Star Wars Outlaws review - Op en top Star Wars

-

Ruim tien jaar hebben we erop moeten wachten, maar het exclusieve partnership tussen Electronic Arts en Lucasfilm is dan toch echt komen te vervallen. Andere uitgevers mogen met de licentie aan de haal en het is Ubisoft die als eerste een grootschalig Star Wars-avontuur weet uit te brengen. Star Wars Outlaws staat terecht hoog op menig wishlist en nu is het dan eindelijk zover. Star Wars Outlaws komt te verschijnen en wij mochten ruim van tevoren een reviewbuild spelen. Klaar voor wat komen gaat? Dit is de Star Wars Outlaws review!

Star Wars Outlaws Review

Oh you scroundel

Wanneer we denken aan Star Wars, denken we aan de Jedi, Empire, goed, kwaad, licht en duister. Het is dan ook uiterst origineel dat er door Massive Entertainment is gekozen om je in Star Wars Outlaws in de schoenen van een Scoundrel te plaatsen. Check vooral even ons interview met Star Wars Outlaws’ Julian Gerighty voor de beredenering, maar wij moedigen de keuze aan. De unieke setting tussen The Empire Strikes Back en Return of the Jedi laat ruimte voor een weelde aan misdaad. The Empire is immers bezig met een opmars en de afwezigheid van Jedi laat ruimte over voor diverse misdaadsyndicaten om de wereld in een wurggreep te nemen. Jij speelt als Kay Vess, een scroundel die een deathmark toebedeeld krijgt. Als Kay zijn ben je altijd op de vlucht, voer je allerhande klusjes uit voor een paar rotcenten en sta je altijd wel op iemands shitlist, precies zoals je mag verwachten van een scoundrel.

Gelukkig is Kay nooit alleen. Ze wordt namelijk bijgestaan door de schattige Nix, een kompaan die vijanden kan afleiden, voorwerpen kan stelen, de boel kan saboteren en die ook nog eens handig is met schakelaars en grote rode knoppen. De twee zijn onafscheidelijk en zijn sterk afhankelijk van elkaar. Zonder Nix zouden de stealth secties bijvoorbeeld praktisch onmogelijk zijn. Massive Entertainment staat bekend om diens werk aan The Division, iets wat je goed terugziet in het werelddesign. Gezegd moet worden dat deze erg sterk is. Star Wars Outlaws barst van de locaties die allen sfeervol zijn vormgegeven. Het is overduidelijk dat Lucasfilm een sterke invloed heeft gehad tijdens de ontwikkeling. Outlaws biedt namelijk een veelvoud aan iconische locaties, wezens en vergezichten, maar schuwt nieuwe toevoegingen en rassen absoluut niet.

Star Wars Outlaws Review1

Geen Ubisoft reskin

Laten we eerlijk zijn, wanneer we denken aan een grote Ubisoft open wereld, denken we direct aan games zoals Far Cry 6 of Assassin’s Creed Shadows. Twee franchises die flink wat overeenkomsten hebben wanneer het aankomt op character progression en werelddesign. Ik ben meer dan blij dat Star Wars Outlaws wat dat betreft een vreemde eend in de bijt is. Kay kent namelijk geen skill tree en beklimt geen torens om delen van de map te onthullen. De scoundrel in haar dient namelijk alles zelf uit te vogelen. Dat doe je door intel te verzamelen om zo bijvoorbeeld merchants of belangrijke personages op te speuren. Weet je deze te bevrienden, dan ontgrendel je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je speeder te upgraden, nieuwe pouches te craften of om je blaster te verbeteren. Informatie opduikelen is belangrijk en iedere locatie bevat wel iets dat je zomaar nodig hebt.

Ook wat betreft de gameplay biedt Star Wars Outlaws een mooie variatie. Kay Vess en Nix staan vaak op zichzelf. Dat betekent dat ze het moeten hebben van hun eigen intuïtie en dat is waar jij daadwerkelijk invloed kan uitoefenen. Veel van de missies draaien namelijk om het winnen van vertrouwen. Dit is veelal bij een van de vier misdaadorganisaties (The Pyke, Crimson Dawn, Hutts en de Ashiga Clan). Allen hebben een reputatiesysteem. Verbeter je deze, dan win je hun vertrouwen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld vrij door hun gebieden kunt bewegen, toegang krijgt tot specifieke missies en kunt shoppen bij exclusieve factie merchants. Sta je echter niet aan hun kant, dan gaan ze actief op je jagen of word je tegengehouden wanneer je hun grondgebied betreedt. De facties te vriend houden is dus belangrijk, maar zo makkelijk is dat nog niet. Een scoundrel dient namelijk vaak een keuze te maken. In dit geval kan je bijvoorbeeld informatie doorverkopen of een contactpersoon volledig naaien. Hierdoor verbeterd de reputatie bij de ene factie, maar verslechterd deze bij de ander. Een slechte reputatie maakt de game aanzienlijk lastiger, dus je doet er wijs aan om een allemansvriend te zijn.

Star Wars Outlaws Review2

Goed, maar niet perfect

Zoals gezegd; Star Wars Outlaws biedt een enorme variatie wanneer het aankomt op content. Op het ene moment sluip je door de schimmige steegjes van de lokale onderwereld. Het volgende moment spring je op de speeder om zo de uitgestrekte buitenwereld te ontdekken. Verveelt een planeet je even, dan stap je aan boord van “The Trailblazer” voor wat intergalactische dogfights terwijl je de reis naar bijvoorbeeld een Tatooine aflegt. Je bent overigens niet enkel aan het schieten en sluipen. De game biedt namelijk meer dan genoeg afleiding in de vorm van mini-games, easter eggs, conversaties en ontdekkingstochten.

Star Wars Outlaws is een goede game, zeker wanneer je fan van de franchise bent. Toch zijn er aardig wat kanttekeningen te plaatsen. Het is vooral de mate van herhaling die vrij snel de kop op duikt. De Stealth gameplay komt aardig vaak voor, maar biedt eigenlijk vrij weinig variatie. Ook de variatie in animaties is redelijk karig, waardoor Nix veelal dezelfde animaties vertoont bij het afleiden van de NPC’s. Uiteraard komt er met regelmaat wat nieuws voorbij, zeker wanneer je weer nieuwe functies voor de blaster ontgrendelt. Toch is het te weinig om daadwerkelijk een wow-effect te creeeren wanneer je voor de tigste keer een vijand afleidt om vervolgens door een air vent te ontsnappen. Wanneer het aankomt op technische performance laat Outlaws op dit moment ook nog te wensen over. Pop in, clunky gameplay en ietwat dubieus AI-gedrag kunnen de kop opduiken wat uiteraard afbreuk doet aan de immersie.

Star Wars Outlaws Review3

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Is Star Wars Outlaws de perfecte game? Nee, helaas niet, maar Ubisoft doet een uitstekende poging om een geloofwaardige Star Wars-setting te presenteren zonder dat het dient te leunen op Jedi of bekende koppen. Je bent simpelweg een scroundrel in een galaxy far, far away en dat is ook wel eens tof voor de verandering. De steden en omgevingen zijn uitstekend ontworpen en zitten boordevol memorabele momenten. Kay Vess en Nix vormen een mooi duo en beleven gezamenlijk een prima avontuur. Het is echter jammer dat de game op technisch gebied niet altijd even constant presteert. Wellicht dat dat er nog uitgepatcht wordt, maar ook de mate van herhaling duikt snel de kop op. Als dat je niet zoveel boeit, dan heb je aan Star Wars Outlaws absoluut geen slechte. De game bevat immers epische intergalactische dogfights, veel keuzemomenten en een indrukwekkende wereld. Wat willen we als Star Wars-fan nog meer?

    Goed
  • Indrukwekkende wereld
  • Scroundel is een goede keuze
  • Op en top Star Wars
  • Keuzes doen ertoe
  • Technische mankementen
  • Herhaling duikt op
Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Star Wars Outlaws

Ontwikkelaar:

Massive Entertainment

Uitgever:

Ubisoft

Release:

30 augustus 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord