Review: SteamWorld Heist Nintendo Switch

Geplaatst: 25 december 2015 14:00

"Waar de fok ligt dat ding?" Ken je dat, dat je iets niet meer kan vinden als je het een tijdje niet meer gebruikt? Dat had ik dus afgelopen week ook met mijn Nintendo 3DS. Nu ik nooit meer in de trein zit, heb ik mijn handhelds al een lange tijd niet meer aangeraakt. De laatste keer dat ik mijn 3DS heb opgepakt, was in februari om The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D te reviewen. Daar moest nu verandering in komen, aangezien ik een reviewcode van SteamWorld Heist kreeg toegestuurd. Ik moest nog wel even zoeken naar mijn 3DS. Na een uur had ik hem dan eindelijk gevonden, en na nog wat systeemupdates en het downloaden van de game kon ik eindelijk aan de slag.

Plunderen in de ruimte

Ik had nog nooit van SteamWorld Heist gehoord, ik wist dus van tevoren niet wat ik kon verwachten. Toch klonk de naam wel een beetje bekend in de oren. Wat blijkt: SteamWorld Heist is van dezelfde ontwikkelaar als SteamWorld Dig, namelijk Image & Form. Die game kwam me dan wel weer bekend voor. Ik heb die game zelf niet gespeeld, maar ik heb er wel van gehoord. Gelukkig staat SteamWorld Heist volledig los van SteamWorld Dig. Het speelt zich wel af in hetzelfde universum, maar niet meer dan dat. In deze game speel je met piraat Piper en zijn crew. Dit is niet zomaar een piraat zoals je die kent van op zee, maar een ruimtepiraat. Hij plundert andere ruimteschepen en kan met de verdiende loot nieuwe crew inhuren.

Turn-based knallen "

Mocht je SteamWorld Dig leuk vinden, dan wil dat niet gelijk betekenen dat je deze game ook leuk gaat vinden. De gameplay is namelijk heel anders. SteamWorld Heist is kortgezegd een 2D turn-based shooter. Nou zijn turn-based games niet echt mijn ding, maar in deze game vond ik het best wel leuk. Je kunt tijdens je beurt de characters een beperkt aantal vakken verplaatsen, om vervolgens een actie uit te voeren. Denk hierbij aan het gebruiken van een health pack of een andere ability, maar het draait vooral om het schieten. Hierbij moet je zelf precies mikken, en moet je er ook rekening mee houden dat je characters ademen en dus een beetje op en neer bewegen tijdens het richten. Het toffe is dat de kogels van de meeste wapens meerdere keren van de muur af kunnen ketsen. Hierdoor kan je vette trickshots uitvoeren. Dit gaat makkelijker met wapens voorzien van lasersight, alleen doen die in de meeste gevallen minder damage dan wapens zonder lasersight. Het voelt erg goed om met die wapens een trickshot door het hoofd te maken. Je kan er ook voor kiezen om te sprinten om zo iets verder te komen, alleen kan je dan geen actie meer uitvoeren.

Er zijn meerdere moeilijkheidsniveaus aanwezig, waardoor de game geschikt is voor zowel noobs (zoals ik) als veteranen. Alle levels zijn ook nog eens random generated. Mocht je dus een keer een level niet halen, dan is het de volgende keer weer anders en ga je het misschien wel halen. Wel vond ik de game na een tijdje een beetje eentonig worden. Na een paar levels heb je de meeste mechanics wel gezien en komt er niet zoveel nieuws meer.

" met RPG-elementen

SteamWorld Heist bevat ook wat RPG-elementen. Er zijn namelijk meer dan honderd verschillende wapens en items aanwezig, dus moet je voor je characters keuzes gaan maken welke dingen je ze geeft. Je kan bijvoorbeeld voor een bazooka gaan die splash damage aanricht op meerdere tegenstanders, maar ook op je eigen crewleden. Ook zijn er wapens die je alleen kunt afvuren als je tijdens je beurt niet beweegt. Ik vind dit in de meeste gevallen niet heel handig, maar deze wapens doen wel meer damage. Verder is er nog een levelsysteem voor al je characters, waarmee je nieuwe abilities vrijspeelt. Daarnaast zijn er ruimteschepen met winkels om nieuwe spullen te kopen en crewleden in te huren.

Audiovisueel

Grafisch ziet de game er prima uit, zeker voor een 3DS-titel. Vooral het onderste scherm van de 3DS wordt uitstekend gebruikt. Het vertelt je alles wat je moet weten, zoals welke crewleden nog een move kunnen doen, hoeveel health ze nog hebben, waar ze staan, welke abilities ze bezitten, waar de vijanden zich bevinden en waar de loot ligt.
Het geluid is over het algemeen ook goed. De muziek is fijn en de wapens klinken lekker. Wel vind ik het gebrabbel van de characters onwijs irritant als ze praten. Ze maken extreem irritante geluiden die ik het liefst helemaal uit had willen zetten, zonder de andere geluiden te dempen.

Het eindoordeel van Justin Meijer

SteamWorld Heist heeft me aangenaam verrast. Eigenlijk ben ik totaal geen liefhebber van turn-based games, maar door de toffe manier van schieten vond ik het in deze game best wel leuk. Dankzij de verschillende moeilijkheidsgraden is de game voor iedereen geschikt, want zelfs ik kon me een weg door de levels knallen, terwijl ik normaal altijd moeite heb met turn-based games. De random generated levels en de vele wapens en items verhogen de replayability, al vond ik het na een tijdje wel een klein beetje eentonig worden. Grafisch doet de game het ook prima, net als het geluid, op het irritante gebrabbel na dan. Al met al is SteamWorld Heist een originele en leuke game. Mocht je dus op zoek zijn naar iets heel nieuws, dan moet je deze game echt even checken.

    Goed
  • Toffe mix van genres
  • Random generated levels
  • Veel wapens en items
  • Grafisch prima
  • Onderste scherm goed gebruikt
  • Een beetje eentonig
  • Irritant gebrabbel
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot SteamWorld Heist

Series

-

Uitgever

Image & Form International AB

Reviewscore

Platforms

Pc, Nintendo Wii U, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Releasedatum

10 december 2015

Ontwikkelaar

Image & Form International AB

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord