Review: EA Sports PGA Tour - Staat te harken in de bunker PlayStation 5

Geplaatst: 18 april 2023 17:00
Aangepast: 18 april 2023 17:04

Ouder worden doet niemand graag, maar naarmate mijn haren grijzer kleuren en kale plekken opduiken, ontdek ik ook veel dingen die ik nooit volledig heb weten te waarderen. Vroeger vond ik golf bijvoorbeeld altijd stom, er zit immers weinig actie in en opstootjes zijn er zelden. Nu ik ruim in de dertig ben, heb ik echter een nieuwe waardering voor de complexe sport gevonden. Het is dan ook logisch dat ik de eerste binnen de redactie was om EA Sports PGA Tour op de tee te leggen. Na acht jaar afwezigheid trekt EA weer de spikes aan om de fairway op te stappen. Een geslaagde terugkeer of meppen we deze liever de bunker in? Je leest het in de EA Sport PGA Tour review voor de PlayStation 5!

EA Sports PGA Tour Review

It’s not just a game

Golf is een bloedserieuze sport. Toch bekruipt mij het gevoel dat steeds meer mensen het spel oppakken. Wellicht heeft dat met de leeftijd te maken, maar ergens heb ik ook het gevoel dat het hipper aan het worden is. Een uiterst mooi moment voor Electronic Arts om de clubs weer in de tas te gooien dus. Het is echter alweer zes maanden geleden dat PGA Tour 2K23 is verschenen. In mijn PGA Tour 2K23 review ben ik wellicht iets te hard geweest tegenover de game. Deze is namelijk ietwat saai, maar de gameplay is prima te pruimen. De score van drie sterren is dus wellicht iets te laag. Afijn, we hebben het dit keer niet over die game, maar over EA Sports nieuwste game in de golf-serie, EA Sports PGA Tour. Laten we dan maar met het positieve beginnen, EA Sport PGA Tour is een stuk minder saai dan de eerdergenoemde game van 2K. De game kent een prima aankleding en meer dan genoeg banen om je mee te vermaken.

Het is overduidelijk zichtbaar dat de banen met veel zorg en oog voor detail zijn nagemaakt. Tevens kent deze versie van Electronic Arts beduidend meer licenties, zo zien we bijvoorbeeld een één-op-één recreatie van Pebble Beach, The Old Course at Saint Andrews en het prestigieuze Augusta National. Oké, deze game beschikt dan weer niet over een creator modus waarin de community los kan, maar dat hoeft in essentie ook niet. Met 28 daadwerkelijke- en twee fantasy courses is dat niet nodig, want iedere baan ziet er prachtig uit en lijkt op zijn real life evenbeeld. De focus in EA Sports PGA Tour ligt op de carrière modus. In deze modus kruip je logischerwijs in de polo van een amateurgolfer die zich middels de Korn Ferry Tour (Q-school) dient op te werken naar de PGA. Meer hebben we niet nodig en we kunnen dus snel van start. De game kent een RPG-systeem waarmee je punten dient te investeren in jouw opkomende talent. Deze punten zijn onder te verdelen in driving, putting, approach play en short game. Iedere categorie kent weer een aantal onderdelen zoals accuracy waarmee je de golfer beetje bij beetje beter maakt. Iets wat duidelijk zichtbaar is, want de Korn Ferry Tour is een hels karwij als nieuwkomer, maar wordt steeds beter te behappen naarmate je de golfer voorziet van puntjes. Overigens kunnen de analisten ook los. De game is namelijk voorzien van TrackMan data die een nauwkeurige analyse van de swing en bal trajectory op het scherm zet. Zo weet je waar je kunt verbeteren en waar je volgende keer rekening mee moet houden.

EA Sports PGA Tour PS5 Review1

Frustratie voert de boventoon

De eerste paar holes die je speelt, creëren hoogstwaarschijnlijk een groot negatief sentiment richting EA Sports PGA Tour. De game kent namelijk een ietwat summiere tutorial die verscholen zit in een soort challenge mode. Hierin leer je de basis van wat de game te bieden heeft, maar het blijft in eerste instantie een beetje een coin flip wanneer je de bal een mep geeft. Jouw aanstormend talent heeft namelijk nul recht om mee te doen aan de Korn Ferry Tour. Ballen zwaaien geregeld af waardoor je voor de zoveelste keer staat te harken in de bunker. Overigens is dat niet alleen de schuld van de skills, maar ook van de controls en de achterliggende mechanics. In tegenstelling tot het fantastische 3-click systeem van PGA Tour 2K23, kunnen we in EA Sports PGA Tour enkel slaan met de linker- of rechterstick. Want ja, een stick strak naar achteren halen en vervolgens naar voren duwen geeft echt het gevoel dat je de swing zelf maakt…

Daar stopt het echter niet, er zit namelijk een dikke delay in het moment dat je besluit om te slaan en wanneer je speler daadwerkelijk slaat. Dit ga je vervolgens compenseren, zodat je niet over- of underswingt. Maar dan nog, heel fijn voelt het nooit. Nu kan het ook komen door het aantal frames per seconden. Deze staat namelijk gelocked op 30fps. Dit om de prachtige visuals op het scherm te toveren. Een behoorlijke afknappen, want anno 2023 mogen we toch wel verwachten dat een golfgame de 60fps kan aantikken. Wel moet ik complimenten geven voor de invloed van de wind en het tracken van de bal, hierdoor krijg je namelijk een stukje controle terug die je de game juist zo graag ontneemt. Dat gezegd hebbende; de physics van de bal kan op momenten aardig tegenvallen. Zo blijft de bal op momenten maar rollen en rollen en rollen en rollen en rollen en wat nog meer? Oja, rollen! Deze bal doet alles, hij kan zelfs slopes op rollen of keihard door de rough heen banjeren. Kijk er dus niet vreemd van op wanneer je tijdens de eerste paar keer een +15 slaat op achttien holes. Veel van de minpunten kan ik prima door de vingers zien. De onvoorspelbare psysics van de bal en de delay in de swing is echter een grote no-no, daar moet de game het immers van hebben. Oja ook nog even een speciale shoutout naar de camera die in bunkers of bosrijke omgeving een extra handicap oplevert. Je kunt de camera draaien wat je wil, maar ligt de hole hoger dan waar jij staat, dan wens ik je veel succes met de chip.

EA Sports PGA Tour PS5 Review

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Wie had gehoopt dat EA na acht jaar afwezigheid weer helemaal in vorm zou zijn, komt er helaas bedrogen van af. Er is duidelijk werk aan de winkel, want waar EA Sports PGA Tour in potentie een prima game kan zijn, zorgen kernfunctionaliteiten ervoor dat frustratie al snel opduikt. De dertig banen zijn prachtig en vooral erg trouw aan het bronmateriaal. Ook het RPG-element kan ik op zich wel waarderen, hierdoor heb je immers een reden om tijd te steken in de carrière modus. Verder maakt de game uitstekend gebruik van de TrackMan data, die een analyse van de swing en bal nauwkeurig op het beeld tovert. Het zijn echter de swingmechanics en balphysics zelf die de game flinke minpunten oplevert. Daarnaast draait de game op een magere 30fps, wat ik simpelweg niet kan en wil begrijpen. Het is in de essentie geen slechte game, maar het ontstijgen van de middenmoot kan deze nieuwe iteratie van de klassieke franchise helaas nog niet.

    Aardig
  • Veel baanlicenties
  • TrackMan data
  • Geeft reden om door te spelen
  • Ziet er goed uit
  • Controls frustreren
  • Balphysics kloppen niet altijd
  • Swingdelay
  • 30fps
Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot EA Sports PGA Tour

Series

-

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

7 april 2023

Ontwikkelaar

EA Tiburon

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord