Review: Nobunaga's Ambition: Awakening - Een druk feestje - PlayStation 4
Nobunaga Oda is een legendarische naam uit de Sengoku periode en dus ook uit de Japanse geschiedenis. Als je vaker Japanse games speelt, ben je deze naam vast al eerder tegengekomen. Al veertig jaar brengt Koei Tecmo RTS-games (Real Time Strategy) uit waarin Nobunaga Oda een hoofdrol speelt. Om dit jubileum te vieren heeft Koei Tecmo Nobunaga’s Ambition: Awakening uitgebracht. Ik hou wel van een goede strategie game, maar ik heb weinig tot geen ervaring met het RTS-genre. In deze games vindt de actie niet om de beurt plaats, maar zijn de vijanden en jouw manschappen tegelijk actief. Daarnaast wordt de focus gelegd op het verzamelen van grondstoffen, het bouwen van bases en het indirect sturen van de units. Daarom hoop ik dat mijn introductie met het RTS-genre ook iets om te vieren wordt. Of dat zo is, kun je lezen in mijn review van Nobunaga’s Ambition: Awakening.
Management en micromanagement
Voordat je met Nobunaga’s Ambition: Awakening begint, is het handig om even bij de Settings te kijken, zodat je precies kunt bepalen hoe je de game ingaat. Je kunt namelijk veel aanpassen en het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Naast de standaard Sound en System opties kun je ook aanpassingen maken in de Difficulty en Scenario opties. Bij Difficulty kun je kiezen uit Very Easy tot Extra Hard. Deze niveaus hebben hun eigen vaste instellingen voor: de AI en de agressiviteit van de andere clans, het inkomen aan goud, de hoeveelheid oogst, het behandelen van verzoeken, hoe snel de soldaten herstellen van hun wonden, de hoeveelheid arbeid die kan worden verricht en de mate waarin natuurrampen voorkomen. Als dit niet genoeg keuze biedt dan kun je met Custom alles naar eigen wens instellen, zodat je op je eigen niveau kunt instappen.
Bij de Scenario optie is het mogelijk om de tutorial en advice aan of uit te zetten. Wat ik trouwens niet zou aanraden, want het is geen simpele game om in te komen. Met Events kun je bepalen of de officieren in hun gesprekken verwijzen naar historische gebeurtenissen. Interessant om wat kennis over de Japanse geschiedenis op te doen al zijn het soms losse flarden. Ook de levensduur van de officieren is te veranderen. Met historical volg je de geschiedenisboeken en overlijdt een daimyo of officier op het moment dat dit werkelijk in de geschiedenis plaatsvond, en met long life negeer je dit. De officieren zijn regelmatig op het slagveld te vinden en in principe niet immuun voor de dood. De frequentie waarmee de officieren tijdens de gevechten overlijden kun je ook verlagen, verhogen of uitschakelen. Als je de Fictional Hime optie aanzet, is het mogelijk om je officieren te laten trouwen en zo ook allianties aan te gaan. Voor wat diversiteit heb je een optie om ook vrouwelijke officieren aan te stellen.
Zoals je ziet kun je heel veel aanpassen en dat heeft een grote invloed op je ervaring, want je kunt het avontuur zo historisch mogelijk maken of ervoor kiezen de geschiedenis te herschrijven naar eigen inzicht. Je kunt het ook heel eenvoudig maken door in-game aanpassingen te maken in de samenstelling van de clans, de sterkte van de castles, de stats en het uiterlijk van de officieren, het vertrouwen tussen de clans en de samenstelling van de units. Pas wel op, want als je deze aanpassingen maakt, kun je tijdens die speelsessie geen trophies verdienen. Het is fijn dat je zoveel kunt aanpassen, maar wat is verstandig? Is het interessanter om met Nobunaga Oda te spelen of moet je juist voor een kleine onbelangrijke clan kiezen? Volg je de historische gebeurtenissen of schrijf je je eigen Japanse geschiedenis? Door mijn gebrek aan ervaring ben ik de game begonnen zonder iets te veranderen en heb ik de historische route bewandeld.
Laten we Japan verenigen
Het principe van de game is simpel. Je moet met je clan Japan onder één vlag verenigen. Er zijn tien verschillende periodes uit Nobunaga’s leven (één fictieve) waaruit je kunt kiezen zoals Nobunaga is Here (1546), Dawn of Revolution (1567) en Battle of Mikatagahara (1572). Ik weet wel iets van de Japanse geschiedenis, maar niet genoeg om een voorkeur te hebben. Dus ik ga voor de aangeraden periode Battle of Okehazama (1560), omdat ik het mezelf niet onnodig moeilijk wil maken. Daarna kies je de clan waarmee je Japan gaat verenigen en daarmee automatisch ook de daimyo. Je kunt uit veel verschillende clans kiezen en het is niet verplicht om met Nobunaga Oda’s clan te spelen, maar het leek me een gepaste keuze. De aangeraden clans (met sterretje) lijken de clans die daadwerkelijk geschiedenis hebben geschreven. Dus als je graag de reguliere verloop van Japanse geschiedenis wilt volgen dan kun je deze selecteren, maar als je met een minder bekende clan furore wilt maken dan is dat ook mogelijk.
Vervolgens informeert een korte tekst je over de huidige situatie in het gekozen scenario en wordt er heel kort verteld hoe je het land moet verenigen, je county moet besturen en hoe je met je vazallen (retainers) om moet gaan. Vanaf dat moment is het aan jou om de eerste stappen te zetten. Gelukkig krijg je gedurende je veroveringstocht van Japan advies van je pages die je op weg kunnen helpen, al hoef je natuurlijk niet naar ze te luisteren. Toch heb ik dat wel gedaan, want de vele mogelijkheden zijn overweldigend. Het veroveren van Japan bestaat uit meer dan alleen maar ten strijde trekken. Je moet vooral jouw county besturen, zodat je genoeg manschappen, voedsel en geld hebt om uiteindelijk ten strijde te trekken en je heerschappij uit te breiden. Toch was het voor een beginneling lastig om precies te weten hoe je dit moet doen. De grote lijnen worden uitgelegd, maar alle details moet je zelf uitvinden of nalezen. Hierdoor heb ik de help functie vaak gebruikt om meer te weten te komen, maar dat kost aardig wat leeswerk. Als je echt wanhopig wordt, is de Demo Play optie aanwezig waar een scenario automatisch wordt afgespeeld, maar dan ben je alleen maar aan het kijken en kun je niks meer aanpassen.
Hoe doen we dat eigenlijk?
Het besturen gaat niet vanzelf maar er zijn, net zoals bij de Settings, ook genoeg opties om je county te versterken en te laten groeien. Je county is groot en Japan is nog groter dus je kunt het niet alleen doen. Als leider van de clan moet je regelmatig officieren bevorderen met Appoint. Zo kun je iemand aanwijzen als plaatsvervanger van je main base, een officier een stuk land toewijzen of ze verplaatsen. Bij elke beschikbare officier staat zijn functie, loyaliteit, behaalde prestaties en andere stats. Toch blijft het een beetje gokken en heb ik gekozen voor de gene die de beste vooruitzichten gaven. De aangestelde landheren (retainers) besturen naar eigen inzicht dat gedeelte van je county. Om je beleid te bepalen kun je in de Council toezichthouders aanwijzen, nieuwe voorraden en bijzondere kunstwerken aanschaffen, en officieren laten trouwen, met pensioen sturen of uit hun functie ontheffen. Ook kun je nieuwe provincies creëren, organiseren of opheffen.
Met Civil kun je het kasteel en het land ontwikkelen, maar elke handeling kost een bepaalde hoeveelheid labour (arbeidskracht) en goud. Zo kun je irrigatiekanalen, voorraadschuren, verdedigingswerken en dergelijke bouwen om je kasteel te versterken of de gebieden van de retainers ontwikkelen door boerderijen te vorderen of de handel te stimuleren. Dit is belangrijk, omdat je voorraden moet hebben om het volk te voeren en geld nodig hebt om de soldaten te betalen en te investeren. Met Land Measure kun je het beleid van je territorium bepalen. Zo kun je het land af laten zoeken voor ronin die goede officieren kunnen worden en boerderijen overnemen of de handel stimuleren voor meer voorraden en inkomen. Daarnaast kun de je de lokale stammen (tribes) vleien, zodat je ze je kunnen bijstaan of ervoor zorgen dat ze uiteindelijk onder jouw vlag vechten.
Het land veroveren gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en met Military kun je een vijandelijk kasteel aanwijzen, zodat je officieren een March kunnen voorbereiden. Als je je vijand nog niet openlijk wilt bevechten, kun je met Covert geruchten over de leider van de Clan verspreiden om zijn positie te verzwakken of ontevreden officieren proberen over te halen om over te lopen. Ook kun je een opstand starten zodat de vijand zijn mobiliteit verliest, de structuur van het kasteel verzwakken of zelfs brand stichten om hun voorraden te vernietigen en de manschappen te verzwakken. Je hoeft niet altijd verborgen of open te vechten om je rijk te vergroten, Met Diplomacy kun je je Goodwill met andere clans verhogen, zodat ze openstaan voor onderhandelingen. Je kunt onderhandelen met Negotiate en hierdoor allianties aangaan of om versterking vragen. Als je genoeg invloed hebt, kun je zelfs hulp vragen aan het Imperial Court. Al ben ik op het moment van schrijven nog niet zo machtig.
Doe ik het goed?
Met zoveel opties is het moeilijk kiezen en soms weet je niet wat een verstandige keuze is. Hierdoor is het lastig om te bepalen of je de juiste beslissingen hebt genomen. Ook zijn de resultaten niet meteen zichtbaar, want het bouwen van de faciliteiten kost een x aantal dagen. Moet je op die momenten op de resultaten wachten of moet je ondertussen al iemand aanvallen? Tijdens mijn eerste historische gevecht wist ik ook niet precies wat de mogelijkheden waren. Ik moest de daimyo van de aanvallende clan in een nachtelijke verrassingsaanval verslaan om mijn county te beschermen, mijn reputatie te vergroten en een nieuw deel van Japan te veroveren. De eerste poging liep dan ook uit op een slachting van Oda en zijn manschappen. Je kunt namelijk de manschappen alleen laten aanvallen of terugtrekken en het vechten doen ze op eigen initiatief. Uiteindelijk kwam ik erachter dat je de tegenstanders kunt weglokken door ze een unit te laten volgen waardoor het lukte om alle doelen te halen. Dat was een geweldige overwinning, maar het heeft even geduurd.
Ik had het prettiger gevonden als ze iets meer uitleg zouden bieden, maar ik neem aan dat voor een RTS-fan dit geen probleem zal zijn. De game komt pas echt tot zijn recht als je weet waar je mee bezig bent en de basis in de vingers hebt. Ik heb ook de andere scenario’s bekeken en hier volg je vergelijkbare stappen alleen in een andere tijdsperiode. Dat is voor de fans geweldig, maar de gameplayloop blijft hetzelfde en dat moet wel je ding zijn. Ik denk dat de echte RTS-fan hier uren zoet mee zal zijn, maar aan mij is het nog niet besteed. Ik moet waarschijnlijk met een simpelere RTS-game beginnen. Wat ik echt vond tegenvallen, was het ontbreken van de optie om de Engelse stemmen te veranderen in Japanse. In deze RTS-game wordt een belangrijk deel van de Japanse geschiedenis verteld en het klinkt vreemd als je de daimyo en de officieren in het Engels hoort praten. Hierdoor mis je net dat authentieke gevoel en het lijkt mij een vreemde keuze.
Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis
Nobunaga’s Ambition: Awakening doet waarschijnlijk precies wat hij moet doen, maar was voor mij heel moeilijk om in te komen. De overvloed aan opties is geweldig, maar ook overweldigend. Het is lastig om te bepalen wat je precies moet doen en of je de juiste keuzes maakt. De hulp van de pages is handig, maar ik had wel meer hulp kunnen gebruiken. Hierdoor ben ik eerst de Help-optie gaan lezen, voordat ik een begin kon maken. De mogelijkheid om uit tien scenario’s te kiezen geeft de speler genoeg opties en de mogelijkheid om met elke clan te spelen verhoogt de replay value. De geschiedenis van Japan is interessant, maar het boeit mij nou ook weer niet zo dat ik elke slag hoef te ervaren of met elke clan het land wil veroveren. Door het ontbreken van de Japanse stemmen komt het minder authentiek over. Voor deze noob is het moeilijk om deze game een score te geven, want ik ga er vanuit dat een doorgewinterde RTS-gamer niet tegen dezelfde problemen aanloopt. Het is wel een feest geworden, maar het was zo druk dat ik het moeilijk vond om van alles te genieten.
Pluspunten
- Uitgebreid door de vele opties
- Tien episodes uit Oda's geschiedenis
- Het micromanagement
- Creëren van eigen strategie
- Opbouwen van je county
- Veroveren van Japan
- Replay value voor fans
Minpunten
- Soms overweldigend door vele opties
- Geen Japanse stemmen
- Gameloop niet heel afwisselend
- Weinig verschil tussen episodes
Laatste reacties