Guide: Beginnertips voor Farming Simulator 23

Geplaatst: 27 mei 2023 10:00
Aangepast: 21 juli 2023 19:40
-

Je kent het wel. Je bent begonnen aan een game en later blijkt opeens dat er veel meer features aanwezig zijn dan je dacht. Soms kom je er in het begin al achter, maar er zijn ook momenten dat je al uren in de game hebt gestoken. Vorige week was ik bezig met mijn review van Farming Simulator 23 en als beginner had ik een aantal zaken niet direct in de gaten. Om ervoor te zorgen dat jij wel een goede start maakt, heb ik hier een aantal beginnertips. Het is namelijk mogelijk om een voertuig te resetten in Farming Simulator 23 en er zit zelfs een first-person perspectief in de game verscholen.

Farming Simulator 23 Amberstone map

Begin met de Amberstone map

Farming Simulator 23 heeft twee mappen die grotendeels hetzelfde zijn. Je hebt Amberstone dat geïnspireerd is op Noord-Amerika en Neubrunn dat meer weg heeft van Duitsland. Beide mappen hebben zeventien velden en dezelfde fabrieken. De reden dat je met Amberstone moet beginnen heeft te maken met de tutorial. Op deze map krijg je de beginselen van Farming Simulator 23 uitgelegd, terwijl dit niet het geval is voor Neubrunn. Heb je dus geen zin om alles uit te vogelen en wil je wat hulp, dan is Amberstone de juiste keuze.

Pas het tempo van de dag aan

Linksboven wordt er netjes aangegeven hoe laat het in de game is. Hoe snel de tijd verstrijkt ligt aan de gekozen instellingen. Je kunt namelijk kiezen uit de opties: 30x, 45x, 60x, 90x en realistisch. Wanneer je de helft van het werk zelf wilt doen en elke dag voortgang wilt zien dan zijn 30x en 45x goede opties. Mocht je op een dag totaal niets te doen hebben, omdat de gewassen nog aan het groeien zijn. Dan kun je ervoor kiezen om de game op 90x te zetten. Op deze manier kunnen de AI-werkers bijvoorbeeld nog wel een gedeelte van hun werk doen. Als je gewoon de gehele dag over wilt slaan, is het ook mogelijk om naar bed te gaan. Je kunt het tempo van de dag zonder problemen aanpassen, want de game neemt de nieuwe instelling direct over. Het is dus een groot voordeel.

Farming Simulator 23 plannen van AIwerkers

Plan het werk van de AI-werkers goed

Kun je dit ook al verkeerd doen? Nee, eigenlijk niet, maar na een aantal uren had ik eindelijk een goed werkend systeem. In het begin heb je direct toegang tot drie velden en zijn er drie tractoren. In principe kun je dus ploegen, inplanten en de oogst wegbrengen. Het oogsten gaat namelijk met een heel ander voertuig. Wat voor mij uiteindelijk heel goed werkte was om te focussen op een specifiek veld. Hierdoor waren de AI-werkers zowel aan het ploegen als aan het inplanten op het eerste veld, terwijl ik in veld twee aan het oogsten was. Op deze manier konden de AI-werkers na hun werk direct aan de slag met veld twee. Ondertussen had ik de oogst vaak al weggebracht en kon ik daarna aan de slag met het oogsten van het derde veld. Wanneer het gewas op dit veld nog niet helemaal was volgroeid, ging ik eerst het eerste veld besproeien tegen onkruid. Met deze tactiek bleef iedereen bezig en volgde de velden elkaar netjes op. Hierdoor is het ook eenvoudig om in je eentje te oogsten of andere leukere activiteiten te doen. Het ligt er natuurlijk net aan wat jij leuk vindt in Farming Simulator 23.

Zo creëer je een klus voor de AI-werkers in Farming Simulator 23

Je AI-werkers kunnen meer dan je in eerste instantie in de gaten hebt. Om een simpele klus te starten op je boerderij kun je in een voertuig stappen. Vervolgens koppel je de ploeg, zaaimachine of besproeier eraan vast en rijd je naar een veld toe. Zorg ervoor dat het netjes is geplaatst aan één van de zijkanten, zodat ze fatsoenlijk ploegen en druk dan op de A-knop. Je kunt de AI-werkers ook grotere taken geven, maar dit geeft de game niet duidelijk aan. Hoe werkt dit? Ga met je personage de tractor met een laadbak in. Klik vervolgens op de A-knop om een AI-werker aan het werk te zetten. Je gaat dan automatisch naar de map toe. Klik vervolgens op de X-knop om een klus te creëren. Je krijgt dan een menu te zien. Je kunt hem bevelen om naar een specifieke locatie gaan, goederen af te leveren of juist te laden en te lossen. Met laden en lossen of afleveren kun je naar een fabriek of verkoopplek rijden. Mocht je meerdere spullen hebben dan kun je een lus maken. In de afbeelding hieronder zie je, hoe dit er precies werkt.

Farming Simulator 23 Klus maken voor de AIwerkers 1
Farming Simulator 23 Klus maken voor de AIwerkers 2
Farming Simulator 23 Klus maken voor de AIwerkers 3

Hou de prijzen in de gaten en verkoop bij de beste bieder

Als je op het plusje van de controller drukt dan krijg je een menu te zien, waaronder het kopje prijzen. Je kunt hier de prijs van alle gewassen en producten bekijken. Met dit menu kun je niet alleen bepalen welke gewassen je wilt gaan verbouwen, maar ook waar je de gewassen moet verkopen. Check vooral even de machines die je hebt, want ik kwam er pas laat achter dat ik gewoon sojabonen kon planten en oogsten. Regelmatig krijg je tijdens het spelen opeens te zien dat er grote vraag is bij een bepaalde koper. Dit menu geeft echter ook aan of de prijs aan het dalen is. In sommige gevallen is het dan handig om het gewas even op te slaan en pas later te verkopen. Hoe meer je van hetzelfde product of gewas verkoopt, hoe sneller die prijs daalt. Zorg er dus voor dat je telkens naar een andere koper gaat en dat je wisselt tussen de gewassen.

Laat de AI-werkers alles bijvullen

Ik heb het al tweemalig over deze AI-werkers gehad, maar ze zijn dan ook ontzettend handig in Farming Simulator 23. Zoals je tijdens het spelen misschien al hebt gemerkt, moet je telkens de benzinetank van de tractoren vullen. Ook de kunstmest en onkruidverdelger moet je uiteindelijk bijvullen. Als je dit leuk vindt, dan kun je dit allemaal handmatig doen. Er is ook de optie in de instellingen om de AI-werkers de gebruikte vloeistof bij te laten vullen. Heb je dus een AI-werker erop uitgestuurd om een veld te ploegen, dan vult hij automatisch de gebruikte benzine bij. Op deze manier heb je altijd een volle tank en hoef je je geen zorgen te maken over het geld. Je kunt dan gerust al je geld besteden aan een nieuwe tractor en overleven op de gevulde tanks, totdat je weer een veld kunt oogsten.

Farming Simulator 23 Firstperson perspective

Zo krijg je een first-person perspectief in Farming Simulator 23

In Farming Simulator 23 zijn er twee manieren om het first-person perspectief te krijgen. Als je net zoals ik besloten heb om een groot gedeelte van de tijd de Nintendo Switch in zijn dock te laten, dan komt dit als een verrassing. De eerste manier is om simpelweg de rechter joystick in te drukken. Je moet dan wel in een voertuig zitten, want anders werkt het niet. Wanneer je de Nintendo Switch als handheld gebruikt, dan is er nog een optie om de camera te veranderen. Door met je vingers over het scherm te vegen kun je in- en uitzoomen. Als je Farming Simulator 23 graag speelt in het first-person perspectief dan moet je een keer met je vinger op het scherm drukken. Op dat moment wordt het third-person perspectief geactiveerd en zit je echt in de cabine van een tractor. In de instellingen kun je vervolgens aangeven dat de game de camera opties per voertuig moet onthouden.

Verzamel collectibles voor extra geld

Wanneer je even niets te doen hebt, is het leuk om een rondje over de map te lopen. Je wordt hier ook nog voor beloond, want in elke wereld zijn er een aantal collectibles te verzamelen. Naast dat dit een leuke bezigheid is om de tijd te doden, levert elke collectible ook nog duizend euro op. In het begin van Farming Simulator 23 heb je weinig geld om te besteden en dan is elke euro mooi meegenomen. Ga dus lekker op pad en leer de map kennen door onderweg op zoek te gaan naar het speelgoed. Alvast een tip: Het eerste stuk speelgoed ligt verstopt in je eigen schuur. De rest zul je zelf moeten vinden, maar in de afbeelding hieronder kun je zien waar je precies op moet letten.

Farming Simulator 23 collectibles

Je kunt de kippen voeren met de oogstmachine

Het voeren van de grote veedieren vindt pas laat in de game plaats, maar je krijgt wel direct te maken met de kippen. Aan de kleine voerbakken is te zien hoeveel graan ze nog hebben. Om ze te voeren lijkt het logisch om met de tractor met een laadbak naar de voerbakken te rijden. Dit is nogal omslachtig, want achteruit rijden met een laadbak is pittig. De beste manier om de kippen te voeren is dan ook met de oogstmachine. Nadat je een gewas op een veld hebt geoogst met de Topliner 4090HTS, kun je direct naar de kippen rijden. Zorg ervoor dat de buis, die vastzit aan de wagen, net boven de voerbakken hangt. Het voertuig vult vervolgens de voerbakken, totdat er niets meer bij past. Daarna kun je het overgebleven graan opslaan in je silo of in de laadbak kieperen. Deze manier van voeren is een stuk eenvoudiger en minder frustrerend.

Breidt niet te snel uit

Dit punt spreekt eigenlijk voor zich, maar ik benoem het toch even. Je hebt al snel de neiging om te kijken welke gewassen je wilt verbouwen. De nieuwe gewassen vereisen echter meerdere machines en onderdelen. Het is leuk dat je de GL 420 hebt gekocht om de aardappelen te planten, maar je hebt toch ook de Ventor 4150 nodig om ze weer te oogsten. Voor de GL 420 heb je enkel 46.000 euro nodig, maar om te oogsten moet je een flinke 599.000 neerleggen. Als je weet dat je nog maar twee velden hoeft te oogsten om dit te kunnen betalen, kun je gerust de GL 420 al kopen, maar anders is het beter om te wachten. Hetzelfde geldt voor de dieren, want als je de dieren of hun producten niet kunt vervoeren dan heb je weinig aan ze. Er zijn meerdere fabrieken te koop en ook daar moet je goed opletten. De ontbijtgranenfabriek is bijvoorbeeld ontzettend handig, omdat je in het begin vooral bezig bent met het planten en oogsten van verschillende graansoorten.

Zo reset je een voertuig in Farming Simulator 23

Een beetje rondrijden in Farming Simulator 23 is niet zonder gevaar. Ik besloot in ieder geval om met een heftruck een heuvel af te rijden, waardoor ik uiteindelijk vast kwam te zitten. Ik kon niet meer naar voren of naar achter rijden. Of je rijdt met je tractor hard achteruit om de besproeier eraan vast te maken, waardoor de gehele besproeier omvalt. De eerste keer dat dit gebeurde, verkocht ik het onderdeel met wat verlies om het vervolgens weer terug te kopen. Dat is helemaal niet nodig, want je kunt een voertuig resetten in Farming Simulator 23. Ga naar de map en zoom in met de ZR-knop. Vervolgens gebruik je de rechte joystick om over het voertuig te hoveren. Je krijgt dan de mogelijkheid om met de Y-knop het voertuig te resetten. Het voertuig of onderdeel wordt dan geteleporteerd naar de winkel. Je moet ze dan alleen nog even ophalen.

Hoe reset je een voertuig in Farming Simulator 23

Zo, dat waren alweer de elf tips die ik tijdens mijn speelsessies heb verzamelend. Een aantal van die tips had ik graag eerder geweten, dat had mij een hoop frustratie gescheeld. Hopelijk zorgt dit ervoor dat jouw Farming Simulator 23 ervaring direct goed verloopt. Wil je graag wat basisinformatie over de game dan kun je via de volgende link alles wat je moet weten over Farming Simulator 23 vinden.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Farming Simulator 23

Ontwikkelaar:

Giants Software

Uitgever:

PLAION

Release:

23 mei 2023

Mobile, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord