Feature: End of the World - Gameliner neemt afscheid

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Iedereen weet het: na aanstaande 21 december houdt het op. De aarde wordt ingeslikt door een reusachtig zeemonster dan zwemt in de dimensie die wij typeren als het universum. Of iets in die richting. Hoe dan ook, we hebben de redactie gevraagd wat ze zouden spelen op deze dag des doems. Vuurwerk?

De game die ik met mijn laatste adem zou willen begroeten is The Elder Scrolls IV: Oblivion. In mijn ogen de beste game aller tijden, die ik door tijdgebrek nooit een tweede keer heb kunnen doorlopen. Aangezien de game zich hier uitstekend voor leent, lijkt me dit dan ook dé bezigheid die mijn laatste dag op aarde een verdraaglijke maakt. Hier en daar een bloempje plukken, af en toe wat bandieten ontdoen van hun bezittingen en op zijn tijd een kijkje nemen in de hel, veel vrediger wordt het echt niet.


Heel lang hebben we niet meer om na te denken, want als ik de verhalen mag geloven dan zal de wereld na morgen niet meer bestaan. Op de redactie werd mij de vraag gesteld welke game ik op de laatste dag zou willen spelen. Ik heb even mijn grijze hersenmassa laten werken. Ik speel de laatste dagen Settlers 2 en was eigenlijk van plan om SimCity 4 weer eens uit de kast te trekken, omdat ik daar wel weer eens zin in heb. Laat ik dat dan maar meteen als de laatste game pakken. Nu maar hopen dat het allemaal meevalt, anders heb ik er maar kort van kunnen genieten.


Er is maar één game die ik de afgelopen twee jaar constant heb gespeeld zonder hem neer te leggen, en dat is League of Legends. Dit is dan ook meteen de game die ik zou willen spelen op de dag dat de wereld vergaat. De community is niet altijd even aardig, maar voor de echte doorzetters ontstaat er een digitale wereld met meer diepgang dan je ooit kunt dromen. Ook op mijn laatste dag zul je me zien strijden op Summoner's Rift.


Chrono Trigger uiteraard! Mijn favoriete RPG aller tijden en met een wel zo toepasselijk thema. En trouwens nog een 'paar' games die ik nog niet heb uitgespeeld, niet eens aan begonnen ben of nog even wil ervaren. Bijvoorbeeld deze games voor de Xbox 360:


Einde van een kalender of niet, ik zal me wederom omdopen in een lekkere ritmegame. Guitar Hero zal een beetje moeilijk gaan onderweg, dus zal ik de goede oude Elite Beat Agents en Osu! Tatakae! Ouendan! in m'n DS proppen om de dag met een lekker tapfestijn door te komen. Mochten er dan toch aliens binnenvallen met een ritmeaversie of een enorme komeet op de aarde afstormen, ben ik in ieder geval gedekt. Met een lekker ritme overkom je namelijk alles.

Ik zou toch nog even proberen die laatste tank vrij te spelen in World of Tanks. Doorgrinden, doorgrinden, doorgrinden... Alleen loop je dan wel het risico dat de servers onbeheerd zijn omdat de Wargaming crew andere dingen is gaan doen. Dan zou ik toch een rondje Total War gaan spelen, of het nou Shogun 2: Fall of the Samurai is of gewoon Medieval II. Deze games zijn lekker ontspannend en tegelijk complex, dus dan kan ik lekker relaxed en afgeleid het einde tegemoet gaan.


Een dag voordat de wereld zal eindigen, zal ik Portal spelen. Niet alleen een game die het super goed heeft gedaan om zijn unieke gameplay, maar ook omdat je aan het einde van de game de dood in de ogen kijkt en op het laatste moment een ontsnappingsroute vindt. Een simpele verhaallijn, maar wel super gaaf! Klikt wel met de gebeurtenis van morgen die de Maya's hebben voorspeld. De game zal me nog wat doen lachen op mijn een na laatste dag van het leven, maar uiteindelijk zal het toch mijn vriendin zijn die de laatste glimlach op mijn gezicht tovert voordat we allemaal naar de klote gaan.


Als de wereld vergaat zal mijn hele leven waarschijnlijk aan mij voorbij flitsen. En als ik mij dat voorstel zie ik het relatief onbekende Dyter-07 op mijn oude Atari 1040STe voorbij schieten. Een game waar ik warme herinneringen aan bewaar. Geen hedendaagse fancy graphics, maar hardcore met een amfibievoertuig vliegen en varen over en langs verschillende eilandjes om vervolgens af te zakken in een vulkaan en daar af te rekenen met een gigantische eindbaas. Retrogamers moeten die game zeker even checken voordat de wereld vergaat.

Er is natuurlijk maar één soort game die je moet spelen als je weet dat de wereld vergaat, en dat is een game die je nog enigszins op dat onheil kan voorbereiden. Een spel met zombies bijvoorbeeld en als ik dan toch zo'n soort game moet kiezen, dan ga ik vol overgave voor de epische episodes van The Walking Dead van ontwikkelaar Telltale Games. Een betere zombie-ervaring is er in de wereld van games niet te vinden, daar ben ik zeker van. Een paar dagen terug heb ik de laatste aflevering van deze serie doorgespeeld, dus ik ben er helemaal klaar voor. Laat die zombies maar komen!

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer