Review: Super Monkey Ball Banana Mania - Rolt naar succes Nintendo Switch

Geplaatst: 29 september 2021 18:00
-

De Super Monkey Ball-franchise heeft een ruig verleden gehad. De originele titels uit 2001 en 2002 vielen enorm in de smaak bij gamers. De games beschikten over iets bijzonders, waardoor ze anno 2021 nog steeds een speciaal plekje in het hart van veel mensen hebben. Door het succes van de eerste games, zijn er nog veel meer Super Monkey Ball-games in de winkelschappen verschenen. Helaas wist SEGA de magie van de eerste games volgens de oude fans niet helemaal meer te reproduceren. Toen kwam daar plotseling de aankondiging van Super Monkey Ball Banana Mania: een terugkeer naar het verleden van Super Monkey Ball. Volgens Monkey Ball-fans zagen de trailers van Super Monkey Ball Banana Mania er weer ouderwets leuk uit. Zelfs als Super Monkey Ball-leek was mijn interesse daarmee gewekt. Met Super Monkey Ball Banana Mania betreed ik voor de tweede keer een Super Monkey Ball-game. Is de game inderdaad zo goed als de trailers doen lijken, of is er geen Monkey-bal aan?

Ouderwets leuke gameplay

Super Monkey Ball Banana Mania is een remaster van Super Monkey Ball 1, 2 en Deluxe. In de game keer je terug naar de meer dan driehonderd levels uit deze games ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de franchise. Ook alle twaalf originele partygames keren terug. Al deze content is voorzien van een nieuw likje verf, waardoor de games ook voor een modern publiek goed speelbaar zijn. De grootste verandering zijn de HD-graphics. AiAi en zijn vrienden beschikken over hun moderne uiterlijk en zien eruit zoals je dat zou verwachten. Ook de werelden in Banana Mania zien er mooier uit dan ooit tevoren. Het verhaal in de game wordt nu verteld aan de hand van een stripverhaal-stijl. Alle gesproken dialoog is uit het verhaal gehaald, waardoor ook jongere spelers het verhaal kunnen begrijpen. Verder heeft de muziek een poetsbeurt gekregen en is er ook een hoop nieuwe content te bespeuren. Al met al zorgt dit voor een enorm Monkey Ball-pakket dat je heel wat uurtjes zoet gaat houden. Er is genoeg te doen en je krijgt zeker waar voor je geld.

De gameplay van Super Monkey Ball Banana Mania is ouderwets leuk. Zoals altijd speel je als een aapje in een hamsterbal. Jouw doel is om al rollend het einddoel van ieder parcours te halen. Dit doe je door het level te kantelen. Vervolgens doet de zwaartekracht zijn werk en rolt jouw aapje de gewenste kant op. Dat leidt tot interessante en leuke leveldesigns. Het concept van Super Monkey Ball staat anno 2021 nog steeds als een huis. De gameplay is enorm verslavend. Vooral de momenten waarop je een aanzienlijk deel van het level weet over te slaan door behendig je aapje te manoeuvreren, zijn zeer bevredigend. Jazeker, skips zijn meer dan mogelijk. Dat is iets waar ik en vele andere Monkey Ball-fans blij van worden. Zo wist ik een keer binnen tien seconden een level te halen door op volle snelheid tegen een rand aan te botsen, waardoor AiAi gelanceerd werd en in de goal belandde. Op dat soort momenten voel je de magie van Super Monkey Ball door je aderen stromen. Monkey Ball is terug en het voelt goed. Het echte plezier gaat hem zitten in het herspelen van levels en het halen van snellere tijden. Hou je vinger maar op de opnameknop, want die ga je regelmatig gebruiken.

Hoeveel bananen kost dat?

Eén van de grootste toevoegingen in Super Monkey Ball Banana Mania is de digitale winkel. Terwijl je de vele parcoursen in de game aflegt, verzamel je bananen. In de originele games ontving je een extra leven wanneer je dertig van deze gele knapen bij elkaar sprokkelde. Dat is niet langer het geval. In Super Monkey Ball Banana Mania vormen de kromme jongens een valuta. Je bananen worden omgezet in punten voor je digitale bankpas. Ook door uitdagingen te halen, wordt je saldo aangevuld. Daar zijn er genoeg van, waardoor er altijd wel wat te halen valt. Dit is een enorm leuk concept dat de bananen weer nut geeft. Liefhebbers van een levenssysteem worden helaas teleurgesteld. Er is geen mogelijkheid om alsnog met levens te spelen.

De digitale winkel zit bomvol gave beloningen. Je oog valt waarschijnlijk eerst op de vele personages. Banana Mania introduceert een hoop iconische gamehelden in de game. Zo zit Beat van Jet Set Radio in Super Monkey Ball en rolt ook Kazuma Kiryu uit Yakuza mee in Banana Mania. In totaal zijn er twintig personages die je gratis kunt ontgrendelen in de game. Ook je aapjes kunnen aangepast worden. Er zijn meer dan honderd cosmetische voorwerpen waarmee je het uiterlijk van AiAi en zijn vrienden kunt wijzigen. Zelfs de hamsterbal kan aangepast worden. Ook kun je diverse modi ontgrendelen door punten in te wisselen. In Reverse Modus moet je bijvoorbeeld proberen om een level achterstevoren te halen. Original Stage Modus ontgrendelt meer dan twintig oude levels met de originele moeilijkheid. Ook de sprong uit games als Super Monkey Ball: Banana Blitz HD keert terug als ontgrendelbare beloning. Deze is echter volledig optioneel. Als je hem liever niet gebruikt, kun je ervoor kiezen om dat niet te doen. Toegankelijkheid is het toverwoord bij Banana Mania. De game kent meerdere opties om de gameplay voor alle spelers toegankelijk te maken. Zo is er een optie die je het pad naar de finish laat zien. Heb je moeite met een bepaald level? Dan kun je de tijd vertragen of zelfs het hele level overslaan. Ook is het mogelijk om de camera te draaien, waardoor je beter kunt zien wat er om je heen gebeurt. Helaas is de sensitiviteit van de camera te laag, waardoor je lang bezig bent om de camera te draaien. Dat is echter geen gigantisch groot probleem. De game is ook goed speelbaar zonder de camera te gebruiken. Speel je liever met bewegingsbesturing? Ook dat is mogelijk. Al deze toegankelijkheidsopties maken de game speelbaar voor een groter publiek en zijn daarom een zeer welkome toevoeging. Zeker omdat de game beslist niet makkelijk is - zeker voor nieuwkomers.

Party like it's 2001

Met het uitspelen van het hoofdavontuur houdt het plezier in Super Monkey Ball Banana Mania niet op. De game komt namelijk gebundeld met twaalf verschillende partygames. Alle partygames in Banana Mania keren terug uit de eerste drie delen. Dat betekent dat we als vanouds kegels kunnen omgooien in Monkey Bowling, apen de ring uit kunnen rammen in Monkey Fight en het luchtruim kunnen verkennen in Monkey Target. De partygames zijn vermakelijk in je eentje, maar veranderen in gezellige chaos met een groep vrienden. Als je nog geen Mario Party-game in huis hebt, vormen de partygames in Banana Mania een goed alternatief. Wel is het erg jammer dat veel van de ontgrendelbare personages niet speelbaar zijn in de partygames. Wie wil tennissen of voetballen met Sonic en Tails, moet toch ergens anders zijn.

Op audiotechnisch gebied doet de game veel goed. De nieuwe soundtrack is een succes en geeft een hele andere vibe af dan de originele muziek. Op grafisch gebied ziet de game er prima uit, maar niet enorm denderend. De achtergronden hebben een mooie make-over gekregen en zien er modern uit. Wel vond ik het jammer dat de ondergronden van de levels net als in het origineel vrij standaard zijn. Ik had graag gezien dat ze in deze remaster wat meer aansloten op het thema van de levels. Door de standaard ondergronden smelten de levelthema's samen en zijn ze niet goed van elkaar te differentiëren. Een ramp is het niet, want Super Monkey Ball speel je voor de gameplay. En die zit wel snor. Dat geldt overigens niet helemaal voor de framerate. Super Monkey Ball Banana Mania draait ook op de Switch op 60fps, maar dat doel haalt de game helaas niet altijd. Gelukkig was mijn ervaring wel grotendeels stabiel.

Het eindoordeel van Nils Hoogervorst

Super Monkey Ball Banana Mania is een ouderwets goede Super Monkey Ball-game met moderne toevoegingen. Alhoewel de game op grafisch en technisch gebied wellicht iets sterker had kunnen zijn, staat de gameplay als een huis. Deze is net zo leuk als altijd en voelt enorm bevredigend. De levels in de game zijn eindeloos herspeelbaar en er is genoeg content om je een lange tijd bezig te houden. Niet alleen de hoofdgame, maar ook de twaalf partygames zijn een succes. Al met al is Super Monkey Ball Banana Mania een geweldig pakket, niet alleen voor oudgedienden van de franchise, maar ook voor nieuwkomers. Super Monkey Ball is terug en het voelt goed.

  Goed
 • Enorm veel content
 • Gameplay is enorm vermakelijk en bevredigend
 • Eindeloos herspeelbaar
 • Veel opties
 • Toegankelijkheid staat voorop
 • Partygames zijn zeer vermakelijk
 • Toffe soundtrack
 • Waar voor je geld
 • Geen optie om te spelen met levens
 • Te lage sensitiviteit van de camera
 • Veel personages niet speelbaar in partygames
 • Levelthema's smelten enigszins samen
 • Framerate niet altijd stabiel op Switch

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Super Monkey Ball Banana Mania

Ontwikkelaar:

SEGA

Uitgever:

SEGA

Release:

5 oktober 2021

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord