Check hier alle The Triple-i Initiative content

Opinion: Waarom je GTA V niet op de PS5 hoeft te spelen

Geplaatst: 22 maart 2022 14:00

Acht jaar en drie console-generaties, dat is hoe oud Grand Theft Auto V is. Toen ik hoorde dat deze game ook op de next-gen consoles uitkwam, moest ik toch een beetje lachen. Ik hoopte dat het na al die jaren inmiddels wel tijd zou zijn voor Grand Theft Auto VI of een andere dergelijke opvolger. Helaas deed Rockstar een Skyrim en kregen we weer een nieuwe versie van een game die iedereen en z'n moeder al gespeeld heeft. Waarom in godsnaam? Ik mocht in ieder geval aan de slag met de PS5-versie van de game en ik kan je dan ook precies vertellen waarom je Grand Theft Auto V niet hoeft te spelen op de PlayStation 5. En ook waarom juist wel.

onbekend

Niet wanneer je het allemaal al eens eerder gezien hebt

Zoals ik in de intro al had aangegeven, is Grand Theft Auto V zo'n acht jaar geleden voor het eerst uitgekomen op de PlayStation 3 en Xbox 360. Poeh, dat is lang geleden. Wanneer dit de enige versie van de game is die je gespeeld hebt, en je hebt ervan genoten, dan is het aan te raden om de game nogmaals te spelen op de PlayStation 5, of Xbox Series. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar de next-gen-versie van de game brengt wat grafische verbeteringen met zich mee. Zo heeft GTA V op de nieuwe consoles drie verschillende grafische modi. De eerste modus, de Fidelity-modus, draait de game native op 4K en past Ray Tracing toe. Dit zorgt er wel voor dat de game niet op een hogere framerate draait dan 30fps. Wil je echter op een hogere framerate spelen, dan kun je kiezen voor de Performance-modus, waarmee de game wel in 60fps draait, maar een opgeschaalde 4K-resolutie heeft. Tot slot is er ook nog de Performance RT-modus die wat Ray Tracing toepast, een opgeschaalde 4K-resolutie heeft en in dynamische 60fps draait.

Wat houdt dit dus in? Goed, wanneer je Grand Theft Auto V alleen hebt gespeeld op de PlayStation 3 of de Xbox 360, dan is deze nieuwe versie natuurlijk op alle fronten, maar zeker op grafisch gebied, een enorme vooruitgang. Ook wanneer je de game op de PlayStation 4 of de Xbox One hebt gespeeld, is het nog de moeite waard om voor de grafische verbeteringen ook de next-gen-versie aan te schaffen. Animaties zijn vloeiender, de resolutie is hoger en HDR en Ray Tracing maken alles toch net wat levendiger en echter. Kom je echter, net als ik, van de pc-versie van Grand Theft Auto V af en heb je een pc die behoorlijk krachtig is, dan heeft de PlayStation 5-versie van de game je vrij weinig nieuws te bieden op grafisch gebied. De pc-versie van de game op de hoogste grafische instellingen laat je al zien hoe de game er op de next-gen consoles ook uitziet. Heb je de pc-versie van GTA V, heb je een krachtige pc en ben je een beetje goed met mods, dan kun je de game er op grafisch gebied zelfs nog veel beter uit laten zien. De keuze die je op de PlayStation 5 moet maken tussen opgeschaald 4K met 60fps en native 4K met 30fps vind ik persoonlijk een beetje tegenvallen. Met een beetje goede pc hoef je die keuze namelijk niet te maken.

onbekend

Misschien als je ongeduldig bent

Als je net zoals ik een enorm stuk ongeduld bent, dan heb je waarschijnlijk een next-gen console aangeschaft voor de laadtijden. Ben je niet ongeduldig, of heb je een next-gen console om een andere reden aangeschaft, dan wil ik het alsnog met je over de laadtijden hebben. Ik dacht voorheen namelijk altijd dat mijn PlayStation 4 snel was. Dat was hij vergeleken met zijn voorganger ook absoluut wel, maar nu ik een PlayStation 5 heb, lijkt de PS4 nog trager dan dikke stront door een trechter. Het apparaat was dan ook linea recta verbannen naar de slaapkamer waar het als Netflix-apparaat dient totdat ik daar ook een smart tv neer kan zetten. Enfin, de PlayStation 5 is dus enorm snel en dat merk je ook wanneer je Grand Theft Auto opstart. Daar waar ik voorheen op de PlayStation 4 eerst nog naar de bakker kon gaan voor een brood, een boterham kon smeren, deze opeten en vervolgens nog een keer naar de koelkast kon lopen voor een blikje drinken en nog een peukje kon roken in de tuin voordat ik eindelijk vanuit het menu in de game was beland, kan ik op de PlayStation 5 nog niet eens bedenken wat voor boterham ik zou willen voordat ik de controle over mijn personage heb. Dit is natuurlijk een enorme overdrijving, maar wat ik hiermee probeer te zeggen, is dat next-gen consoles gewoon heel snel zijn en het gewoon ontzettend fijn is om een game op te starten en vrijwel direct te kunnen spelen.

Dat gevoel van je game opstarten en vrijwel direct kunnen spelen, dat heb je misschien wel al eerder ervaren. Als je namelijk een krachtige pc met een snelle processor en veel geheugen hebt, dan weet je waarschijnlijk ook niet wat laadtijden zijn. Ook in het geval van de rauwe performance moet ik hier dus opnieuw stellen dat de upgrade zeker de moeite waard is als je van de vorige generatie(s) consoles afkomt, maar minder als je een pc-gamer bent.

onbekend

Wel als je geniet van de kleine dingen in het leven

Ok, tot nu toe is de consensus dus dat Grand Theft Auto V op de PlayStation 5 wel de moeite waard is als je de game alleen op de PlayStation 4 of zelfs PlayStation 3 hebt gespeeld. Heb je de game op de pc gespeeld in plaats van of naast deze consoles, dan is de upgrade minder groot en wellicht dus niet helemaal de moeite waard. Dit hangt natuurlijk helemaal af van hoe krachtig je pc en dus hoe goed je pc-ervaring is. Maar is er dan helemaal niets dat een pc-gamer kan overhalen om toch die nieuwe versie van GTA V te spelen op die gloednieuwe console? Nou, er zijn misschien een paar dingetjes die de pc-versie niet heeft.

Als eerste wil ik het even hebben over de 3D audio. Sony heeft namelijk met de Tempest Engine een compleet nieuwe audio engine in het leven geroepen die spatial audio kan simuleren over een 2.0 setup. Om even minder dure woorden te gebruiken: deze nieuwe engine kan surround sound, waar je normaal gesproken een installatie met meerdere speakers verspreid over de kamer voor nodig hebt, simuleren over een stereo geluidsinstallatie met maar twee speakers. Deze 3D audio-techniek is best wel gaaf, maar ik moet wel zeggen dat het het beste werkt in combinatie met een goede headset. Daarnaast kent de PlayStation 5 DualSense-controller ook een aantal nieuwe features waar de next-gen-versie van Grand Theft Auto V gebruik van maakt. Zo geeft de controller haptische feedback wanneer je bijvoorbeeld aan het rijden bent, wat zorgt voor meer immersie en maakt de game slim gebruik van de Adaptive Triggers wanneer je aan het rijden of aan het schieten bent. Dit zijn weliswaar kleine details en daar had Rockstar misschien meer mee kunnen doen, maar het zijn de kleine dingetjes die het 'm doen in het leven, toch?

onbekend

Wacht maar gewoon op Grand Theft Auto VI

Goed, als je tot hier in mijn Opinion bent gekomen, dan denk ik dat je het antwoord op de vraag of je Grand Theft Auto V op de PlayStation 5 moet spelen al weet. Mocht begrijpend lezen niet je sterkste kant zijn, zal ik het hier nogmaals even voor je uitleggen in de vorm van een soort van mentale flowchart. Heb je Grand Theft Auto V alleen gespeeld op de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, of Xbox One? In dat geval is de PlayStation 5-versie, of de Xbox Series X-versie, ook de moeite waard. Op grafisch gebied ga je er flink op vooruit en ook de laadtijden zijn drastisch ingekort. Heb je Grand Theft Auto V gespeeld op een pc en heb je deze game kunnen spelen op de hoogste grafische instellingen zonder dat je pc er moeite mee had om het te draaien? Dan is het antwoord nee. In dat geval heeft de next-gen-versie van GTA V je niets nieuws te bieden. Wacht dan maar gewoon op Grand Theft Auto VI.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto V

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

17 september 2013

Ontwikkelaar

Rockstar North

Gameliner Awards

Beste game van 2013

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord