Alles wat je moet weten over: Frostpunk 2

-

Met This War of Mine wist 11 bit studios zichzelf al op de kaart te zetten, maar Frostpunk zorgde voor nog meer bekendheid. Het survival citybuilder genre bestond al een aantal jaar, maar de sociale aspecten en dilemma’s die Frostpunk voorschotelde waren nieuw. In hun ogen hebben ze daardoor een nieuw subgenre ontwikkeld en dat kunnen we niet ontkennen. Voor Frostpunk 2 hebben ze nog grotere plannen en staan er enkele veranderingen op het programma. Toch blijft de essentie van Frostpunk bestaan. Welke veranderingen dat zijn en wanneer Frostpunk 2 gaat verschijnen kun je hieronder lezen. Zo ben je snel en eenvoudig op de hoogte van alle belangrijkste informatie.

Frostpunk 2

Wat is Frostpunk 2 precies?

Frostpunk 2 is een survival citybuilder waarin de samenleving en de maatschappelijke problemen die het oplevert centraal staan. Het is het vervolg op Frostpunk, waardoor we dertig jaar verder zijn in de tijd. De mensen hoeven niet meer op elkaar te steunen om te kunnen overleven in de ijskoude apocalyptische wereld. In plaats daarvan kijken ze naar de toekomst en ontstaan er wereld ideologieën. In Frostpunk moest de stad overleven, ditmaal mag de stad absoluut niet vallen. Ondanks dat Frostpunk 2 een vervolg is, is het niet noodzakelijk om het eerste deel gespeeld te hebben.

Wat is de gameplay van Frostpunk 2?

De gameplay van Frostpunk 2 bestaat uit een aantal onderdelen. Door districten neer te zetten worden er automatisch huizen, machines en kassen neergezet. Aangezien het een survival game is zul je genoeg voedsel voor je bevolking moeten creëren. Ondertussen moet je ze afschermen tegen de kou door de generators met steenkool te voeden. Naast dat je rekening moet houden met verschillende grondstoffen en behoeftes, gaat Frostpunk 2 nog een stukje verder. De bevolking is opgedeeld in community's en later ook facties. Je zult ze serieus moeten nemen, want anders kan het zomaar zijn dat er een burgeroorlog ontstaat. Aangezien je niet meer volledig aan de macht bent, stemmen deze partijen op de wetten die jij voorstelt. Maar ook de keuzes die je maakt, wanneer er een dilemma verschijnt, hebbeninvloed. Om de stad verder uit te breiden en een utopia te creëren zul je ook verkenners op pad moeten sturen. Je weet nooit wat je vindt.

Wat is de releasedatum van Frostpunk 2?

Frostpunk 2 is al een keer uitgesteld, maar de releasedatum staat momenteel gepland op 20 september. Met de Deluxe Edition kun je de game 72 uur van tevoren al spelen.

Op welke platformen verschijnt Frostpunk 2?

Frostpunk 2 komt per direct naar de consoles. Dit betekent dat je de game kunt spelen via de Xbox Series en de PlayStation 5. Als pc-gamer kun je Frostpunk 2 aanschaffen via Steam, de Epic Games Store en GOG.

Komt Frostpunk 2 naar Game Pass?

Het goede nieuws is dat Frostpunk 2 inderdaad op de eerste dag al naar Game Pass komt. Heb je dus een abonnement dan kun je direct genieten van de game.

Wat zijn de pc-specificaties voor Frostpunk 2?

Op Steam kunnen we al zien wat de pc-specificaties gaan worden. Er is een kans dat dit voor de releasedatum nog gaat veranderen, maar het is een goede leidraad. Om de game te kunnen spelen heb je een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 met 2,5GHz nodig met daarbij 8GB aan RAM. Voor de grafische kaart wordt een AMD RX550 of een Nvidia GTX 1050 met 4GB aan VRAM aangeraden. Ze geven aan dat Frostpunk 30GB aan ruimte in beslag neemt en dat je de game het beste op een SSD kunt installeren. Wil je een betere ervaring dan wordt er aangeraden om Frostpunk 2 te spelen met een computer die een AMD Ryzen 7 of Intel Core i7 met 2,8GHZ CPU heeft. Met daarbij een AMD RX 5700 of Nvidia 2060 RTX grafische kaart met 8GB aan VRAM. Je hebt ook het dubbele aan RAM nodig, oftewel een totaal van 16GB.

Frostpunk 2 screenshots1

Hoeveel kost Frostpunk 2 en welke edities zijn er?

De normale versie van Frostpunk 2 gaat 45 euro kosten. Met deze versie krijg je alleen de game en niet allerlei extra’s. Als je dat wel wil hebben dan zul je 75 euro moeten neerleggen voor de Deluxe Edition. Met deze editie kun je de verhaalmodus 72 uur voor de releasedatum al spelen en krijg je een in-game item. Als extra’s krijg je nog het digitale artbook, de soundtrack en het korte verhaal genaamd Warm Flesh. De drie DLC’s die Frostpunk 2 uiteindelijk krijgt zijn ook inbegrepen in de Deluxe Edition.

Doordat 11 bit studios een samenwerking is aangegaan met Skybound Games is er ook een Frostpunk 2 Special Edition. Voor honderd euro krijg je een Steam code voor de Deluxe Edition, een sleutelhanger, twee postkaarten en een setje stickers. Daarnaast krijg je een patch van een van de twee facties en een multi-layered Shadowbox, met daarin een poster van het bekende gezicht.

Wat is het verschil tussen Frostpunk en Frostpunk 2?

Wat 11 bit studios met Frostpunk heeft neergezet is speciaal, maar met Frostpunk 2 breiden ze de formule nog verder uit. Uit de trailers zijn twee verschillen per direct duidelijk. Ten eerste krijg je nu te maken met grotere mappen, waardoor je de stad nu veel verder kunt uitbreiden. Dit betekent dat het tijdsbestek nu weken en maanden beslaat. Een ander groot verschil is dat je geen individuele gebouwen meer neerzet. De ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om de aanpak van Cities: Skylines over te nemen. Door hexagonen te selecteren kun je nu districten bouwen, waardoor de benodigde gebouwen automatisch verschijnen. De plaatsing van de districten kunnen zowel negatieve als positieve effecten opleveren. In dat geval is Frostpunk 2 nog steeds strategisch. De twee groepen uit de eerste game zijn dit keer vervangen door community's die kunnen veranderen in facties. Zij stemmen op de wetten die je voorstelt en hebben daardoor veel invloed. Je moet dus met nog meer wensen rekening houden, want de stad kan nog steeds vallen.

Frostpunk 2 facties

Welke modi heeft Frostpunk 2?

Je vraagt je waarschijnlijk af welke game modi Frostpunk 2 heeft. Net zoals het eerste deel is er een sandboxmodus aanwezig, waarin je eindeloos kunt experimenteren met alle wetten en onderzoeken. Als je meer vrijheid wil, dan is dit dus de ideale modus voor jou. Je kunt er ook voor kiezen om met de verhaalmodus aan de slag te gaan. Dit biedt niet een level, want het verhaal wordt onderverdeeld in meerdere hoofdstukken. Of dit te vergelijken is met de scenario’s uit de eerste game, zoals The Last Autumn moeten we nog zien, maar het lijkt er wel een beetje op.

Hoe werken de community's en facties in Frostpunk 2?

In Frostpunk 2 wordt het sociale aspect verder uitgebreid en daardoor zijn mensen niet meer bezig met alleen overleven. Hierdoor vormen ze groepen met mensen die hetzelfde wereldbeeld hebben. In totaal zijn er vier community's: de Foragers, Machinists, Labours en de Miners. In de Council krijgen zij de mogelijkheid om te stemmen op de wetvoorstellen. Ze zijn dus actief bezig met de toekomst van de stad.

Weet jij de groepen niet tevreden te houden dan radicaliseren ze en ontstaat er een factie. Momenteel zijn er twee facties bekend, maar het is niet zeker of Frostpunk 2 er meer gaat krijgen. Tot nu toe heb je in ieder geval de Iceborns en de Technocrats. Om een voorbeeld te geven. De Iceborns staan bekend om halfnaakt door de sneeuw rond te lopen, omdat ze bestand zijn tegen de kou. Het zijn sterke mensen die niet afhankelijk van anderen zijn om te overleven. Wanneer facties ontevreden raken, zullen ze uit alle macht proberen om de stad te ontwrichten en daardoor kunnen er burgeroorlogen ontstaan.

Frostpunk 2 screenshots

Heeft 11 bit studios geluisterd naar de feedback van de Frostpunk 2 demo-spelers?

De pre-order fanaten mochten al aan de slag met Frostpunk 2 tijdens de open beta en daardoor heeft 11 bit studios veel feedback ontvangen. In een speciale video lichten ze uit wat er ondertussen al is veranderd. Zo worden er meer districten toegevoegd, zodat het uitbreiden van de stad een stukje eenvoudiger en diepgaander wordt. Veel spelers waren niet tevreden met hoe de werknemers over de stad werden verdeeld. In plaats van twee opties aan te bieden kun je nu aangeven dat twintig, veertig, zestig, tachtig of honderd procent van de arbeiders aan het werk zijn in een bepaald district. Om Frostpunk 2 nog lastiger te maken is er een extra grondstof toegevoegd. Het gaat hier om de prefab, die je blijkbaar kunt verzamelen bij de ruïnes die nog in het landschap te vinden zijn.

Hoe ziet de Post-Launch content van Frostpunk 2 eruit?

Het eerste deel kreeg uiteindelijk drie uitbreidingen van verschillende grote en het ziet er naar uit dat 11 bit studios een soortgelijk plan heeft met Frostpunk 2. Bij de Deluxe Edition staat namelijk dat je toegang krijgt tot de drie DLC’s.

Screenshots van Frostpunk 2

Frostpunk 2 screenshots 1
Frostpunk 2 screenshots 2
Frostpunk 2 screenshots 3
Frostpunk 2 screenshots 4

Frostpunk was een daverend succes voor 11 bit studios en met al deze informatie kun je alvast bedenken of Frostpunk 2 dezelfde richting opgaat. Ik ben er in ieder geval klaar voor om een nieuwe toekomst op te bouwen in het ijskoude landschap. Hopelijk jij ook! Kom vooral terug wanneer de review van Frostpunk 2 klaarstaat.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Frostpunk 2

Ontwikkelaar:

11 bit studios

Uitgever:

11 bit studios

Release:

20 september 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord