Super Mario Party

 • Ontwikkelaar NDcube
 • Eerste releasedatum 5 oktober 2018
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre Party
 • Gameliner score

Review: Super Mario Party - Nintendo Switch

Mario Party gaat al tientallen jaren mee in de Nintendo-franchise en heeft al menig feestje tot een succes gemaakt. In Super Mario Party is de succesformule van Mario Party als basis genomen. Daarbij hebben de ontwikkelaars ook een hoop nieuwe manieren van spelen toegevoegd die dit keer voor veel variatie zorgen. Is deze variatie echter goed gelukt of hadden de makers het beter kunnen laten bij het traditionele spelbord en de welbekende mini-games?

onbekend

De coöperatieve modus van Mario Party 9 en 10 heeft dit keer plaatsgemaakt voor verschillende speelmogelijkheden. Dit zijn Mario Party, Partner Party, River Survival, Sound Stage, Mariothon en Challenge Road. Al deze modi zijn offline speelbaar met in totaal vier spelers. De Mariothon spelmodus is ook online speelbaar met zowel onbekenden als vrienden. Gezegd mag worden dat de gehele game snel en vloeiend speelt zonder storende laadtijden. Petje af daarvoor.

De klassieke Mario Party

Mario Party speelt zich af op het klassieke spelbord zoals we dat kennen van de serie. Samen met drie andere spelers reis je af op het spelbord met vakjes die vol verrassingen zitten. Doel is om zoveel mogelijk sterren te verzamelen. Door te dobbelen bepaal je het aantal zetten dat je die beurt mag zetten. Dit keer heeft ieder personage naast een normale dobbelsteen ook een unieke eigen dobbelsteen die je op ieder gewenst moment in kan zetten. Dit zorgt voor wat meer tactiek in het spel wat voor mij een groot pluspunt is. Ook nieuw is de mogelijkheid om extra vrienden te maken tijdens je zoektocht naar sterren. Kom je langs een karakter op het bord, dan raak je bevriend en krijg je zijn unieke dobbelsteen tot je beschikking. Daarnaast dobbelt deze vriend met je mee waardoor je extra zetten kunt doen. Natuurlijk speel je na iedere ronde weer een mini-game waarbij munten te verdienen zijn om sterren en voordeelitems mee te kopen. Mini-games variëren tussen individueel, coöperatief of 1 vs 3. Een leuke toevoeging is dat de vrienden die je maakt op het spelbord je in sommige spelletjes kunnen helpen of aanmoedigen tijdens het spelen. De speler met de meeste sterren is uiteindelijk de winnaar.

Partner Party, River Survival en Sound Stage

Partner Party is een nieuwe modus die we nog niet kennen in Mario Party. In teams van twee spelers ga je samen op jacht naar de meeste sterren. In plaats van dat je een lineaire route aflegt, is het speelbord nu onderverdeeld in allerlei vierkante vakjes waardoor je zelf je route bepaalt met het aantal ogen dat je gooit op de dobbelsteen. Samenwerken is niet alleen in de mini-games belangrijk, maar dus ook op het speelbord. Een goede tactiek is in deze modus geen gemis. Daarmee is Partner Party erg vermakelijk wanneer je met vrienden speelt en liever wilt winnen op basis van vaardigheden dan goed geluk.

River Survival en Sound Stage hebben niks te maken met spelborden, maar draaien natuurlijk wel om de mini-games. In River Survival vaar je samen in een rubberen bootje de rivier af waarbij je samen moet peddelen. Op de route kom je obstakels tegen waar je omheen moet varen en ballonnen die je kunt pakken om mini-games te spelen. Met deze mini-games win je dit keer geen muntjes, maar tijd die je dan ook erg hard nodig hebt. Het doel is namelijk om gezamenlijk de finish te bereiken voordat de tijd verstreken is. River Survival is een erg leuke coöperatieve modus waarin je met zijn vieren samenwerkt om het doel te bereiken. Alle mini-games zijn dus ook coöperatief en vind je alleen terug in deze spelmodus. In Sound Stage speel je snel achter elkaar mini-games die je allen speelt op de maat van de muziek. Het is een snelle speelsessie waarbij mini-games die oprecht leuk zijn in elkaar overvloeien. De motion controller wordt hierbij goed gebruikt en veel van deze ritmische mini-games behoren tot de beste van de in totaal tachtig mini-games die verdeeld zijn over de verschillende modi in Super Mario Party.

Challenge Road

De fun houdt echter niet op bij bovenstaande modi. Je hebt bijvoorbeeld ook nog Challenge Road, de eerste modus die je helemaal alleen speelt. Deze is toegankelijk op het moment dat je alle mini-games op z'n minst één keer hebt gespeeld. Zoals de naam al doet vermoeden wordt je in deze modus als speler uitgedaagd door mini-games te moeten spelen waarbij verschillende challenges zijn toegepast. Het is leuk om de uitdaging aan te gaan en mini-games te masteren om zo de challenge op je naam te schrijven. Na drie keer falen kun je de challenge gewoon skippen en blijft er daardoor weinig uitdaging over.

En dan hebben we nog de laatste modi, Mariothon en Square Off. Beide modi zijn voor de spelers die alleen competitief wat mini-games willen spelen. Overigens is Mariothon de eerste modus in de Mario Party-franchise die je ook online kunt spelen. Samen met anderen speel je voor de beker door vijf verschillende mini-games te tackelen. Het is naast Sound Stage een snelle manier om samen met vrienden wat mini-games te spelen waaruit uiteindelijk één winnaar voortkomt. Online spelen werkt trouwens goed en stabiel. Het geeft een goed gevoel om te winnen van échte spelers in plaats van AI. Naast Mariothon kun je ook kiezen voor Square Off. Dit duurt iets langer, maar verschilt niet bijzonder veel van Mariothon. In deze modus gaat het om het veroveren van vierkantjes op een groot vierkant bord. Degene met de meeste vierkantjes wordt gekroond tot winnaar.

Op sommige punten te snel afgewerkt

Helaas bevat Super Mario Party ook een aantal dingen die niet goed uitgewerkt of uitgedacht zijn. Zoals het verzamelen van stickers die men kan plakken op een afbeelding. Dit raak ik liever nooit meer aan, het slaat simpelweg nergens op en roept totaal niet op tot verzamelen. Daarnaast hebben de ontwikkelaars een poging gedaan om een unieke toevoeging aan het spel te geven met de naam: Toad’s Rec Room. Deze mini-games zijn speelbaar door twee Switches tegen elkaar aan te leggen. De basis van ieder spelletje is leuk, maar er zit totaal geen diepgang in. Na een paar keer spelen is de uitdaging dan ook ver te zoeken. Om Rec Room te spelen moet je twee exemplaren van de game hebben en twee Switches. Leuk als je een keer bij een vriend op bezoek bent die toevallig ook in het bezit is van de game om een keer te spelen. Daar blijft het echter helaas bij. Ik had graag verschillende levels en iets meer diepgang gezien zodat de replaywaarde wat hoger zou zijn.

Ook al heeft Super Mario Party nog zoveel verschillende speelmogelijkheden en maar liefst tachtig mini-games om te spelen, toch voelt het kleinschalig aan. Dat komt wellicht door de vier kleine speelvelden die het spel bevat. In vergelijking met eerdere Mario Party-games is dit echt te weinig. Misschien dat er in de toekomst nog meerdere speelvelden bijkomen middels DLC, maar voor nu is het een karig aantal.

onbekend

Het eindoordeel van Koen van den Akker

Super Mario Party bevat veel speelplezier voor een sfeervol feestje voor de televisie met drie andere spelers. Wat mij betreft kan de game aan het lijstje van de must-haves voor de Nintendo Switch worden toegevoegd. De meeste mini-games zijn grappig uitgewerkt en leuk om te spelen. Tenminste, op wat rotte appels na. Het spel blijft het leukste om te spelen met echte vrienden, al zijn er dit keer genoeg modi om ook in je eentje plezier te hebben. De alternatieven op de klassieke Mario Party zijn een zeer aangename toevoeging en voor iedere gelegenheid zijn er verschillende mogelijkheden om te kiezen in het spel. Zo heb je up-tempo modi waarbij je gewoon snel een paar mini-games kunt spelen en langere modi waarbij je urenlang kunt lachen om het genaai van je vrienden. Daarnaast vind ik de meer tactische speelstijl in Mario Party en Partner Survival een aardig pluspunt dat de game absoluut ten goede komt. Het is echter jammer dat er zo weinig aandacht is gegeven aan Toad’s Rec Room. Die modus is namelijk ietwat karig naast de rest. Toch moet gezegd worden dat Super Mario Party een goede aanwinst is voor de uitstekende Switch line-up!

 • Pluspunten
 • Veel speelmogelijkheden
 • Meer tactisch spel
 • Voor korte en lange feestjes
 • Aardig wat leuke mini-games
 • Nauwelijks laadtijden
 • Minpunten
 • Toad’s Rec Room te karig
 • Weinig speelvelden
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?