Review: God of War - Een adembenemende pc-port Pc

-

Toen ik een paar jaar geleden besloot om toch maar de PlayStation 4 in huis te halen, was de reden daarvoor dat ik ontzettend graag met de exclusieve games aan de slag wilde gaan. God of War kwam een jaar later uit en wat was ik blij dat ik er direct mee aan de slag kon. Tegenwoordig heeft Sony een iets andere aanpak en verschijnen grote titels na een aantal jaar ook voor de pc. Zo ook God of War 2018 die sinds dit weekend gewoon te koop is via Steam en de Epic Games Store. Wij gaven de game in 2018 vijf sterren, maar is de pc-port net zo fantastisch?

onbekend

Boy, we gaan op pad

Laat ik beginnen met een introductie van het verhaal van God of War. Kratos moet opeens voor zijn zoon Atreus zorgen wanneer zijn vrouw Faye overlijdt. Voordat zij sterft, laat zij vader en zoon weten dat haar as op de hoogste berg moet worden uitgestrooid. Kratos is er van overtuigd dat zijn zoon nog niet klaar is voor deze reis, maar veel keus hebben ze uiteindelijk niet. De Griekse god leeft namelijk al een tijdje zonder problemen in Midgard, maar nu zijn de Noorse goden hem op het spoor. Wat een redelijk eenvoudige reis naar de berg zou moeten worden, wordt uiteindelijk een groot avontuur door Midgard. Doordat de wereld niet meer in balans is, lopen er genoeg vijanden rond, maar zijn er ook bondgenoten. Zoals de twee dwergen die ervoor zorgen dat je de bijl van Kratos en de boog van Atreus kunt upgraden. En hebben ze allerlei kledingstukken en andere handige voorwerpen in hun winkel. Hoewel Kratos in het begin zijn zoon voornamelijk Boy noemt, maken beide personages een ontwikkeling door en verbetert uiteindelijk ook de relatie. Vooral bij Atreus is deze ontwikkeling overduidelijk, want van een jongen die nog nooit het huis heeft verlaten verandert hij in een vechter die tijdens de reis meer te weten komt over zichzelf, zijn talenten en zijn vader.

De reis beperkt zich niet alleen tot Midgard, want al snel ontdek je de tempel van Tyr die ervoor zorgt dat je ook de andere werelden kunt bezoeken. Denk hierbij aan de werelden Alfheim en Muspelheim. Het verhaal van God of War is lineair en je loopt niet in een gigantische open-wereld, dit betekent echter niet dat het er niet genoeg te verkennen is. Er zijn genoeg kistjes, verzamelobjecten en geheimen te ontdekken. Op deze manier krijg je ook meer informatie over de Noorse mythologie, want Atreus houdt een reisdagboek bij. De game kent ook een aantal sidequests die toegang geven tot nieuwe gebieden en geheimen. Het is niet verplicht om deze te voltooien, tenzij je de game voor honderd procent wilt uitspelen, maar het is zeker aan te raden. Het is namelijk een genot om in de werelden rond te dwalen en de sidequests zijn uitdagend.

onbekend

De kracht van Kratos

Wanneer je een blik op Kratos werpt, zie je direct dat hij ontzettend veel kracht heeft. Met zijn Spartaanse woede gaat hij vijanden met zijn vuist te lijf. Verder ben je voornamelijk aan het vechten met de bijl en weer je aanvallen af met een schild. Doordat je experience verdient, kun je verschillende vaardigheden vrijspelen. Vanaf het begin van de game is het al mogelijk om met de bijl te gooien, zodat je ook op afstand schade kunt aanrichten. Atreus helpt tijdens het vechten zijn vader door van een afstand pijlen te schieten. Wanneer de jongen meer vertrouwen krijgt, bespringt hij vijanden met zijn mes, waardoor vijanden afgeleid raken. Dit ga je nodig hebben, want je komt Draugen, trollen en zelfs Valkyries tegen.

Het vechten is een belangrijk onderdeel van God of War, maar dat is niet het enige wat je doet. Door de mainquest krijg je toegang tot nieuwe krachten of voorwerpen die toegang geven tot nieuwe gebieden of ervoor zorgen dat bepaalde kisten wel te openen zijn. Hierdoor moet je af en toe aan de slag met puzzels. Dit kan zijn dat je de runen op een deur zodanig moet draaien dat er een zin ontstaat of moet je obelisken met runen kapot schieten of activeren. Soms is dit onderdeel van een mainquest, maar vaak gaat het om speciale kistjes. Hoewel het openen van kisten vrijblijvend is, geven ze wel materialen die nodig zijn voor het upgraden van de wapens en kledingstukken.

onbekend

Even een traantje weg pinken

Ik heb uren besteed aan God of War op de PlayStation 4 en verwachtte dan ook niet verrast te worden door de pc-port. Echter zorgde de muziek in het menu er al voor dat ik met kippenvel op mijn armen achter de pc zat. Dat gevoel werd alleen maar sterker toen de game daadwerkelijk begon, waardoor mijn mond open viel van verbazing. De game oogde al fantastisch op de PlayStation 4, maar dat is niet te vergelijken met de pc. Mijn pc haalt tenminste tachtig frames per seconde op high graphics wat ervoor zorgt dat de wereld adembenemend oogt. Op de ultra-settings is de fps iets lager, maar blijft het stabiel. Dankzij de hoge graphics en de details die hierdoor te zien zijn, voelt het alsof je de wereld opnieuw aan het verkennen bent. Niet iedereen heeft natuurlijk een beest van een pc in huis, waardoor je er ook voor kunt kiezen om de originele settings te gebruiken. Ik zal direct even vermelden dat ik geen ultra-wide 4k-scherm in huis hebt, dus ook dat is niet noodzakelijk voor een fantastische beleving. De photomodus is gewoon onderdeel van de pc-port dus tijdens het spelen kun je eenvoudig foto's maken van de prachtige wereld. Dankzij de korte laadtijden en dat er geen bugs te vinden zijn, is het een fantastische pc-port.

Het voelt raar om een game zoals God of War met muis en toetsenbord te spelen als je de game eerder al met een controller hebt gespeeld. Als pc-gamer ben ik het gewend om games op deze manier te spelen en ik moet zeggen dat de standaard besturing natuurlijk aanvoelt. In het begin is het vooral tijdens het vechten even wennen, maar na een uur voelt dat net zo vertrouwd. Mocht dat niet het geval zijn dan is het mogelijk om de standaard besturing naar je eigen wensen aan te passen of je kiest ervoor om een controller aan te sluiten. Het grootste voordeel van het gebruiken van de muis is de hogere en tegelijkertijd gecontroleerde sensitiviteit, waardoor het eenvoudiger is om snel om je heen te kijken.

 1
 2
 3
 4
 5

Het eindoordeel van Anita van Beugen

Ik kan niet anders dan vijf sterren geven aan God of War. De game is precies hetzelfde als de PlayStation-versie en biedt dan ook een diepgaand verhaal met diepgaande personages. Waarbij je ook nog eens een prachtige wereld kunt verkennen die genoeg geheimen heeft. De gameplay zit goed in elkaar en de besturing met muis en toetsenbord voelt natuurlijk aan. Door de hogere resoluties en de uitgebreide settings kun je de graphics van God of War naar eigen keuze instellen. De pc-port is ontzettend stabiel en biedt daardoor hoge frames per seconde en tegelijkertijd hoge graphics. Hierdoor zijn er ook amper laadtijden en heb ik nog geen bugs weten te vinden. Mocht je God of War nog niet gespeeld hebben dan is dit het moment om de game te beleven. En zelfs als je de game al eerder op de PlayStation hebt gespeeld, is het aan te raden om de pc-port te spelen, want het biedt een prachtige ervaring.

  • Perfect
  • Nu voor iedereen toegankelijk
  • Fantastische pc-port
  • Uitmuntend verhaal
  • Diepgaande personages
  • Verkennen van de wereld
  • Hack & Slash gevechtssysteem
  • Prachtige muziek
  • Geen

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot God of War

Ontwikkelaar:

Bend Studio

Uitgever:

Sony Interactive Entertainment

Release:

20 april 2018

Gameliner Awards:

Beste game van 2018

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS4
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord