Pokémon Brilliant Diamond

  • Ontwikkelaar ILCA
  • Eerste releasedatum 19 november 2021
  • Platformen Nintendo Switch
  • Genre JRPG
  • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl

Vijftien jaar geleden waren daar ineens Pokémon Diamond en Pokémon Pearl, de vierde generatie Pokémon-games en eerste generatie Pokémon-games die op de Nintendo DS-systemen verschenen. De games vielen bij veel fans in de smaak en worden dan ook door een groot deel van de fanbase als favorieten aangemerkt. Inmiddels zijn we vele generaties en ook remakes verder, dus het was een kwestie van tijd voordat ook de vierde generatie aan een remake toe was. Pokémon Brilliant Diamond en Pokémon Shining Pearl verschillen in enkele opzichten wel van de originele games. Ik ga je in dit artikel dan ook precies vertellen wat je van de games kunt verwachten.

Oud en vertrouwd

Pokémon Diamond en Pearl speelden zich af in de Sinnoh-regio waarbij Team Galactic een grote rol speelt als het schurkenteam. In de remakes blijven het verhaal en de setting precies hetzelfde. Je kunt dus, als je de originele games hebt gespeeld, op dit gebied precies hetzelfde verwachten. De bekende features als het verzamelen van acht gym badges door het verslaan van acht gym leaders in verschillende steden en de Pokémon League met haar Elite Four zijn hier ook weer aanwezig. Het is jouw doel als Pokémon trainer om alle badges te verzamelen, de Elite Four en de Pokémon-kampioen te verslaan en zelf kampioen van de Sinnoh-regio te worden. Gedurende je avontuur stuit je echter op Team Galactic die achter de legendarische Pokémon Dialga en Palkia aan zitten. Het is aan jou de taak om deze schurken te stoppen en de Sinnoh-regio te redden van de ondergang.

Gotta Catch 'em All!

Pokémon draait natuurlijk niet alleen om het vechten en behalen van badges, maar ook om het vangen en verzamelen van de verschillende Pokémon. De originele Diamond en Pearl-games hadden elk een Pokédex met vierhonderd verzamelbare wezentjes erin. De Pokémon kun je, net zoals in de originele games, tegenkomen als random encounters. Hierbij zie je de Pokémon dus niet in de wereld rondlopen, maar trigger je willekeurig een gevecht met een wilde Pokémon als je bijvoorbeeld door het gras heen loopt. Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl hebben dezelfde Pokédex als de originele titels, waarbij je eerst de Sinnoh Dex moet vullen, alvorens je de National Dex krijgt met de eerste 493 Pokémon uit de eerste vier generaties erin. Tussen de twee verschillende games zit wel een klein verschil in welke Pokémon je kunt verkrijgen. In Pokémon Brilliant Diamond kun je namelijk alleen Raikou, Entei, Suicune, Ho-Oh, Cranidos, Rampardos, Stunky, Skuntank en Dialga verkrijgen. In Shining Pearl zijn dat de Pokémon Articuno, Zapdos, Moltres, Lugia, Shieldon, Bastiodon, Glameow, Purugly en Palkia. Wil je dus alle Pokémon in je Pokédex registreren, zul je met iemand moeten ruilen die de andere versie heeft dan jij.

Nog meer nieuwe features

Pokémon Diamond en Pearl hadden heel wat features die we niet in vorige delen zagen. Deze features zijn ook in de remakes weer toegevoegd en zelfs uitgebreid. Zo is de Underground ook weer terug. In de originele games kon je ondergronds gaan om op zoek te gaan naar schatten en fossielen die in de rotsen verstopt zitten. Hier kon je ook lokaal andere spelers tegenkomen als ze zich bij jou in de buurt bevonden en ook de Underground hadden betreden. In Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl heeft de Underground een upgrade gekregen in de vorm van de Grand Underground. Het concept van de Grand Underground is hetzelfde als in de originele games, maar is nu groter en opgedeeld in zes verschillende gebieden. Je kunt er nog steeds andere spelers tegenkomen die zich bij jou in de buurt bevinden en ook in de Underground zitten, maar je kunt nu ook je internetverbinding aanzetten om er spelers van over de hele wereld tegen te kunnen komen. Ook kun je in de Grand Underground nog steeds in de rotsen zoeken naar schatten en fossielen en ook kun je er een Secret Base bouwen die je zelf kunt inrichten en die te bezoeken is door je vrienden. Wat geheel nieuw is in de Grand Underground ten opzichte van de Underground in de originele games, zijn de Pokémon Hideaways. Dit zijn schuilplaatsen van Pokémon die je in de Grand Underground kunt vinden. Hier zie je de Pokémon in de wereld rondlopen, zoals in de Pokémon Let's Go-games en Pokémon Sword en Shield. In deze schuilplaatsen vind je dan ook Pokémon die je vaak alleen in de Grand Underground tegen kunt komen. Het verkennen van de Grand Underground is het dus nu nog meer waard.

Naast de Underground maken ook de Contests hun rentree in de nieuwste Pokémon-games. In Pokémon Diamond en Pearl werden er Super Contests gehouden waarbij Pokémon werden beoordeeld op hun uiterlijk en hun aanvallen. De Super Contests werden gehouden in vijf verschillende categorieën, namelijk Coolness, Cuteness, Beauty, Toughness en Cleverness en vier verschillende rangen. Elke Contest bestaat uit drie fases. Als eerste wordt het uiterlijk van je Pokémon beoordeeld. Hoe hoog je Pokémon hierop scoort, is afhankelijk van de stats van je Pokémon, de Poffins die je je Pokémon hebt gevoerd en welke Seals je aan de Pokéball hebt toegevoegd waar de betreffende Pokémon in zit. De Seals, waarmee je je Pokéballs kunt decoreren, zijn ook in de remakes weer aanwezig onder de naam Stickers. Na de visuele evaluatie, volgt een dansroutine die je Pokémon uit moet voeren. Dit doe je door middel van een minigame die lijkt op ritme-games als Dance Dance Revolution. Tot slot worden ook nog de aanvallen van je Pokémon beoordeeld, waarbij het de bedoeling is dat je de jury probeert te imponeren met je aanvallen. Hierbij is de timing van je aanvallen erg belangrijk. De Super Contests verschillen dus nauwelijks van de Contests die je in Pokémon Diamond en Pearl kon doen.

In Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl is Pal Park helaas niet aanwezig. Pal Park was aanvankelijk een soort Safari Zone-achtig gebied waar je Pokémon van je derde generatie Pokémon-games mee kon overzetten naar Diamond en Pearl. In de remakes is Pal Park vervangen door Ramanas Park. Dit park lijkt wel op Pal Park, maar heeft verschillende grotten waar je legendarische Pokémon uit eerdere delen kunt vangen. Je hebt hier wel speciale voorwerpen voor nodig die je gedurende je avontuur kunt verzamelen. Welke legendarische Pokémon je kunt krijgen, hangt af van de versie van de games die je hebt.

Quality of Life, of Inbreuk op immersie?

Nadat Pokémon Diamond en Pearl werden uitgebracht, zijn er natuurlijk nog een hele hoop nieuwe Pokémon-games en remakes uitgekomen. Elk nieuw deel en elke nieuwe generatie bracht weer nieuwe features en quality-of-life-upgrades naar de games die altijd dezelfde formule hebben gevolgd. Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl hebben, ondanks dat ontwikkelaar ILCA heeft getracht de games zo veel mogelijk trouw aan de originele games te laten zijn, toch een aantal features uit de nieuwere Pokémon-games overgenomen. Zo is de autosave-functionaliteit die we kennen van Pokémon Sword en Shield weer aanwezig, waardoor je niet meer elke keer handmatig je spelvoortgang hoeft op te slaan. Ook kun je je personage, Lucas of Dawn, voorzien van nieuwe outfits en zijn er vier verschillende huidskleuren voor de hoofdpersonen beschikbaar. Ook kun je Apricorn Balls maken, zoals in de Johto-games en de Isle of Armor DLC van Pokémon Sword en Shield. Daarnaast hoef je niet meer naar een pc in een Pokémon Center te gaan om je Pokémon-opslag te beheren, maar kun je te allen tijde en vanaf elke plek bij de Pokémon die je in de pc hebt opgeslagen. Ook is de Exp. Share niet langer een voorwerp dat je kunt gebruiken, maar een mechanic die altijd aan staat en je zelf niet uit kunt zetten, zoals in de Let's Go-games en Sword en Shield. Tot slot lopen je Pokémon weer achter je aan, zoals in Pokémon Let's Go Pikachu en Eevee. Aanvankelijk kon je alleen in Amity Square met een Pokémon rondlopen, die klein en schattig genoeg was om in het park te mogen komen. Nu kun je ook in de rest van de Sinnoh-regio een Pokémon achter je aan laten lopen. Elke Pokémon heeft zijn eigen manier van voortbewegen, waarbij sommige Pokémon sneller zijn dan andere.

Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl zitten dus vol oude en nieuwe features waar zowel oude fans als nieuwe spelers veel plezier aan kunnen beleven. Benieuwd naar wat deze remakes voor je in petto hebben? Pokémon Brilliant Diamond en Pokémon Shining Pearl verschijnen 19 november voor de Nintendo Switch.

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?