Marvel's Midnight Suns

 • Ontwikkelaar Firaxis Games
 • Eerste releasedatum 2 december 2022
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre RPG , Strategie
 • Gameliner score

Review: Marvel's Midnight Suns - Speelt als een zonnetje - Pc

Met de grote hoeveelheid Marvel games die ons de afgelopen jaren is voorgeschoteld kun je af en toe door de bomen het bos niet meer zien. Dat weerhielden ontwikkelaar Firaxis en uitgever 2K Games er echter niet van om met een nieuwe Marvel game op de proppen te komen. In potentie slaat Marvel's Midnight Suns wel een compleet andere weg in dan veel van de andere games. Tuurlijk, de bekende personages komen zeker voorbij, maar de gameplay wijkt wel af van wat je snel zou verwachten bij een Marvel game. Gaat de zon schijnen na het spelen van Marvel's Midnight Suns of tasten ze met deze game in het duister?

Marvels Midnight Suns review1

Niks nieuws onder de zon

Superhelden van Marvel komen natuurlijk niet zomaar bijeen. Een aantal van hen mogen elkaar ook niet echt, dus er moet wel stront aan de knikker zijn als je ze samen ziet spannen om de wereld te redden. Immers hebben ze wel iets beters te doen dan op hun vrije dag een beetje met elkaar te chillen, een filmpje te pakken of een game te spelen. Marvel's Midnight Suns brengt je dan ook een nieuw verhaal met veel bekende - en voor sommigen een aantal minder bekende - personages uit het universum van Marvel. Het maakt dus eigenlijk ook niet zoveel uit hoe groot je kennis van Marvel is om deze game te spelen. Je kunt met alle helden praten en meer over ze te weten komen. Desondanks is het natuurlijk altijd handig om je parate Marvel kennis in te kunnen zetten bij een game als Marvel Midnight Suns.

Eén van de weinige echt nieuwe personages is de protagonist in dit verhaal. Dit is Hunter. Jij kunt hem of haar compleet naar eigen wens vormgeven en voorzien van een uiterlijk. De character customization in Marvel's Midnight Suns is zeker niet de meest eenvoudige, maar mist her en der wel een klein tikkeltje diepgang nog. Hunter is de dochter van de kwaadaardige tovenares Lilith, die een duivels plan aan het bekokstoven is dat de wereld zoals wij die kennen in gevaar brengt. Hunter wordt door een select groepje semi helden dat zich de Midnight Suns noemt uit een eeuwenlange coma gewekt om Lilith een halt toe te roepen. Maar je staat er niet alleen voor, want gaandeweg voeg je allerlei Marvel-helden aan je team toe om je doel te bereiken.

Marvels Midnight Suns review2

Wie niet weg is, is gezien! XCOM!

Ontwikkelaar Firaxis ken je wellicht wel. Naast tal van Sid Meier-games zijn zij ook verantwoordelijk geweest voor het ontwikkelen van een aantal van de XCOM games. Dit is uiteraard ook terug te zien in de gameplay van Marvel's Midnight Suns. Dat is overigens zeker niet iets slechts, aangezien de XCOM games best goed ontvangen zijn. Toch is het goed om te zien dat Firaxis het zich er niet te gemakkelijk vanaf heeft willen te brengen door een aantal unieke elementen toe te voegen. Waar de XCOM games vooral draaien om tactiek en RPG elementen, is hier nog een belangrijk onderdeel toegevoegd: het deck builden. Je zou er niet snel aan denken om een deck building systeem toe te voegen aan een dergelijk game, maar het werkt verdomde goed. Zie het een beetje als meloen met ham; je hebt geen idee waarom maar het smaakt gewoon lekker samen. Diezelfde vlieger gaat dus zeker op voor de gameplay van Marvel's Midnight Suns.

In essentie speel je een verhaallijn door. The Abbey is hierin een veilige haven waar je telkens terugkeert. Deze hub fungeert dus als een belangrijke locatie in de game. Tussendoor begeef je je middels portalen naar een gevecht om na je overwinning weer terug te keren naar The Abbey. Dit klooster bevat ook alles wat je nodig hebt. Je kunt hier praten met je medestanders, banden opbouwen, je deck upgraden en je verdiepen in de lore van de game en de daarbij horende personages. Bovendien kun je dit gaandeweg ook upgraden. Ook zijn er genoeg geheimden te ontdekken. De gevechten zijn kleine tactische steekspellen waarin je het opneemt tegen een kleine horde aan vijanden. Tijdens deze turn-based gevechten mag je drie kaarten spelen, een keer bewegen en twee kaarten wisselen. Kaarten kosten punten of leveren juist punten op. Het is dus belangrijk om tactisch om te gaan met je kaarten. Het kiezen van een kaart dat veel schade aanricht kan ervoor zorgen dat je vervolgens geen andere kaarten meer kunt kiezen omdat je punten op zijn. Dit houdt de gevechten altijd interessant en boeiend.

Marvels Midnight Suns review3

Een beetje zon-de

Hoewel Marvel's Midnight Suns veel goed doet, zijn er ook wel een aantal opmerkingen te maken waar het beter had gekund. Zo bloeit de game pas rijkelijk laat echt op. Het komt allemaal een beetje traag op gang, zeker op het gebied van de tactische gevechten. Mocht je overigens echt één op één turn-based combat verwachten zoals dat bij de XCOM games het geval was, dan kom je van een koude kermis thuis. Marvel's Midnight Suns beschikt zeker voor een deel over dezelfde charme, maar is in de basis wel veel meer een superhelden game dan een tactische turn-based XCOM kloon. Dit is op zich niet iets negatiefs, maar een vleugje meer van de diepgang en tactiek uit de XCOM games had zeker niet misstaan.

Laat dat je overigens er niet van weerhouden om Marvel's Midnight Suns een kans te geven, want dan loop je echt een fantastische game mis. Naast dat het er op grafisch vlak allemaal pico bello uitziet, is ook terug te horen dat Firaxis veel aandacht heeft besteed aan het geluid in de game. Deze is van begin tot eind helemaal in orde en brengt de game nog meer tot leven. Ook een compliment voor de vele stemacteurs mag niet uitblijven, want die hebben stuk voor stuk een puike prestatie geleverd. De conversaties luisteren prettig weg. Hierdoor word je echt meegenomen in het verhaal. Iets dat enorm belangrijk is bij een game dat voor een groot deel leunt op het verhaal. Uiteraard is niet ieder personage even interessant, maar in grote lijnen ga je zeker geboeid door de gesprekken heen.

Marvels Midnight Suns review4

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Marvel's Midnight Sun speelt echt als een zonnetje. Het is een genot om het verhaal te doorspelen en kennis te maken met alle personages die de game op je pad laat komen. Hoewel de game hier en daar een enkele tekortkoming heeft, mag dat de pret zeker niet drukken. Marvel's Midnight Suns is misschien zelfs te bestempelen als één van de beste Marvel games die je op het ogenblik kunt spelen. Als Marvel fan mag je deze titel dus zeker niet aan je voorbij laten gaan.

 • Pluspunten
 • Speelt heerlijk weg
 • Moeilijk om te stoppen
 • Uitstekend geluid
 • Vele personages
 • Interessante verhaallijnen
 • Uren speelplezier
 • Minpunten
 • Komt ietwat traag op gang
 • Mist een beetje tactische diepgang
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?