Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Series: The Mandalorian: Kwaliteit met wat missers

De eerste drie afleveringen van The Mandalorian zijn inmiddels op Disney+ te vinden ten tijde van dit schrijven en de vierde zal ik net hebben gekeken, zodra jij dit leest. Diegene die mijn Nerdzone over Disney+ hebben gelezen, weten dat The Mandalorian in ieder geval één van de redenen is geweest om mij op deze streamingdienst te abonneren. Er is namelijk iets fascinerend met dat gehele universum hier ver ver vandaan. Zeker nu we de laatste film van de nieuwe trilogie naderen, gaat deze serie hier perfect in passen. Ondertussen hebben wij Star Wars Jedi: Fallen Order kunnen reviewen, dus de hypetrain is in volle gang, kun je wel stellen. Na de eerste ervaringen met de app te hebben gedeeld, zijn er een aantal duidelijke verbeteringen doorgevoerd, maar het is nog niet op het niveau van de grote concurrent. Maar dat doet er niet toe. Want voor mij is de hoofdattractie eindelijk te streamen. Laat ik vooropstellen: ik houd van Star Wars, maar ben zeker niet de grootste kenner. Desondanks is deze serie ook voor nog mindere fanaten prima te pruimen, vooral omdat het (tot nu toe tenminste) niet draait om de Skywalkers, The Force, The Order, The Empire en ga zo maar even door. En dat is wel zo fijn. Let op, spoilers mogelijk!

Waar draait het dan wel om?

The Mandalorian draait om de hoofdrolspeler met de gelijke naam, Mandalorian. In de serie wordt hij ook wel liefkozend Mando genoemd, maar is hij niet per se lief. De meesten onder ons zullen na het zien van The Mandolorian meteen denken aan Boba Fett of Jango Fett, oftewel een slechte premiejager. Het is in ieder geval zo dat hij tezamen met zijn metgezellen (de Mandalorians) op zoek is naar een nieuwe wereld. Mandalore is niet meer en tezamen met de rest van zijn volk, probeert hij in de uithoeken van het universum te overleven. Omdat ze bekend staan als een behoorlijk machtig volk, willen ze niet per se laten zien met hoeveel ze nog zijn. Vandaar dat ze eigenlijk maar één voor één in de buitenwereld te vinden zijn, wat hun reputatie alleen maar doet groeien en hen tegelijkertijd ongrijpbaar maakt. Afijn, wat misschien nog wel belangrijker is, is wanneer het plaatsvindt. The Mandalorian speelt zich af na Return of the Jedi en ruim voor the Force Awakens. The Empire is gevallen en Darth Vader is dood en van de nieuwe helden is totaal nog geen sprake. Dus de First Order is (nog) geen bedreiging.

Het is dus een compleet op zichzelf staand verhaal over Mando, die zijn leven probeert te leiden door premie’s te innen van onder andere Greef Karga. De eerste twee afleveringen leer je hem en zijn wereld om hem heen beetje bij beetje kennen. De setting is tof en mijn inziens perfect voor Star Wars. Het pakt het grauwe, kille maar vooral herkenbare science fiction thema van de delen vier, vijf en zes, terwijl het er wel superstrak en modern uitziet als de laatste delen in de bioscoop. Waarom ik dit zeg, omdat de nieuwste delen misschien iets te veel ‘lensflare’ en Disney-romantiek hebben. Het pakt dus de echt geliefde setting van de hardcore fans. Maar eerlijk is eerlijk, de nieuwste delen gingen er bij mij in als koek. Sterker nog, terwijl ik dit tik, kijk ik The Last Jedi. Het is uiteindelijk gewoon Star Wars en dat zorgt ervoor dat de serie wel een bepaalde aantrekkingskracht heeft, hoewel het naar mijn mening in de eerste twee afleveringen niet echt van de grond lijkt te komen. Er gebeurt te weinig om Mando echt goed neer te zetten, behalve dat ie premie’s najaagt. Bedoel, een ei vinden bij een uit de kluiten gewassen neushoorn voor de Jawa’s? Echt interessant wordt het richting het einde van de tweede episode als Baby Yoda zijn intrede doet. Lijkt Mando dan een geweten te hebben?

onbekend

De Zonde prikkelt voor meer

Vanaf de derde aflevering krijgt het verhaal een goede vaart en begrijp je al snel meer van het universum waar hij op dat moment in zit. De bende, of moet ik zeggen gilde, is maar een masker voor zijn daadwerkelijke motieven. De Mandalorians willen overleven en zijn onder andere op zoek naar een van hen afgenomen edelmetaal, wat voor hen erg waardevol is. Een strijder zijn, is nog steeds een eer en voor hen omschreven met ‘This is the way’. Het is dan ook niet vreemd dat wanneer hij Baby Yoda oneerbiedig voor de zoveelste premie ruilt, alsnog terugkeert om die groene knuffelbeer uit handen van The Client te redden. Mensen die goed opletten en Star Wars door en door kennen (of misschien hebben opgezocht, zoals ik), zijn details opgevallen die mega interessant zijn en daarom voor het verloop van de serie waanzinnig vet kunnen worden. De broche van The Client duidt op een aansluiting bij The Empire, terwijl de onderzoeker Dr. Pershing een uniform draagt van de Kamino’s. Wie? Juist, die lange guppenkoppen die de Clone Army hebben gemaakt. Ik ben dan ook echt erg benieuwd hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen en na The Sin prikkelt schrijver Jon Favreau (!) mij echt voor meer.

Want wie is de infantiele Yoda die vijftig jaar oud is? Het is een klein koddig kereltje die The Force (oké, een klein beetje Force doet tot nu toe mee) beheerst, maar wat betekent dit? Zeker gezien het feit dat er een gigantische premie op zijn hoofd zat en zowat iedere premiejager er al op gezet was. Er worden ook andere personages geïntroduceerd als we de posters mogen geloven. Tot nu toe vind ik de IG-11 vet (de IG-88-kloon). Dit deed mij uiteraard meteen denken aan Shadows of the Empire. Dus hoe de verhoudingen gaan zijn, vind ik echt een mega interessante vraag. Gaan we nog andere rassen zien zoals de Kamino’s? Nog interessanter vind ik het gegeven dat terwijl dit zich afspeelt, de bekende helden als Luke, Leia, Han en Kauwtabak er (ergens) wel zijn. Nu ga ik er echt niet vanuit dat ze dit gaan mengen, maar het zou mooi zijn om een glimp van de rijzende macht van The First Order te zien.

onbekend

Kwaliteit druipt er vanaf, met wat missers

Disney heeft niet de minste acteurs en regisseurs uit de kast getrokken. Jon Favreau als schrijver en regisseur heeft zich in mijn optiek prima bewezen met de Marvel-films waaronder Avengers: Endgame en Chef. Met Pedro Pascal een Hollywood-ster die rijzende is en oude legendes als Werner Herzog (dat accent!), Nick Nolte, Carl Weathers en nieuwe legende Taiki Waititi zit het wel snor. Dat ze uit de Disney-stal komen, ach daar kun je wat van vinden. Desalniettemin werkt het prima. De echte chemie tussen al deze personages moet nog blijken. Want tja, IG-11 is wel erg stereotype ingezet als een soort K-2SO en ik vond Nick Nolte als Kuiil zeker niet overtuigen. Ik heb gesproken. The Client daarentegen is een kille kerel. Met zijn Duitse accent, kan hij kolonel Hans Landa nog in zijn broek laten schijten. Er zit dus nog genoeg in het vat, maar tot nu toe draagt Pedro Pascal als Mando de serie met name alleen. En over hem ben ik dan nog niet echt uit. Het is nogal een stille, zullen we maar zeggen waardoor hij redelijk vlak blijft. Stoer, maar vlak. We zitten al op een derde van deze serie van negen afleveringen en er is inmiddels al een tweede seizoen aangekondigd. Dus er is genoeg ruimte om het verhaal uit te diepen.

Als we verder naar de serie kijken, zijn kosten noch moeite gespaard om de special effects en soundtrack te produceren. Mocht ook wel, want dit is op het moment misschien wel dé kartrekker om je op Disney+ te abonneren, los van de Marvel-films. De special effects zijn likkebaardend mooi, zonder echt overdreven te zijn. De toegepaste HDR is netjes, maar schijnt niet het beste te zijn. Het vult wel de setting goed aan, want onder andere de felle zon, strakke weerspiegeling van Mando's vliegtuig en uiteraard de ruimte, zorgt voor mooie, diepe contrasten. Maar voor mij is de factor die eruit springt, de muziek. En vooral het thema van Mando. Minimalistisch passend, sfeervol en niet per se leunend op het bombastische orkestrale van de films. De intro gaat hier wel overheen overigens, maar ik hoor dan ook graag dit stukje muziek in de serie. Vooral op het einde bij de aftiteling, vergezeld van die toffe artworks. En omdat het zo tof is, sluit ik daarmee deze Nerdzone af. Veel kijkplezier mensen!

The Mandalorian en de eerste vier afleveringen zijn inmiddels beschikbaar op Disney+. De finale komt uit op 27 december, ná de film The Rise of Skywalker. Kortom december 2019 is voor mij Star Wars-maand. Misschien maar eens nieuwe scènes kiezen die mijn kaak op de grond doen vallen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?