The Elder Scrolls V: Skyrim

 • Ontwikkelaar Bethesda Game Studios
 • Eerste releasedatum 11 november 2011
 • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3
 • Genre RPG
 • Gameliner score

Review: The Elder Scrolls V: Skyrim - Xbox 360

Bezoek nu Skyrim, uw ideale oord voor een weergaloze digitale vakantie! Wat wil je zijn? "Ik wil een echte koene ridder zijn!" Dan is er voor jou: Zwaardvechten! Draken! Heldendom! Bier! Mooie vrouwen! Grote kastelen! Magie!
"Ik wil een gemene boef spelen!"
Dan hebben wij in de aanbieding: Backstabbing! Stelen! Bedriegerij! Lelijke mannen! Bier! Donkere grotten! Moord!
"Nou, ik wil graag een gewoon leventje leiden. Lekker normaal." Nou dan hebben wij voor jou: Bloemen plukken! Wandelen! Leer maken! Bier! Smeden! Roddelen! Vermoord worden!
Dit alles in Skyrim, dus wat wil je nog meer? Nou je krijgt nog veel en veel meer, of je wilt of niet.

Ik bezoek dit land voor het eerst, help!

Voor mensen die nog totaal niet bekend zijn met de Elder Scrolls' vakantie-oorden even wat uitleg. Het gaat hier om een compleet vrije wereld in fantasy setting waarin je min of meer vrij bent om te doen waar je zin in hebt. Je hebt naast het hoofdverhaal vele verschillende verhaallijnen die je kunt volgen en daarnaast nog een hoop kleine side-quests die sterk wisselen in soort. Skyrim is alweer ons vijfde oord en deze is natuurlijk zoals men dat noemt "beter, groter, mooier en sterker". Gezien het topniveau van ons voorgaande vakantiebestemming Oblivion, zegt dit heel wat!

Hoe zijn de cultuur, samenleving en natuur?

Skyrim ligt vrij ver in het noorden, waarbij een prachtig landschap vol bergen, bossen en vrieskou je tegemoet grijnst. De meeste inwoners zijn ook van het Noorse Viking-achtige soort, en houden er ook dat soort principes op na. Magie is voor mietjes, eervol doodgaan in een zwaardgevecht tegen honderd man is eervol (en blijkbaar niet dom). Vampieren, weerwolven en niet-mensenrassen vervuilen ook het land, maar wij zeggen: hoe meer zielen, hoe meer bloe" doo" vreugd!

Hoe is de huidige politieke toestand?

Het is niet bepaald vredig in Skyrim, want er zijn behoorlijk wat interne conflicten die het land in oproer houden. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er na duizenden jaren ineens weer draken! Deze draken zijn natuurlijk niet vriendelijk (dat zou veel te makkelijk zijn), en aan onze held (of arrogante lafaard/bedrieger/dief) om deze draken een kopje kleiner te maken. Echter is dit nog maar een klein fragment van wat je allemaal nog meer aan avonturen kunt beleven.

Wat is er nog meer te doen?

Te veel om op te noemen. De side-quests en -stories zijn deze keer zo talrijk, dat het je vele maanden zoet zal houden. Dit zou ergerlijk kunnen zijn, ware het niet dat je vrijwel alles kunt doen wanneer je het maar wilt, en nooit word je verplicht eentje tot het eind door te spelen. Deze vrijheid zorgt er dan ook voor dat je heerlijk alles kunt doen wat je wilt, en wanneer je maar wilt. Nog meer te doen en te beleven dus! Voor ieder wat wils: je bent nergens toe verplicht. Wil je lekker de moordenaar uithangen na wekenlang de held uitgehangen te hebben, ga je gang, maar besef wel dat alles consequenties heeft.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Skyrim is een RPG-walhalla. De makers hebben al vanaf het eerste deel een game willen maken waarin je compleet vrij bent. Een vrije wereld is 'n ding, maar een wereld waarin je ook nog eens echt kunt doen wat je wilt is een tweede. Dat het dan ook nog boeiend weet te blijven door tot drakensnuit gevuld te zijn met interessante verhaallijnen en karakters in een prachtige wereld vol van leven en diversiteit, maakt Skyrim tot een zeldzaam fijn verblijfsoord. Enige punt van kritiek is dat er nog wat glitches en bugs zitten hier en daar, waardoor de inleving even wegebt, maar zelden zijn ze echt vervelend. Grootste en meest uitgewerkte game van het jaar is ongetwijfeld Skyrim. En waarschijnlijk ook de beste titel, als je tenminste smaak hebt. Maar daarover mag en kan men nog altijd twisten. En over twisten gesproken, ik ga nog eventjes een draak de nek omdraaien, onder het genot van gerstenat. Proost!

 • Pluspunten
 • Immersive
 • Verslavend
 • Vrijheid
 • Doen wat je wilt
 • Minpunten
 • Nog veel bugs en glitches
 • Verslavend
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?