Guide: Horrorgames spelen als een angsthaas - hoe doe je dat?

Geplaatst: 30 oktober 2022 12:00
-

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik niet de grootste fan ben van horrorgames. Ik kom er eerlijk voor uit dat ik een angsthaas ben en hoewel ik er niet trots op ben, is er weinig aan te doen. Toch heb ik er niet eeuwig aan kunnen ontsnappen en heb ik er meerdere gespeeld. Van mijn streamdebuut met Outlast, tot Phasmophobia met de redactie. Jullie vragen je misschien af hoe ik dat in hemelsnaam heb gedaan en ik ga jullie vertellen hoe jij als een angsthaast ook een horrorgame kunt spelen en hoe je dat kan overleven.

Speel met vrienden

Dit is misschien voor de hand liggend, maar als ik met vrienden speel, voel ik mij iets meer op mijn gemak. Met name in Phasmophobia vind ik het fijn dat er anderen bij zijn. De reden hiervoor is dat er een prachtige bus is waar je je even in terug kunt trekken als het je even te veel wordt. Heeft dit als gevolg dat ik het grootste deel van de missies in die bus zit? Ja, maar elk potje Phasmophobia gaat iets beter. Mijn tactiek nu is om in de vijf minuten veiligheid met de Spirit Box door het huis rond te lopen en te zoeken naar handafdrukken van de spoken. Zodra de tijd om is en de geest op jacht gaat, accepteer ik mijn lot en ga ik als eerste dood, hoe hoog mijn sanity ook is. Op de een of andere manier word ik altijd vermoord door die rotgeesten. Daarnaast zijn sommige games echt leuk om te spelen in dit genre. Zo vermaakte ik mij echt met Patrick, Eilish en Anita met Midnight Ghost Hunt. Waren we goed? Niet echt, maar we hebben het nodige gelachen en vreemde capriolen uitgehaald om onze tegenstanders te slim af te zijn. Het hoeven niet alleen multiplayer horrorgames te zijn. Als je een singleplayer game wilt spelen, maar het niet in je eentje wilt doen, kun je altijd aan iemand vragen of die via Discord mee wilt kijken en gewoon met je wilt hangen. Zo was mijn allereerste horrorervaring mijn debuutstream op Twitch met de game Outlast. Dit omdat we net voor mijn debuut de honderdvijftig volgers bereikten en ik had beloofd dan een horrorgame te spelen. Hoewel ik letterlijk met hartkloppingen voor mijn scherm zat, hielp het echt dat er mensen in de chat mij aanmoedigden en tips gaven hoe ik verder moest als ik weer ergens vastliep of niet verder durfde, omdat er een of andere mutant in de volgende kamer de boel op stelten aan het zetten was. Het helpt gewoon echt als je niet alleen bent in een of andere game-hel, figuurlijk en soms ook letterlijk.

Bouw het op en zoek het uit

Een andere tip is dat je niet meteen in de engste horrorgames duikt, maar begint met een game die als iets minder eng aangeschreven staat. Zoek bijvoorbeeld op horrorgames om mee te beginnen, kies daaruit eentje uit die je leukt lijkt en bouw daar verder op voort. Ik spreek uit ervaring en maakte de omgekeerde keuze en heb daar een beetje spijt van. Zo raad ik bijvoorbeeld Until Dawn aan als mogelijke beginnersgame. Hoewel er zeker enge momenten in zitten, voelt het meer als een actiegame gemengd met horrorfilmelementen van een groep tieners die allerlei stomme keuzes maakt en jij ze allemaal in leven moet zien te houden. Jij kan natuurlijk ook domme beslissingen nemen die het lot van de personages beïnvloeden. Er zijn ook genoeg andere games die door andere horrorgamers aangeraden worden als startpunt voor beginners, zoals Resident Evil Village, Corpse Party en Soma. Sommige lijsten proberen je wel een beetje te misleiden door games als Amnesia: The Dark Descent erin te stoppen, maar trap daar niet in. Die game gaf me nog net geen hartaanval en zou ik voor een eventueel later punt in je horroravontuur bewaren. Zoek de games die je interessant lijken ook even op. Kijk even naar de reviews, afbeeldingen en trailers om te zien of de game jou ook echt leuk genoeg lijkt voor de hartkloppingen, het gillen en de mogelijke nachtmerries die je gaat krijgen. De horrorgame moet in ieder geval iets bevatten wat je leuk vindt, want anders speel je het een keer en dan nooit meer, en dat is zonde van je geld.

Until Dawn

Laat je tot niets verplichten

De laatste tip die ik jullie wil meegeven is om je tot niets te laten verplichten. Als je horrorgames echt niet leuk vindt, hoef je ze niet te spelen. Ik weet dat ik net een heel stuk heb geschreven hoe je als een angsthaas horrorgames kan oppakken, maar uiteindelijk ligt het aan hoe jij je erbij voelt. Vind je het niet de moeite waard is dan is dat jouw mening en daar heb jij recht op. Hoewel ik bang ben, ben ik wel altijd nieuwsgierig geweest naar het genre en waarom mensen het zo graag willen spelen. Waarom zou je bestookt willen worden met monsters, demonen, maniakken, jumpscares en daar plezier in hebben? Mocht je daar stiekem toch nieuwsgierig naar zijn, dan hoop ik dat deze guide jou de moed geeft om die eerste stap te zetten.

Horrorgames spelen als een angsthaas

Dit waren mijn tips om als angsthaas horrorgames op te pakken. Mocht je zelf tips hebben voor angsthazen zoals ik. Laat het vooral weten in de comments!

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Phasmophobia

Ontwikkelaar:

Kinetic Games

Uitgever:

Kinetic Games

Release:

18 september 2020

-

Pc, VR, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord