Guide: Beginners tips voor Baldur’s Gate 3

-

Dat Baldur’s Gate 3 een succes is, is een understatement. Award na award heeft deze game naar binnen gesleept sinds zijn release vorig jaar. Toch zijn er nog altijd nieuwe spelers die de wereld van Faerûn voor het eerst betreden. Hier zet ik een aantal tips voor je op een rij die je kunnen helpen in het begin van Baldur’s Gate 3 avontuur.

Denk goed na over een class

Net als Dungeons & Dragons, de tabletop RPG waar Baldur’s Gate 3 op gebaseerd is, zijn er verschillende klassen waaruit je kunt kiezen:

  • Barbarian: een sterke klasse die focust op fysieke aanvallen en met rage veel schade kan aanrichten en damage kan tanken
  • Bard: een magie klasse die zich focust op charisma en magie
  • Cleric: een mix tussen magie en fysieke aanvallen. Zijn ook vaak goede healers voor de party
  • Druid: een magie gebruiker die zich focust op het veranderen in verschillende dieren en wezens
  • Fighter: de klassieke vechtklasse die zich focust op gevechtswapens
  • Monk: een vechtersklasse die met zogenaamde Ki points unieke aanvallen kan uitvoeren
  • Paladin: een heilige ridder die trouw heeft gezworen aan een god en met zijn eed heilige krachten en healing abilities krijgt. Let wel op dat je de eed niet breekt, want dat heeft gevolgen op de gameplay
  • Ranger: een klasse die zich focust op pijl en boog en andere lichte wapens, niet de meest geliefde klasse
  • Rogue: een sneaky klasse die zich focust op lichte zwaarden, daggers en rapieren of pijl en boog. Ideaal om mee te sneaken en benarde situaties te ontlopen door het letterlijk uit de weg te gaan
  • Sorcerer: een magie gebruiker die sterke magie aanvallen doen en grote schade kan aanrichten
  • Warlock: een magie gebruiker die een pact heeft met een duivel. Dit geeft hem toegang tot verschillende unieke vaardigheden, zoals Eldritch Blast of een speciaal pact wapen
  • Wizard: de magie gebruiker die de meeste spells kan leren. Let wel op dat het een glass canon is, want wizards kunnen minder damage aan in vergelijking met andere klassen

De hoeveelheid aan keuzes kan overweldigend zijn, vooral als je de game voor het eerst opstart. Het staat je natuurlijk vrij om de klasse te kiezen die je het leukst lijkt, maar sommige klassen zijn beter voor een latere playthrough. Zo is de Barbarian het simpelste qua aanvallen en besturing, aangezien die zich volledig focust op fysieke, krachtige aanvallen. Mijn persoonlijke favoriete klassen, die ook goed bij beginners passen zijn de cleric en warlock die naast met wapens te vechten ook toegang hebben tot spells. De cleric heeft handige healing spells die jou en je party uit benarde situaties kan helpen en de warlock heeft de cantrip Eldritch, een spell die je altijd kan gebruiken ondanks je spell slots. Eldritch Blast kan je upgraden met handige effecten wat het allemaal nog sterker maakt.

Baldurs Gate 3

Over spell slots gesproken

In vergelijking met andere games, waar je oneindig spreuken kan spammen, beschikt Baldur’s Gate 3 over een limiet per dag waar personages het mee moeten doen. Dit limiet verschilt per klasse. Zo hebben wizards en sorcerers meer spell slots dan bijvoorbeeld een barbarian. Denk dus goed na over wanneer je een spell slot wilt gebruiken, want als die opraken moet je een long rest doen om ze volledig weer op te laden.

De uitzondering op de regel zijn de eerder benoemde cantrips, dit zijn spreuken die je personage altijd als actie kan gebruiken, spell slots of niet. Dit kan verschillen op basis van de klasse of het ras wat je hebt gekozen. Zo hebben high elves, high half elves en wizards altijd toegang tot fire bolt.

Verken het mindflayer schip goed

Als je een personage hebt gemaakt, is het tijd om je avontuur officieel te beginnen. Je begint op het mindflayer schip. Veel beginners proberen zo snel mogelijk naar de helm te komen en act 1 te beginnen, maar neem de tijd om het schip volledig uit te kammen. Het is niet al te groot en er zijn een aantal unieke items te vinden en een NPC, die in latere acts terugkeert en extra lore onthult over de mindflayers.

Je kunt ook een handig zwaard in handen krijgen als je de demoon verslaat in de helm, maar doe dat alleen als je zeker weet dat je het aankunt, want met een beetje pech heb je zo je eerste game over te pakken. Vergeet ook niet alle lichamen te looten voor wapens, gear en andere spullen die je later kan gebruiken om dingen mee te maken of door te verkopen aan merchants.

Baldurs Gate 318

Neem de tijd

Act 1 van Baldur’s Gate 3 is gevuld met quests, side quests en unieke items voor de speler om te ontdekken. Hoe verleidelijk het ook is de goblins te verslaan in de tempel, is het echt aan te raden om de omliggende omgevingen te verkennen. Loop eens rond in de Emerald Grove, verken het moeras in het zuidwesten van de blighed village of de grot onder de brug. In het noordoosten kan je zelfs nog een party member vinden of verken het kasteel direct bij het wrak van de mindflayers. Hoe hoger je level hoe beter je voorbereid op Act 2, die echt een stuk uitdagender is dan het eerste hoofdstuk van de game.

Let ook op uitroeptekens boven je partymembers, die betekenen namelijk dat hun persoonlijke quest gevorderd kan worden en geeft unieke dialoogopties. Let op welke keuzes je maakt en welke quests je doet, bepaalde party members nemen het je niet in dank af als je hun story quests zonder de desbetreffende persoon afrondt. Het kan zelfs zo zijn dat ze je party definitief verlaten en je ze nooit meer ziet. Laat ook geen enkel krat liggen en loot ze allemaal, want voedsel ga je altijd nodig hebben in Baldur’s Gate 3 en in Act 1 is veruit het meeste gratis eten te vinden van alle acts. Neem ook een kijkje bij de merchants om nieuwe gear aan te schaffen en oude of onnodige spullen door te verkopen of ruilen.

Heb plezier

Het internet staat vol met guides en artikelen over de beste gear voor elke klasse, feats, keuzes en ga zo nog maar door. Als je wilt kun je de hele game volledig met een guide spelen, maar ik raad dat niet aan en zeker niet voor een eerste playthrough. Probeer het zo blind mogelijk te doen, maak fouten en de keuzes die je wilt. De herspeelbaarheid van deze game is zo hoog dat je waarschijnlijk nog meerdere saves gaat aanmaken. Dus als je het voor de eerste keer speelt, heb gewoon plezier en kijk aan waar jouw keuzes je brengen aan het einde van de game.

Baldurs Gate 317

Lees hier Anita's Baldur's Gate 3 review met haar bevindingen over de game! Mocht je zelf handige tips voor de game hebben, laat het ons weten via de reacties.

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Baldur's Gate 3

Ontwikkelaar:

Larian Studios

Uitgever:

Larian Studios

Release:

6 oktober 2020

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord