Film: Thor: Ragnarok

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Thor: Ragnarok is fantastisch. De film blikt terug op de eerder uitgekomen films en is daarbij een leuke film met een eigen smoel. De film kijkt zelfs vooruit naar toekomstige films, al is het wel anders dan dat je zou vermoeden. Het verhaal is leuk, de personages zijn interessant en de muziek is geweldig. Al met al echt een aanrader, dus wees er als de bliksem bij! Laat me je vertellen waarom.

Gedonder voor de dondergod

In Thor: Ragnarok komt Thor in een existentiële crisis. Wie is Thor zonder zijn hamer? Wie is Thor zonder zijn vader? Wie is Thor zonder Asgard? Deze vragen onderzoekt hij gedurende de film. De antwoorden die hij vindt, zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Thor vindt zonder Mjolnir een nieuwe kracht die altijd al in hem zat. Hij ontdekt wie zijn vader echt is en wat hij heeft achtergelaten. Thor neemt het besluit Asgard achter zich te laten en dat geeft ruimte voor een hele nieuwe Thor. Hij ziet er aan het einde van de film ook echt anders uit dan in het begin. Een nieuwe film, een nieuwe Thor. Helaas ook een nieuwe mogelijke vriendin. In Avengers hebben we al gehoord dat Thor en Jane niet meer bij elkaar zijn, maar nu komt er een nieuw personage in het spel: Valkyrie. Valkyrie heeft veel gemeen met Thor, maar in de film mist er toch enige interactie tussen de twee. Gebaseerd op Thor: Ragnarok past Valkyrie misschien nog wel beter bij Loki, die haar herinneringen heeft gezien in één van de mooiste (en veel te korte) scénes van de gehele film. Valkyrie en de Hulk zou ook nog een mogelijkheid zijn, die alsnog logischer is dan Valkyrie en Thor. Aan de andere kant, liefde is onvoorspelbaar. Wie weet zijn de twee perfect voor elkaar

Als donderslag bij heldere hemel

De film zelf lijkt zelf ook een existentiële crisis te hebben. Hoewel het verhaal goed te volgen is, is het toch echt een vreemde mix tussen twee verhalen, namelijk Ragnarok en Planet Hulk. Deze verhalen zijn soms wat ongemakkelijk samengevoegd. Zo zijn er drie slechteriken, namelijk de Grandmaster, Surtur en Hela. Daarnaast speelt de film zich af op drie planeten die alle drie van belang zijn voor het verhaal. Het is gewoon nét te veel voor één film. Toch maakt Thor: Ragnarok een hoop goed met hilarische conversaties, goed acteerwerk en fantastische muziek. Immigrant Song van Led Zeppelin lijkt haast geschapen voor de film, het verhaal waarin Loki zich voordeed als een slang om Thor vervolgens neer te steken, zal ik nooit vergeten en Valkyrie is, ondanks haar rol met Thor, erg leuk neergezet.

De film is ook totaal niet de film die ik in eerste instantie had verwacht te zien. De infinity stones worden nauwelijks genoemd, het geheim van Heimdall is nog steeds geheim en Thanos komt niet eens voor in de aftiteling. In plaats daarvan krijgen we een half achtergrondverhaal van Odin, komen we erachter dat Heimdall niet alleen mysterieus, maar ook een badass is, en komen er drie nieuwe slechteriken in het verhaal. De aftercredits suggereren dat er een nieuwe vijand komt, maar wie dat is, is mij onduidelijk. In retrospectief roept de film meer vragen op dan dat er antwoorden worden gegeven, maar alsnog is de film ontzettend leuk.

Eindoordeel

Thor: Ragnarok gaat hoogstwaarschijnlijk niet zijn wat je ervan verwacht, maar het is nog steeds een fantastische film. Het beantwoordt vragen die je nooit had en geeft je een hoop nieuwe vragen op de kop toe. De film is soms wat ongemakkelijk omdat het net iets teveel van alles wil zijn, maar gelukkig is het verhaal goed te volgen. Valkyrie is ontzettend gaaf, maar ze past (nog) niet zo goed bij Thor. Dit alles maakt helemaal niets uit wanneer je de film kijkt, want het is zo gaaf dat het allemaal niks uitmaakt. Vergeet dus dat Thanos bestaat. Sta er niet bij stil dat de overige Avengers nog een doel hebben. Maak je geen zorgen om de rest van het Marvel Cinematic Universum. Geniet gewoon volop van de epische muziek en het vermakelijke verhaal. Thor: Ragnarok als film op zich is namelijk zeker de moeite waard!

Thor: Ragnarok draait vanaf 25 oktober in de Nederlandse bioscoopzalen

Lees meer