tegenstanders buitenwesten tikt of er voor kiezen om geruisloos van de ene kant naar de andere van de kamer te spoofen.

De gameplay van Deus Ex: Mankind Divided is niet veel anders dan in het voorgaande deel. Dit keer dwaal je niet rond door Detroit, maar ook maak je Praag (on)veilig. Praag is opgedeeld in verschillende districten die elk bereikbaar zijn met de trein. Wederom heb je alle vrijheid om missies op verschillende manieren te benaderen. Zo kan je om iedereen heensluipen of de hele handel uitmoorden. Binnen deze twee opties is er weer een brede variatie aan tactieken. Je kunt bijvoorbeeld rondsluipen door de ventilatieschachten, computers hacken voor wachtwoorden en toegang tot het beveiligingsnetwerk of keycards zoeken als de hack niet wil lukken. De manier van benadering is veelal zonder gevolgen en de speler wordt gelijkmatig beloond. Je verdiend namelijk gaandeweg xp waardoor je weer nieuwe Praxis Points vrijspeelt. Tevens ontvang je xp bij het vinden van én van de vele e-books, kranten en overige collectibles. Al deze voorwerpen verschaffen ook nog eens een sloot aan achtergrondinformatie en zijn daadwerkelijk een welkome aanvulling op het verhaal.

onbekend

Keyboard heroes en tegenvallers

Naast het hoofdverhaal van Adam Jensen, is er ook nog een apart verhaal te vinden in het hoofdmenu. Deze modus, Breach genaamd, is een online only-modus en speelt zich af in een virtual reality-wereld. Je krijgt toegang tot een andere avatar en competitiviteit speelt hier de centrale rol. Deze modus is bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor speedrunners aangezien er een leaderboard wordt bijgehouden die de prestaties van anderen toont. Het uiteindelijke doel van de modus is om informatie te jatten van grote corporaties, maar ook dit gaat niet zonder slag of stoot. In totaal zijn er vier chapters met elk een flink aantal levels. Deze modus geeft je net wat meer vrijheid qua benadering, zo hoef je zeker niet de pacifist uit te hangen en kun je naar hartenlust moorden. Ook is er een aparte skill tree waar je augmentations aan óf uit kunt zetten. Het is echter niet mogelijk om alles tegelijkertijd aan te zetten. Het is dus verstandig om de beste set augmentations mee te nemen voor een bepaalde missie.

In mijn introductie heb ik aangegeven niet helemaal tevreden te zijn met Deus Ex: Mankind Divided. Begrijp me niet verkeerd, de game speelt als een zonnetje en werkt zeer bevredigend wanneer iets goed uitpakt. Toch vind ik de game grafisch, maar ook op technisch gebied ietwat achterhaald. Er zijn momenten dat Deus Ex moeite heeft met het inladen van de textures, wat ik nog niet eens zo storend vind. Wat ik echter wel storend vind, zijn de stemmen en de mondbewegingen van de personages. Er loopt werkelijk niets gelijk met de stemband en Jensen's stem werkt ietwat op mijn zenuwen. Soms lijkt het alsof een andere stemacteur de rol van Jensen overneemt en ik moet het volume van de speakers op duizend zetten om daadwerkelijk wat te verstaan. Waarom praat Jensen in hemelsnaam zo binnensmonds? Het helpt al helemaal niet dat je af en toe gewoon tien minuten naar een in-game cutscene zit te kijken waarbij je afgeleid wordt door de asynchroon lopende monden.

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Deus Ex: Mankind Divided is een fantastische game voor veel type gamers. Spelers die van first person shooters houden komen aan hun trekken en ook de liefhebbers van het sluipen worden optimaal tevreden gesteld. Het is fijn dat je een eigen speelstijl kunt ontwikkelen en daar helpen de augmentations ontzettend bij. Breach is leuk, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar het hoofdverhaal. Het is jammer dat ik, persoonlijk tenminste, Jensen niet echt tof vind. Dat binnensmondse gemompel werkt op mijn zenuwen en ook grafisch is het geen spektakel. De gameplay en krankzinnige sloot aan achtergrondinformatie maken dit echter meer dan goed. Deus Ex: Mankind Divided is anders dan de generieke shooter en dat kan ik bijzonder goed waarderen. Speel alleen wel even het eerste deel of lees je anders goed in. Dat twaalf minuten durende filmpje is leuk, maar je wordt wel in het diepe gegooid.

 • Pluspunten
 • Hoeveelheid content
 • Gameplay is top
 • Zoveel vrijheid
 • Minpunten
 • Visueel geen spektakel
 • Asynchroon lopende stemmen
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?