Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest

  • Ontwikkelaar Rare
  • Eerste releasedatum 21 november 1995
  • Platformen Super Nintendo Entertainment System
  • Genre Actie , Avonturen
  • Gameliner score -

Retrospectief: Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest beste game aller tijden?

Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest verscheen in november van 1995 voor de Super Nintendo en staat in mijn top 10 lijstje all-time favourites. Ik was toen net tien jaar oud. De game heeft veel indruk op mij gemaakt als kind en nog steeds is de game best goed te spelen. Net als Donkey Kong Country en Donkey Kong Country 3: Dixie’s Double Trouble overigens, alleen deeltje twee springt er bovenuit. Het leveldesign was voor die tijd buitengewoon goed net als de fenomenale soundtrack met Bramble Blast of Forest Interlude en ontelbare details.

onbekend

Je bananen of je leven!

De ontwikkelaar van Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest was in 1995 één van de beste in de game-industrie en opereerde onder de vleugels van de Japanse consolegigant. Het was daarom voor mij een enorme schok toen Nintendo en Rareware in 2002 hun jarenlange samenwerking hadden beëindigd en ze met Microsoft verder gingen. Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest is misschien wel het absolute hoogtepunt van de Britse ontwikkelaar.

In het tweede deel reis je af naar het thuisoord van K. Rool. K. Rool is aartsvijand nummer één van de familie Kong. In het eerste deel had hij de bananenvoorraad gestolen en in het tweede deel hebben ze Donkey Kong gekidnapt en eisen ze voor hem losgeld in de vorm van de bananenvoorraad. Het is aan Diddy en zijn vriendinnetje Dixie om zijn maatje uit klauwen van de slechterik te bevrijden. Je komt aan op een klein eiland met een minstens zo groot kasteel. Het kasteel is omgeven door het moeras en voorzien van enkele verwijzingen naar het eerste deel, zoals wrakstukken van tientallen kapotte schepen. Iedereen die het eerst deel heeft gespeeld weet dat je op het einde King K. Rool op een boot aantreft, waarmee het tweede avontuur dus eigenlijk begint.

onbekend

Grafisch en audiovisuele hoogstandje

DKC 2 is een side-scrolleren hoewel het een tweedimensionaal aangezicht heeft, zit er heel veel diepte en detail in de levels. De level-opbouw van Donkey Kong Country 2 is gewoon goed. Je begint op het dek van het schip van Kapitein K. Rool en nog geen paar levels later zwem je tussen de wrakstukken door op zoek naar het ruim. Alles piept en kraakt van het hout. In de moerassige levels hoor je kikkers en krekels op de achtergrond. Je hebt ongetwijfeld het gevoel dat je op het eiland van K. Rool bent en er absoluut niet welkom bent. De mijnkarren van het eerste deel zijn ingeruild voor achtbaankarretjes op de heuse Kremlin kermis. Hoe verzin je het. Je neemt ook een kijkje bij het thuisfront van de Zingers, de wespachtige vijand uit de serie.

De levels zijn grafisch prachtig vormgegeven en de muziek is ook nog eens om van te smullen. Het maakt de beleving, naast het krakende en piepende hout, krekeltjes gezang en joelende kikkers, helemaal compleet. De muziek matcht dus helemaal bij het level. Dat is nu belangrijk, maar toentertijd ook natuurlijk. De spookachtige bossen hebben een mysterieus muziekje en schiplevels hebben een hoog schip ahoy gehalte.

onbekend

Nieuwe gameplay

In het tweede deel maakt Candy Kong geen onderdeel meer uit, god mag weten waar ze gebleven is. Daarentegen maken we kennis met Wrinkly. Ze verschijnt in Donkey Kong 64 als een geest en daaruit kan ik opmaken dat ze inmiddels is overleden. Afijn, ze verscheen voor het eerst in het tweede deel en je kunt bij haar het spel opslaan. Daarnaast maken we kennis met Swanky Kong, een quizmaster. Bij hem kun je extra levens winnen, het is een verfrissende afwisseling. Funky en Cranky Kong zijn ook weer van de partij, maar niet noemenswaardig anders dan in de eerste game.

Het tweede deel heeft enkele nieuwe gameplay-elementen. Er zijn sommige gebieden in de game waar je niet kunt komen met Diddy of Dixie. Door je personages te wisselen of samen te werken (je kunt ook op elkaar zitten en elkaar naar hogere gebieden gooien) kom je op plekken waar je alleen niet kunt komen. Naast bananen, kun je in DKC 2 ook zogenaamde bonusmunten verzamelen, deze geven je toegang tot een geheime wereld. Er is ook een zogenaamde DK-munt verborgen in ieder level. Ik heb nooit echt geweten wat deze munt jou in de game extra biedt, behalve dat dit invloed heeft op hoeveel procent je de game hebt uitgespeeld. Ik weet nog goed dat ik geregeld de Nintendo hotline aan de telefoon had omdat ik de DK-munt niet kon vinden. Ook zijn er nieuwe dierenvrienden toegevoegd. We kenden Rambi (de neushoorn), Enguarde (een zwaardvis) en Squawks (een papegaai) natuurlijk al. Daar zijn Squitter (een spin), Glimmer (een zeeduivel), Clapper (een zeehond) en Rattly (een ratelslang) aan toegevoegd. Ze hebben allemaal hun eigen vaardigheden in de game.

onbekend

Tot slot

Mocht het je nog niet opgevallen zijn; ik ben enthousiast over deze game. Donkey Kong Country Tropical Freeze komt aardig in de buurt van de klassiekers. Ik denk dat alleen nog K. Rool ontbreekt. Mocht je Donkey Kong Country 2 nog niet gespeeld hebben, dan raad ik je zeker aan om ergens een Super Nintendo op de kop te tikken en deze game te spelen, want zoals gezegd is de game vandaag de dag nog prima te doen. Deze game mag nooit vergeten worden. Ik hoop zelfs dat Nintendo een remake van deze game aankondigt binnenkort.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?