Erazer Supporter X20 - Een ironische prijsvechter

-

Als er iets is waar we allemaal mee te maken hebben, dan is het wel dat het leven tegenwoordig peperduur is. Een halfje wit kost met een beetje pech anderhalve knaak en voor een gaming console als een PlayStation 5 Pro durft men zonder schaamte achthonderd euries te vragen. Wat dat betreft zijn pc gamers al langer de sjaak, gezien men voor een beetje muis en toetsenbord toch ook al gauw weer een paar meier mag schuiven. Tenzij je genoegen neem met iets minder fancy uitgedost. Dan is de Erazer Supporter X20 - Erazers nieuwste mechanische toetsenbord - een alternatief om te overwegen.

Erazer Supporter X20 review1Gameliner

Een budgetvriendelijk(er) alternatief

Hondervijftig euro, tweehonderd euro, het zijn voor de hardcore pc gamers met ongelimiteerd budget geen vreemde bedragen meer voor een toetsenbord. Diverse merken - waaronder Razer, Corsair, Logitech en Steelseries - hebben een toetsenbord in het assortiment voor de gamers met een meer dan gunstige liquiditeitsbegroting. Maar niet iedere gamer heeft het breed en sommige mensen prefereren een prijskaartje onder de honderd piek, zonder daar meteen een zwaar inferieur stuk hardware voor terug te krijgen. Voor die mensen heeft Erazer de Supporter X20 geïntroduceerd: een mechanisch RGB lit gaming toetsenbord met gerenommeerde switches voor amper negentig euro.

Nu is negentig euro nog steeds een smak geld en er zijn genoeg toetsenborden te koop voor een stuk minder. Er zitten vaak net zo veel toetsen op en hebben met een beetje geluk ook RGB lichteffecten. Maar waar die goedkopere toetsenborden vaak niet over beschikken, zijn Cherry switches. Het Duitse Cherry staat inmiddels enkele decennia aangeschreven als toonaangevend in de keyboard switches markt en de naam Cherry gaat daarom hand-in-hand met de term premium gaming toetsenbord. Maar goed, die term premium toetsenbord gaat dus ook al jaren hand-in-hand met de term 'stevig prijskaartje', iets waar Erazer met de Supporter X20 verandering in tracht te brengen.

Erazer Supporter X20 review polssteunGameliner

The Cherry on top

In het geval van de Supporter X20 hebben we van doen met Cherry MX RGB Red switches, welke bekend staan om diens lineaire switch karakteristiek en lage weerstand. Deze Cherry MX RGB Red switches hebben een totale travel distance van 4mm - oftewel, je kunt ze 4mm indrukken - maar de keystroke wordt al na 2mm geregistreerd. In tegenstelling tot de Cherry MX RGB Brown switches, zijn de Red-verianten niet tactile, dus je hoort geen klikjes tijdens het typen. Ergens is dat ook wel fijn, want het maakt van de Supporter X20 een relatief stil toetsenbord, voor zover dat natuurlijk kan.

Om de boel op te leuken - en om het label gaming toetsenbord nog enigszins te rechtvaardigen - beschikt de Supporter X20 dus ook over meerdere RGB effecten, zoals we die wel vaker tegenkomen. Alle kleuren van de regenboog zijn aanwezig en vallen te tonen in RGB modi als Ripples, Scan, Spectrum en Breath. Dit valt allemaal naar wens in te stellen middels Erazers Control Center software - waarin ook knoppen te remappen vallen en je aan de slag kan met macro management - maar het zal voor sommigen ook als een opluchting komen dat de RGB programma's ook zonder die software gewisseld kunnen worden, oftewel via hotkeys. Dat scheelt weer een stukje bloatware. Ook aan de zijkant van het toetsenbord zien we wat verlichting terug, zij het niet RGB maar in simpel Erazer blauw.

Erazer Supporter X20 review Cherry MX RGB RedGameliner

(Minder) beknopte bezuinigingen

Afijn, we weten nu dus dat de Erazer Supporter X20 op het gebied van gekozen switches geen prul is en dat het ook qua RGB representatie z'n mannetje staat. Dus waar heeft men op bezuinigd om onder die honderd piek te blijven? Op schroefjes is het zeker niet. Het PCB zit namelijk met een whopping zeventien schroefjes vast, wat goed is om te weten wanneer je ooit gaat trachten om een switch te vervangen wanneer deze na honderd miljoen keystrokes is versleten. Waar Erazer wel ietsjes zuiniger is geweest, is media control opties. Het is voor sommigen misschien geen ramp, maar wie van een toetsenbord afstap waar dus wél media control knoppen op zaten, kan het gemis ervan aanzienlijk zijn.

Even je master audio wijzigen, skippen naar de volgende track op Spotify of zelfs even met een druk op de knop je playlist pauzeren omdat iemand je zo nodig moet storen tijdens je relax sessie, het zijn allemaal dingen die je voor lief neemt totdat je ze niet meer hebt en daar ben ik tijdens mijn testperiode met de Supporter X20 direct achter gekomen. Ook hier valt omheen te werken door gebruik te maken van de software en elke toets op je numpad te voorzien van een secundaire multimedia functie, maar dan moet je dus weer die software downen. Het is een quid pro quo situatie die niet per se een dealbreaker vormt, maar wel een die je voor lief zult moeten nemen.

Erazer Supporter X20 review software

Oh, the irony

Waar ik persoonlijk meer mee zit, is de meegeleverde magnetische polssteun. Of ja, polssteun, zeg maar gewoon stuk plastic waar je meer ongemak van hebt dan support. Voor een toetsenbord genaamd Supporter X20 had ik persoonlijk gehoopt op een polssteun die ook echt support, maar ergens heeft men besloten om de polssteun noch comfortabel, noch toereikend te maken. Nu ben ik vanuit het verleden door partijen als Razer en diens heerlijk zachte foam polssteunen misschien verwerd geraakt en ben ik gewoon een jankerd dat ik het nu moet doen met hard plastic. Maar dat neemt niet weg dat er gewoon zeer weinig plastic is om je polsen te ondersteunen.

Vooral wanneer je middelgrote tot grote handen hebt, kun je de polssteun net zo goed in de doos laten zitten gezien je polsen de steun waarschijnlijk niet eens zullen raken. Nu zijn mijn handen vrij klein en theoretisch gezien zou ik er dus nog van moeten kunnen profiteren, maar zelfs mijn niet-masculine gewrichtjes haalden weinig comfort uit de polssteun. Erazer zou er dus goed aan doen om hier eens aandachtig naar te kijken, net als de afwerking van de polssteun, gezien de foam buffertjes best goed zichtbaar zijn, vooral wanneer men ze scheeft heeft aangebracht. En ja, die matte key caps, die zijn helaas dramatisch voor gamers met vettige vingertoppen, al heb je wel mazzel dat Erazer niet één, maar twee cap extractors meelevert om deze van je switches af te trekken om ze schoon te maken.

Supporter X20 polssteunGameliner

Eindoordeel van Patrick Meurs

Alles bij elkaar genomen is de Erazer Supporter X20 een prima toetsenbord voor de gamer die geen honderd plus euro wil uitgeven aan een RGB toetsenbord met Cherry switches. Vooral wanneer je geen behoefte hebt aan ingebouwde multimedia knoppen, kun je met de Erazer Supporter X20 best wat bezuinigen op je toetsenbord. Ook qua algemene bouwkwaliteit is de Supporter X20 een prima stukje hardware. De angel zit hem eerlijk gezegd in de meegeleverde polssteun, die voor een grote groep mensen eerder in de weg zit dan dat het daadwerkelijk ondersteuning biedt. Mede door het veel te kleine formaat en het harde plastic heb ik de polssteun direct na het testen maar weer in de doos geschoven. En ja, als je dat gaat doen, dan is de Supporter X20 ineens een prijzig toestenbord, gezien Cherry met de MX 2.0S soortgelijke opties biedt voor zes tientjes.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord