Warhammer 40,000: Speed Freeks review - Teefus chaotisch

-

Neem de chaos van een game als Twisted Metal, gooi daar een Warhammer 40,000 sausje overheen en wat krijg je dan? Een game waar je WAAAAAGH van gaat roepen en waar je niet eens een hoop 'teef' voor moet schuiven. Jazeker, Warhammer 40,000: Speed Freeks laat je zelfs gratis en voor niets rondknorren in de meest absurde waaaaaahgens en tegelijkertijd dakka blasten totdat je erbij neer krumpt. Wat kan daar nou niet leuk aan zijn?

Warhammer 40000 Speed Freeks review

WAAAAGH!

Mocht je spontaan een hersenbloeding krijgen van de omschrijving hierboven, Warhammer 40,000: Speed Freeks is dus een free-to-play arcade game waarin twee teams van slecht gehumeurde aardmannen het tegen elkaar opnemen in vehiculaire combat. Waarom? Omdat het kan. Het Warhammer 40,000 universum draait al wat jaartjes mee en blijft dat voorlopig ook nog wel doen, maar om het wachten op games als Warhammer 40,000 Space Marine 2 wat draaglijker te maken, poept men er soms ook wat luchtigs uit. De een noemt dat een scheet, de ander noemt dat - in dit geval dan - Warhammer 40,000: Speed Freeks.

Want laten we eerlijk zijn, Warhammer 40,000: Speed Freeks is geen game die je weken, neen, maandenlang bij je niet-Warhammer spelende game vrienden onder de neus gaat wrijven en ergens is dat ook niet de bedoeling. Ontwikkelaar Caged Element Inc. - welke stiekem al wat ervaring in het arcade racer genre heeft opgedaan met het in 2016 uitgekomen GRIP - maakt zich niet de illusie dat de hele wereld Space Marine 2 even vergeet en het in de tussentijd gaat hebben over Warhammer 40,000: Speed Freeks. Maar wat Caged Element wel doet is tijdelijk een Warhammer-leegte vullen met een zeer lollige en leuke vehiculaire shoota die je tussen de bedrijven door even kunt oppakken zonder daarbij al te hard te moeten nadenken.

WAAAAAAAAGH!

Want no disrespect, maar Warhammer 40,000: Speed Freeks stelt echt geen zak voor. Je kiest een game modus - Deff Rally of Killer Konvoy -, kiest een voertuig die qua snelheid of arsenaal het beste bij je past en je laat je in een map dumpen. Daarna is het krumpen of gekrumpt worden terwijl je de één na de andere git naar de teefus knalt en checkpoints capturet in Deff Rally, of bommen naar de vooruit kruipende Stompa (oftewel payload) van het andere team crosst in Killer Konvoy, terwijl je koste wat het kost moet voorkomen dat jouw Stompa naar de bertverderrie wordt gebombardeerd. Als je de absolute chaos overleeft en ook nog eens wint mag je heel hard WAAAAAGH roepen en extra veel scrap incasseren - wat leuk is voor de level progression die overigens verre van een Speed Freek is - en als je verliest mag je hetzelfde doen, maar dan met nog slomere progressie.

Die progressie is vooral leuk voor mensen die een persoonlijk tintje aan hun favoriete bolide willen hangen. Zoals het een free-to-play game betaamt, puilt ook Speed Freeks uit van de cosmetische snuisterijen (dus geen pay-to-win onzin). Deze kunnen deels bemachtigd worden door te grinden tot je er scheel van ziet, en deels gekocht worden omdat ze achter een paywall zitten. Sommige items kunnen namelijk alleen worden geclaimd wanneer men beschikt over een Battle Pass, en daar moet je dan weer de in-game currency 'teef' (uitgesproken als tief, voor de duidelijkheid) voor schuiven. En je raadt het al, die teef biedt men in zeer onhandige hoeveelheden aan, wat je dus altijd meer geld kost dan je eigenlijk zou willen spenderen. Classic F2P shenanigans.

Warhammer 40000 Speed Freeks review 1
Warhammer 40000 Speed Freeks review 2
Warhammer 40000 Speed Freeks review 3

Nog eens WAAAAAAAAAAAAGH!

Nu hoor je mij al een paar keer het woord leuk gebruiken, want ja, Warhammer 40,000: Speed Freeks is in beginsel vooral een leuke full non-sense arcade game waar je heerlijk met verstand op min twintig in kunt duiken. Maar leuk is wat anders dan goed en Speed Freeks goed noemen is wel een beetje een overstatement. Zo is de besturing echt verschrikkelijk wennen en lijken hitboxes ook niet echt zuiver te zijn. Daarnaast ligt de focus meer op total destruction en utter chaos dan op 'speed', wat je wel zou verwachten met een naam als Speed Freeks. Want eerlijk is braaf, zodra je boost en dash zijn uitgewerkt, is je voertuig eigenlijk helemaal zo snel nog niet. Daarbij komt ook dat Speed Freeks op dit moment dus maar twee modi heeft en dat geen van deze modi zich toespitst op racen, wat je wel zou verwachten met een modus genaamd Deff Rally. Op zich allemaal geen doodzonde, maar noem het dan geen Speed Freeks.

Mede hierdoor heeft Warhammer 40,000: Speed Freeks dan ook al snel te lijden onder diens repetitieve karakter. Met maar twee modi heb je al niet veel te kiezen en beide modi lijken dan ook nog eens zodanig op elkaar dat de kans bestaat dat je snel uitgekeken raakt op al het geWAAAAAGH en gekrump. En nogmaals, Speed Freeks is echt een leuke game, maar ik bemerkte dat ik er snel de dakka niet meer voor kon opbrengen om nóg een potje te spelen. Dus als dat het target van Caged Elements was - een lollige arcade game op poten zetten waar de simpele git een verloren kwartiertje mee kan vermaken - dan zeg ik 'missie geslaagd'. Maar als de insteek was om een game aan te bieden waar je teefus veel uren in wilt pompen tot Space Marine 2 launcht, dan ben ik bang dat Speed Freeks snel gekrumpt gaat worden.

P.S.: Voor de ABN'ers onder ons; dakka betekent wapens, teef is geld, een git is een denigregerende term voor een waardeloze ork en wanneer je krumpt, leg je het loodje.

Warhammer 40000 Speed Freeks review

Het eindoordeel van Patrick Meurs

Is Warhammer 40,000: Speed Freeks leuk? Tot op zekere hoogte wel. Vooral wanneer je de lat lager dan laag legt en jezelf instelt op een hersenloze vehicular combat game waarin de WAAAAAGHs, teef en krumps je om de oren vliegen, heb je aan Speed Freeks best een prima game waar je ook nog eens met gesloten beurs aan kunt deelnemen. Maar is Speed Freeks goed? Dat is een andere vraag. Met het karige aanbod aan modi, onwennige besturing, technische vraagtekens en - niet geheel onbelangrijk - gameplay die stiekem weinig focus legt op racen en veelal op chaos, bestaat de kans dat Speed Freeks bij velen na een paar weken weer gekrumpt en gedumpt wordt.

    Prima
  • Non-stop chaos
  • Verstand op min twintig en krumpen met die banaan
  • Geen pay to win praktijken
  • WAAAAAGH!
  • Game bevat meer jargon dan mijn review
  • Slechts twee modi en geen een omvat echt racen
  • Hitboxes en besturing niet bepaald loepzuiver
  • Kan snel gaan vervelen
  • Progressie verre van een Speed Freek
  • In-game currency packs zijn weer lekker handig geprijsd
  • Game bevat meer jargon dan mijn review
Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Warhammer 40,000: Speed Freeks

Ontwikkelaar:

Caged Element Inc.

Uitgever:

PLAION

Release:

6 augustus 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord