Horizon Forbidden West

  • Ontwikkelaar Guerrilla Games
  • Eerste releasedatum 18 februari 2022
  • Platformen PlayStation 4 , PlayStation 5
  • Genre Actie , Avonturen , Open-World
  • Gameliner score

Preview: Horizon Forbidden West - Schept hoge verwachtingen

We wachten al vijf jaar op het nieuwe deel van Horizon Zero Dawn (2017) en Guerrilla Games heeft eindelijk het vervolg op Alloy’s avontuur voltooid. Op 18 februari is het eindelijk zover en Horizon Forbidden West komt dan uit voor de PlayStation 5 (en 4). We moeten dus nog een maand wachten en dan is het eindelijk tijd om Alloy’s wapens en Focus weer op te pakken. De trailers zien er geweldig uit en lijken een geweldige game te beloven. In deze preview van Horizon Forbidden West neem ik je mee naar de dingen die er voor mij uitspringen. Natuurlijk heb ik de game nog niet gespeeld, maar de beelden geven een goede indruk van wat ons te wachten staat. Dit is tevens de reden dat het nog een lange maand gaat worden.

Hoe gaat het verder?

Het verhaal uit Horizon Zero Dawn had een interessante geschiedenis met een enigszins plausibele reden waardoor de wereld er nu zo uitziet. Het was zeker de moeite waard om erachter te komen hoe alles heeft plaatsgevonden en hoe je de negatieve invloed van HADES kon tegengaan. Daarnaast was het ook interessant omdat je de ontwikkeling van Alloy kon volgen en zien hoe de verschillende stammen in de nieuwe wereld functioneren. De relatie tussen Alloy en Silas was gespannen, maar zorgde voor bijzondere ontwikkelingen. Uit de trailer valt op te maken dat Silas een grote rol in het vervolg gaat spelen. Hij was een geweldig personage en het is zeker ook interessant om te weten hoe zijn relatie met Alloy verder ontwikkelt. Heeft hij nog een hoger doel of is hij alleen maar een pop die gebruikt wordt door HADES.

Na je avonturen in het origineel sta je er gelukkig niet alleen voor. De verschillende stammen die je in het origineel hebt bevriend, hebben jouw hulp nodig en jij hun hulp. Zo hebben ze niet alleen een rol in de main quest, maar ook in de sidequests. De andere stammen worden in deze trailer geïntroduceerd, maar de grootste bedreiging lijkt van de raiders te komen. De raiders die hoogstwaarschijnlijk voor Silas werken zijn goed uitgerust en vormen een bedreiging voor Alloy en haar vrienden. Sommige raiders hebben extra bepantsering en vereisen meerdere strategieën om te verslaan. Een nieuw element is dat de raiders net zoals Alloy de mogelijkheid hebben om de mecha’s te berijden. De mecha’s reageren hierdoor anders dan als je alleen tegen hen vecht en moet je voor beide situaties andere strategieën ontwikkelen.

onbekend

Een geheel nieuwe wereld

De wereld was in het origineel prachtig, maar als je de beelden moet geloven dan lijkt het dat Horizon Forbidden West dit gaat overtreffen met de prachtige landschappen zeker als je kijkt naar de overwoekerde Golden Gate Bridge. Het verboden westen is rijkelijk gevuld met woestijnen, waterwegen, wildernissen en winterlandschappen. De wereld is niet alleen gevarieerd, maar ook erg gedetailleerd. De wildernis zit vol met bomen, struiken, dieren en meren waardoor de wereld echt begint te leven. De onderwaterwereld is net zo levendig als de wereld boven zeeniveau met koralen, riffen, grotten, zeewier en vissen. De mogelijkheid om een lange tijd onder water te zwemmen en enigszins de lucht te verkennen maken de wereld al een stuk uitgebreider dan het origineel. Er is genoeg ruimte om uit te wijken of te schuilen in de gebouwen.

Je kunt in principe alles beklimmen in tegenstelling met het origineel en de Pullcaster kun als hookshot gebruiken om snel op je locatie te komen. Ook kun je hiermee vijanden naar je toetrekken. Je kunt door de lucht zweven met je Shieldwing die erg doet denken aan de vlieger uit Breath of the Wild en als een soort parachute fungeert. Je hebt natuurlijk je vertrouwde speer, pijl en boog, en je kunt ook weer losgeschoten wapens van de mecha's gebruiken. Er zitten ook een paar nieuwe wapens in Horizon Forbidden West waaronder de Spike Thrower waar je een speer met een explosieve lading gooit voor enorme schade. De Blast Sling is weer terug, maar heeft een nieuw soort munitie waarmee je de vijanden kunt vertragen. Met de Valor Surge bouw je een meter op door tegen de vijanden te vechten en stukken van hun bepantsering te strippen. Bij een volle meter kun je een speciale aanval uitvoeren. Het goede nieuws is dat er twaalf van deze Valor Surge in de game zitten en dat biedt genoeg mogelijkheden. Je zult ze nodig hebben, want de mechanische vijanden zijn weer terug en ze hebben een upgrade gekregen.

onbekend

De machtige mecha’s

Niet alleen de prachtige wereld en het verhaal maakten de wereld interessant en uitdagend, maar ook de gemechaniseerde dieren voegden iets toe aan de wereld. De mecha’s waren uitdagend om te verslaan en hierdoor was je eerst voorzichtig. Je begon met observeren, maar na verloop van tijd ging je het gevecht aan. Ieder gemechaniseerd monster moest je op een andere manier verslaan en dat maakte elke aanvaring uitdagend en uniek. Niet alleen de grote, maar ook de kleinere mecha’s vereisten een strategie en gelukkig was het mogelijk om dit op meerdere manieren aan te pakken. In het origineel was de melee combat redelijk beperkt, maar het wordt in het nieuwe deel uitgebreid dus dat maakt de gevechten nog interessanter.

Het verboden westen lijkt nog levendiger dan het origineel met gevaren om iedere hoek. Je komt natuurlijk bekende mecha’s tegen zoals de Watchers op het land, de Snapmaws in het water en de Sunwings in de lucht. In de trailer zien we een aantal nieuwe mecha’s verschijnen waaronder zwemmende Burrows (otters), Clawstriders (raptor), Tremortusks (mammoet), Bristlebacks (wrattenzwijn), Clamberjaws (aap), Shellsnappers (schildpad) en Slitherfangs (slang) die het land onveilig maken. De grote vraag is natuurlijk: welke kunnen we nog meer verwachten? De mecha’s zijn in dit deel ook een stuk intelligenter en reageren beter op jouw acties. Ze kunnen ook formaties beklimmen en sommige volgen je in het water dus het wordt moeilijker om aan hen te ontkomen. De gevechten lijken nog intenser dan in het origineel en bieden hoogst waarschijnlijk genoeg uitdaging.

onbekend

Voorlopig oordeel van Philip Zeldenthuis

Horizon Forbidden West is naast God of War Ragnarok één van de meest gewilde en besproken games voor de PlayStation 5. Natuurlijk zijn we allemaal benieuwd en zeer nieuwsgierig naar de gameplay, de wereld, de vijanden en de bewoners van het verborgen westen. De trailers schetsen een positief beeld, maar we weten het pas echt als we de game kunnen spelen. In het origineel was de ontwikkeling van Alloy goed te volgen en ik hoop dat ze dit kunnen voortzetten. Daarnaast hoop ik dat we meer over de geschiedenis van de wereld zullen leren met interessante lore en door sidequests te voltooien die ertoe doen. Met alle nieuwe vijanden, raiders op mecha’s, nieuwe wapens, verbeterde stealth en verbeterde AI in een prachtige wereld belooft Horizon Forbidden West een geweldige game te worden. We moeten helaas nog even geduld hebben, maar het duurt gelukkig niet lang meer. Volgende maand is het zover. Tot snel.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?