Terugblik: Rudy met Super Mario Odyssey

Geplaatst: 31 december 2017 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

De eerste regel is altijd het zwaarst, tenminste, dat zegt men altijd. In dit geval klopt dat, en daarom begin ik dit artikel met een dergelijke dooddoener. Terugblikken op een jaar blijft lastig, want wat heeft er nou precies allemaal plaatsgevonden? Was het een bewogen jaar? Ja, ergens wel. Was het een beetje saai en voorspelbaar? Ja, ook daar kan ik mij wel in vinden. Was mijn voorspelling van 2017 een beetje accuraat? Absoluut niet. Enfin, laten we eens kijken wat we nog kunnen herinneren.

Het jaar van de Switch

Nintendo heeft bij veel gamers een goede beurt gemaakt. De Nintendo Switch verraste vriend en vijand met zijn compacte, charmante, en vooral ingenieuze design. Zelf zag ik er eerlijk gezegd niet veel heil in, maar al snel moest ik als cynist zijnde ook overstag. Godzijdank dat ik mijn koppigheid zo nu en dan nog opzij durf te zetten, want momenteel draait de Switch gemiddeld meer uren dan mijn PlayStation 4. Niet zonder reden, want de console is afgelopen jaar voorzien van uitzonderlijk goede games. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is natuurlijk de grootste game van dit jaar voor de console, maar ook Super Mario Odyssey en Xenoblade Chronicles 2 wisten een plusje achter hun naam te zetten. Voornamelijk Super Mario Odyssey wist mij te verrassen. Aanvankelijk vond ik het namelijk maar een vreemde bedoening. Mario in een echte wereld en waar hij vecht met zijn pet. Niets bleek minder waar, Super Mario Odyssey blijkt echt een goede toevoeging aan het Super Mario-universum te zijn. Geen slechte zet Nintendo, geen slechte zet.

Het jaar van: Ik wist het wel!

Soms zijn dingen te goed om te geloven. Dit jaar zat daar vol mee. Ik ben dan ook meer dan eens teleurgesteld dankzij gemaakte beloftes die uiteindelijk weer eens niet haalbaar bleken. Square Enix blijft ons wederom aan het lijntje houden met Kingdom Hearts 3, maar heeft voldoende tijd om remasters, bundels en andere zooi te slijten. Red Dead Redemption 2 laat ook op zich wachten, maar deze kan ik nog vergeven. Electronic Arts nam, evenals 2K met NBA 2K18, een sprong in het diepe en dat pakte helaas niet zo goed uit. Twee van hun klappers hadden namelijk te kampen met problemen. Niet omdat de games slecht zijn, maar door de dollartekens die de uitgever in de ogen heeft. Star Wars: Battlefront II is een uitstekende game, maar heeft gedurende de release teveel gefocust op de microtransacties. Zo had Need for Speed Payback dat ook, maar misschien in iets mindere mate. Zonde, want de games zijn beide erg goed. Zeker nu ze de microtransacties ietwat terug hebben geschroefd. Shame on you, EA!

Game van het jaar

De Gameliner Awards zijn op het moment van schrijven op volle toeren en op de uitslag kan ik vooralsnog geen pijl trekken. Dit jaar zijn er namelijk gigantisch veel goede games verschenen. Ik heb me in 2017 uitermate vermaakt met For Honor (waar ik stiekem best goed in ben), Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands, Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, en Destiny 2 (hoewel ik uiteindelijk verveeld raakte). Toch steekt er naar mijn mening één game met kop en schouders bovenuit. Een game die dermate mooi en impactvol is, dat deze absoluut een goede kanshebber is voor game van het jaar. Daarbij komt hij ook nog eens van Neerlands bodem! Ik heb het natuurlijk over Horizon Zero Dawn. Alles klopt gewoon. Het verhaal, de hoofdrolspeelster en het landschap zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Daarbij was Frozen Wilds ook erg goed. Een perfect totaalplaatje al zeg ik het zelf.

Trots op jullie

Als laatste wil ik toch nog even een kleine shout-out doen naar jullie lezers en de uitstekende leden van de redactie. Het maakt mij nog altijd blij dat jullie onze site bezoeken om de content te lezen, en sinds kort ook regelmatig te zien. Zo is gamescom een absoluut succes geweest en heb ik mij daar helemaal suf gelachen. Mede door de reacties en opmerkingen van jullie!

Dit jaar is turbulent geweest waarbij enkele de redactie hebben verlaten, maar we er ook een flink aantal hebben mogen verwelkomen. Giel, Naomi, Laura, Rebecca, Timo, Patrick en Philip, bedankt voor alle bijdrages die jullie in 2017 hebben geleverd en in 2018 gaan leveren. Kees, Devin, Peter, Davy, Michelle, Koen en Alex behoren inmiddels tot het meubilair, maar dat maakt jullie niet minder belangrijk! Ook jullie bedankt voor het fantastische werk in 2017. Op naar een nog mooier 2018!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Super Mario Odyssey

Ontwikkelaar:

Nintendo

Uitgever:

Nintendo

Release:

27 oktober 2017

Nintendo Switch

Lees meer