Pokémon Scarlet

 • Ontwikkelaar Game Freak
 • Eerste releasedatum 18 november 2022
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre JRPG
 • Gameliner score -

Guide: Shiny hunting in Pokémon Scarlet & Violet

Shiny Pokémon zijn al sinds de tweede generatie Pokémon-games een steeds terugkerend fenomeen. Deze gekleurde wezentjes hebben een ander kleurenpalet dan normaal en zijn ontzettend zeldzaam. Er zijn zelfs spelers die de Pokémon-games al jaren spelen, maar er nog nooit eentje tegen zijn gekomen. Gelukkig is het in de latere generaties wel gemakkelijker geworden om aan shiny Pokémon te komen. Dat is in Pokémon Scarlet en Violet ook zo. In Pokémon Scarlet en Violet zie je namelijk al of een Pokémon shiny is of niet, wanneer je hem in de wereld ziet rondlopen. Je hoeft dus niet te wachten totdat je het gevecht bent aangegaan om te zien of je met een ander kleurenpalet te maken hebt.

Shiny hunting in Pokmon Scarlet Violet4

Ga op zoek naar Mass Outbreaks

De kans dat je een shiny Pokémon tijdens je avonturen tegenkomt, is vrij laag. In Scarlet en Violet is dat 1 op 4.096, om precies te zijn. Deze kans noemen we Full Odds, omdat dit de natuurlijke kans is op het tegenkomen van een shiny Pokémon, zonder dat we er iets aan hebben gedaan. In Pokémon Scarlet en Violet zijn er meerdere methoden om de kans op een shiny Pokémon te vergroten. De eerste methode is het gebruiken van de Mass Outbreak-mechanic.

Mass Outbreaks zijn grote groepen Pokémon die op een willekeurige plek op de kaart spawnen. Wanneer er een Mass Outbreak plaatsvindt, krijg je daar een melding van in je scherm en kun je op de kaart zien waar de Outbreak plaatsvindt. Als je je in de omgeving van de Outbreak bevindt, dan zie je een specifieke Pokémon in grote aantallen rondlopen. Deze kun je allemaal verslaan of vangen, totdat de Outbreak verdwenen is. Meestal gebeurt dit nadat je honderd van dezelfde Pokémon uit de Outbreak verslagen of gevangen hebt. Deze Outbreaks kun je gebruiken om de kans op een shiny Pokémon te vergroten. Heb je namelijk tussen de dertig en zestig Pokémon uit de Outbreak verslagen, (dit gaat het snelste met de Let’s Go-functionaliteit, daar je Pokémon hiermee geen shiny’s aan zal vallen) dan verhoog je de kans op het tegenkomen van een shiny Pokémon van de Outbreak met honderd procent. De kans is nu 1 op 2048. Versla je er zestig of meer, vergroot je de kans nog meer. De kans wordt dan 1 op 1366.

Shiny hunting in Pokmon Scarlet Violet

Bemachtig de Shiny Charm

De Shiny Charm maakt in deze generatie ook weer zijn opwachting. De Shiny Charm is een accessoire dat je kans op het tegenkomen van een shiny Pokémon verdubbelt. De Shiny Charm is een erg handig voorwerp, daar je het kunt combineren met de andere methoden om de kans op een shiny Pokémon te vergroten. In Pokémon Scarlet en Violet bemachtig je de Shiny Charm, net zoals in voorgaande games, door de Pokédex volledig te vullen. Je dient hiervoor alle vierhonderd Pokémon in Paldea niet alleen te hebben gezien, maar ook in je Pokédex als gevangen geregistreerd te hebben.

Wanneer je de Shiny Charm hebt, dan wordt je kans om een shiny Pokémon tegen te komen, verdubbeld. Dit houdt dus in dat de kans op het willekeurig tegenkomen van een shiny Pokémon 1 op 2048 is. Heb je de Shiny Charm en ga je ermee naar een Outbreak, dan wordt je kans op het tegenkomen van een shiny Pokémon na dertig verslagen Pokémon uit de Outbreak 1 op 1024. Heb je de Shiny Charm en heb je zestig Pokémon uit de Outbreak verslagen of gevangen, dan worden je kansen verhoogd naar 1 op 820. Die kans kan echter nog verder vergroot worden.

Shiny hunting in Pokmon Scarlet Violet1

Maak een Sparkling Power Sandwich

In Pokémon Scarlet en Violet hebben we de mogelijkheid gekregen om met je Pokémon (en ook met je vrienden) een picnic op te zetten. Tijdens deze picnic kun je een heerlijke sandwich maken die je vervolgens met je Pokémon kunt nuttigen. Deze sandwiches zijn echter niet alleen een leuke gimmick. Als je de juiste ingrediënten gebruikt voor het het maken van zo’n broodje, krijg je namelijk speciale krachten die je kunnen helpen tijdens je avontuur. Eén van die speciale krachten die je aan een broodje mee kunt geven, is de Sparkling Power en die, zoals de naam al doet vermoeden, vergroot je kans op het tegenkomen van een shiny Pokémon van een bepaald type. Voor het maken van een sandwich die je niet alleen de hoogste Encounter Rate van een bepaald type Pokémon geeft, maar ook de hoogste Sparkling Power, heb je per type maar drie ingrediënten voor je broodje nodig.

 • Normal – 1 Chorizo + 2 Salty Herba Mystica
 • Fire – 1 Basil + 1 Salty Herba Mystica + 1 Sweet Herba Mystica
 • Water – 1 Cucumber + 2 Salty Herba Mystica
 • Grass – 1 Lettuce + 1 Salty Herba Mystica + 1 Sour Herba Mystica
 • Flying – 1 Prosciutto + 2 Salty Herba Mystica
 • Fighting – 1 Pickles + 2 Salty Herba Mystica
 • Poison – 1 Noodles + 2 Salty Herba Mystica
 • Electric – 1 Yellow Bell Pepper + 1 Salty Herba Mystica + 1 Spicy Herba Mystica
 • Ground – 1 Ham + 2 Salty Herba Mystica
 • Rock – 1 Jalapeno + 2 Salty Herba Mystica
 • Psychic – 1 Onion + 2 Salty Herba Mystica
 • Ice – 1 Klawf Stick + 2 Salty Herba Mystica
 • Bug – 1 Cherry Tomato + 2 Salty Herba Mystica
 • Ghost – 1 Red Onion + 2 Salty Herba Mystica
 • Steel – 1 Hamburger + 1 Salty Herba Mystica + 1 Sweet Herba Mystica
 • Dragon – 1 Avocado + 2 Salty Herba Mystica
 • Dark – 1 Smoked Fillet + 1 Salty Herba Mystica + 1 Sweet Herba Mystica
 • Fairy – 1 Tomato + 2 Salty Herba Mystica

Wanneer je je broodje gemaakt en genuttigd hebt, kun je de Sparkling Power het beste combineren met een Outbreak. Heb je namelijk een Sparkling Power 3 sandwich genuttigd en je gaat naar een Mass Outbreak van het type van je sandwich, dan is je kans op een shiny Pokémon na dertig verslagen of gevangen Pokémon 1 op 820 en na zestig Pokémon 1 op 683. Heb je daarnaast ook nog de Shiny Charm, dan worden je kansen nog verder vergroot naar 1 op 586 voor dertig Pokémon en 1 op 512 na zestig Pokémon. 1 op 512 is de grootste kans die je kunt hebben.

Shiny hunting in Pokmon Scarlet Violet2

Niet vangen, maar broeden

Naast het vangen van wilde shimmy Pokémon is het ook mogelijk om twee Pokémon met elkaar te laten broeden. Er komt dan een eitje uit en dat eitje heeft, net zoals bij wilde Pokémon, een kans van 1 op 4096 om shiny te zijn. Ook deze kans kun je vergroten. Wanneer je een eitje uitbroedt, terwijl je de Shiny Charm in je bezit hebt, dan wordt die kans vergroot tot 1 op 2048. Een andere manier om shiny eitjes te krijgen is de zogenaamde Masuda Method, vernoemd naar Game Freak's directeur Junichi Masuda. Bij de Masuda Method laat je twee Pokémon van games met verschillende talen met elkaar een eitje maken. Hierbij wordt de kans vergroot naar 1 op 683. Als je de Engelstalige versie van Scarlet of Violet speelt, dan is bijvoorbeeld een Japanse of Spaanse Pokémon geschikt voor de Masuda Method. Als je de Masuda Method gebruikt en ook nog eens de Shiny Charm hebt, dan wordt de kans op een shiny eitje verder vergroot naar 1 op 512.

Dit werkt natuurlijk alleen maar met Pokémon die ook kunnen broeden. Daarnaast zijn sommige Pokémon ook shiny locked. Dit betekent dat er simpelweg geen enkele manier is om de Pokémon op een legale wijze shiny te krijgen. Zo zijn de drie starter Pokémon shiny locked. Het heeft dus geen zin om opnieuw te beginnen en je game te blijven resetten, totdat je er één tegenkomt. Ook zijn de Gimmighouls die je tegenkomt shiny locked en is het ook niet mogelijk om de legendarische Pokémon in een ander kleurenpalet te verkrijgen. Dat houdt dus in dat zowel Koraidon als Miraidon niet in hun shiny vorm te verkrijgen zijn, maar ook Ting-Lu, Chien-Pao, Wo-Chien en Chi-Yu niet.

Shiny hunting in Pokmon Scarlet Violet3

Zo, nu weet je dus hoe je het beste kunt gaan shiny hunten in Pokémon Scarlet en Violet. Voor welke Pokémon wil jij het alternatieve kleurenpalet bemachtigen?

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?