Preview: Paradize Project - Eindelijk een leuke zombiegame

-

Zombiegames, je wordt ermee doodgegooid (no pun intended). Het is gelukkig wel minder aan het worden, maar er was een tijd dat letterlijk elke ontwikkelaar met een hersendode game naar buiten trad. Rennende zombies, gewapende zombies, nazi zombies, Pokémon GO-spelers... je zag het echt overal en nergens. Schijtmisselijk word ik ervan. Mij naar een zombiegame sturen is dan ook een duchtige beslissing, maar het was er een die toch genomen werd toen ik tijdens gamescom naar Paradize Project werd gebonjourd. Een hersendood besluit of had iemand toch ergens zijn 'thinking cap' op?

Paradize project1

Help, mijn zombie is klusser!

De trailer maakt het waarschijnlijk wel duidelijk, maar Paradize Project moeten we vooral niet te serieus nemen. Volgens de Franse ontwikkelaar Eko Software draait deze post-apocalyptische twinstick shooter geheel om het creëren van een zombie-commune in een wereld waar jij - een springlevende overlevende - maar al te graag vanaf wil zien te komen. Zie je, zombies zijn in Paradize Project zo vervelend nog niet nadat je ze een helm op de kale knikker zet. Sterker nog, ze doen echt alles wat je van ze vraagt. Een beetje klussen, grondstoffen delven, je kamp verdedigen tegen anderen die eenzelfde goedgehelmde zombie-kliek hebben opgericht en jouw stukje paradijs willen claimen. Gedacht, gedaan.

Naast twinstick shooter is Paradize Project dus ook een soort management sim, base defence en RPG-game tegelijk. Zombies werken vrij autonoom, nadat je ze een kerntaak oplegt, maar de noodzaak kan dus per moment verschillen. Een zaadjes plantende zombie is niet zo heel nuttig wanneer een ander je kamp staat te slopen, dus secundaire taakverdeling moet je ook even regelen. En mocht je niet genoeg zombievolgers hebben, dan lopen er genoeg wilde varianten rond om uit te nodigen voor je community. Geef ze een helm, een uitrusting en een taak en voor je het weet heb je je raket klaar om van die verrotte hersendode aardkloot af te geraken.

Een, twee, drie, rood lichtje

Maar goed, zoals eerder gezegd ben je dus niet de enige buurtbewoner met een eigen 'helm met blauw lampje dragende' zombieclub. De grondstoffen die jij zoekt, zoekt een ander ook. De kans dat je dus andermans 'helm met rood lampje dragende' zombies tegenkomt is sterk aanwezig. Dan komt het aan op een handgemeen, waarbij je zombies instinctief handelen tot ze er (on)dood bij neervallen. Ook hier komt dus wat management om de hoek kijken, want als je jouw zombies - of zombots, zoals de ontwikkelaar ze noemt - niet correct uitrust of de verkeerde instructies voorprogrammeert, dan loop je a snel in je eentje vijanden van je af te meppen of te schieten. Middels een soort task manager kun je dan ook instellen wat een zombot in welke situatie moet doen. Moet hij wegrennen wanneer de health bar te ver dropt of juist agressiever worden? Gaat iemand de healer uithangen wanneer jij op sterven na dood bent? Je moet het per zombie wel even inregelen.

Daarnaast is het ook wel zo slim om een beetje diversiteit in je leger toe te passen. Gewoon iedereen een stuk hout geven brengt je niet zo ver, vooral niet wanneer vijandelijke zombots allen hun eigen sterke en zwakke punten hebben. De een kan tegen vuur en de ander weer niet, om maar een voorbeeld te noemen. Anderen zijn juist heel erg zwak tegen ranged attacks en die plank met spijker is nu niet bepaald ranged. En wanneer je plotsklaps op een joekel van een ondode olifant stuit, dan doet die plank al helemaal niks. Dan mag je alleen maar hopen dat je jezelf snel genoeg uit de voeten kan maken, waarbij je ook kan kiezen om piggyback style op een zombot mee te liften om stamina te besparen.

Paradize project 1
Paradize project 2
Paradize project 3
Paradize project 4
Paradize project 5

Voorlopig oordeel van Patrick Meurs

Wat ik met deze lap tekst eigenlijk wil zeggen is het volgende: Paradize Project lijkt me vooral lachen, omdat het zichzelf helemaal niet serieus neemt. Die hele zombieshit kan mij anno 2023 echt gestolen worden, maar Eko Software doet er tenminste nog wat lolligs mee. En - niet geheel onbelangrijk - het speelde nog best lekker weg ook, al heb ik volgens mij de game wel vijf keer laten crashen. Ach ja, ze hebben nog even om de boel recht te trekken. En zo niet, dan zijn er vast nog wel een paar zombots die Paradize Project tot in de puntjes kunnen oppoetsen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Welcome to ParadiZe

Ontwikkelaar:

EKO Software

Uitgever:

Nacon

Release:

29 februari 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord