Welcome to ParadiZe review - Hersenloos vermaak

-

Als je met een groep content verzorgt voor een site moet je elkaar bijstaan wanneer onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien. Op die manier kreeg ik dan ook een code voor Welcome to ParadiZe, want ik stond er officieel niet voor ingepland. Hierdoor had ik totaal geen verwachtingen, ondanks dat ik de trailers van de game wel voorbij heb zien komen. Zonder verwachtingen kun je ook niet teleurgesteld raken en dat had ik na mijn laatste review wel even nodig. Dus pak je wapen en zorg dat je tegen wat humor kan, want het is tijd om zombies neer te slaan.

Welcome to ParadiZe review1

Welcome to Paradise

De zombie-apocalyps zou maar plaatsvinden, terwijl jij nog brak van een nacht uit, rondloopt in de kleding van een Spaanse kostschool. Dat lijkt in ieder geval het verhaal te zijn van het personage dat ik heb gekozen, want die indruk wekt hij. Hoe hij heeft weet te overleven is de grote vraag, maar hij weet toch het paradijs te bereiken. De naam van de game is te herleiden naar het kamp ParadiZe dat een veilige plek hoort te zijn. Hier kun je genieten van het normale oude leven, terwijl gehackte zombies je bedienen en veilig houden. Een plan dat compleet gefaald heeft, maar de bedenker ervan zit al lekker op de maan en is daardoor ver verwijderd van de zombies. Hij is wel zo aardig om je te vertellen dat hij een kamer voor je heeft gereserveerd, maar je zult zelf een raket moeten maken. Ondertussen zwermen de zombies rond in de bossen, woestijnen, steden en is het kamp niet bepaald veilig meer. Er zijn echter nog enkele werknemers aanwezig die je voor een eerlijke ruil helpen met het zoeken van de benodigde onderdelen.

Zo helpen ze je ook om een specifieke helm te bemachtigen die ervoor zorgt dat zombies veranderen in zombots. Dankzij de zombots kun jij in de bossen een kamp bouwen, waar je relatief veilig bent voor de rondzwervende wilde zombies. Naast dat ze water en takken moeten verzamelen om daarmee elektriciteit op te wekken, kunnen ze ook je kamp beschermen. Het kamp is voornamelijk belangrijk voor het opslaan van alle loot die je hebt gevonden en voor het maken van voedsel en nieuwe wapens. Hierdoor valt het bouwen van een kamp nogal tegen, maar het voldoet voor de gameplayloop. Je bent namelijk nooit lang in je kamp aanwezig, omdat je bezig bent met quests en het vermoorden van zombies. Niet alleen wilde zombies, want er zijn ook kampen van andere overleveraars die hun eigen zombots hebben. Is het verhaal van Welcome to ParadiZe heel diepgaand en uitgebreid? Nee, en dat is precies het mooie. De game moet je absoluut niet serieus nemen en daardoor zit er veel humor in de dialogen en de quests. Zo moest ik voor een missie een vrouw in een rolstoel vinden en terugduwen naar de dokter. Doordat de game is opgedeeld in acht hoofdstukken heb je direct een mooie progressie en wordt het verhaal niet uitgerekt. Het voelt daardoor aan als een compacte game waar je met een glimlach op je gezicht gewoon hersenloos wat zombies aan het neerslaan of neerschieten bent. Het werd alleen maar beter toen ik een zombiemasker vond, want die heb ik sindsdien niet meer afgedaan. Het is wel jammer dat de cutscenes nogal ondermaats zijn qua animaties. De monden bewegen niet mee met de dialogen en het ziet er allemaal nogal knullig uit.

Welcome to ParadiZe review 1
Welcome to ParadiZe review 2
Welcome to ParadiZe review 3
Welcome to ParadiZe review 4
Welcome to ParadiZe review 5

A quick punch and you won't be lunch

Welcome to ParadiZe is een topdown twinshooter en daardoor zit de gameplayloop lekker in elkaar. Je kunt je eigen brein even een pauze gunnen, want je hoeft alleen de zombies neer te maaien of neer te schieten. Dit levert vervolgens ontzettend veel loot en dat heb je echt nodig. Je zult regelmatig je eigen kamp moeten repareren, omdat deze wordt aangevallen. Daarnaast heb je de materialen nodig om ammunitie en nieuwe wapens te maken. Helemaal onvoorbereid de wereld verkennen zit er niet in, want dan zul je al snel sterven. Er zijn namelijk tientallen zombies en in de woestijn zorgt de hitte voor uitdroging. Naast de bekende zombies kwam ik ook regelmatig dieren tegen. Het spuug van een zombie-lama is niet bepaald iets wat je in je gezicht wilt krijgen. Het mooiste zijn de gevechten met de dieren die uit het circus zijn ontsnapt. Zo kom je al snel een olifant tegen die maar al te graag zijn slurf in een plas met bloed stopt, om jou vervolgens te besproeien. Het zijn niet altijd eenvoudige gevechten dus je moet niet als een idioot alleen maar in de aanval gaan.

Zombies verslaan is de hele kern van de game en door ze te doden kom je verder in de game. Hoewel de hoofdstukken gebonden zijn aan de quests die je moet voltooien, zit een deel van de progressie ook vast aan het level van je personage. De wereld bestaat namelijk uit meerdere gebieden, waardoor de woestijn een hoger level is dan het bos waarin je start. Dit hoeft je niet tegen te houden, maar je komt hier wel sterkere zombies tegen. Door zombies te verslaan krijg je toegang tot nieuwe wapens en speel je nieuwe wapens en armour vrij voor je eigen zombots. Zij zullen jouw helpen tijdens het vechten, mits je dit ook hebt aangegeven. In het menu kun je eenvoudig selecteren wat een zombot moet doen buiten en tijdens het vechten. Dit is ook de plek waar je ze wapens en armour geeft. Ikzelf vond het voornamelijk erg fijn om ze mêlee-wapens te geven, zodat ik vanaf een afstandje pijlen op de zombies kon afvuren. Dit werkte een groot gedeelte van de tijd, maar de pathing van de zombots is niet altijd even goed. De zombots die je achtervolgen blijven regelmatig achter een rotsblok of een huis steken, waardoor je een gevecht in je eentje moet oplossen. Hetzelfde geldt voor de zombots die het kamp moeten beschermen. Ze hebben al snel moeite met een kleine groep vijanden. Aangezien het verhaal van Welcome to ParadiZe je verplicht om iemand naar je kamp te lokken, waardoor je in een kleine ruimte tegen tientallen vijanden moet vechten en ook nog eens je raket moet beschermen, is het fijn als de zombots gewoon hun werk fatsoenlijk uitvoeren. De combat zit verder goed in elkaar, waardoor het bevredigend blijft om zombies te vermoorden. Vooral omdat je elke keer een up-beat muziekje te horen krijgt. Al maakte ik nog wel eens de fout om per ongeluk teveel met de muis te bewegen, waardoor mijn personage in het luchtledige aan het slaan was.

Ook de wapens die je vindt of maakt zijn gekoppeld aan het level van je personage. Je zult dus aardig wat zombies moeten verslaan om bijvoorbeeld de kettingzaag te kunnen gebruiken. De vlammenwerper kun je weer vroeg in de game inzetten. Er zijn dus genoeg wapens die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Als dat nog niet genoeg keuzestress oplevert dan doet de skill-tree dat wel. Er zijn drie categorieën die alle drie nuttige vaardigheden hebben. De eerste is gebonden aan de zombots er zorgt ervoor dat die sterker worden en zelfs andere zombies kunnen hacken. De andere twee gaan over je eigen personage. Bij de tweede skill-tree bepaal je de invloed en sterkte van je wapens, terwijl de derde categorie gaat over overleven. De vaardigheden gaan dan ook over de lengte van de gezondheidsbalk, de invloed van verband en hoeveel stamina je personage heeft. Wat je uiteindelijk selecteert heeft te maken met je speelstijl en daardoor is elke level-up belangrijk. Eko Software en Nacon tonen aan dat een simpele gameplayloop in combinatie met een humoristisch verhaal een prima game kan opleveren. Tegelijkertijd is het ook een knipoog naar alle zombiegames die wel te serieus zijn.

Welcome to ParadiZe review

Het eindoordeel van Anita van Beugen

Welcome to ParadiZe is geen hoogstaande game, maar het is toch een vermakelijke manier om je tijd te besteden. De game is niet serieus en dat zorgt voor humor in de dialogen en het verhaal. De gameplayloop is ook bevredigend, want je kunt met verschillende wapens en met de hulp van je zombots de wilde zombies verslaan. Het bouwen van je kamp is niet al te uitgebreid en door de zombots pathing is het beschermen ervan niet altijd even gemakkelijk. Toch past het goed bij de game en zorgt het de eerste uren niet voor problemen. Het grootste nadeel van Welcome to ParadiZe is dan ook de optimalisatie die nog mist in de latere gebieden en dat de wereld niet al te mooi is. Soms wil je echter gewoon een simpele game met effectieve gameplay en dat is precies wat deze game te bieden heeft. Er is niets leuker dan zombies neermaaien, terwijl er op de achtergrond een up-beat muziekje aanwezig is.

    Prima
  • Simpele maar effectieve gameplay
  • Neemt zichzelf niet serieus
  • Hersenloos zombies neerknallen
  • Het hebben van je eigen zombie leger
  • Heeft optimalisatie voor de latere gebieden nodig
  • Niet de mooiste wereld en graphics
  • Pathing van de Zombots
  • Bouwen van het kamp valt tegen
  • Nog enkele bugs

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Welcome to ParadiZe

Ontwikkelaar:

EKO Software

Uitgever:

Nacon

Release:

29 februari 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord