Destiny 2: Lightfall

 • Ontwikkelaar Bungie
 • Eerste releasedatum 28 februari 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre MMO , First-Person Shooter
 • Gameliner score

Review: Destiny 2: Lightfall - Zoeken naar de lichtpuntjes - Pc

Bungie’s Destiny maakt zich op voor een tienjarig jubileum. Volgend jaar is het dan eindelijk zover, maar dat jubileum komt niet zonder keerzijde. Aan al het moois komt een einde, Destiny 2: Lightfall is namelijk de expansion die als aanloop naar de allerlaatste uitbreiding van Destiny 2 dient. Na de uitstekende The Witch Queen-uitbreiding waren de verwachtingen hooggespannen. De vorige uitbreiding wist namelijk een voortreffelijk en vooral interessant verhaal voor te schotelen. Destiny 2: Lightfall heeft dus een flinke klus voor de boeg. Weet de uitbreiding te voldoen aan de torenhoge verwachting, of valt vroegtijdig het doek? Je leest het in onze Destiny 2: Lightfall review!

Destiny 2 Lightfall Review3

Het kwaad ligt op de loer

Destiny 2 bouwt al jaren op naar het ultieme slotstuk. Deze op één na laatste uitbreiding is overduidelijk een opzet naar de uitbreiding van volgend jaar; The Final Shape. The Witness is eindelijk hier en ik moet toegeven, de grote bad guy stelt niet teleur. The Witness gaat head-on de confrontatie aan met The Traveller, maar helaas is dat niet iets dat we meekrijgen in Lightfall. Deze expansion heeft namelijk niets van doen met de gebeurtenissen op Aarde, de Traveller en de oorlog die komen gaat. Daarentegen speelt het Lightfall-verhaal zich af in het technologisch ontwikkelde Neomuna op Neptunes. De stad zelf is uniek, met zijn felle Neon en nogal aparte verhaal. Er hangt een overduidelijke 80’s vibe, waarin felle kleuren, synthesizers en clichés de boventoon voeren. Toch ontbreekt er iets in de stad, wat na een tijdje aardig begint op te vallen.

We gaan er in deze review niet aan ontkomen, dus hierbij alvast een lichte spoiler warning! Neonuma is namelijk volledig verlaten. Iedereen is geüpload naar een digitale omgeving waar ze verder leven. Toch moet je hier wat doen, het hulpje van The Witness is namelijk op zoek naar een mysterieus, almachtig object en natuurlijk moet je voorkomen dat dit object in de verkeerde handen valt. Dit hulpje is niemand minder dan Calus, die we al menigmaal hebben mogen bespeuren in de lore van Destiny. Calus speurt Neptunes af naar “The Veil”. Niemand weet echt wat dit is, wat het doet of waarom we dit eigenlijk doen, maar we doen het maar gewoon. Dat doen we dus in het verlaten Neomuna, dat her en der voorzien is van gedigitaliseerde schimmen van bewoners die verder weinig inbreng hebben.

Accepteer de duisternis

Toch is Neomuna niet geheel verlaten. Twee Cloud Striders, gigantische cyberhumans en een soort van de guardians van Neptunes ofzo, zijn namelijk van de partij. Nu zie ik een flink aantal meningen over het tweetal genaamd Nimbus en Rohan. Een klein groepje kan de marvel-esque inbreng van het tweetal waarderen, maar de overgrote groep kan ze niet uitstaan. Terecht, beide personages zijn namelijk tergende clichés. Nimbus dient als luchtig tussendoortje met zijn surfs up, dude-houding. Rohan is de veteraan die toe is aan een welverdiend pensioen dat over een paar dagen ingaat. Je ziet al welke kant dit op gaat… Wat betreft het verhaal en de daadwerkelijke inhoud van Lightfall kunnen we dan ook vrij resoluut zijn. De campagne dient als tussendoortje en aanloop naar de grote afsluiter. Iets wat je overduidelijk in vrijwel alles terugziet. Dat wil echter niet zeggen dat de gameplay en missies niet leuk zijn. In tegendeel zelfs, menigmaal zit er druk op de ketel en is het weer Destiny als vanouds. Toch is het jammer dat het verhalende element de plank goed misslaat.

Goed, dat verhaal is dus een overduidelijke tegenvaller, zeker na het uitstekende verhaal van Destiny 2: The Witch Queen. Een Destiny-uitbreiding moet het echter niet alleen hebben van het verhaal, want laten we eerlijk wezen, het verhaal is nooit bijzonder denderend geweest. Het gaat juist om de busywork die zich na het verhaal afspeelt waar je je een jaar mee moet vermaken. Gaandeweg de campagne kom je in contact met de illustere duisternis en leer je meer over de Strand subklasse. Deze nieuwe subclass ontgrendel je pas volledig na het voltooien van het verhaal (wat jammer is), maar introduceert tegelijkertijd daadwerkelijk iets nieuws. Naast nieuwe powers, zo is het mogelijk om met mijn trouwe Warlock minions op te roepen, ben je namelijk bijzonder mobiel door de introductie van de Grapple Hook. Deze skill vervangt de granaat, maar levert een flinke mobiliteit boost op. Bijzonder handig wanneer je je moet verplaatsen over de gigantische wolkenkrabbers van Neomuna. Het is echter jammer dat er een flinke cooldown op de Grapple Hook zit. Begrijpelijk tijdens het vechten aangezien tegenstanders nu van alle kanten kunnen komen, maar het had tof geweest als je de Grappling Hook kan misbruiken wanneer je bijvoorbeeld niet in conflict bent.

Save the best for last

Alhoewel Calus tegen het einde niets meer is dan wat kanonnenvoer, zijn er toch vijanden die daadwerkelijk angst weten aan te jagen. De mysterieuze Pyramides zijn naar verluidt gevuld met angstaanjagende vijanden. Lightfall introduceert dan eindelijk de eerste vijand in de vorm van de Tormentor en angstaanjagend is deze zeker te noemen. Met zijn gigantische zeis achtervolgt hij je, terwijl je powers langzaam worden afgenomen. Veel nieuwe vijanden zijn er helaas niet, maar de Tormentor is een ware kwelgeest die de nodige spanning met zich meebrengt.

Het andere goede komt in de vorm van een flink aantal updates die de spelervaring voornamelijk verder stroomlijnen. Deze Quality of Life-updates zorgen ervoor dat je minder bezig bent met geneuzel en juist beter kunt genieten van wat Destiny nou precies te bieden heeft. De meest significante update komt toch wel in de vorm van het langverwachte Loadout-systeem. Hierdoor hoef je niet langer gebruik te maken van third party oplossingen of handmatig geknoei. Daarnaast is het Mod systeem op de schop genomen en is het crafting mechanisme verbeterd. Als laatste nog een kleine shoutout naar de Guardian Ranks. Deze pagina vervangt de Triumphs pagina en geeft zowel nieuwe- als oude spelers meer houvast tijdens het spelen van Destiny. Dit door een pad uit te stippelen dat de spelers kunnen bewandelen.

Destiny 2 Lightfall Review2

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Destiny 2: Lightfall is helaas niet de uitbreiding geweest waar we na het fantastische The Witch Queen op zaten te wachten. Toch wil ik de expansion niet compleet afschrijven. Ja, het verhaal stelt teleur en deze expansion voelt dan ook meer als een soort tussendoortje terwijl we op de daadwerkelijke confrontatie met The Witness wachten. Neomuna beschikt over ontzettend veel potentie, maar voelt na een paar uur spelen al snel levenloos aan. Toch introduceert Lightfall genoeg onderdelen om de Destiny-ervaring verder te stroomlijnen voor zowel nieuwkomers als veteranen. De Strand subclass is erg tof, maar is momenteel gelimiteerd door de cooldown op de Grappling Hook. Het zijn voornamelijk de Tormentors en QoL-updates die deze uitbreiding interessant maken. Daarnaast kunnen we met slechts een paar dagen aan de slag met een nieuwe raid en is er natuurlijk weer een heel jaar om naar vooruit te kijken.

 • Pluspunten
 • Grote QoL-verbeteringen
 • The Tormentor
 • Strand Subclass
 • Minpunten
 • Verhaal stelt erg teleur
 • Neomuna valt tegen
 • Voelt aan als een tussendoortje
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?