Check hier alle The Game Awards 2023 content

Grand Theft Auto Online

 • Ontwikkelaar Rockstar North
 • Eerste releasedatum 1 oktober 2013
 • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3
 • Genre Actie , Open-World
 • Gameliner score

Review: Grand Theft Auto Online - PlayStation 3

Onlangs stonden er brieven in de Metro over hoe asociaal mensen wel niet zijn met een smartphone. Verslaafd aan hun kleine scherm zouden deze 'asociale' burgers geen oog meer hebben voor de wereld om hun heen. Wat je mening hier ook over is, met de komst van GTA V is de smartphone eerder een zegen geworden. Het is nog veel meer een hulpmiddel geworden om je sociale leven nog enigszins intact te houden. Het mag geen geheim zijn dat GTA V overal hoge ogen heeft gegooid, omdat het nu eenmaal een zeer dikke game is geworden. Zonder de smartphone waren de nu al beschadigde sociale levens van vele gamers, al helemaal in het niets opgelost. Nu kun je nog snel in de trein of in de file even je sociale contacten onderhouden. Laat die mensen die jou aankijken als je in je smartphone verstopt zit maar denken. En alsof die hele verslavende singleplayer nog niet genoeg was, ramt Rockstar nog even verder met de hamer op je sociale leventje, want daar is GTA Online. Ik ben online in de open wereld van Los Santos gedoken om een indruk te krijgen van deze aparte GTA V-game. En mocht je mij nou niet online vinden, geen nood, ik ben gewoon bereikbaar via WhatsApp. Zo sociaal ben ik nog wel"

IKEA-meubel

De eerste week was het nog een drama om fatsoenlijk GTA Online te kunnen spelen. Gelukkig zijn inmiddels een hoop problemen opgelost en kon ik eindelijk proeven van alle mogelijkheden van GTA Online. Je begint met het creëren van een karakter, waarmee je in de wereld van GTA Online kan rondlopen. Meteen kom ik dan bij mijn eerste punt van kritiek. Waarom moet je in godsnaam op zo'n omslachtige wijze je personage aanmaken? Zonder enige vorm van uitleg, moet je jouw ouders en grootouders samenstellen om zo je eigen speelbare personage te vormen. Daarnaast moet je allerlei eigenschappen kiezen om je personage verder te vormen. Ben je een vroege vogel of slaap je juist uit? Doe je veel aan sport, of hang je graag op de bank? Al dat soort dingen moet je instellen om het uiterlijk aan te passen. Had het nog omslachtiger gekund? Geblinddoekt en met je handen onder de olie een IKEA-meubel in elkaar zetten is nog makkelijker. Gewoon simpel een uiterlijk kiezen, kleding, gewicht en dat soort zaken was voldoende geweest. Bovendien loop je kennelijk toch als een weeskind door Los Santos, want je ouders of grootouders kom je toch nooit tegen. Uiteindelijk heb ik maar op de random button lopen rammen, tot ik een personage naar wens had aangemaakt.

Als je dan eindelijk zover bent, krijg je een kleine tutorial voor je kiezen. Het verhaal is heel simpel en speelt zich af voor de gebeurtenissen in GTA V. Na een race-opdracht, een drugsdeal-missie en het uitkiezen van je eerste persoonlijke voertuig, kun je aan de slag. Pas als de tutorial is afgerond kan je invites ontvangen en versturen om zo met je vrienden Los Santos te gaan verkennen. Het inviten van vrienden gaat erg makkelijk en met een simpele druk op een knop nodig je zo een hele zooi vrienden uit voor een Job. Tevens kun je via de pc jouw eigen Crew aanmaken. Vrienden kunnen dan lid worden van jouw Crew, waardoor het samen spelen nog makkelijker tot stand gebracht kan worden.

Alle activiteiten die je in de singleplayer kon doen kun je ook met je vrienden ondernemen. Denk aan tennis, golf, parachutespringen of lekker racen. De GTA-races zijn ook weer van de partij, waarin je weer lekker vals kunt spelen door wapens op te pikken onderweg. Een Mario Kart-variant van de standaard GTA-race en erg leuk. Met een druk op een knop kun je via de ingame-phone een Job starten. Jobs zijn vaak missies die je tegen of met je vrienden kunt spelen. Ook kun je veel van deze Jobs vinden op je GTA-map. De missies zijn niet zo origineel of uitgebreid als in de singleplayer, maar met je vrienden erbij is het toch wel erg leuk. Rockstar is van plan om maandelijks de Jobs te veranderen om het geheel fris te houden, wat een goede zaak is. Ook is het mogelijk om in een later stadium je eigen missies samen te stellen. Wellicht dat dit laatste de boel nog een lange tijd leuk kan houden, want eerlijk is eerlijk, de missies zijn vaak toch van een simpel niveau. Meer dan hordes vijanden neerschieten en drugs of voertuigen jatten en inleveren is het meestal niet. Naast de missies heb je ook nog klassieke modi, zoals deathmatch of team deathmatch. Dit is allemaal wel even leuk, maar vrij standaard allemaal.

GTA: The Sims

Ook het free-roamen met vrienden is erg leuk en kan hilarische situaties opleveren. Als je instapt bij een vriend en die blijkt opeens een twee sterren wanted-level te hebben bijvoorbeeld. Hij probeert de politie af te schudden, terwijl jij nog even een lekker nummertje op de radio opzoekt. Om vervolgens van een berg af te vliegen en tientallen keren over de kop te rollen. Je medespeler jat vluchtig een andere auto, maar de eigenaar pikt het niet en slaat hem op zijn bek. Dan kom je er tussen en sla je de eigenaar van de kersverse nog in beslag te nemen auto neer. Gauw er weer vandoor met zijn tweetjes. Dit soort momenten en nog vele andere, zijn mede bepalend voor de enorme lol die je samen kunt beleven.

Wat ook erg leuk is om je vrienden uit te nodigen bij jou thuis. En dan bedoel ik bij jouw pas gekochte stulpje in GTA V. Er zijn tientallen appartementen te koop, van heel luxe tot aan een AOW-flatje. Vrienden kunnen bij jou aanbellen en dan kan je ze binnen laten. Zo had ik twee vrienden op bezoek die lekker tv gingen kijken, op mijn bed gingen liggen, mijn waterpijp gingen roken of een pilsje hadden gepakt in de keuken. Er was zelfs iemand die een lekkere douche nam in mijn badkamer. Ik dacht toen nog even dat een pismeter wel leuk zou zijn geweest. Dat je nodig naar het toilet moet omdat je pismeter vol is, maar dat iemand de badkamer bezet houdt. En dan via QTE op de deur beuken, terwijl je door je headset schreeuwt. Dat had wel een leuke situatie opgeleverd, maar dan draaf ik te ver door met mijn gedachten, dan was het meer op GTA: The Sims gaan lijken. Het is gewoon lekker GTA zoals GTA hoort te zijn: grappig, gezellig en het niks-moeten-gevoel van de grote open wereld. Zo zie je maar dat GTA Online eigenlijk een heel sociale en gezellige game is. Gelukkig maar, dan hou je toch nog een stukje sociaal leven over.

Grafisch ziet de open wereld van Los Santos er net zo goed uit als in de singleplayer. Dit mag toch wel een prestatie van formaat genoemd worden. Tuurlijk is het zo dat naar mate er meer vrienden mee doen, er minder auto's rondrijden en er ook minder mensen op straat lopen. Er moet wat voor ingeleverd worden, maar dat is vrij logisch als je zo'n grote onlinezandbak tot je beschikking hebt.

Ook online draait alles om geld. Geld verdien je met Jobs, maar ook met een hoop andere activiteiten. Je kan tientallen winkels op je GTA-map vinden die je kunt beroven, je kan auto's verkopen via de mod-shops of gewoon iemand bij een pinautomaat neermeppen als hij of zij klaar is. Het is aan te raden om steeds bij een paar duizend dollar cash, je geld op de bank te zetten via zo'n automaat. Andere online spelers kunnen jou namelijk zo van je zuurverdiende geld beroven. Met het verdiende geld kun je vette auto's aanschaffen, wapens kopen en dat ene luxe appartement aanschaffen. Naast geld verdien je ook nog RP. Dit zijn reputation points, waarmee je stijgt in rank en meer dingen vrijspeelt, zoals wapens en missies.

Het eindoordeel van Simon Kayzel

Al met al is Los Santos ook online een fantastische wereld om in rond te zwerven, alleen dan nu samen met je vrienden. Er is zoveel te doen en het vergaren van geld met als doel dat ene luxe appartement of die ene luxe wagen aan te schaffen werkt verslavend. Je wilt bij je vrienden toch wel de ogen uit steken met die flitsende bak. En als ze bij jou op bezoek komen, dan ontvang je ze liever niet in een rokerig rommelhok maar in een luxe woning. Wel is het zo dat ik mij afvraag of Rockstar GTA Online verfrissend genoeg kan houden. Als je straks in het geld zwemt en je zo'n beetje de vetste auto's, wapens en huizen bezit, waarom zou je dan nog verder willen spelen? Er zijn niet echt verhalende missies en dat is jammer. Als er een strak verhaal in was verwerkt dan had dit zeker bijgedragen aan de houdbaarheid. Neemt niet weg dat GTA Online een gezellig samenkomen is waarin heel veel grappige situaties kunnen ontstaan, die een grote glimlach op je gezicht kunnen toveren. Dus zet je console aan, ga online en kom meespelen in die grote zandbak vol geweld, humor en gezelligheid.

 • Pluspunten
 • Heel veel te doen
 • Verslavend
 • Met vrienden online was nog nooit zo gezellig
 • Minpunten
 • Missies zijn nu veelal hetzelfde
 • Karakter aanmaken is omslachtig
 • Weinig tot geen verhaal
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?