Horizon Forbidden West

 • Ontwikkelaar Guerrilla Games
 • Eerste releasedatum 18 februari 2022
 • Platformen PlayStation 4 , PlayStation 5
 • Genre Actie , Avonturen , Open-World
 • Gameliner score

Review: Horizon Forbidden West - Een waardige opvolger - PlayStation 5

Na vijf jaar is het eindelijk zover. Aloy is terug en ze gaat na haar avonturen in het origineel haar zoektocht naar de waarheid vervolgen. Guerrilla Games heeft met Horizon Zero Dawn de lat aardig hoog gelegd. Het was een geweldige game om te spelen met een leuk verhaal, interessante personages en leuke content naast de main missions. In mijn preview van Horizon Forbidden West kun je over mijn hoge verwachtingen lezen. Ik hoop dat Horizon Forbidden West aan deze verwachtingen kan voldoen. Laten we snel beginnen met de review.

onbekend

Aloy heeft flink wat werk te verzetten

Horizon Forbidden West gaat verder waar het Horizon Zero Dawn eindigde en begint met een korte recap over de gebeurtenissen in het origineel. Het is fijn om het geheugen even op te frissen en het is een goede samenvatting voor nieuwkomers. Ondanks de pogingen van Aloy is het haar nog niet gelukt om HADES te vernietigen en gaat ze achter Sylens aan om Elisabet Sobeck’s droom voor de planeet te realiseren. Ze komt erachter dat hij naar het verboden westen is gegaan en volgt hem om haar doel te bereiken. Sylens doet zijn naam weer eer aan. Je voormalige mentor zegt alleen dingen wanneer het hem uitkomt. Wat heeft hij van HADES geleerd en wat gaat hij met deze kennis doen? Hij blijft een interessant personage die vaak voor opschudding zorgt en ik ben erg benieuwd hoe de relatie tussen hem en Aloy verder zal ontwikkelen. Ondertussen gaat het niet goed met de wereld en haar bewoners. Deze is langzaam aan het vergaan en wordt geteisterd door de Blight. Dit is een soort rode schurft die de organische dingen aantast en giftig maakt. Hierdoor groeit er steeds minder en beginnen mensen honger te lijden.

Ondanks dat de Blight de wereld aan het vernietigen is, ziet de wereld er prachtig uit met prachtige bossen, rotsachtige heuvels, graslanden, woestijnen en meren. Het origineel was al prachtig, maar Horizon Forbidden West overtreft dit zeker. De wereld leeft door alle gedetailleerde landschappen en voor- en achtergrondgeluiden. De bomen en struiken zitten vol met bladeren, er zijn genoeg bomen of rotsen om achter te verschuilen en als je door het hoge gras sluipt, voel je de lichte weerstand in je controller. Soms word je verrast door een vos of konijn die opeens langs je schiet of hoor je een vogel opvliegen, omdat je te dicht in de buurt komt. De wind heeft invloed op de takken, blaadjes en struiken, maar in de woestijn zie je de wind soms wat zand meenemen. Ook onderwater word je vaak verrast door de prachtige omgevingen met onderwatergrotten, scholen met vissen en verschillende soorten zeewier dat op de stroming meebeweegt. Hierdoor heeft elke omgeving zijn eigen feel. Door de veranderende elementen kun je prachtige plaatjes schieten en kunnen de fans van de Photo modus hun plezier op.

Aloy heeft tijdens haar zoektocht niet alleen met HADES en Sylens te maken, want het verboden westen heeft haar eigen bewoners met hun eigen regels. Deze verschillende stammen begrijpen de wereld allen op hun eigen manier en dit heeft tot verschillende geloven, tradities, oorlogen en bloedbaden geleid. De onderlinge geschiedenis van de Tenakth, Carja, Oseram en Utaru zorgt ervoor dat de meeste stammen op hun eigen terrein blijven. De Tenakth staan bekend om hun bloeddorst en doden iedereen die hun land betreedt. Toch is er verandering op komst sinds Hekarro alle verschillende clans van de Tenakth heeft verslagen. Hij is hun koning en probeert de Tenakth vreedzaam met elkaar te laten leven. Hij schijnt het verleden te willen laten rusten en zelfs open te staan voor interactie met de andere stammen. Dit tot woede van Regalla, een voormalige krijger van de koning, die een opstand tegen Hekarro begint, omdat haar familie door de Carja is vermoord. Voor Aloy is dit de kans om het verboden westen te betreden, haar geheimen te ontdekken, allianties aan te gaan met de Tenakth en de wereld te redden.

onbekend

Eindelijk erop uit

Aloy’s nieuwe avontuur begint met de keuze voor Guided of Explorer. Als je echt het verboden westen wilt ontdekken en je niet alles voorgekauwd wilt krijgen dan zou ik voor Explorer gaan. In het begin geef je een Focus aan Varl en geef je hem een korte uitleg. Deze korte tutorial voelt heel natuurlijk aan. Zo wordt er onder andere uitgelegd hoe je je Focus moet gebruiken en hoe je stealth gebruikt om te overleven of vijanden met steentjes kunt afleiden. De rest leer je tijdens je avontuur. Je Focus is je belangrijkste wapen in de nieuwe wereld, omdat je hiermee de wereld, de menselijke vijanden en de machines kunt analyseren. Zo vind je documenten, hints, zie je het level van de vijanden en hun zwakke en sterke punten. Het is wel fijn dat je vrienden ook een Focus leren gebruiken, zodat jij niet meer de enige bent die toegang heeft tot de eeuwenoude kennis. Aloy moet tijdens haar avontuur de wereld verkennen, vechten tegen de Tenakth en de machines, oude ruïnes onderzoeken en erachter komen hoe ze de wereld kan redden.

Je kunt de wereld te voet verkennen, maar je kunt ook gebruikmaken van een mount (overridden), want de wereld is aardig groot. Bij de kampvuren kun je weer saven en gebruikmaken van de fast travel-optie. Aloy kan in de open wereld bijna alle rotsformaties beklimmen. Als je met je Focus scant, zie je de plaatsen waar je kunt klimmen oplichten. Dit maakt het verkennen een stuk aangenamer en kun je de vijanden van meerdere kanten besluipen. Ze heeft ook beschikking tot de nieuwe Pullcaster die helpt met de verkenning van de wereld en de ruïnes. Het is ook handig om snel weg te komen van vijanden of dit te gebruiken voor stealth. Tevens is de nieuwe mogelijkheid om te gliden heel handig als je snel en veilig naar beneden wilt komen. Ook helpt het bij het zoeken naar kistjes en voorwerpen door je grotere range. Het is ook heel leuk om de vijanden gek te maken met het springen, rennen, gliden, sliden en de vijanden van alle kanten te bestoken. Om sterker te worden ben je afhankelijk van de verzamelde metal shards (geld), greenshine, vruchten, hout en loot die je gebruikt voor medicijnen, wapens en upgrades. Alle loot en materialen die je op het moment niet in je pouch passen, worden naar je Stash gestuurd voor later gebruik. Dit is heel prettig, want dan hoef je nooit te zoeken en kun je alles oppakken wat je tegenkomt. Je kunt ook zelf jobs creëren voor bepaalde materialen of resources voor overrides.

Het verboden westen heeft vele inwoners met hun eigen problemen. Hierdoor zijn de side missions interessant en voegen deze iets toe aan de wereld en je avontuur. Verschillende personages waaronder je vrienden uit het eerste deel hebben soms je hulp nodig, maar ook personen uit de verschillende stammen doen soms een beroep op de held van Meridian. In hun pleidooi zie je de emoties in de gezichten en dat versterkt de immersie. Aloy helpt graag al is dit natuurlijk geen verplichting. Het blijft vaak niet bij een opdracht, maar er komen soms vervolgopdrachten. Hierdoor begrijp je de stammen en hun handelen beter. Zo kom je meer te weten over de rijke wereld, haar bewoners en het verleden. Deze missies bieden dus soms interessante informatie, maar misschien belangrijker, ze leveren ook nieuwe wapens, experience, skill points en loot op waardoor het de moeite waard is. Met alle missies en andere content kan het soms wel overweldigend zijn, maar het is zeker een goede en leuke overweldiging. En je hoeft niet alle side content te spelen, maar ik zou het wel aanraden.

onbekend

Prachtige wereld vol met vijanden

Natuurlijk zijn de machines ook weer van de partij en zijn ze net als vanouds uitdagend, maar dodelijk als je even niet oplet. Er lopen meer dan veertig verschillende machines rond in het verboden westen. Ze zien er niet alleen imposant uit, maar laten zelfs een indruk achter door al het geluid dat ze maken. Daarnaast zijn er verschillende varianten van de machines dus als je een soort denkt te kennen, kun je nog steeds verrast worden door zijn aangepaste soortgenoot met andere aanvallen en nieuwe zwakke/sterke punten. Je ziet met je Focus de zwakke punten, de bepantsering of wapens van de machines oplichten. Vervolgens kun je deze selecteren om te vernietigen of eraf te schieten. Dit is niet alleen effectief tegen de machines, maar ook handig, want je kunt hun onderdelen altijd gebruiken. Sommige machines zijn gevoelig voor elemental damage of status damage en daar kun je je wapengebruik ook op aanpassen. Tevens kun je weer de los geschoten heavy weapons gebruiken tegen de vijanden. Het is ook weer mogelijk om sommige machines te Overriden met je speer. Hiervoor moet je wederom verschillende Cauldrons voltooien om toegang tot de informatie te krijgen. Het is heel handig om een machine te gebruiken als mount, maar de optie om ze defensief of offensief af te stellen is geweldig. Dit maakt ze een sterke bondgenoot tijdens een gevecht of een goede afleiding als je ergens langs wilt sluipen.

De Tenakth zijn geen machines, maar kunnen in groepen Aloy toch verrassen. Ze bevolken verschillende outposts die je moet veroveren. Ze zijn grotendeels alleen bevolkt door menselijke vijanden, maar in sommige kampen lopen machines rond als beveiliging of worden ze bereden door de Tenakth wat de infiltratie soms ingewikkeld kan maken. Je kunt de outposts veroveren met stealth, maar je kunt er ook vol induiken. Er zijn verschillende soorten vijanden zoals de soldaten, boogschutters, champions met schild of een reus met een heavy ranged of melee wapen. De carriers kunnen bommen gooien, je ontdekken als je je verbergt of je Focus even uitschakelen. Gelukkig kan Aloy genoeg verzet bieden met haar arsenaal en een aantal combo’s met haar speer maken door de lichte aanvallen (R1) af te wisselen met de zwaardere aanvallen (R2). Zo bouw je energie als je aanvalt op waardoor je speer blauw gaat gloeien. Met een zware aanval creëer je een energiepunt op de vijand en als je vervolgens hier een pijl op schiet, veroorzaak je een Resonator Blast die extra schade aanricht. Een andere favoriete move is toch wel degene waar je na een melee-aanval de lucht in springt om vervolgens met je pijl en boog vanuit de lucht een salvo los te laten.

onbekend

Gelukkig hoef je het niet met je vuisten te doen

Aloy heeft weer toegang tot een aantal wapens die haar helpen te overleven. Aloy maakt al jaren gebruik van haar speer, pijl en boog, en is hier zeer behendig in. Je hebt weer toegang tot de Sharpshot bow (lange afstand), Hunter bow en Warrior bow (korte afstand) waarmee je de machines en Tenakth mee kunt bestoken. Je kunt de pijlen snel afschieten voor minimale schade of met Overdraw voor maximale schade. Met je speer kun je melee aanvallen maken en vanuit stealth een Silent Strike uitvoeren. De vele wapens maken het mogelijk om op verschillende manieren te spelen. In het begin maakte ik veel gebruik van de pijl en boog in combinatie met de speer en Spikethrower (en dit blijven mijn favoriete wapens), maar het was zeker leuk en de moeite waard om met de andere wapens te experimenteren. De Tripcaster zorgt voor tripwires met explosieven of elemental damage en de Ropecaster bindt de vijanden tijdelijk vast. Zo kun je deze wapens tactisch inzetten waardoor de machines makkelijker uit te schakelen zijn. De Shredder Gauntles gooit een disc naar de vijanden waar hij op verschillende plaatsen schade aanricht om vervolgens terug te keren bij Aloy waardoor je bij de volgende gooi nog meer schade aanricht. De andere wapens moet je echt zelf gaan ontdekken.

De wapens zijn niet alleen leuk om te gebruiken vanwege de schade die ze aanrichten, maar door de skill Concentration wordt het een ervaring. Als je je wapen richt en R3 indrukt, vertraagt de tijd en kun je beter zien waar je op richt. Dit is zeker geweldig als een groot mechanisch monster een paar meter van je af staat en je nog snel een pijl in hem jaagt, voordat je wegduikt. Je kunt schade aanrichten met drie verschillende types Impact, Explosive en Tear. Bij de eerste twee vernietig je de componenten. Met Tear kun je verschillende componenten losschieten en gebruiken voor upgrades of om te verkopen. Ook is het mogelijk om Elemental Damage (Fire, Shock, enz.) en Status Effects (Blinding, Adhesve, enz.) te gebruiken tegen de vijanden, zodat ze makkelijker uit te schakelen zijn.

Naast je wapens heeft Aloy ook een uitgebreid levelsysteem met zes verschillende skills waaronder Warrior, Trapper en Hunter. Deze hebben een uitgebreide Skilltree die je avontuur geleidelijk aan makkelijker maken, maar ook nodig zijn om de sterkere en grotere machines uit te schakelen. Je krijgt redelijk veel Skill Points van main missions, side mission en soms andere activiteiten waardoor je vaak kunt upgraden. Je kunt hierdoor goed je eigen weg uitstippelen en de Skill kiezen die je op dat moment nodig hebt. Vind je de Infiltrator Skill belangrijker, omdat je liever voorzichtig speelt of ga je voor Warrior, zodat je een melee-monster wordt. De Valor Surge is een speciale move waarvan er in elke Skilltree twee zitten. Zo krijg je uiteindelijk toegang tot twaalf verschillende special moves die je nog kunt upgraden naar hogere levels. Je kunt ze pas gebruiken als je de omringende skills hebt geactiveerd en er helaas maar één tegelijk gebruiken, maar anders word je misschien te sterk. Het is in ieder geval de moeite waard om hiermee te experimenteren om te kijken welke Valor Surge jou het meest bevalt of het beste werkt in een bepaalde situatie.

onbekend

Goede uitrusting is het halve werk

De uitrusting die Aloy vindt of koopt, is meestal gebaseerd op de stijlen van de verschillende stammen zoals de Tenakth, Oseram, Nora, Utaru en Carja. Ze bieden allemaal hun eigen weerstand tegen schade door melee aanvallen, status effects of elemental damage. De wapens en uitrusting kun je upgraden. Hiermee verbeter je niet alleen verschillende stats, je krijgt ook extra slots om Coils en Weaves toe te voegen. Coils en Weaves zorgen bijvoorbeeld voor extra stats waardoor je sterker wordt of meer weerstand hebt tegen een bepaald element. De wapens en uitrusting komen in vier varianten: groene (uncommon), blauw (rare), paarse (very rare) en oranje (legendary). Niet alleen worden de stats steeds beter, je kunt de betere varianten ook vaker upgraden en krijg je meer slots voor Coils en Weaves toegewezen.

Eén van de belangrijkste dingen van je uitrusting is je medical pouch. Als je op je D-pad omhoog drukt, wordt er snel energie hersteld. Hij is makkelijk bij te vullen door medicinale planten te plukken. Je hebt trouwens verschillende pouches voor loot, pijlen en andere ammunitie. Het is daarom belangrijk om deze te upgraden door op dieren te jagen, want met meer ruimte in je pouches wordt het overleven een stukje eenvoudiger. Aloy heeft naast haar wapens, uitrusting en medical pouch ook toegang tot haar tools. Ze kan deze selecteren door met links en rechts op de D-pad. Als je naar beneden drukt activeer je de Tool. Zo kun je onder andere kiezen uit Traps met verschillende status effecten, potions gebruiken, stenen voor afleiding en rookbommen. De tools helpen je ook met het bewegen door het land. Zo kun je altijd travelen met een Fast Travel pack of een mount roepen. Het was een lange zit en er is nog veel meer te beleven in Horizon Forbidden West, maar dat moet je toch echt zelf gaan ervaren.

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

Horizon Forbidden West heeft een tijd op zich laten wachten, maar dat is niet voor niks geweest. Het verhaal is opnieuw intrigerend met wat interessante wendingen. De personages die Aloy tegenkomt hebben bijzondere dingen meegemaakt en geven de wereld diepte. De side missions bieden veel achtergrondinformatie en lijken soms wel op kleine DLC’s. Horizon Forbidden West biedt naast de intrigerende main story nog genoeg leuke content waaronder wedstijden, outposts, verschillende verzamelobjecten (black boxes, relieken), activeren van Tallnecks, jacht op machines en nog veel meer. Op zich had ik wel meer main missions willen zien, maar er zit zeker voor tachtig uur aan vermakelijke content in deze game. De gevechten zijn uitdagend en soms overweldigend, maar wel altijd leuk om te doen. Zeker door alle wapens, tools en andere mogelijkheden waardoor het niet snel saai wordt. En dan zijn er zoveel machines en variaties die ook een andere aanpak vereisen. De gameplay is geweldig en vloeiend. Er rest nog alleen een verzoek aan Guerrilla Games. Kunnen jullie er alsjeblieft een trilogie van maken?

 • Pluspunten
 • Intrigerend verhaal
 • Genoeg machines en variaties
 • Veel opties tijdens gevechten
 • Interessante side missions
 • Interessante personages
 • Prachtig en gedetailleerd vormgegeven
 • Minpunten
 • Relatief weinig story missions
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?