Tinykin

 • Ontwikkelaar Splashteam
 • Eerste releasedatum 30 augustus 2022
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Avonturen , Platform
 • Gameliner score

Review: Tinykin - Waar een kleine game groot in kan zijn - Xbox Series

Je hebt talloze games met de meest gekke wezentjes. Soms reiken deze vreemde snuiters je een helpende hand. Dat hebben we bijvoorbeeld kunnen zien in de Pikmin trilogie. Je hebt wat kleurrijke kleine mannetje tot je beschikking met ieder een unieke eigenschap en zij helpen jou op je avontuur. Dat concept gaf ontwikkelaar Splashteam zonder enige twijfel de inspiratie voor Tinykin. Ook hier loop je tegen figuren op die zo van een andere planeet lijken te komen. Aangezien ik mij prima met Pikmin heb vermaakt, slingerde ik mijn Xbox aan en speelde Tinykin.

Tinykin review

It's a big, big world

Milodane wordt op een dag wakker en merkt al snel dat er het één en ander veranderd is. Of het huis waar hij zich in bevindt is enorm gegroeid, of hij is gekrompen tot de grootte van een insect. Dit laatste is dus klaarblijkelijk het geval. Milo - zoals we hem voor het gemak maar even voor de rest van deze review noemen - heeft geen flauw idee wat er nou is gebeurd en waarom hij zo ontzettend klein is. Zonder dat je echt weet wie het is, helpt Ridmi je op weg. Ridmi is een soort mot en hij heeft walkie talkies geplaatst om je de basics van de game te leren en begeleid je de hele game door je avontuur. Op zijn zoektocht naar een antwoord komt hij al snel een Tinykin tegen. Als je voor het eerst een nieuw soort Tinykin ontmoet, wordt dit geïntroduceerd met een kort filmpje waarin je de speciale eigenschap van die betreffende Tinykin te zien krijgt.

In totaal zijn er een vijftal Tinykin te vinden in de game. De paarse zijn sterk en kunnen objecten optillen. Rode werken als een soort bom en kunnen afgesloten plekken openen door zich op te blazen. Groene kunnen zich opstapelen zodat je hogere plekken kunt bereiken. Blauwe geleiden elektriciteit en kunnen apparaten daardoor van stroom voorzien en met gele Tinykin kun je bruggen vormen. Het aantal Tinykin dat je tot je beschikking hebt verschilt per level. Je hebt een soort hub waar Tinykin niet komen, vijf grote levels en een wat kleiner level. Je doel is om een soort machine te maken waardoor je uiteindelijk weer kunt groeien tot je normale grootte. De hulp van de Tinykin is hierbij van essentieel belang, want zonder hen kun je de benodigde voorwerpen niet verzamelen.

Tinykin review1

Mooie combi van stijlen

Tinykin speelt zich af in een 3D wereld. Deze wereld is op zichzelf geen grafisch hoogstandje, maar ziet er over het algemeen prima uit. De aankleding van de levels is prima doordacht en steken goed in elkaar. Je merkt dat de levels allemaal een andere vibe hebben. De ene keer dwaal je rond in een wc en badkamer, terwijl je je later bevindt in een grote speelgoedkamer. Die laatstgenoemde zorgde er ook voor dat het mij bij tijd en wijlen deed denken aan de game Toy Story 3 voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Ondanks dat de volledige game zich binnen één huis afspeelt, bieden de diverse kamers voldoende afwisseling. Ieder level bevat een grote opdracht om te voltooien en heeft daarnaast wat zijmissies waarmee je collectibles kunt vinden.

De game wordt ondersteund door een goede selectie aan audio. De muziek past goed bij de game, de sound effects zijn on point en de brabbeltaal van alle personages doet een klein beetje denken aan Banjo-Kazooie. Met de sound design zit het dus wel snor. Toch had Tinykin wel een groot nadeel waar ik mij met enige regelmaat heb gestoord tijdens mijn speelsessies. Hoewel de game niet al te groot is en het grotendeels soepel verloopt, liep ik toch relatief vaak tegen framedrops aan. Dat moet bij een game als Tinykin eigenlijk niet kunnen en vaak was het ook niet echt verklaarbaar. Het waren soms momenten dat er niet eens zoveel op het scherm gebeurde en toch ging het dan mis.

Kort, maar krachtig

Hoewel ik mij uitstekend heb weten te vermaken met Tinykin, stond mij de lengte wel wat tegen. Ik had namelijk nog wel even door willen spelen, maar voor ik het wist zat ik naar de aftiteling te kijken. Jammer, want binnen een uurtje of vijf á zes ben je dus al klaar met Tinykin. Wat dat betreft doet het de naam wel eer aan. En dat is nog als je ook alles probeert te verzamelen. Als je je echt puur en alleen focust op hetgeen je moet doen om verder te komen in het verhaal kun je de game nog sneller uitspelen. Het voelt ook zo kort omdat de gameplay gewoon ontzettend snel en vloeiend verloopt. Wellicht dat er ooit een tweede deel komt waar wat meer content in verwerkt is.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Tinykin is een ontzettend leuke game om te spelen en zeker de moeite waard als je van platformers houdt. Op wat kleine minpuntjes na, zorgt Tinykin voor vermaak. Vooral de artstyle springt eruit. Combineer dat met de vloeiende gameplay en je hebt een indiegame om naar uit te kijken.

 • Pluspunten
 • Leuke artstyle
 • Speelt lekker weg
 • Grappige personages
 • Audio is prima
 • Minpunten
 • Framedrops
 • Tikkeltje kort
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?