Guide: Beginnerstips voor Enshrouded

-

De survivalgame Enshrouded doet het momenteel erg goed op Steam. Grote kans dus dat je net in deze magische wereld bent gedoken of alvast tips aan het lezen bent. Doordat je zelf op onderzoek moet en verkenning een grote rol speelt, wordt niet alles in Enshrouded even goed uitgelegd. Ik heb ondertussen al wat uren in de game gestoken en daardoor heb ik vijftien beginnerstips voor jou verzameld. In deze guide kun je lezen hoe je Resin, Scraped Metal en Bonemeal kunt verzamelen in Enshrouded. Maar ook handige tips om de wereld te verkennen en te overleven.

Enshrouded Beginnerstips Plunder LongKeep

Begin direct met het plunderen van Longkeep

Vlak bij de plek waar je je eerste Flame Altar moet plaatsen is een ruïne van een kasteel te vinden. Het heeft de naam Longkeep en is eenvoudig te spotten. Ik zou aanraden om Longkeep regelmatig helemaal leeg te plunderen. Naast wat dagboekfragmenten vind je hier namelijk ook wat achtergelaten voedsel en een waterput waar je water uit kunt halen. Door water te drinken krijg je extra stamina, waardoor het handig is om telkens zoveel mogelijk water te verzamelen. Het voedsel en wat stapels hout zijn te vinden bij het gebouw met een kampvuur, wat zichbaar is als je bij de waterput staat. Op de afbeelding hierboven is dat het gebouw aan de rechterkant met een uithangbord. Daarnaast is er ook een plek waar boogschutters vroeger oefende. Ben je graag aan het vechten met de boog dan kun je hier gratis pijlen halen.

Dit voedsel kun je snel en eenvoudig verzamelen in het begin

Het gebied waar je verplicht bent om je eerste Flame Altar neer te zetten is tevens geschikt voor het verzamelen voor voedsel. Hierdoor hoef je in het begin van de game helemaal niet ver te lopen voor de ingrediënten. Je hebt al kunnen lezen dat je in Longkeep vlees kunt vinden, maar er lopen ook genoeg geiten, konijnen en wolven rond. De wolven zijn eenvoudig te vermoorden, terwijl de geiten iets lastiger zijn omdat ze wegrennen. Weet je toch een geit neer te schieten met je boog dan kun je rekenen op mager vlees. Daarnaast kun je eenvoudig bessen verzamelen van de struiken en groeien er ook paddenstoelen. Zorg er voor dat je het vlees van de wolven en geiten eerst boven het vuur houdt, want anders word je vergiftigd. Je kunt er ook voor kiezen om de paddenstoelen te bakken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een kampvuur. Pas later, met behulp van de Farmer, speel je echte gerechten vrij. In Longkeep kun je dan weer water uit de put halen, wat al helemaal eenvoudig is, maar dit zorgt er niet voor dat je gezondheidsbalk zich weer vult. Hetzelfde geldt voor honing wat je kunt verzamelen uit het bijennest dat aan de rand van de heuvel, dus vlak bij je Flame Altar, te vinden is.

  • Wolven Meat: Geeft +2 Constitution. Hiermee wordt je gezondheidsbalk dus langer.
  • Lean Meat: geeft +1 Constitution. Hiermee wordt je gezondheidsbalk dus langer.
  • Paddenstoelen: Rauw geven ze +1 Intelligence, gekookt +2 intelligence.
  • Bessen: Rauwe bessen geven +1 Health Regeneration. Hierdoor loopt je gezondheidsbalk dus vol.
  • Water: Geeft +1 Endurance en +2 Stamina Recharge. Je stamina-balk loopt dus wat sneller vol.
  • Honing: Geeft +15 Stamina Recharge. De stamina-balk loopt dus snel vol.

Zo werkt het vullen van je gezondheidsbalk in Enshrouded

Als er iets ingewikkeld is in Enshrouded dan is het wel de manier waarop het voedsel werkt in combinatie met je gezondheidsbalk. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, geeft elk ingrediënt een bepaalde bonus. Het is dus handig om als eerste het magere vlees, wat lijkt op een kippenpoot, of een stuk wolven vlees te eten. Hiermee wordt je gezondheidsbalk verlengt en daarna kun je per direct de bessen eten om die balk helemaal te vullen. Voeg daar nog wat water aan toe voor je stamina en je hebt een mooie combinatie. Daarnaast heeft ook je huis invloed op je gezondheidsbalk. Wanneer je personage in een warme en overdekte omgeving gaat zitten, krijgt hij namelijk de rested buff. Dit zorgt ervoor dat je gezondheidsbalk en je stamina-balk sneller vollopen. De hoeveelheid decoraties in je huizen bepalen het level van de rested buff.

Wanneer je tijdens een gevecht merkt dat je gezondheidsbalk aan het leeglopen is, zijn er een aantal opties. Aan het begin van de game kun je bandages (verband) maken van string. Hiermee loopt de balk een klein beetje vol. Je kunt ze onbeperkt inzetten dus zorg ervoor dat je er altijd een stuk of tien bij je hebt. Daarnaast kun je in de vele kistjes Health Potions vinden. Door deze te drinken wordt de gezondheidsbalk per direct helemaal gevuld. Later in de game kun je de Health Potions bij de Alchemist maken en krijg je ook sterkere varianten.

Enshrouded Zo werkt het voedsel

De wereld van Enshrouded reset zich

Als je mijn review van Enshrouded hebt gelezen dan heb je al meegekregen dat de wereld gewoon gereset wordt na het afsluiten van de server. Hiermee bedoel ik dat de vijanden en grondstoffen gewoon weer terugkeren en je kistjes opnieuw kunt openen. Momenteel lijkt de reset gebonden te zijn aan het opnieuw opstarten van de server. Als je wat sneller materialen wilt verzamelen dan is het dus mogelijk om Enshrouded af te sluiten en gewoon weer op te starten. Wanneer je weer op de server inlogt, is alles gerespawned. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kilometers moet reizen om hout of steen te verzamelen, want je kunt gewoon rondom je eerst kamp losgaan.

Er zijn vier manieren om te levelen

Het level-up systeem van Enshrouded zit anders in elkaar dan bijvoorbeeld Valheim. Je hebt geen individuele skills, waardoor je niet steeds beter wordt in houthakken. In plaats daarvan wordt je personage een level hoger en levert dat skill points op. Deze heb je nodig voor specifieke vaardigheden en om beter te kunnen vechten. Er zijn vier manieren om snel te levelen in Enshrouded. De eerste manier is door altijd de dagboekfragmenten te lezen als je deze hebt gevonden. Zij geven namelijk experience en soms ook toegang tot nieuwe quests. Het voltooien van quests levert het meeste experience op en om verder te komen in de game kun je ze niet negeren. Daarnaast levert het vechten met wilde beesten en vijanden ook aardig wat experience op. De laatste manier is een stukje trager en is gekoppeld aan het verzamelen van klei, flint, zout en koper. Met je pickaxe kun je deze grondstoffen opgraven en dat levert per keer een klein beetje experience op. Aangezien je al deze grondstoffen toch nodig gaat hebben, is het wel een natuurlijke manier van levelen.

  • Door quests te voltooien.
  • Door vijanden en wilde beesten te vermoorden.
  • Door dagboekfragmenten te lezen.
  • Door grondstoffen zoals zout, klei en koper te delven met de pickaxe.

Enshrouded beginnerstips Hoe krijg je experience

Verleng de tijd die je in de Shroud kunt doorbrengen

De Shroud is ondertussen zo ver verspreid dat je bijna altijd door de dichte mist moet navigeren om ergens te komen. Daarnaast zijn bepaalde grondstoffen alleen hier te verzamelen. Denk aan zout en Shroud Wood. Hierdoor is het handig om zo snel mogelijk die timer te verlengen. Je kunt dit doen op een aantal manieren. Door een Shroud Survival Flask te drinken kun je zeven minuten in de Shroud besteden. Dit effect duurt vijfenveertig minuten en als je de alchemist nog niet hebt vrijgespeeld, kun je deze flesjes vinden in kistjes en kampen. Een permanente manier om de tijd te verlengen is door je Flame Altar te upgraden. Om dit voor de eerste keer te doen zul je de Clear the Elixir Well quest moeten voltooien, want dan krijg je toegang tot een Shroud Core. Een andere manier is om de skill tree te gebruiken. Als je begint met de Survivor-lijn dan kun je na het vrijspelen van Endurance en Runner per direct een bolletje naar rechts. Het heeft de naam Inner Fires en zorgt ervoor dat je twee minuten extra krijgt in de Shroud. Als je Flame Altar al level twee is, heb je dus in totaal acht minuten de tijd om door de Shroud te wandelen. Op sommige plekken in de Shroud zul je een Hourglass Capsule tegenkomen. Wanneer je deze gebruikt wordt de timer weer gevuld. Ik zou hier echter niet te veel op rekenen, want dan kan het zijn dat je alsnog komt te sterven in de Shroud.

Tips voor het verzamelen van Resin (hars) in Enshrouded

Van alle natuurlijke grondstoffen zou je niet verwachten dat hars, oftewel Resin, zoveel tijd kost om te verzamelen. Als je al wat bomen hebt omgehakt dan heb je gemerkt dat niet alle bomen hars achterlaten. Aangezien je hars nodig hebt voor meerdere upgrades en de lampen, is dit nogal vervelend. Er zijn echter bomen die veel vaker hars achterlaten. Het gaat dan om de kleine bomen met de bruine bladeren. Door hun uiterlijk vallen ze ontzettend snel op, waardoor je snel van boom tot boom kunt rennen. Ze droppen ongeveer twee tot vier hars per keer. Wanneer je het heuvelachtige bosgebied oftewel Revelwood hebt ontdekt, is het omhakken van de kleine bomen met rode bladeren en de hele grote bomen een goede manier om snel hars te verzamelen.

Enshrouded beginnertips waar vind je Resin

Neem een Flame Altar mee tijdens het verkennen

Een Flame Altar is nodig om te kunnen bouwen in Enshrouded. Ze hebben echter nog een handige functie. Wanneer je een Flame Altar neerzet, krijg je namelijk de mogelijkheid om naar dit altaar te fast-travelen. Hierdoor neem ik tijdens mijn verkenningsrondes vaak een Flame Altar mee. Waarom? De map is nogal groot en daardoor is het handig om tijdens het verkennen een altaar te plaatsen. Hierdoor hoef je niet weer helemaal naar die locatie te lopen om interessante plekken te bezoeken of verder de map te verkennen. Je kunt er ook voor kiezen om een Flame Altar vlak bij een Scavengers Kamp te plaatsen of bij belangrijke grondstoffen. Dit maakt het verzamelen van materialen net wat eenvoudiger en kun je zonder problemen terug naar je uitvalsbasis om je rugzak te legen. Op het moment dat je Flame Altar geen nut meer heeft, omdat je een Spire in de buurt hebt vrijgespeeld kun je het altaar gewoon weer verwijderen. Hou er wel rekening mee dat je in het begin van de game maar twee Flame Altars kunt plaatsen.

Op deze plekken verzamel je snel Scraped Metal in Enshrouded

Toen ik net begon met Enshrouded, had ik geen idee waar ik eenvoudig Scraped Metal kon vinden. Misschien heb jij ondertussen hetzelfde probleem, want je kunt dit niet echt verzamelen. Scraped Metal wordt namelijk alleen achtergelaten door een Scavenger. Je zult deze dus eerst moeten vermoorden. Scavengers zijn voornamelijk te vinden in hun eigen kampen of in de ingestorte gebouwen van een verlaten dorp. De beste plek in het begin van de game is Rookmore. Dit kamp ligt aan de linkerkant van de Braelyn Bridge en is op twee manieren te bereiken. Je kunt door de Shroud onder de brug door rennen of vanaf de heuvel naar beneden vliegen. Omdat het dicht bij je eigen uitvalsbasis ligt, kun je aan het begin van je sessie direct de Scavengers een kopje kleiner maken. Wat ook dicht bij je kamp ligt is, Cinder Vault, de plek waar je uit een kruik bent geklommen. Je kunt deze kruiken met een pickaxe neerhalen en dan krijg je ook wat Scraped Metal. Het probleem is wel dat het eventjes duurt, voordat ze kapotgaan en je zult goed met de pickaxe moeten richten.

Enshrouded beginnerstips Hoe krijg je Scraped Metal

Zo krijg je meer crafting-recepten in Enshrouded

Het verkrijgen van nieuwe crafting-recepten in Enshrouded is eigenlijk heel eenvoudig. Je hoeft alleen verschillende materialen en grondstoffen op te rapen. Wanneer je voor het eerst hout hebt gevonden, krijg je per direct allerlei crafting-recepten waar je hout voor nodig hebt. Een andere manier om meerdere recepten te krijgen is door de zes NPC’s te redden en hun quests te voltooien. In het begin heeft het verzamelen van Flax bijvoorbeeld nog geen nut, omdat je eerst de spinner van de Hunter moet zien te vinden. Het is echter wel handig om gewoon alles wat je tegenkomt op te rapen, zodat je later direct toegang krijgt tot de recepten. Zo sloeg ik in één van de torens wat urnen kapot en kreeg ik een koperen staaf, waardoor ik bij de Blacksmith en Carpenter opeens allerlei recepten vrijspeelde. Terwijl ik zelf nog helemaal geen koper kon smelten, omdat ik de quest van de Blacksmith nog niet had voltooid.

Dit heb je nodig om de Glider en Grappling Hook te maken

De twee belangrijkste hulpmiddelen die je zo snel mogelijk moet maken zijn de Glider en de Grappling Hook. Deze zorgen ervoor dat je zonder problemen de Braelyn Bridge kunt oversteken en dat je eenvoudig naar lager gelegen gebieden kunt vliegen. Later zul je verbeterde versies van de Glider en Grappling Hook tegenkomen, maar die heb je in het begin niet nodig. Zonder deze twee hulpmiddelen wordt het verkennen van de wereld een stuk lastiger. Heel moeilijk om te maken zijn ze trouwens ook niet. Op het moment dat je de eerste Flame Altar hebt geplaatst moet je per direct een crafting table plaatsen. Je hebt hier acht hout en drie strings voor nodig. De strings kun je van fiber in je eigen crafting menu maken. Dit vereist drie fiber per string. Het hout is eenvoudig te verzamelen door de bomen rondom het kamp om te hakken. Hiervoor moet je via de crafting table de bijl (Axe) maken. Het enige wat je nodig hebt zijn takken, die je krijgt door bij de kleine struiken op E te drukken. Op dezelfde manier kun je fiber verzamelen. Steen ligt overal op de grond, waardoor je dat gewoon kunt oprapen. Je kunt er ook voor kiezen om de bijl nog niet te maken en in plaats daarvan het hout in Long Keep te verzamelen. Dit ligt in het gebouw naast de waterput waar al gezellig een kampvuurtje brandt.

Om nu de Glider en de Grappling Hook te maken heb je nog een aantal nieuwe materialen nodig. Animal Fur is te verkrijgen door de wolven, konijnen en geiten te vermoorden. Voor Shroud Wood moet je bij de Braelyn Bridge de Shroud in. De bomen in de Shroud laten namelijk Shroud Wood achter. Dit is ook de plek waar je op jacht kunt naar de Shroud Spores. Die rare zombieachtige wezens laten namelijk een aantal Shroud Spores per keer achter. Ze zijn ook niet moeilijk te verslaan als je een wand of een ander wapen in bezit hebt. Eerder in deze guide heb je al kunnen lezen wat de beste manier is om Scraped Metal te verzamelen. Je krijgt dit namelijk alleen als je de vijandige Scavengers vermoord. Om de Glider en Grappling Hook te maken, hoef je dus helemaal geen grote afstanden af te leggen. Alles is gewoon rondom je kamp te verkrijgen.

  • Glider : Acht Shroud Wood, twee Animal Fur, twee String (zes fiber) en tien Shroud Spores.
  • Grappling Hook: Vier metal Scraps, zeven string (oftewel eenentwintig fiber) en tien Shroud Spores.

Enshrouded beginnerstips Hoe maak je de Glider

Bevrijdt deze NPC's als eerste in Enshrouded

Al snel krijg je van de game een quest waarin je de Blacksmith moet redden. In Enshrouded zijn er namelijk zes Craftsman die nog opgesloten zitten in hun kruik. In principe is het mogelijk om met level vier de Survivors te bevrijden, maar mocht je wat meer moeite hebben met de vijanden dan is het beter om even te wachten. Hierdoor is de volgorde van het redden van de NPC’s wel dergelijk van belang. Het beste is om eerst gewoon de Blacksmith te redden. Hij geeft jouw toegang tot betere wapens, armour en gereedschappen. Dit maakt het makkelijker om beter voorbereid te zijn op de rest van de NPC’s. Daarna kun je het beste de Hunter, Carpenter, Alchemist en als laatste de Farmer redden. Waarom de Farmer als laatste? Om de grond vruchtbaar te maken heb je bonemeal nodig, wat je alleen kunt maken als je al toegang hebt tot de Alchemist.

  • Blacksmith: Geeft toegang tot armour, wapens, gereedschappen en lockpicks. Bij hem kun je ook de forge en charcoal kiln maken.
  • Hunter: Geeft toegang tot betere pijlen, armour, torches, drying rack en de uitbreiding voor je rugzak.
  • Carpenter: Is voornamelijk belangrijk voor de verbeterde Grappling Hook en de kiln, maar biedt ook veel decoraties en mooie meubels.
  • Alchemist: Zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot de potions, bonemeal, magische armour, Shroud Cores en magische spreuken voor de staf.
  • Farmer: Geeft toegang tot de farm soil en seedbed. Met haar hulp kun je dus voedsel verbouwen en later ook maaltijden maken.

Markeer de locatie van grondstoffen op de map

Enshrouded heeft een grote map en sommige grondstoffen zijn alleen op een bepaalde plek te krijgen. Aan flint is er bijvoorbeeld geen gebrek, maar klei en zout zijn een stuk lastiger te vinden. Hierdoor is het verstandig om de locatie van deze grondstoffen op de map aan te geven. Door met de rechtermuisknop op de map te klikken krijg je de optie om een custom marker neer te zetten. Er zijn vier verschillende icoontjes die je vier kleuren kunt geven. Besluit van tevoren welk icoontje en kleur je wilt gebruiken voor bepaalde grondstoffen. Omdat zout alleen te vinden is in de Shroud heb ik hetzelfde gekleurde icoontje gebruikt voor klei. Op deze manier voorkom je dat je allerlei markers op de map hebt staan, maar niet meer weet waar ze voor dienen. De belangrijkste locaties, kampen en torens worden door de game automatisch aangegeven.

Enshrouded het markeren van de map

Bonemeal is in Enshrouded gelinkt aan de Alchemist

Bonemeal in Enshrouded is niet zomaar te vinden in de wereld. Met een beetje geluk is het een kistje te vinden, maar dat is niet de manier om snel aan Bonemeal te komen. Je hebt net kunnen lezen dat de volgorde van het redden van de NPC’s belangrijk is voor wat je vrijspeelt. Ik maakte de fout om de Farmer voor de Alchemist te redden en had daardoor geen idee hoe ik aan bonemeal moest komen. Het antwoord is heel simpel, want je moet gewoon de Alchemist redden en via zijn crafting menu een grinding stone maken. Als je de grinding stone plaatst in je uitvalsbasis kun je daar tientallen botten in gooien, waardoor je na een aantal minuten al toegang hebt tot een mooie hoeveelheid bonemeal. De botten kun je eenvoudig verkrijgen door de wolven in de wereld op te jagen.

Je kunt Shroud Cores in Enshrouded gewoon zelf maken

In het begin lijkt het erop dat je Shroud Cores alleen kunt verdienen door de eindbazen te vermoorden. Dit is echter niet het geval, want je kunt bij de alchemist terecht voor het recept. Je zult dus eerst de Alchemist moeten redden, maar daar hoef je niet zolang over te doen. Het is in het begin belangrijk om al zoveel mogelijk van die blauwe zombieachtige wezens te vermoorden. Deze lopen in de nacht rond en zijn te vinden in de Shroud. Zij laten de Shroud Spores achter, waarvan je er tien per keer nodig hebt. Daarnaast heb je ook nog tien Shroud Liquid nodig. Je kunt Shroud Liquid verzamelen door naar de witte paddenstoelen in de Shroud te lopen en vervolgens op E te drukken. Deze materialen zijn dus eenvoudig te verzamelen, waardoor Shroud Cores als snel niet meer uniek zijn.

Enshrouded beginnerstips Shroud Cores

Dit waren vijftien beginnerstips voor de survivalgame Enshrouded. Met deze tips ben je goed voorbereid op je eerste avontuur in de game. Mocht je de game al spelen dan heeft de guide hopelijk een aantal van jouw vragen beantwoord. Ik had in de eerste uren ook geen idee hoe ik snel Resin en Scraped Metal kon verzamelen. En dat is nu het mooie aan Enshrouded. Je moet alles zelf ontdekken en daardoor wordt het verkennen van de wereld altijd beloond. Laat vooral weten welke tip jij het beste vond of waar jij tegenaan loopt in Enshrouded!

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Enshrouded

Ontwikkelaar:

Keen Games GmbH

Uitgever:

Keen Games GmbH

Release:

24 januari 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord