Assassin's Creed Valhalla

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 10 november 2020
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Google Stadia , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Actie , Avonturen , RPG
 • Gameliner score

Review: Assassin's Creed Valhalla - Een geweldig Noords avontuur - PlayStation 4

Het is november en het is tijd om de nieuwe Assassin’s Creed op te pakken. Het gure weer zorgt voor een perfecte reden om de Noordse wereld en zijn mythes te gaan verkennen. Assassin’s Creed Valhalla gaat verder in de trant van de vorige twee games waar de RPG-elementen een grote rol spelen en de nadruk minder op stealth ligt. Ik heb het vorige deel niet gespeeld, maar ik heb toentertijd enorm genoten van Origins en vond de nieuwe elementen een leuke toevoeging. Ik hoop dat Assassin’s Creed Valhalla dit nog meer heeft uitgebreid en dit van mij een Viking maakt.

Eivors nieuwe begin

Het begint goed, tenminste voor fans van Assassin’s Creed, want voor Eivor is het een mindere prettige ervaring. Tijdens een feest van bevriende clans worden ze aangevallen door een vijandige clan. Eivors vader probeert de strijd te beslechten door zichzelf op te offeren, maar de tegenstander is oneervol waardoor je het gebied moet proberen te ontvluchten. Dan schieten we twintig jaar verder en word je wakker in Rygjafyike. Je woont bij de bevriende clan die jou geadopteerd heeft, maar je bent de gebeurtenissen uit het verleden niet vergeten. Zo begint je avontuur in je geboorteland waar je de wereld van de Vikingen leert kennen. Je krijgt een beetje gevoel voor het leven van een Viking en leer je dat ze vechten voor hun eigen eer, voor hun clangenoten en om uiteindelijk in Valhalla te komen. In Rygjafyike kun je de sneeuwige bergen beklimmen en de rest van de witte wereld ontdekken. Het is handig om alvast je vaardigheden te oefenen en een beetje een feel te krijgen met de game. Pas als je je sneeuwige geboorteland verlaat en dit verruilt voor het veel groenere Engeland, begint je avontuur.

De reden van je vertrek is Koning Harald. Hij wil het land verenigen onder één koning in plaats van de huidige situatie waarbij verschillende koninkrijken elkaar naar het leven staan voor de uiteindelijke macht. Hierdoor neemt de vader van Sigurd (Eivor’s halfbroer) afstand van de troon. Eivor en zijn halfbroer zijn het hier niet mee eens, want dan valt er nog weinig eer of glorie te behalen. Daarom besluiten ze hun heil ergens anders te gaan zoeken. Zij gaan onder protest van hun (stief)vader richting Engeland, want dit land is verdeeld over meerdere koninkrijken en er zijn dus genoeg mogelijkheden om glorie te behalen. Eivor heeft verhalen gehoord over een groep Vikingen die zich in Engeland hebben gevestigd en jij gaat informeren naar de stand van zaken om te helpen en allianties aan te gaan. Engeland bestaat uit vier koninkrijken die onderling met elkaar overhoop liggen en elkaar naar de macht staan. Een perfecte omgeving voor Eivor en zijn halfbroer om eervolle gevechten aan te gaan en Engeland te overwinnen. Zo vestig je je eigen settlement waar je samen met je landgenoten en de Engelsen een leven probeert op te bouwen. Het is mogelijk om je settlement uit te breiden door nieuwe huizen te laten bouwen waardoor een kleine gemeenschap ontstaat. Natuurlijk moet je veel investeren in je settlement, want hierdoor groeit je reputatie waardoor je nieuwe mensen aantrekt die ook een bijdrage kunnen leveren.

Engeland, de nieuwe wereld?

In het begin van de game kun je je personage aanmaken en de instellingen van de game bepalen. Denk aan de moeilijkheidsgraad van de game, combat en stealth. Hierbij geldt dat je bij Easy zoveel mogelijk hulp krijgt met missies en dergelijke. Bij Hard heb je een minimale HUD en krijg je zo min mogelijk hints; dit is dus voor de echte avonturiers. De normale moeilijkheidsgraad ligt daar tussenin. Je kunt net zoals in het vorige deel, Odyssey, kiezen uit een mannelijke en een vrouwelijke protagonist. Ik weet niet of dit nog kleine of grote verschillen met zich meebrengt zoals dit in Odyssey als het goed is wel het geval was. Het is ook mogelijk om voor de optie te kiezen waarbij dit vanzelf wisselt (als ik het goed begrepen heb), maar dat lijkt mij een beetje verwarrend en niets extra’s toe te voegen. De game ziet er goed uit, maar dit komt pas echt tot zijn recht als je eenmaal in Engeland bent aangekomen. Hier verruil je het prachtige sneeuwlandschap voor Engelands groene weelde. Het is vanwege de pracht en praal aan te raden om even te genieten van het landschap, maar het is verstandiger om de omgeving een beetje te verkennen voor heel andere redenen. Het land is verdeeld in graafschappen (die heel bekend voorkomen; Oxenfordscire, Glowecestrescire) met ieder hun eigen Power level, dat bepaalt hoe sterk de vijanden zijn en je wilt niet het verkeerde gebied inlopen, want dan is Eivors avontuur snel over.

Op je hoofdkwartier kun je op de kaart van Engeland een graafschap selecteren om hier je invloed uit te gaan oefenen door een rechtvaardige hervormer bij te staan en uiteindelijk een verbond te bewerkstelligen. Zo heeft elk graafschap zijn eigen insteek en een persoon die je moet assisteren om hem of haar aan de macht te helpen om je eigen positie in het land te versterken. Zo word je een koningsmaker, moet je een verrader vinden of een rechtvaardige gezagdrager bijstaan om de onzuivere elementen uit te schakelen. Het is mogelijk om te kiezen welke weg je neemt; ga je eerst je halfbroer helpen of is het verstandig om eerst een andere alliantie te bewerkstelligen. Natuurlijk moet je beide doen, maar je kunt je verovering van Engeland invullen zoals je zelf wilt. Ook kun je met je crew raids uitvoeren op kloosters of vijandelijke kampen om je settlement uit te breiden en je reputatie op te bouwen. Door je settlement uit te breiden willen meer mensen hier gaan wonen en krijg je toegang tot meer quests. Zo kun je onder andere een hut voor de jagers bouwen, een soort museum en een afdeling van de Hidden Ones creëren die uiteindelijk hun eigen beloningen opleveren. Dus je kunt op jacht gaan naar de legendarische dieren, de romeinse schatten en natuurlijk de leden van The Order. In het verhaal zitten soms momenten waarbij je een keuze moet maken. Volg je het recht van de christelijke Engelse bewoners of hou je je aan je traditionele (bloedige) gebruiken uit je eigen traditie. Of dit invloed heeft op het verloop van het verhaal of het einde, is mij nog niet bekend.

Met abilities kom je een eind

Assassin’s Creed Valhalla’s gameplay verschilt niet veel met de vorige twee games en zit dus weer vol met allerlei collectibles zoals manuscripten, legendarische wezen, speciale vijanden enzovoort. Zo is er genoeg zilver en ijzer te vinden om wapens te kopen en je uitrusting up te graden. De game zit weer vol met kistjes waar je ook metalen ingots met verschillende waardes kunt vinden. Deze kun je gebruiken om je wapens bij de smidse naar een hoger niveau te tillen, zodat je meer runes kan toevoegen die je stats verbeteren. Ook kun je manuscripten vinden die je een nieuwe ability leren. Deze abilities kun je op vier buttons zetten en activeren met L2 of R2. Voor mij was dit nieuw en een goede toevoeging om de gevechten meer afwisselend te maken. Zo kun je tijdens het vechten een barrage aan pijlen op je vijanden af sturen of op de vijand af stormen en hem naar de grond te werken. Er zijn er genoeg, ze zien er goed uit, het is effectief en het is interessant om uit te vinden wat het beste bij jouw speelstijl past.

Door mee te doen met allerlei evenementen die de wereld doen leven, door het verslaan van vijanden en het behalen van quests verdien je experience points. Deze kun je inzetten om je Power level te verhogen, zodat je ook de moeilijkere gebieden en vijanden aankunt. Met de experience points verhoog je onder andere je stats waardoor je meer hp krijgt en meer schade doet met een stealth kill. Ook kun je nieuwe skills activeren waarmee je de richting van een afgeschoten pijl kunt beïnvloeden, kun je op iemands hoofd stampen voor een kill en kun je een speciale deathblow leren waarmee je een vijand verschrikkelijk afstraft. Vergeet niet dat sommige vijanden deze ook hebben en bij jou vergelijkbare schade kunnen aanrichten.

De gevechten zijn soms chaotisch zeker als je met je crew een raid uitvoert, maar met alle beschikbare moves en kills is het een leuke ervaring. Het helpt ook dat je clangenoten ook echt helpen en er niet alleen maar bij staan. Je begint je avontuur met een bijl die je ook kunt dual wielden, maar je vindt al snel andere wapens (speer, dolken) om mee te experimenteren. Als je het juiste Powel level hebt, zijn de gevechten zeker te doen. Het is wel leuk om vijanden met hoog Power level te verslaan, maar dat is aardig moeilijk en niet aan te raden. Wat wel eens vervelend is, is dat soms de gewone vijanden gewoon stil staan, terwijl je hen aanvalt. Op zich handig, maar dit neemt wel de uitdaging weg. Dit wordt hopelijk gepatched.

The Order kon niet uitblijven

The Order is natuurlijk ook in deze game aanwezig. Dit zijn de vijanden waar het eigenlijk omgaat. Dit zijn de manipulatoren, moordenaars en oplichters die de wereld proberen te verpesten met hun chaotische wereldblik. In het begin van de game heb je maar weinig informatie over hen, maar zodra je de wereld gaat verkennen, kom je steeds meer hints tegen waardoor je langzamerhand de leden van The Order kunt identificeren en uitschakelen. Dit gaat gepaard met een kort afscheid waardoor je je soms afvraagt of je niet precies hetzelfde doet als The Order, maar dat terzijde. Ook zijn er weer de Speciale vijanden met een hoog Power level (de eerste die je tegenkomt is level negentig) die voor The Order werken. Gelukkig word je altijd gewaarschuwd door een signaal, maar als ze niet weten wie je bent, laten ze je met rust. Er is een moment dat je voor hen een potentieel doelwit kan worden door de loop van omstandigheden, maar je kunt dit ook voorkomen. Ik heb gekozen voor de (veilige) laatste optie en weet niet wat er gebeurt als ik dit niet had gedaan. Het is dus een soort puzzel om de leden van The Order te identificeren en door verschillende hints te verzamelen kom je hier achter en dit leidt weer naar de volgende op de lijst. Dat is heel interessant om te doen en maakt het een uitdaging om ze allemaal te vinden.

Een leuke toevoeging tusssen al het geweld is Flything. Dit is een traditionele vorm van verbale oorlogsvoering waarbij men elkaar probeert te beledigen in rijmvorm. Het is een soort rap battle avant la lettre. Je kunt dus mensen uitdagen en als je wint verhoog je hiermee je charisma. Hierdoor is het mogelijk om mensen opeens wel aan te spreken en te overtuigen waardoor je geen geld hoeft uit te geven of geweld hoeft te gebruiken. Buiten de voordelen is het gewoon leuk om te doen en voel je je heel adrem. Als laatste wil ik nog een paar dingen benoemen die minimaal zijn, maar toch de ervaring verminderen. Op sommige momenten begon mijn dual shock te trillen en dat verdiept de ervaring, maar die vlieger gaat niet op als het trillen niet stopt. De game staat bekend om zijn free roaming, maar af en toe gaat het klimmen van de bergen tergend langzaam. Ook ga je soms de verkeerde kant op en soms kun je opeens niet naar beneden, terwijl je wel de juiste input geeft. De gevechten kunnen chaotisch zijn, maar met lock-on kom je een eind. Het is dan vreemd als je recht voor een kistje staat om deze te slopen dat je na drie pogingen het nog niet voor elkaar hebt gekregen. Ondanks deze kleine puntjes heb ik erg genoten van mijn avontuur als Viking. Als je wilt zien hoe Patrick het begin van de game heeft ervaren, kijk dan onze livesteam terug.

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

De weg die de vorige twee Assassin's Creed games zijn opgegaan, wordt met Assassin’s Creed Valhalla vervolgt. De game zit naast de gebruikelijke actie en schatkisten weer vol met geschiedenis, mythes en mysterie. De gevechten zijn leuk om te doen door de vele keuzes in skills, abilities en wapens. Al word je soms onaangenaam verrast door een sneaky aanval. Het verhaal is interessant, zeker als je enige affiniteit met de Noordse mythologie hebt, en biedt genoeg afwisseling. Het bouwen van je settlement en het uitvoeren van raids zorgen voor meer quests en andere voordelen. Als de nieuwe stijl van de Assassin’s Creed games je niet aanspreekt dan zal deze game dit waarschijnlijk niet veranderen, maar Assassins's Creed Valhalla is zeker de moeite waard. De toevoeging van de Noordse lore is zeker een verrijking aan de serie en Eivor is een rechtvaardige Viking (al ligt dat geheel aan je zelf natuurlijk) die een interessant avontuur aangaat.

 • Pluspunten
 • Interessant verhaal
 • Toevoeging van abilities
 • Genoeg wapens, kistjes en skills te vinden
 • Het identificeren van de The Order
 • Veel te doen
 • Minpunten
 • Vijanden staan soms stil
 • Free Roaming is soms tergend langzaam
 • Kistjes slopen kost meer moeite dan vijanden
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?