Alles wat je moet weten over: Disney Lorcana in Nederland

Geplaatst: 17 september 2023 21:30
Aangepast: 2 februari 2024 17:09
-

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar Nederland is een kaartruilspel - of trading card game - rijker. Disney Lorcana. Disney Lorcana treedt in de voetsporen van bekende kaartruilspellen als de Pokémon Trading Card Game, Magic: The Gathering, Digimon Card Game en Yu-Gi-Oh. Er zijn natuurlijk nog tal van andere kaartruilspellen, maar dat weerhield Disney en Ravensburger er niet van om de handen ineen te slaan voor een compleet nieuw spel. In dit artikel vertellen we je alles over Disney Lorcana in Nederland. Dus als je meer wil weten over dit kaartruilspel, lees dan snel verder.

Wat is Disney Lorcana?

Disney Lorcana werd vorig jaar aangekondigd, maar is sinds kort beschikbaar in Nederland. Het is een strategisch kaartruilspel waarin spelers het tegen elkaar op kunnen nemen. Het kaartspel speelt zich af in de wonderlijke wereld van het rijk Lorcana. Jij bent een Illumineer en beschikt over de kracht van magische inkt waarmee je Dinsey-personages en voorwerpen tevoorschijn kunt toveren. Deze worden glimmers genoemd. Zij helpen jou in je reis door Lorcana en in je zoektocht naar de ontbrekende fragmenten lore. De bedoeling is om als eerste twintig lore te verzamelen. Degene die dat als eerst voor elkaar krijgt is de winnaar. Iedere speler maakt zijn eigen deck van zestig kaarten. Je kunt zowel een starter deck gebruiken als zelf een deck samenstellen. De kaarten kunnen je helpen. Wanneer een kaart in strijdt is met de spelregels, dan gaat de tekst op de kaart boven de spelregel. Disney Lorcana kun je met zijn tweeën doen, maar het is ook mogelijk om het spel met meerdere mensen te spelen.

Wat zijn de Disney Lorcana spelregels?

Om te beginnen moet je het spel klaarzetten. Iedere speler heeft zijn eigen deck. Daarnaast moet je damage counters hebben en een manier om je verzamelde lore bij te houden. Beide zitten inbegrepen bij een starter deck, maar kan ook via de officiële Disney Lorcana app. Het is natuurlijk ook mogelijk om het op je eigen manier bij te houden. Het spel is verdeeld in vier vlakken: een stapel voor je deck, een afvalstapel, je speelveld en de inkwell. Nadat je de lore-meter op nul hebt gezet, schudt iedere speler zijn deck. Hieruit trek je zeven kaarten in je hand. Alleen jij mag je kaarten zien, zorg er dus voor dat je ze niet aan je tegenstander laat zien. Kies wie als eerst gaat spelen door bijvoorbeeld een kop of munt te spelen of steen, papier, schaar.

Iedere beurt is onderverdeeld in twee fases: de beginfase en de hoofdfase. Deze fases moeten volledig worden doorlopen voordat de volgende speler aan de beurt is. Als je aan de beurt bent ga je als volgt te werk. De beginfase kan worden opgedeeld in drie stappen. Kies de kaarten die je wil spelen door deze met het personage zichtbaar in het spel te brengen. Kijk naar welke effecten de kaart heeft en volg deze instructies. Tot slot pak je de bovenste kaart van je deck om je hand aan te vullen. De eerste speler dient deze stap bij zijn eerste beurt over te slaan. Daarna volgt de hoofdfase. Een keer per beurt kun je een kaart met het personage naar beneden in je inkwell zetten. Met de kaarten in je inkwell betaal je de prijs om kaarten uit je hand te kunnen spelen. Daarnaast kun je in willekeurige volgorde nog een van de volgende acties uitvoeren: een kaart spelen, een eigenschap van een personage gebruiken zonder dat deze zijwaarts geplaatst moet worden, een eigenschap van een voorwerp gebruiken, een actie uitvoeren met een personage dat al in het speelveld was aan het begin van je beurt. Je kunt bijvoorbeeld een queste doen, een vijandig personage die al gespeeld is uitdagen of een eigenschap gebruiken waarbij de kaart zijwaarts geplaats moet worden.

Disney Lorcana Nederland
Gameliner.nl

Kun je Disney Lorcana online spelen?

Vanuit Ravensburger en Disney is er geen mogelijkheid om het kaartspel online te spelen, maar niet getreurd. Er zijn vanuit de community manieren om het kaartspel toch online tegen anderen te kunnen spelen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de onofficiële app Pixelborn. Deze is alleen beschikbaar voor pc of mac. Na het installeren van Pixelborn moet je ook alle kaarten van Disney Lorcana nog downloaden en toevoegen aan het programma Pixelborn. Het vinden van een tegenstander in het geval van online spelen kan niet via het programma zelf, maar alleen via het Discord-kanaal van de ontwikkelaars. Vooralsnog is niet bekend of Disney en Ravensburger zelf met een officiële variant gaan komen.

Wat is het verhaal van Disney Lorcana?

Disney Lorcana speelt zich af in een rijk waar mensen leven die Illumineers worden genoemd. Zij gebruiken magische inkt om zogeheten glimmers op te roepen. Lorcana is bestaat uit verschillende regio's die Inklands heten en in het centrum bevindt zich de Great Illuminary. Dit is een opslagplaats van elk verhaald dat ooit verteld is. Het doel van dit depot is om alle verhalen bij te houden. Deze zitten veilig in de Halls of Lorcana en hiermee wordt voorkomen dat deze verhalen in de vergetelheid raken. Als op een dag plotseling alle Illuminieers zijn verdwenen word jij door de Great Illuminary geroepen. Iedereen die ingaat op deze noodoproep wordt een Illumineer en leren de kracht van magische inkt te gebruiken.

Disney Lorcana Nederland1
Gameliner.nl

Welke Disney Lorcana rarities zijn er?

Zoals je mag verwachten van een kaartspel als Disney Lorcana zijn er tal van verschillende kaarten te verzamelen. Het eerste hoofdstuk bevat zo'n tweehonderd kaartend die je kunt verzamelen. Er zijn ontzettend hierbij veel unieke kaarten en dit heeft niet alleen te maken met het personage dat op de kaart getoond wordt. Kaarten vertegenwoordigen namelijk een bepaalde waarde in de vorm van zeldzaamheid. Dit wordt aangegeven met een specifiek symbool. In Disney Lorcana zijn er zes verschillende gradaties in zeldzaamheid. De zeldzaamheid kun je zien aan de onderkant van iedere kaart in het midden. In volgorde van meest voorkomend tot meest zeldzaam zijn dit: een grijze cirkel staat voor common, een wit boek voor uncommon, een bronzen driehoek voor rare, een zilveren ruit voor super rare, een gouden vijfhoek voor legendary en regenboogkleurige zeshoek voor enchanted.

Hoeveel kosten Disney Lorcana-kaarten?

Als je Disney Lorcana kaarten wil kopen moet je rekening houden met verschillende prijzen. De prijs hangt vooral af van het type verpakking dat je koopt. Een starter pack kost 29,95 euro. Voor dat bedrag heb je in principe direct alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen met Disney Lorcana. Je ontvangt een deck van zestig kaarten, een booster pack, elf schadefiches en een speluitleg. De booster packs zijn ook los verkrijgbaar voor 15,95 euro. Deze bevatten twaalf speelkaarten. Als je helemaal goed van start wil gaan kun je ook kiezen voor een gift set. Deze kosten 109,95 euro, maar bevatten naast vier booster packs en voldoende schadefiches, ook nog twee oversized en twee normale promo kaarten.

Disney Lorcana Nederland2
Gameliner.nl

Waar is Disney Lorcana te koop in Nederland?

De release van Disney Lorcana vond plaats op 18 augustus 2023 en het kaartspel wordt in Nederland al op veel verschillende plaatsen verkocht. De kans is zeer groot dat je je kaarten kunt kopen bij je lokale speelgoedwinkel, maar de gespecialiseerde bordspellenwinkels hebben het kaartspel zeker in huis. Daarnaast zijn er online ook nog ontzettend veel websites waar je je Disney Lorcana kaarten kunt kopen. Veelal zijn dit webwinkels die gespecialiseerd zijn in bord- en kaartspellen. Mocht je geen problemen hebben met tweedehands kaarten, dan kun je ook eens kijken op websites zoals Marktplaats. Ook hier worden de kaarten aangeboden. Disney Lorcana is in Nederland in ieder geval ruimschoots verkrijgbaar.

Hoe ziet de Disney Lorcana-scene in Nederland eruit?

In Nederland is er al een aardige scene op gang aan het komen van mensen die Disney Lorcana spelen. Zo worden er bijvoorbeeld al bijeenkomsten georganiseerd waarbij je samen Disney Lorcana kunt spelen of uitproberen. Ook zijn er al toernooien in Nederland waar je je voor kunt opgeven om het kaartspel in competitieverband te spelen. Ook op dit vlak zijn het veelal de (online) bordspellenwinkels waar je het beste terecht kunt. Zij organiseren met regelmaat dagen die volledig in het teken staan van het nieuwe kaartspel van Disney en Ravensburger.

alles over disney lorcana nederland1

Zo, je bent nu helemaal op de hoogte van Disney Lorcana. Je weet nu wat het kaartspel precies inhoudt, hoe je het moet spelen en waar je je kaarten kunt kopen. Als je besluit Disney Lorcana te gaan spelen wens ik je ontzettend veel plezier. Mocht je nog aanvullende informatie willen hebben, laat het dan gerust weten in onze commentsectie of kom gezellig langs op ons discordkanaal.

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord