Review: Forza Motorsport - Solide basis voor de toekomst Xbox Series

Geplaatst:

Ronkende motoren, brandend rubber en de meest zieke bolides op aarde. Voor de meeste onder ons is het slechts een fantasie om zulke wagens te besturen, maar Turn 10 maar het weer mogelijk met Forza Motorsport. De nieuwste telg in de Forza-franchise heeft de nummering laten vallen om zich zo te profileren als de go-to racing simulatie voor de komende tig jaren. Is dit echter de beste racing sim op de markt en gaat Forza Motorsport nog vele jaren relevant blijven? We zoeken het uit in de Forza Motorsport (2023) review!

Forza Motorsport 2023 Review

Een kleine ingeving met groot effect

Jarenlang hebben we moeten wachten op een nieuw deel in de Forza Motorsport-serie. Zes jaren tijd welteverstaan en in die is er flink wat gebeurt. Gran Turismo 7 draait in menig PlayStation 5 en ja, zelfs Gran Turismo Sport is in de tussentijd in Europa verschenen. Ondertussen wist Project Cars 2 met furore de markt te bestormen om vervolgens met Project Cars 3 de markt weer met een sisser beduusd achter te laten. Afijn, we hebben het over Forza Motorsport, want was het nou die zes jaar wachten waard en waarom heeft het zo lang moeten duren? Kort gezegd is het een samenloop van omstandigheden. Het ontwikkelteam bij Turn 10 begon namelijk met een redesign van de physics in de banden. In plaats van een bandoppervlak dat op slechts één punt met het wegdek is verbonden (zoals in Forza Motorsport 7 het geval is), is dat nu op acht verschillende punten. Hierdoor voel je veel meer wat er gebeurt op het wegdek, waardoor je moet tegensturen wanneer de kont van de wagen plots uitbreekt en waardoor je iedere ribbel in de curb voelt.

Leuk die innovatie, maar na het testen van de nieuwe physics, bleek dat de bestaande banen niet helemaal lekker aansloten op het systeem. Kortom, ook deze zijn helemaal op de schop gegaan en voor je het weet ben je dus een paar jaar verder. Zuur, maar dan heb je ook wat. Forza Motorsport ziet er namelijk realistischer uit dan ooit tevoren met zijn volledig 3D ontworpen omgevingen en objecten die zich in die omgevingen bevinden. De game bevat twintig verschillende locaties die tot op het kleinste detail zijn nagemaakt. Tenminste, nagemaakt waar mogelijk natuurlijk gezien er ook een aantal fictieve locaties te bespeuren zijn. Iconische tracks zoals de Nürburgring en Forza must-haves zoals Maple Valley zijn nu dus voorzien van meer realistische toeschouwers, bomen die niet langer een platte texture zijn en natuurlijk de nodige weerseffecten. Zo is het mogelijk om op verschillende tijdstippen van de dag je rondjes te rijden en kan dat in diverse weersomstandigheden. Zo ligt er vroeg in de ochtend bijvoorbeeld een dikke laag mist op de baan en kan de regen in de middag zomaar uit de lucht storten. Niet alleen het weer kent zijn grillen, ook de baan zelf maakt een evolutie mee. De baan is namelijk onderhevig aan zowel het weer, als de bezetters ervan. Rijd je meer rondjes met 23 anderen, dan komen er marbles op te liggen en kan de grip minder of juist beter worden.

Forza Motorsport 2023 Review1

Van showroommodel naar scheurijzer

Forza Motorsport zit tot de nok toe vol met wagens. Van klassiekers tot hypercars, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze zitten erin. We hebben er al een heel artikel aan kunnen wijden, dus mocht je willen weten of jouw favoriete wagen onderdeel is van de vijfhonderd bolides, dan zou ik even de volledige autolijst in de Alles wat je moet weten over Forza Motorsport checken. Ieder wagen is zoals gewoonlijk te inspecteren in de showroom waarin je de auto kunt exploderen om eens een kijkje te nemen onder de motorkap of om bijvoorbeeld even achter het stuur te kruipen. Alhoewel het oog voor detail op een groot deel van de auto’s hoog is, moet ik wel zeggen dat dat bij een groot aantal van de wagens juist niet zo is. Op zich niet vreemd met vijfhonderd verschillende auto’s, maar opvallend is het natuurlijk wel. Overigens moeten we ook aanstippen dat Forza Motorsport 7 bij release een wagenpark van zevenhonderd auto's bevatte, wat dus aanzienlijk meer is dan dit deel. Dat gezegd hebbende, vijfhonderd is nog altijd een grote hoeveelheid waarmee je geheid uit de voeten kunt.

Forza Motorsport kent een aantal modi om je al die jaren bezig te houden. De meest voorname komt in de vorm van de Builder Cup Career Mode, waarin je in diverse competities meedoet om zo prijzengeld te verzamelen. In de Builder Cup schrijf je je in voor een toernooi waarin je een x-aantal races dient te voltooien. Ieder raceweekend start met een oefensessie, waarin je een bepaald aantal rondjes dient te rijden om zo de baan te verkennen en waarin je een snelste tijd moet zetten. Vervolgens kan je de echte race rijden. Voorafgaand stel je de auto af met custom settings zoals bandendruk, remafstellingen, brandstof en ga zo maar door. Vervolgens kies je je plaats op de grid. Hoe verder je jezelf naar achteren zet, hoe meer geld je verdiend bij het voltooien van de race wanneer je het podium weet te bereiken. Je schooit gedurende het oefenen en racen echter ook Car Points en Car Experience bij elkaar, die ervoor zorgen dat je mastery level van die bepaalde wagen oploopt. Bij ieder level speel je nieuwe onderdelen vrij die je vervolgens tussen de raceweekenden kunt aanschaffen met de Car Points. Een absolute must, want de concurrentie zit ook niet stil. Upgrade je de wagen niet, dan word je geheid ingehaald door de tegenstanders op de grid. Het is een leuke manier om spelers te binden aan een bepaalde auto voor een bepaalde cup. Natuurlijk krijg je altijd de mogelijkheid om af te wisselen, maar wil je het meeste uit de credits halen, dan haal je alles uit het bestaande materiaal.

Forza Motorsport 2023 Review2

Mooi, mooier, mooist

Dat Forza Motorsport er stukken beter uitziet dan diens voorgangers is een gegeven. Je kunt echter op de Xbox Series X kiezen voor een aantal opties waarin je de game wil spelen. En gezegd moet worden, in eigenlijk iedere modus vind ik de game absoluut niet tegenvallen. In de “Performance Mode” kunnen van de game genieten in 4K op 60fps zonder Ray Tracing Features. In de “Visual Mode” kunnen we alles uit de Ray Tracing features halen, want hierin draait de game in 4K op 30fps, maar met Cars- en Track Ray Tracing aan. Er is echter ook een gulden middenweg, want de “Performance RT Mode” biedt een dynamische resolutie aan op 60fps, met Cars Ray Tracing aan. Zelf zou ik nooit de frames opofferen in een racinggame, maar het is prima dat de optie er is voor de mensen die gewoon genieten van een mooi plaatje. De game draait in ieder geval in alle gevallen lekker stabiel.

De game draait heerlijk stabiel en over het algemeen zijn we zeker tevreden over de technische performance, toch moet er gezegd worden dat ik toch her en der wat grafische eigenaardigheden kon spotten. Alhoewel het licht prachtig op het schermt verschijnt, zijn er momenten waarop het lijkt te breken. Het is geen screen tearing, maar het lijkt er wel een beetje op zeg maar. Dit kan zelfs dermate vormen aannemen dat bochten niet te onderscheiden zijn van rechte stukken, wat natuurlijk nadelig uitpakt voor de gameplay. En ondanks het feit dat de weerseffecten erg vet zijn, zag ik ook dat de wagens in de spiegels (gezien ik gewoon de camera gebruik van achter het stuur) tijdens het rijden in de mist er als een soort van opgeplakt uitzagen. Waar je verwacht dat je enkel mistlampen zou zien, zie je dus een haarscherpe Audi rijden. Niets wat de game breekt, maar wel iets wat je doet beseffen dat je echt een game aan het spelen bent.

Forza Motorsport 2023 Review3

Hoffelijke coureurs en hufterige torpedo’s

En dan rest ons nog het stukje multiplayer, want wat is een racinggame nou zonder spelen met vrienden? Er was nogal wat ophef over de multiplayer gameplay bij de bekendmaking dat er geen split-screen optie zou zijn. Nou die zit er dus ook niet in, evenals de spectator modus (wat ik op zich wel curieus vind). Er zit echter meer dan genoeg content achter de Forza Motorsport multiplayer tab verscholen. Zo kan je deelnemen aan featured multiplayer events, die slechts een beperkte tijd te spelen zijn. Deze zijn weer opgesplitst in “Spec” en “Open” waarbij je in Spec moet voldoen aan zeer strenge eisen om zo het speelveld gelijk te trekken. Open is logischerwijs meer open met slechts een klasse restrictie. Er is echter een derde multiplayeroptie in de vorm van de Qualifier Series. In deze multiplayervorm speel je een echt raceweekend waarin je vrije trainingen, kwalificaties en daadwerkelijke races hebt. Mocht racen met onbekenden overigens niets voor jou zijn, dan is er ook gewoon een private multiplayer waarin je het enkel kunt opnemen in gesloten lobby’s tegen vrienden.

Hoewel het nog wat vroeg is om te zeggen, moet ik een positief puntje toeschrijven aan de matchmaking. Gedurende de game word je bestraft op negatieve rijeigenschappen. Raak je bijvoorbeeld verwikkeld in een crash, snij je bocht af of spiets je gewoon een andere auto op je Mercedesster, dan kan je daar een tijdstraf voor ontvangen. Het heeft echter ook impact op je skillrating en die skillrating komt in een flink aantal gradaties, lopend van S tot F, waarbij S enkel gereserveerd is voor de meest hoffelijke coureurs en F een speciaal plekje biedt voor de schofterige schavuiten. De matchmaking koppelt spelers aan elkaar op basis van skillrating, waardoor je als het goed is niet met crashtesters dient te spelen. Het systeem werkt op zich prima, maar toch denk ik dat het penalty systeem aangescherpt kan worden. Regelmatig raakte ik verwikkeld in een botsing omdat ik simpelweg te onbezonnen een bocht aansneed, vervolgens kreeg ik geeneens een tik op de vingers voor mijn wandaad wat natuurlijk weer aanzet tot herhaling.

Forza Motorsport 2023 Review4

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Na zes jaar wachten mogen we concluderen dat Forza Motorsport flinke stappen heeft gemaakt ten opzichte van diens voorganger. De game is op een flink aantal punten verbeterd wat de algehele ervaring zonder twijfel ten goede komt. De physics van het bandoppervlak, de compleet herziene banen, de honderden auto’s en bijna duizend onderdelen maken Forza Motorsport één van de meest complete en gedetailleerde racinggames aller tijden. De game speelt heerlijk weg en draait als een zonnetje op de Xbox Series X. Ja, er zijn wat kanttekening in de vorm van grafische eigenaardigheden en natuurlijk het ontbreken van de Split-screen en Spectator modi in de multiplayer, maar deze game bevat zoveel content, dat het mij eerlijk gezegd niet echt opvalt. Verwacht echter niet dat je een Forza Horizon in huis haalt. Al het spektakel dat die game bevat, zit hier absoluut niet in. Sterker nog, het is een beetje een stoffige boel en kan juist wat van die Forza Horizon 5-jus gebruiken. Zoek je echter een racinggame die tegen de simulatie aanschurkt, dan zit je met Forza Motorsport zonder twijfel helemaal goed. Forza Motorsport is namelijk die racinggame die voor vele spelers jarenlang geïnstalleerd blijft.

    Uitmuntend
  • Zat onderdelen en auto's
  • Oog voor detail
  • Draait als een zonnetje
  • Realistischer dan ooit
  • Nieuwe physics
  • Herziene banen
  • Solide basis voor de toekomst
  • Grafische eigenaardigheden
  • Een beetje stoffig
  • Penalty systeem niet streng genoeg
Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Forza Motorsport (2023)

Series

Forza

Uitgever

Xbox Game Studios

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox Series

Releasewindow

10 oktober 2023

Ontwikkelaar

Turn 10 Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord