Forza Horizon 5

 • Ontwikkelaar Playground Games
 • Eerste releasedatum 9 november 2021
 • Platformen Pc , Xbox One , Xbox Series
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Forza Horizon 5 - Legt de lat hoger dan ooit - Pc

I love the smell of burning rubber in the morning. Dat moeten de ontwikkelaars bij Playground Games hebben gedacht toen ze werkten aan het nieuwste pareltje in hun al indrukwekkende oeuvre. Forza Horizon 5 is een walhalla voor de raceliefhebber die het niet zo heeft op hyperrealistische racing sims. Deze game kent een nog grotere open wereld dan diens voorgangers, maar ze hebben ook zeker wat gemeen. De liefde voor auto’s staat namelijk weer helemaal centraal. Het is overduidelijk voelbaar dat Forza Horizon 5 een echt passie product is en dat komt de algehele ervaring alleen maar ten goede. Fans die nog altijd verknocht zijn aan Forza Horizon 4 kunnen met dit nieuwste deel weer genieten van een fantastische racinggame die veel meer diversiteit kent dan diens voorgangers. Diversiteit kan echter ook in het nadeel werken. Of dat nu het geval is, gaan we uitzoeken in de Forza Horizon 5 review!

onbekend

Welcome to Mexico, amigo

Forza Horizon is bij uitstek de franchise die ons alle uithoeken van de wereld laat zien. Waar we in Forza Horizon 4 nog de smalle wegen van Groot Brittannië onveilig maakten, scheuren we dit keer door het prachtige landschap van Mexico. Een landschap dat zich kenmerkt door een enorme biodiversiteit. Playground Games is bijgestaan door een flink aantal natuurwetenschappers, iets wat overduidelijk naar voren komt in de spelwereld. Uiteraard is er enige creatieve vrijheid toegepast, maar het team van ontwikkelaars heeft ernaar gestreefd om het landschap zoveel mogelijk op realistische wijze na te bootsen. Een enorme klus want de open wereld bestaat uit jungle, bergen, dorre vlaktes, pittoreske dorpjes en een gigantische vulkaan als letterlijk hoogtepunt. Er kan worden geopperd dat al deze gebieden als los zand aan elkaar hangen, maar in de praktijk valt dat eigenlijk wel mee. Ieder gebied heeft een mooie overloop waardoor je je continu kunt verwonderen over het nieuwe panorama dat zich na de volgende bocht ontvouwt.

Forza Horizon 5 draait logischerwijs wederom om het Horizon Festival. Dit is een groot evenement waarbij jij als superster de aangewezen persoon bent om het festival te promoten, nieuwe stages op te bouwen en de menigte dient op te zwepen. Dat doen we in een brede variatie aan verschillende evenementen. Deze evenementen speel je vrij op twee manieren. Zo verzamel je door te racen en door gewoon rond te rijden een x aantal punten. Met deze punten stijg je in level waardoor je in aanmerking komt voor nieuwe races. De game bevat echter ook een verhalend element. Middels de accolades is het mogelijk om nieuwe Horizon missies vrij te spelen. Eén punt ontgrendelt één missie. De missies zijn onderverdeeld in verschillende takken van motorsport – denk hierbij aan circuit races, dirt races, underground evenementen et cetera – en jij bepaalt door de punten toe te wijzen in welke volgorde je deze missies ontgrendelt. Deze verhalende elementen zijn wat groter van opzet en bevatten veelal sensationele spektakelstukken die de game echt tot zijn limiet drijft. Na zo’n spektakelstuk – waarin je het bijvoorbeeld opneemt tegen een op hol geslagen trein, achtervolgt wordt door vliegtuigen of van een actieve vulkaan sjeest – kunnen de reguliere races wellicht ietwat saai aanvoelen. Hier kan ik echter prima mee leven, het gaat immers om de motorsport en daarin wil je gewoon racen. De spektakelstukken zijn dan ook vooral tof als opzweepmomentje, maar overheersen de game gelukkig niet.

onbekend

Van Beatle tot Bugatti

Als het gaat om audiovisuele prestaties, dan komen we met Forza Horizon 5 wel aan onze trekken. De game ziet er op momenten zo fantastisch uit, dat je even moet knipperen om te bevestigen wat je nou echt allemaal ziet. Dat geldt niet enkel voor de wereld, want ook de auto’s zijn bizar goed vastgelegd. Het wagenpark telt ruim vijfhonderd verschillende voertuigen en deze zijn ieder van zowel de buiten- als binnenkant volledig realistisch nagebouwd. Van bekleding tot luchthapper, van dashboard tot uitlaat, het zit er allemaal in. Het is dan ook bizar om het ene moment in het luide geronk van een oldtimer te zitten, om de volgende race weer in een monster met knallende uitlaten te scheuren. Je speelt continu nieuwe bolides vrij, deze win je namelijk in races, tref je aan in de open wereld of win je in de wheelspin game. Zo zit er altijd een vorm van progressie in en heb je dus ook altijd een reden om weer een nieuwe race in een nieuwe wagen te starten.

Qua wegligging voelt het allemaal lekker natuurlijk aan. Iedere auto kent zijn eigen specifieke eigenschappen waardoor de game continu anders aanvoelt. Uiteraard is dit geen Forza Motorsport en de game is dan ook geen simulator. Dat wil echter niet zeggen dat je Forza Horizon 5 per se als een arcadegame dient te spelen. De spelopties bieden namelijk genoeg ruimte om de uitdaging op te zoeken. Zo is assistentie met een druk op de knop uit te schakelen waardoor je veel meer dient te vechten met die paardenkrachten die ontketent worden bij het indrukken van het gaspedaal. Dat is dan ook typerend voor deze game. Ieder soort raceliefhebber komt aan zijn of haar trekken. Zo is de game uitstekend te besturen met een controller. Ieder steentje op de weg of diepe plas in de berm is te voelen waardoor je altijd controle hebt over wat je doet. Echte raceliefhebbers geven echter voorkeur aan een stuur en pedalen en ook daar leent deze game zich uitstekend voor. Ieder type speler komt aan zijn trekken zonder dat Playground Games heeft moeten inleveren op een bepaald gebied. Een knap staaltje ontwikkeling dus!

onbekend

Family first

Hoewel Forza Horizon volledig in het teken staat van ontdekking, is samenspel ook een essentieel onderdeel van de game. De volledig spelwereld is namelijk gevuld met medespelers die net als jij de limieten van hun nieuwe bolides opzoeken. Op een paar evenementen na, word je nooit gedwongen om het online aspect te benutten. De game is immers volledig solo te spelen. Echter zijn vrijwel alle events ook beschikbaar in een online variant, waarbij je bijvoorbeeld een battle royale hebt of een standaard versus race kunt activeren. Daarnaast zijn er in de freeroam modus ook nog Horizon Arcade Events beschikbaar. Deze evenementen duren tien minuten en vereisen een collectieve inzet. Zo zijn er bijvoorbeeld drift- en jump missies waar iedereen aan deelneemt. De collectieve score bepaalt uiteindelijk de ranking en bijbehorende beloning. Kortom, samenspel wordt beloond zonder het door de strot te duwen.

Het moge duidelijk zijn, Forza Horizon 5 is mij gedurende de afgelopen week uitstekend bevallen. Dat wil echter niet betekenen dat de game geen minpunten kent. Alhoewel de minpunten absoluut niet gamebreaking zijn, moet ik ze toch even benoemen. Zo viel het bijvoorbeeld op dat de Mexicaanse cultuur behoorlijk stereotyperend is neergezet. Alles draait om familie en hoewel dat hoogstwaarschijnlijk een belangrijk onderdeel is van de Mexicaanse normen en waarden, is dat niet per se het enige dat de cultuur definieert. Ik haalde al even aan dat er ecologische wetenschappers zijn betrokken bij het ontwikkelen van de spelwereld, maar de aanvulling van een cultureel expert zou geen overbodige luxe zijn. Daarbij vond ik de uitvoering van de NPC’s (buiten de auto) ook niet bijzonder sterk. Deze ogen ietwat levenloos en missen wat definitie. Als laatste zag ik ook menigmaal dat de wielen (vooral bij het starten van korte cinematics) al rijdend stilstonden of juist bleven doordraaien toen ik de auto had geparkeerd. Het zijn kleine dingen, maar wel een smetje op een verder uitstekende game.

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Forza Horizon 5 is een fantastische racinggame. Ik kan niet anders zeggen. Het wagenpark is zeer gevarieerd en bevat bijzonder veel bolides. Daarnaast is het fictieve Mexico uitstekend vormgegeven en werkelijk een genot om doorheen te rijden. De game is voldoende aan te passen om interessant te zijn voor zowel de echte racefanaten als de casual gamers. Er zijn missies in overvloed en op ieder moment is er wel een speciaal evenement gaande om je aandacht te grijpen. De missies met betrekking tot het opbouwen van het festival zijn verreweg het meest spectaculair en bevatten menigmaal een echte wauw factor. Hierdoor kunnen wellicht de reguliere evenementen wat saai aanvoelen, maar ook hier bepaal je zelf hoe uitdagend je deze maakt. Afgezien van de ietwat levenloze NPC’s kan ik weinig imperfecties ontdekken. Het meest storende is wellicht de stereotyperende weergave van de Mexicaanse cultuur. Nu verwacht ik geen spetterend proza, maar in een game waarin je kunt kiezen of je als hij, zij of onzijdig aangesproken wil worden, had ik wel iets meer diepgang voor de Mexicanen verwacht. Maar als dat nou het ergste is, dan kan ik daar prima mee leven. Forza Horizon 5 is verreweg de beste arcaderacer die ik tot op heden heb gespeeld en dat is natuurlijk waar het allemaal om draait.

 • Pluspunten
 • Gevarieerd wagenpark
 • Sublieme weergave van omgeving
 • Oog voor detail
 • Continu redenen om door te spelen
 • Technisch niets aan op te merken
 • Audiovisueel zeer indrukwekkend
 • Minpunten
 • Stereotyperende weergave van Mexico
 • NPC's (buiten de auto) kunnen aandacht gebruiken
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?