Drie van die: Spannende zaken in L.A. Noire

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het is alweer zes jaar geleden dat Rockstar de detectivegame L.A. Noire uitbracht voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Vanwege de briljante sfeer en motion-capture technieken, die zelfs vandaag de dag van hoog niveau zijn, werd dit een van mijn lievelingsgames van de vorige generatie. L.A. Noire speelt zich af te Los Angeles in 1947, een zeer gewelddadig jaar in de geschiedenis van de stad. In de game kruip je in de huid van Cole Phelps, een oorlogsveteraan die zich net heeft aangesloten bij de Los Angeles Police Department. Als wijkagent los je wat simpele misdaden op, waarna je al snel wordt gepromoveerd tot detective en naam begint te maken binnen de L.A.P.D. Zo ga je aan de slag met moordzaken en brandstichtingen, en probeer je drugsbendes te ontmaskeren. Om de release van L.A. Noire voor de current-gen te vieren neem ik drie zaken door. Uiteraard komen hier wat spoilers in voor! Wees dus gewaarschuwd! Hierbij drie van die spannende zaken in L.A. Noire.

The Naked City

Wanneer er een melding binnenkomt van een vrouw die na het innemen van een flinke lading pillen verdronken zou zijn in haar bad, spoed Cole Phelps zich naar haar appartement. Vreemd is echter dat het slachtoffer julia Randall nauwelijks water binnen heeft gekregen. Tevens heeft ze flinke blauwe plekken op haar armen en nek wat de zaak zeer verdacht maakt. De lijkschouwer heeft dan ook het vermoeden dat ze is gestorven door een overdosis morfine, met geweld toegediend door twee mannen. Na deze observatie gaat Phelps op jacht naar de daders. The Naked City is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1948 en is bijna één-op-één overgenomen. Zelfs veel namen zijn hetzelfde als in de film wat het een mooi eerbetoon maakt. Tijdens dit onderzoek komt Phelps in aanraking met een modellenbureau, een schimmige dokter en een inbrekersbende. Dit is één van de betere zaken vanwege de goede plotlijnen, die richting het einde bij elkaar komen voor een intrigerend slot.

The Fallen Idol

In The Fallen Idol is te zien hoe een man aan een auto rommelt waarna deze van een berg schiet en tot stilstand komt tegen een reclamebord. Wanneer Cole Phelps eenmaal te plaats is, blijkt dat de auto niet leeg was, maar dat de actrice, June Ballard, en haar nichtje, Jessica Hamilton, die het ook wil maken in Hollywood, erin zaten. Het lijkt erop dat iemand ze een verdovend middel heeft gegeven en ze middels een auto-ongeluk uit de weg wilde ruimen. De vraag is waarom? Het blijkt al snel dat het acteurswereldje een zeer duistere kant heeft, en dat het nichtje van June Ballard mogelijk verkracht is. Deze zaak barst van de intrige en het is belangrijk om goed op te letten tijdens de ondervragingen, want iedereen lijkt te liegen of wel wat te verzwijgen. Deze zaak brengt je al snel bij een filmstudio waar op de set niet alleen standaard scenes worden opgenomen. Dit ruikt verdacht veel naar #Metoo. Het onderzoek brengt je langs verschillende locaties door de stad en eindigt met een spectaculaire achtervolging en shoot-out op een grote filmset. Het oplossen van deze zaak levert Phelps een promotie op naar moordzaken.

The Red Lipstick Murder

De eerste moordzaak is meteen een zeer gruwelijke. Op een verlaten gebied is het naakte lichaam van Celine Henry gevonden. De moordenaar heeft haar lichaam flink toegetakeld en tevens een boodschap achtergelaten, getekend met lippenstift. Het onderzoeken van de plaats delict zorgt voor een bijzonder naar gevoel vanwege het lichaam, bloedspoeren en de doordringende achtergrondmuziek. Deze spannende zaak haalt inspiratie uit waargebeurde moorden, zoals die van de Black Dahlia. Via de eigenaar van de bar waar Celine Henry de nacht ervoor geweest zou zijn, komen Cole Phelps en zijn partner Rusty Galloway op het spoor van een bruine Pontiac. Eerst moeten ze echter de echtgenoot ondervragen, maar ondanks de nodige relatieproblemen is meneer Henry oprecht verdrietig over het verlies van zijn vrouw. Het lijkt een dood spoor, maar gelukkig is er meer bekend over de bruine Pontiac, die door middel van het kenteken gelinkt kan worden aan een appartement. Eenmaal binnen wordt een bebloede doos met het moordwapen en de lipstick gevonden. Een souvenir van de dader? Veel tijd om hier over na te denken is er niet wanneer deze plots opduikt in het appartement. Phelps weet hem gelukkig snel te arresteren en zo lijkt er een einde te komen aan deze verontrustende zaak.

Dit zijn drie van die spannende zaken van L.A. Noire. Natuurlijk bevat de game nog genoeg andere zaken vol spanning en intriges. Door de grafische verbeteringen, betere framerate en alle DLC is dit de meest complete versie van L.A. Noire. Voor fans van detectivegames is deze remaster dan ook een absolute aanrader.

Het gebruikte beeldmateriaal in dit artikel is gecaptured tijdens onze speelsessie op de PlayStation 4

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Le Tour de France - Season 2014

Series

Tour de France

Uitgever

Easy Interactive

Reviewscore

Platforms

Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4

Releasedatum

19 juni 2014

Ontwikkelaar

Cyanide Studio

Gameliner Awards

-

Lees meer