Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Feature: De toegevoegde waarde van next-gen GTA V

Geplaatst: 12 september 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Toen ik voor het eerst GTA V ging spelen, wist ik het al binnen tien minuten: dit is voor mij de vetste GTA-game ooit! De eerste uren deed ik amper missies en zat ik mezelf vooral te vergapen aan al dat moois tijdens diverse roadtrips. Toen ik eenmaal mezelf volledig stortte op de missies, wist ik het zeker: alles is beter in GTA V. Wie nieuwsgierig is, kan altijd nog mijn review er op naslaan. Nu het lang en breed bekend is dat er een next-gen-versie komt van GTA V, beginnen er bij mij ook vragen te komen. Waarom zou ik überhaupt nog geld besteden aan dezelfde game? Is het allemaal wel de moeite waard? Ook ik heb mijn twijfels en dat terwijl ik GTA V helemaal grijs heb gespeeld. Wat is de toegevoegde waarde nog om deze versie in huis te halen? Daar wil ik in dit artikel eens bij stil staan.

Wat is er beter?

Laat ik eens kijken wat de voornaamste redenen kunnen zijn, om de game aan te schaffen. En ook gelijk naar de punten die zijn verbeterd, want die wegen zeker mee.

Grafisch een enorm verschil
Wie de vergelijkingsvideo heeft gezien van bijvoorbeeld de PlayStation 3- en 4-versie kan het niet ontkennen. Op de PlayStation 4 draait de game niet alleen in 1080p en op 60fps, maar is het grafische verschil ook nog eens enorm. Vooral het vele verkeer, de lichteffecten, de verbeterde weerseffecten, de flora en fauna, alles ziet er retestrak uit. Nu merkte ik in de PS3-versie al nauwelijks tot geen pop-ups, maar in de next-gen-versie worden onze ogen bijna klaar gestreeld. Dit alles zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het free-roamen nog relaxter en realistischer is; toch een hele verbetering.

GTA Online nog soepeler
Mede dankzij de kracht van de nieuwe consoles, zal de onlinegameplay ook een stuk vloeiender lopen. GTA Online krijgt nog steeds updates en met vrienden even klooien online af en toe blijft altijd leuk en in de next-gen-versie wordt het met een meer gestroomlijnde onlinegameplay nog leuker. Ook niet geheel onbelangrijk is dat je jouw GTA Online-character en je behaalde level en geld meeneemt. Zo hoef je in GTA Online niet alles opnieuw te doen, zeker wel zo prettig.

Totaalpakket voor nieuwkomers
Alle tot nu toe uitgekomen singleplayer- en online-DLC krijg je gelijk ook met de next-gen-versie. Als er gamers waren die GTA V bewust niet hebben gekocht, omdat ze op de next-gen-versie zaten te wachten, dan krijgen ze nu een prachtig totaalpakket. Wat de reden ook mag zijn dat je de game nog niet had, voor een zachte prijs wordt je extra verwend met deze editie.

DLC speciaal voor next-gen-versie
Er is nog niks officieels bekend, maar er zal ongetwijfeld DLC komen, speciaal gemaakt voor de next-gen-consoles. Er gaat al wel het gerucht dat de PlayStation 4-versie exclusieve DLC gaat krijgen. De rede hiervoor is dat GTA V vooral op de PlayStation 3 het meest heeft verkocht. Het zal me echter niet verbazen als de pc- en Xbox One-versie ook zulke DLC gaan krijgen.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zitten er wel ook wat nadelen aan zo'n next-gen-versie. Dat houd je altijd bij dit soort nieuwe versie. Gelukkig valt het (in mijn ogen) nogal mee:

Singleplayervoortgang niet mee te nemen
In tegenstelling tot GTA Online, kun je de singleplayervoortgang niet meenemen. Een toch wel op internet veel uitgesproken klacht. Is het eigenlijk wel een nadeel? De nieuwkomer boeit het sowieso geen reet en de diehard GTA V-speler zal er geen moeite mee hebben om de game opnieuw te spelen. Als je toch de next-gen-versie wilt terwijl je de current-versie al hebt, zou je de game dan sowieso niet opnieuw willen spelen? Ik in ieder geval wel, zeker met al die mooie verbeteringen.

Geen korting
Bezitters van de current-versie van GTA V krijgen geen speciale overstapkorting. Hoewel de next-gen-versie schommelt rond de € 50 (wat niet heel veel is voor een nieuwe next-gen-game), is het toch weer een bak met geld voor een game waarvan je het verhaal nu wel kent. Eigenlijk worden zo diehard fans extra op kosten gejaagd, terwijl nieuwkomers met het zachte prijsje in hun vuist lachen. Eerlijk? You'll be the judge.

Conclusie

Eigenlijk ben je gek als je de next-gen-versie niet aanschaft, al dan niet meteen. Waarom niet? De voordelen zijn toch veel meer aanwezig dan de nadelen. Bovendien heb je weer een mooie game om mee te pochen als je opa en oma op visite zijn. Iedereen kent wellicht die vraag van je onwetende ouders of grootouders: 'hoe ziet dat er nou uit, dat GTA V?' Dan kun je straks in volle glorie op je Full HD-tv aan hen tonen waar het allemaal om draait. Wat wil je nog meer?

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto V

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

17 september 2013

Ontwikkelaar

Rockstar North

Gameliner Awards

Beste game van 2013

Lees meer