F1 2020

 • Ontwikkelaar Codemasters
 • Eerste releasedatum 10 juli 2020
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Google Stadia
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: F1 2020 - Racen met imperfecties - PlayStation 4

Door het gemis van de echte Formule 1 dit jaar, leek het wachten langer dan ooit tevoren. Nu we net het eerste raceweekend van 2020 achter de rug hebben, is het ook gelijk tijd om ons digitaal met de immer populaire racesport te gaan vermaken. Waar in Oostenrijk bij veel coureurs de techniek hen in de steek liet, hebben we het in F1 2020 voor een groot gedeelte zelf in de hand. De ronkende motoren staan te wachten op het doven van de lampen nadat de groene vlag achter ons werd gezwaaid. Nu komt het er dan echt op aan. Laten we met een bliksemstart deze review beginnen.

onbekend

Wordt een Brabham

Om van een echte bliksemstart te kunnen spreken, val ik gelijk maar met de deur in huis en begin ik bij één van de nieuwe toevoegingen aan deze game. In voorgaande edities had je de mogelijkheid een carrièremodus te volgen. Iets dat ik persoonlijk altijd erg leuk vind om te doen. In F1 2020 bestaat er naast deze modus ook nog 'My Team'. Dit tilt de carrièremodus zoals je die gewend bent nog even naar een iets hoger niveau en kun je evenals Jack Brabham dat ooit deed, je eigen Formule 1-team oprichten en managen. Dit alles terwijl je zelf ook nog één van de rijders bent. Dus als de races op zichzelf nog niet uitdagend genoeg voor je zijn, dan biedt dit wellicht een mooie aanvulling. Mocht je al die poespas niet willen, dan kun je natuurlijk ook gewoon nog terugvallen op de oude vertrouwde coureurscarrière zoals je die uit de voorgaande games kent.

Bij het starten van een eigen Formule 1-team komt veel kijken. Je hebt volledig zelf in de hand hoe je team gaat heten, hoe je auto eruit komt te zien, welk logo en kleuren bij jouw team passen en ook nog eens wie er naast je komt te rijden. Dit alles doe je natuurlijk met een scherp oog op budget. Zo'n team is leuk, maar je wil jezelf uiteraard niet direct in een faillissement storten door te veel grote investeringen te doen. Het binnenhalen van de juiste sponsors is dan ook een belangrijk onderdeel. Zoek je een sponsor waar de winstpremie hoger ligt of juist waar er een hoger basisbedrag wordt uitgekeerd zodat je een bepaald zeker inkomen geniet. En dan sta je ook nog eens voor de keuze welke motor je in je auto laat plaatsen, want de schuit moet immers wel rijden. In grote lijnen komt het wel overeen met een normale carrière, maar het biedt zeker wat extra's voor de liefhebber.

onbekend

Plezier voor twee

Voor wat betreft het solo spelen gloort er verder weinig nieuws aan de horizon. Je kunt zoals gebruikelijk een losse grand prix racen, een tijdrit doen of een kampioenschap, wat zoveel wil zeggen als de gewone raceweekenden zonder vrije trainingen. Toch ben je dan nog niet uitgespeeld, want een game als F1 2020 kan natuurlijk ook niet zonder multiplayermodi. Je kunt deelnemen aan een wekelijks evenement, competities (al dan niet zelf opgezet) of een (un)ranked match racen. Nieuw in deze editie is de mogelijkheid om ook splitscreen te spelen. Het eerste dat ik dacht was: tof! Alleen zit deze splitscreen-modus helemaal apart verpakt binnen de game. Iets dat niet echt helemaal meer van deze tijd is wat mij betreft en het zorgt ook voor een aantal nadelen.

De splitscreen-functionaliteit is natuurlijk ideaal als je samen met een vriend of vriendin op de bank zit om wat te gaan racen. Je kunt zelf het aantal races bepalen en welke circuits jullie willen doen. Tot zover helemaal dikke prima, maar als je dan klaar bent met het onderonsje (waar overigens wel gewoon AI aan meedoet), dan word je weer in het hoofdmenu gedropt en moet je dus weer terug navigeren naar de splitscreen-sectie. Erg vervelend, omdat ook de laadschermen niet altijd evenveel haast lijken te hebben. Bovendien leent deze mogelijkheid zich uitstekend voor de nieuwe modus waarin je je eigen team maakt. Dan heb je namelijk gelijk al een tweede rijder en kun je samen het team proberen op te bouwen. Helaas is hier niet voor gekozen en dat is jammer.

onbekend

Commentaar op het commentaar

Naast de eerder genoemde toevoegingen en het feit dat er nieuwe circuits én een nieuwe commentator in de vorm van Olav Mol zijn toegevoegd, is de game grotendeels gelijk gebleven aan zijn voorganger. Iets waar je als ontwikkelaar wellicht niet aan ontkomt als je jaarlijks een game uitbrengt, maar tevens ook een reden om als gamer goed na te denken of deze toevoegingen de moeite waard zijn om opnieuw de game te kopen. Zeker als je bedenkt dat er afgelopen winter nauwelijks noemenswaardige rijderswissels zijn geweest. Alle grote namen zijn blijven zitten waar ze zaten en veel teams zien er hetzelfde uit als vorig seizoen. Qua graphics is er ook niet heel veel veranderd ten opzichte van F1 2019 en is er zelfs nog wel wat op aan te merken. Ik heb een aantal keer gehad dat textures van gezichten of auto's niet goed werden ingeladen waardoor je naar een soort pixelart versie van het object of persoon zat te kijken.

Voor de liefhebber heeft Olav Mol zijn stem in de strijd gegooid en de game voorzien van Nederlands commentaar. Dit doet hij samen met de fictieve Bas van Damme, een personage dat Olav zelf heeft bedacht, maar waarvan hij niet de stem inspreekt. Overigens zei ik bewust voor de liefhebber, want ik ben daar dus niet één van. Al kan ik mij heel goed indenken dat mensen het leuk vinden dat hij in de game zit. Verwacht overigens geen legendarische uitspraken zoals je die kent van zijn raceverslagen, want het commentaar wordt alleen buiten de races om gegeven. Dus voorafgaand aan de start en na de race is Olav te horen. Tijdens het racen niet, omdat je dan veelal je engineer hoort praten. Toch lijkt het mij juist op die momenten tof om commentaar te horen, al begrijp ik best dat je dan met een hele inventieve oplossing moet komen vanwege de andere geluiden en stemmen die er zijn.

onbekend

Ondanks enkele minpunten is F1 2020 ook zeker weer een geslaagde game geworden. Ik mis een beetje de échte verbeteringen. Codemasters heeft zich er op dat vlak toch een tikkeltje gemakkelijk vanaf gemaakt. Maar dat betekent niet dat je een slechte game in huis haalt. Het vinden van de ideale setup voor elk circuit en dan op het scherpst van de snede je rondes zo perfect mogelijk rijden terwijl er overal een klein foutje op de loer ligt, dat is wat Formule 1 is en dat is ook wat F1 2020 je te bieden heeft.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Voor de raceliefhebber is F1 2020 echt weer een must have, al is het maar vanwege de Formule 1 en Formule 2-licenties. Daarnaast steekt de game ook gewoon heel goed in elkaar. Je hebt ontzettend veel opties om je wagen te tweaken en kunt het allemaal zo makkelijk of moeilijk maken zoals je dat zelf wilt. De drempel om in te stappen is hierdoor erg laag, ongeacht welk niveau je hebt. Of je nu een beginner bent of al bekend met vele racegames, F1 2020 racet heerlijk weg.

 • Pluspunten
 • Je extra dosis Formule 1
 • Racet lekker weg
 • Veel opties
 • Bouw je eigen F1-team
 • Gelokaliseerd commentaar
 • Minpunten
 • Laadschermen duren lang
 • Textures laden soms niet in
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?