Review: Marvel's Spider-Man 2 - Smaakt naar meer PlayStation 5

Geplaatst:

Spidey is terug. Nee, beide Spideys zijn terug. Het heeft drie jaar geduurd, maar Insomniac Games heeft eindelijk een vervolg op Marvel’s Spider-Man en Marvel’s Spider-Man: Miles Morales uitgebracht. Beide games zijn in het verleden goed ontvangen vanwege het meeslepende verhaal, de snelle en geweldige gevechten, de vrijheid om de stad te verkennen en de uitgebreide extra content en lore. De verwachtingen voor Marvel’s Spider-Man 2 zijn dan ook hooggespannen en het is maar de vraag of het nieuwe deel waarin je met beide helden kunt spelen hieraan kan voldoen. Laten we snel naar New York City slingeren om hier achter te komen. De review van Marvel’s Spider-Man 2 kan enige spoilers bevatten als je de twee voorgaande delen nog niet gespeeld hebt.

Geen moment rust

Marvel’s Spider-Man 2 speelt zich af tien maanden na de gebeurtenissen in Marvel’s Spider-Man en Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Miles begint te wennen aan zijn rol als superheld. Hij heeft nog wel moeite met het feit dat hij niet iedereen kan redden en met zijn wraakgevoelens jegens Martin Li die verantwoordelijk was voor de dood van zijn vader. Daarnaast probeert hij een essay voor zijn universiteitsaanmelding te schrijven waarin hij vertelt wie hij is en wat hem motiveert. Miles vindt het lastig en gebruikt Spider-Man als excuus om het schrijven voor zich uit te schuiven. Peter heeft het iets zwaarder, want hij moet zijn hypotheek betalen en proberen een baan te vinden (en te behouden) die niet conflicteert met zijn activiteiten als Spider-Man. Gelukkig wordt hij geholpen door Morales en gesteund door Mary Jane Watson. Ook kan hij weer wat rustiger slapen nu zijn beste vriend, Harry Osborn, weer als herboren lijkt door een experimentele behandeling. Hij heeft net zoals Peter Parker ideeën om de wereld te verbeteren door gebruik te maken van de technologische vooruitgang. Met de hulp van zijn vader, Norman Osborn, heeft hij de Emily-May Foundation opgericht om dit te bewerkstelligen.

Peter Parker begint zijn eerste dag als docent op de Brooklyn Visions Academy waar Miles ook college volgt. Dit college wordt verstoord door een supervillain uit het verleden die New York City verandert in een stoffige bende. Miles en Parker gaan samen op pad om hem tegen te houden. De superschurk lijkt in paniek en als hij door beide helden wordt gestopt, waarschuwt hij ze dat zij de volgende kunnen worden. Het blijkt dat hij verwijst naar Kraven, een jager die voor een onbekende reden op superhelden en supervillains jaagt. Nadat je de stad een beetje hebt kunnen verkennen en opruimen, word je verstoord door een bericht dat Kraven en zijn jagers een gevangenen transport aanvallen. Hij probeert verschillende superschurken te ontvoeren en schuwt geen zware middelen om dit voor elkaar te krijgen. Morales en Parker proberen dit te verhinderen, maar merken dat Kraven en zijn jagers niet van opgeven weten. Het lijkt erop dat Miles en Peter de supervillains moeten redden, terwijl ze hierdoor ook geconfronteerd worden met hun eigen geschiedenis.

Het nieuwe avontuur begint sterk en blijft tot het einde boeien. Wat is de motivatie van Kraven om op de supervillains te jagen? Wil hij zichzelf alleen bewijzen of heeft hij nog een andere reden? Wat is de verklaring voor Harry Osborns miraculeuze genezing? Dit zijn allemaal vragen die tijdens je avontuur beantwoord worden. Uiteindelijk leidt dit tot het moment dat Parker in contact met de symbiote komt. Dit heeft een grote invloed op Peters gedrag en hierdoor begint hij langzaam te veranderen. De twee aparte verhaallijnen komen mooi samen en leiden tot het ontstaan van Venom. Meer wil ik er niet over kwijt, maar het verhaal van Marvel’s Spider-Man 2 is zeker de moeite waard door de interactie tussen Miles en Peter, de vriendschap tussen Peter en Harry, de invloed van de symbiote op het gedrag van zijn host, de motivatie van Kraven en het buitenaardse fenomeen Venom. Ik moet wel zeggen dat de eerdere delen een grotere emotionele impact op mij hadden, maar in die delen verliest Peter zijn tante May en Miles verliest door toedoen van Martin Li zijn vader (en later een goede vriendin). Toch heeft het verhaal van Marvel’s Spider-Man 2 ook een diepe indruk achtergelaten en smaakt het naar meer.

Marvels SpiderMan 27

I’m web slinging over here

New York City ziet er wederom geweldig uit met de imposante wolkenkrabbers, prachtige gebouwen en de drukke straten met verkeer. De geluiden van de stad en de levendige voetgangers doen de stad tot leven komen. Het is een genot om je heen te kijken als je door de stad aan het rondslingeren bent. Niet alleen is de directe omgeving prachtig om te zien, maar ook de skyline in de verte ziet er goed uit. Miles, Peter en de andere personages komen realistisch over en zien er beter dan ooit uit. Het rondslingeren voelt vertrouwd en blijft leuk om te doen. De toevoeging van de Web Wings geeft je nog meer vrijheid, want je kunt ermee zweven en momentum opbouwen om je tocht te verlengen. Ook verlengen de hete lucht roosters op de daken je vlucht met een opwaartse boost. Daarnaast kun je verschillende windtunnels ontdekken (Spider Sense) waarmee je in een rap tempo vooruit schiet. Hierdoor kun je veel sneller door de stad bewegen en dit is een welkome toevoeging. Het reizen door New York City was een plezierige ervaring door de afwisseling tussen webslingeren, de Web Wings en alle andere technieken zoals Point Launch, Charge Jump en de nieuwe Slingshot Launch waarmee je jezelf als een kogel van een katapult lanceert om een snelle start te maken.

Het is niet alleen een mooie stad, maar ook een drukke stad. Genke houdt je in dit deel wederom met de app op de hoogte van alle crime reports, de side missions en de main missions. Zo kom je al snel criminele activiteiten tegen als je door de stad rondslingert. Hier kun je denken aan een poging tot inbraak, brandstichting en gestolen auto’s. Door het verslaan van de criminelen verdien je wat experience en nog meer als je de bonusdoelen haalt, maar het is vooral een goede oefening. Hier kun je je combo’s, specials en het gebruik van gadgets oefenen, zodat je klaar bent voor de main en side missions. Het regelmatig verschijnen van de crime reports is soms wel storend, maar je kunt ze altijd negeren en gewoon verder met het verhaal of side missions gaan. In de main missions speel je als Peter of Miles om het verhaal te vervolgen en side missions vrij te spelen. Ook moet je soms met Mary Jane Watson een missie voltooien. Dit is wel even wennen, maar de stukjes met Mary Jane zijn niet vervelend om te doen. Gelukkig wordt dit goed gedoseerd en speel je de meeste tijd met de Spider-Men.

Marvels SpiderMan 28

Genoeg content?

In de vorige delen was de side content goed vertegenwoordigd en dat is in Marvel’s Spider-Man 2 ook weer het geval. Je kunt naast de main missions genoeg doen in de Big Apple. Sommige missies zijn beschikbaar voor beide Spider-Men, maar er zijn ook missies die alleen door Peter of Miles gedaan kunnen worden. In de Friendly Neighbourhood Spider-Man missies help je de lokale gemeenschap en hierdoor leer je meer over de bewoners van de stad. Miles krijgt een soort puzzel voor zijn kiezen en leert zijn oom beter kennen als hij de Prowler Stashes opruimt. Met de EMF Experiments help je de foundation met het ontwikkelen van nieuwe technologie. De hunters zitten in verborgen Hunter Bases die alleen te ontdekken zijn als je de Hunter Blinds kunt vinden. Hier moet je een groep hunters uitschakelen en hun technologie tegen ze gebruiken om de basis te lokaliseren. Eenmaal aangekomen kun je op jouw manier uitleggen dat The Big Apple geen plaats voor ze is. Natuurlijk zijn er nog meer missies te vinden naarmate je vordert met het verhaal, maar het zou zonde zijn om dit niet zelf te ontdekken.

Ook zijn er weer een aantal collectables te verzamelen. Parker kan bij de Photo Ops iconische fotos’s van New York City maken voor de krant van zijn oude studiegenoot, Robbie Robertson. In New York City zijn Spider-Bots opeens uit het niets opgedoken en zitten ze verborgen op de meest vreemde plekken. Het is aan jou om ze allemaal te vinden en dit mysterie op te lossen. Daarnaast vind je Marko’s Memory Shards en Mysterium Dev Diaries verspreid door de stad. Door delen van Marko’s geheugen terug te vinden ontdek je meer over zijn reden om in het begin van de game zo uit zijn dak te gaan. Quentin Beck laat een hele andere kant van zichzelf zien en probeert zijn leven te beteren. Hij heeft samen met zijn twee compagnons een bedrijf opgezet om het publiek een virtuele ervaring te bieden. Helaas zijn er nog een paar opstartproblemen die Miles misschien kan verhelpen. Zoals je kunt lezen is er genoeg te doen, maar toch had ik meer gewild, want ik heb binnen veertig uur alles kunnen doen. Al deze activiteiten leveren Tech Parts, Hero Tokens en City Tokens op die je kunt gebruiken om je gadgets en suit tech te upgraden. Daarnaast kun je hiermee 65 nieuwe suits vrijspelen in tweehonderd verschillende variaties. Het is leuk om hiermee een beetje te spelen, maar het blijft een cosmetische aanpassing die verder geen invloed heeft op de gameplay. Al vond ik het Into the Spider-Verse Noir Suit erg cool, omdat het een beetje deed denken aan Joker uit Persona 5.

Marvels SpiderMan 29

Bijna alles leidt tot combat

Spider-Man zou Spider-Man niet zijn als hij niet genoeg moves, gadgets en specials tot zijn beschikking had. En dat is ook wel nodig, want het verkennen van de stad en het doen van de side of main missions leidt in de meeste gevallen tot combat. Dit is vergelijkbaar met de gevechten uit de eerdere delen waar je weer combo’s kunt fabriceren met gewone aanvallen, slides, jumps, webaanvallen, gadgets en specials. Als je bijna geraakt wordt, waarschuwt je Spider Sense zodat je net op tijd kunt ontwijken. Door Focus op te bouwen kun je jezelf healen of de vijand uitschakelen met een finisher move. Sommige vijanden hebben een nieuwe aanval die niet te ontwijken is. Deze moet je met de nieuwe Parry-move blokkeren. Dit is even wennen, omdat je gewend bent om de meeste aanvallen te ontwijken. Je hoeft de Parry niet perfect te timen, zodra je de aanval ziet, kun deze al inzetten en wachten. De stealth gedeeltes zijn weer zeer vermakelijk, omdat het leuk is om een hele basis vol met vijanden een voor een ongemerkt uit te schakelen. Wat daar zeker bij heeft geholpen is de introductie van de Line Launcher. Hiermee kun je een draad tussen twee objecten maken waardoor je boven de vijanden kunt lopen. Zo kun je ze bijna overal van de grond trekken en uitschakelen.

Tijdens de gevechten zijn de Gadgets weer een geweldig hulpmiddel om de grote groepen vijanden te overmeesteren. Natuurlijk kun je niet zonder je vertrouwde Web-Shooters waarmee je vijanden kunt vertragen of aan een oppervlak kunt plakken. De Upshot lanceert meerdere vijanden, zodat je een aircombo kunt starten of ze naar de grond kunt trekken. De Web Grabber grijpt meerdere vijanden en trekt ze naar één punt zodat je ze perfect kunt positioneren voor een special. Door de Sonic Burst laten de vijanden hun wapens vallen en met Ricochet Web kun je verschillende vijanden webben door een ricocherende webkogel die kaatst tussen de vijanden. Het is weer heerlijk om je eigen combo’s te fabriceren en er een soort (gewelddadige) dans van te maken. Het is wel soms overweldigend, omdat je een hele lijst aan moves hebt en er weleens een aantal vergeet te gebruiken. Ook is het weleens voorgekomen dat ik al mijn gadgets aan het gebruiken was, terwijl ik eigenlijk voor een special ging en vice versa.

Beide Spider-Men hebben al heel wat ervaring, maar kunnen ook wel wat hulp gebruiken. Door het verslaan van vijanden en het behalen van missies verdien je experience en skill points. Peter en Miles hebben beiden beschikking over hun eigen skill tree waar ze hun eigen speciale moves kunnen leren en upgraden zoals de Venom Dash, Venom Smash (Miles) en de Spider Rush en Spider Barrage (Peter). Peter krijgt later ook toegang tot zijn symbiote skills, maar die en de rest moet je zelf maar ontdekken. Daarnaast hebben Miles en Peter ook een gedeelde skill tree. Zo kun je onder andere de Web-Shooters uitbreiden met Web Yank, met Web wapens afpakken en op vijanden in de lucht springen. Het is ook mogelijk om Abilities en gadgets te hervullen door finishers moves en Stealth Takedowns uit te voeren. Door je Suit Tech te upgraden kun je je Health vergroten en deze regenereren met specifieke moves, en meer Damage aanrichten. Daarnaast kun je meer Focus Bars activeren en met Traversal kun je je eigen wendbaarheid en die van de Web Wings verbeteren. Zoals je kunt lezen, is de gameplay grotendeels vergelijkbaar met de eerdere delen en als dat je niet aansprak, dan denk ik niet dat Marvel’s Spider-Man 2 je over de streep zal trekken. Mocht je hier niet onder vallen dan zal je waarschijnlijk dik tevreden zijn. Wil je na het lezen van de review nog meer willen weten over deze game dan kun je dit vinden in Alles wat je moet weten over Marvel’s Spider-Man 2.

Marvels SpiderMan 21 1Marvels SpiderMan 21 1Marvels SpiderMan 21 1Marvels SpiderMan 21 1Marvels SpiderMan 21 1

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

Marvel’s Spider-Man 2 biedt opnieuw een meeslepend verhaal. Al vond ik de eerdere delen net iets meeslepender. Kraven is een formidabele tegenstander, maar door de symbiote en Venom wordt het persoonlijk. De game is weer gevuld met side missions, maar ik had er nog wel meer willen zien. De combat is gevarieerd door alle moves, gadgets en specials. Het blijft een avontuur om je eigen gewelddadige choreografie te creëren. De nieuwe Parry-move is even wennen, maar het breidt de variatie in combat iets uit. De Web Wings en Line Launcher zijn een welkome toevoeging en maken de game toegankelijker. De gameplay is wel vergelijkbaar met die uit de eerdere delen, maar if it ain’t broken, don’t fix it lijkt hier op zijn plaats te zijn. Een geweldige toevoeging aan de Marvel Spider-Man games die naar meer smaakt.

    Perfect
  • Weer een meeslepend verhaal
  • Kraven en Venom
  • Symbiote Parker
  • De uitgebreide combat
  • Spider Wings
  • Line Launcher
  • Genoeg om te upgraden
  • Gadgets, Suits en Specials
  • Ik wil nog meer content
  • Gameplay vergelijkbaar met originele delen
Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Marvel's Spider-Man 2

Series

Spider-Man

Uitgever

Sony

Reviewscore

Platforms

PlayStation 5

Releasewindow

20 oktober 2023

Ontwikkelaar

Insomniac Games

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord