Terugblik: FIFA 09, BioShock en Fallout 3

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

In oktober was er het nodige aparte nieuws. Allereerst verscheen er nieuws over een nieuw gamersdrankje: Gamer Grub. Deze maaltijd in een drankje moet genoeg voedingssupplementen bevatten om je de hele nacht wakker te houden. Verder hoorden we dat een buschauffeur geschorst was omdat hij op een handheld gamede tijdens zijn werk. Twee Canadezen en een Nieuw-Zeelander probeerden drugs te smokkelen via een PlayStation 2. Ze verstuurden een PS2 met maar liefst 3400 XTC-pillen erin naar hun adres in Australië, maar dit werd onderschept. Een levenslange celstraf en een boete van ruim 600000 euro hing boven hun hoofd. In Japan was een vrouw gearresteerd voor de moord op haar mans online karakter in de MMORPG Maple Story. Het motief zou een mogelijke scheiding zijn. In Leeuwarden kregen twee jongens een taakstraf voor de diefstal van online goederen in de game RuneScape. De twee bedreigden een jongen van 13 om bepaalde items naar hun accounts te transferen.

Aankondigingen waren er genoeg in oktober. Zo hoorden we dat Gears of War 2 bij de release vijf multiplayermaps uit deel één kreeg als downloadable content. Verder liet men weten dat de Wii een aantal GameQube-remakes gaat krijgen, zoals Mario Power Tennis, Metroid Prime en Pikmin. Over Tenchu 4 verscheen het gerucht dat deze naast de Wii ook de PSP zou aandoen. Vanwege de verkiezingen in Amerika werd The Political Machine 2008 gereleased. In deze game kun je in de huid kruipen van één van de presidentskandidaten, of zelf een heel nieuw karakter maken die aan de kant van de Democraten of Republikeinen een gooi kan doet naar het presidentschap. Atari liet weten dat Eternal Sonata in 2009 ook naar de PlayStation 3 zal komen. Valve vertelde dat we niet lang hoefde te wachten op Fallout 4 en volgens THQ was ook Saints Row 3 al in de maak. EA bevestigde twee uitbreidingen voor Spore en Microsoft kondigde Halo 3: Recon aan.

De grootste aankondiging van Microsoft was natuurlijk die van het nieuwe Xbox Dashboard, genaamd New Xbox Experience. Dit nieuwe dashboard zou er mooier en overzichtelijker uit moeten gaan zien. Nintendo's grootste aankondiging was die van een nieuwe Nintendo DS. Deze derde generatie DS'en wordt 12% dunner en de schermen worden 17% groter. Daarnaast komen er twee camera's op met 3 megapixels en bevat de DS een SD-slot. De DS bevat een ingebouwde webbrowser, muziekspeler en een softwareservice vergelijkbaar met WiiWare.

Naast al de aankondigingen werd er ook het nodige uitgesteld. Denk aan Saints Row 2 (PC), Just Cause, Sacred 2 (alleen PS3- en Xbox 360-versie), LittleBigPlanet, Silent Hill: Homecoming en Anno 1404. EA's first person shooter Tiberium werd zelfs geheel van de lijst geschrapt. De makers van een Saw-game lieten weten dat de gruwelijke game niet naar de Wii zou komen. We willen een next-gen waardige game produceren en de Nintendo Wii voldoet niet aan onze eisen, aldus producer David Cohen.

Over een aantal games kregen we weer de nodige details. Ubisoft trakteerde ons regelmatig op filmpjes van Far Cry 2, en vooral de uitgebreide Map Editor stond centraal. Volgens Ubisoft moesten we net zulke maps kunnen ontwikkelen met dezelfde mogelijkheden als de ontwikkelaars zelf. Microsoft liet weten dat Fable 2 al vanaf het begin in co-op gespeeld kon worden. Ook kwamen ze bij Microsoft met informatie over Scene It? Box Office Smash naar buiten: de game bevatte vragen over maar liefst 250 films. Bij Rockstar lieten ze weten dat GTA: Chinetown Wars voor de DS zeker geen kinderspel wordt. De game blijft een GTA in hart en nieren en zal niet minder gewelddadig zijn dan eerst. Over GTA IV voor de PC verscheen ook nieuws: de systeemeisen. Met een quadcore systeem als aanbevolen systeemeisen mocht het toen al duidelijk zijn dat GTA IV het uiterste van je PC ging vragen.

We kregen in oktober ook een aantal nieuwtjes over gameverfilmingen. Zo verscheen het nieuws dat de screenwriter van de aankomende Gears of War-film ook een filmscript voor Halo had geschreven. Daarnaast bleek de regisseur van onder meer X-men 3, Brett Ratner, bezig te zijn met een God of War-film. EA liet weten dat er al plannen waren voor een Army of two-film, en Sam Raimi (director van de Spiderman-films) zei wel wat te zien een World of Warcraft-film.

In oktober werden er wederom de nodige cijfers bekendgemaakt. Begon oktober werd bekend dat de prijsverlaging de Xbox 360 goed deed, aangezien de verkopen met 214% waren gestegen. Eind oktober bleek dat ondanks die goede verkopen de PlayStation 3 het van Microsofts console won. In april, mei en juni verkocht Sony 2,43 miljoen PS3's tegenover 2,20 miljoen Xbox 360's. Over de FIFA-verkopen verscheen ook goed nieuws: FIFA 09 verkocht 37,5% meer dan FIFA 08. Waarschijnlijk door de grote verbeteringen ten opzichte van voorgaande delen. Goed nieuws voor EA, want in het kwartaal vóór FIFA 09 leed de gigant maar liefst 244 miljoen euro verlies.

Games in oktober 2008

- Brothers in Arms 3: Hell's Highway (Pc)
- FIFA 09 (Nintendo DS, Nintendo Wii, Pc, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Xbox 360)
- Building & Co (Pc)
- Fracture (PlayStation 3, Xbox 360)
- LEGO Batman: The Videogame (Nintendo DS, Nintendo Wii, Pc, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360)
- Sword of the Stars: A Murder of Crows (PC)
- BioShock (PlayStation 3)
- Golden Axe: Beast Rider (PlayStation 3, Xbox 360)
- NHL 2K9 (Pc, PlayStation 3, Xbox 360)
- Pro Evolution Soccer 2009 (Pc, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360)
- Sacred 2: Fallen Angel (Pc)
- Saints Row 2 (PlayStation 3, Xbox 360)
- Boogie Superstar (Nintendo Wii)
- Dead Space (Pc, PlayStation 3, Xbox 360)
- Far Cry 2 (Pc, PlayStation 3, Xbox 360)
- Disaster: Day of Crisis (Nintendo Wii)
- Fable 2 (Xbox 360)
- Midnight Club: Los Angeles(PlayStation 3, Xbox 360)
- MotoGP 08 (PlayStation 3, Xbox 360)
- Spider-Man: Web of Shadows (Nintendo DS, Nintendo Wii, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360)
- WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger (Pc)
- Command & Conquer: Red Alert 3 (PC)
- Valkyria Chronicles (PlayStation 3)
- Crash Bandicoot: Mind over Mutant (Nintendo DS, Nintendo Wii, PlayStation 2, PSP, Xbox 360)
- Fallout 3 (Pc, PlayStation 3, Xbox 360)
- Legendary (Xbox 360)
- Manhunt 2 (Nintendo Wii, PlayStation 2, PSP)
- MotorStorm: Pacific Rift (PlayStation 3)
- 007: The Quantum of Solace (Nintendo DS, Nintendo Wii, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360)

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot FIFA 09

Series

FIFA

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo DS, Nintendo Wii

Releasedatum

3 oktober 2008

Ontwikkelaar

EA Canada

Gameliner Awards

-

Lees meer