Undisputed review - Houd de dekking hoog

-

Lang hebben we moeten wachten op een spirituele opvolger van EA’s Fight Night, maar afgelopen jaar was daar dan toch echt Undisputed. De game, ontwikkeld door Steel City Interactive, is alweer ruimschoots een jaar in Early Access, maar daar komt in oktober 2024 dan toch echt eindelijk verandering in. Undisputed heeft Early Access namelijk officieel verlaten en kent nu dus een daadwerkelijke release. Wij konden al een flinke tijd aan de slag met de 1.1 build en vertellen je er graag alles over in deze Undisputed Review!

Undisputed Review

Zo rauw als het maar kan

Fightinggames zijn er zat, maar Undisputed steekt net wat anders in elkaar dan bijvoorbeeld een Mortal Kombat 1, Street Fighter 6 of Tekken 8. In Undisputed ligt de focus op realisme en een vrij vergaande simulatie van boksen. De game heeft de ambitie om je het gevoel te geven daadwerkelijk in de ring te staan. Mocht je Fight Night in het verleden hebben gespeeld, dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten van de controls. Iedere facebutton is toegewezen aan een arm en door de juiste inputs op het juiste moment in te voeren, executeer je meedogenloze combinaties. Jouw bokser is in staat om vrij door de ring te bewegen, jabs uit te delen of inkomende haymakers te blokkeren/ ontwijken om zo met een counter het tij te doen keren. Boksers blijven overeind wanneer het lichaam en/of hoofd gezond is, maar deel je een paar rake klappen uit, dan kan het zomaar eens snel gaan. Een dichtgeslagen oog kan leiden tot een flinke jaap en voor je het weet legt de scheids de wedstrijd stil. Tenminste, dan moet het daar nog van komen, want tijdens de vele rondes die je bokst, is de kans groot dat je de tegenstander tegen het canvas slaat.

Sinds de early access release van Undisputed zijn er veel aanpassingen geweest. Zo is er nu een carrière modus, zijn er meer boksers dan ooit tevoren, zijn er meer unieke bewegingen geïntroduceerd en is er veel meer detail aan te brengen in jouw eigen personage. Je bent overigens niet verplicht om met een custom personage aan de slag te gaan. Undisputed kent op lancering namelijk meer dan zeventig real-life boksers met een eigen kenmerkende vechtstijl. Ontgrendelen is niet nodig, wil jij als Muhammad “The Greatest” Ali de ring betreden, dan kan dat gewoon. Undisputed put zijn kracht hoofdzakelijk uit het oog voor detail. Boksers, gewichtsklassen, specialismen, vechtstijl, alles doet ertoe. De game gaat behoorlijk de diepte in en wil je er alles uithalen, dan ben je wel even zoet met het onder de knie krijgen van alle ins en outs. Hierdoor is Undisputed niet bepaald instapvriendelijk. Zet je echter even door, dan heb je aan Undisputed een game die de kunst van het boksen belichaamt.

Undisputed Review1

Weet Undisputed zich te meten aan Fight Night?

Laten we er niet omheen draaien, Fight Night (en dan voornamelijk Fight Night Round 4) staat op een vrij hoog voetstuk in huize Wijnberg. Ik zat dan ook te smachten op een soort comeback en Undisputed weet zich tot op zekere hoogte te meten aan het meesterwerk van Electronic Arts. Het boksen voelt waarheidsgetrouw en de game biedt meer dan voldoende diepgang om ieder gevecht interessant te houden. Voornamelijk de Prize Fights weten te imponeren. Deze modus biedt telkens een tijdelijk gevecht die een echte uitdaging weet te bieden. Ook de carrière is vermakelijk, zeker wanneer je er de nodige tijd en energie insteekt. In de career neem je trainers aan, werk je aan de conditie, onderhandel je gevechten en werk je aan de bokser om deze in ranking te doen stijgen. Ik merkte echter al snel dat ik continu tegen hetzelfde clubje boksers aan het knokken was. Wellicht omdat ik weinig risico nam, maar ik had graag wat sneller in de verschillende titels willen stijgen qua ranking. Dit geeft immers meer variatie, houdt je op het puntje van de stoel en weergeeft een teken van progressie.

Qua actie in de ring zit het wel goed met Undisputed. De eigenschappen van de bokser bepalen het tempo van het gevecht. Een powerhouse heeft flink wat kracht, maar moet een match bijvoorbeeld snel zien te beslissen. Hoe meer ronden er bijvoorbeeld passeren, hoe trager de bokser wordt. Het is een leuk evenwicht dat Undisputed weet te bieden. Ook grafisch ziet de game er niet slecht uit, maar op de PlayStation 5 zien we wel de nodige framedrops opduiken in venues waar wat meer gaande is. Daarnaast zie je dat bokser op momenten ook de nodige stuiptrekkingen vertonen. Wanneer de boksers bijvoorbeeld vrijwel op elkaar staan, zie je met regelmaat een arm de lucht in schieten. Ergens realistisch, maar op bepaalde momenten ook totaal weer niet. Het kan allemaal wat polijstwerk gebruiken. Dat gezegd hebbende, Undisputed weet met de nodige audiosnippets, lichteffecten en slo-mo’s de actie prima in beeld te brengen.

Undisputed Review2

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Undisputed weet wat mij betreft prima de leegte van Fight Night op te vullen. Is het echter de knaller waar ik ook daadwerkelijk op hoopte? Nee, dat helaas niet. Undisputed kent op de PlayStation 5 de nodige framedrops en mist net dat beetje flair dat bijvoorbeeld een Fight Night wel had. De game is overigens niet één op één te vergelijken met Fight Night. Undisputed voegt het simgehalte namelijk flink op en focust zich puur op het realisme. Wat dat betreft doet Undisputed het dan ook weer erg goed. Gevechten voelen haast als een schaakwedstrijd aan en degene met de langste adem loopt meestal weg met de winst. Het is overigens jammer dat de carrière modus niets meer is dan een hulsje om je van het ene naar het andere gevecht te loodsen. Hier valt namelijk veel meer mee te doen. Ook voelt de game in zijn launch versie ietwat leegjes aan. Er is zoveel potentie, maar wat we eigenlijk terugkrijgen is pure gameplay zonder al te veel presentatie. Steel City Interactive heeft met zijn Early Access ondersteuning echter meer dan laten zien dat ze de game blijven ondersteunen. Met DLC en verdere polishing in het vooruitzicht zie ik het dan ook helemaal goedkomen met deze game. Nu maar hopen dat er ook een Undisputed: Round 2 komt te verschijnen!

  • Prima
  • Realistisch
  • Goede controls
  • Vult dat gat
  • Meer dan zeventig boksers
  • Mist flair
  • Laat kansen onbenut
  • Framedrops
Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Undisputed

Ontwikkelaar:

Steel City Interactive

Uitgever:

Steel City Interactive

Release:

31 januari 2023

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord