Review: Planet Coaster Pc

-

Helemaal uit het niets verscheen daar ineens crowdfundingproject Planet Coaster van Frontier voor de pc in de enorm drukke novembermaand. De game is al langer beschikbaar voor diegene die de game hadden gepre-orderd als alpha-editie, maar nu is de volledige game voor iedereen verkrijgbaar. De game ziet er op het eerste gezicht simpel en overzichtelijk uit, totdat je een hele diepe onderlaag ontdekt. Ik waarschuw je alvast, als je daarin verzeilt raakt dan is het verdomd lastig om ermee te stoppen.

De beste pretparksimulatiegame van dit decennium

Planet Coaster is door dezelfde makers als RollerCoaster Tycoon 1, 2 en 3 gemaakt. Waarom hebben ze er dan geen RollerCoaster Tycoon 5 van gemaakt? Dat is heel simpel. Uitgever Atari is eigenaar van de naam en tussen de ontwikkelaars en Atari is het nogal hommeles. Om deze reden hebben ze de game een hele nieuwe naam gegeven, maar eigenlijk had het gewoon RollerCoaster Tycoon 4 moeten zijn. Planet Coaster is een managementgame pur sang. Je kunt het park simpel aankleden met een aantal standaard gebouwen die zijn samengesteld, maar diegene die het park wat persoonlijker wilt aankleden, kan ook ieder gebouw afzonderlijk aanpassen. Dit is de diepe onderlaag waarin je verzeilt raakt. Niet alleen de aankleding van je attracties is belangrijk, maar ook de positie van je achtbaan kan leiden tot een betere geldstroom. Daarbij is een toilet vlak bij een zweefmolenattractie ook wel zo fijn voor de bezoekers die misselijk zijn.
Het parkmanagement kan op sommige gebieden wel wat beter. Je bezoekers vinden het al snel prima, ook al staat er bijna niks in je pretpark waar je achttien dollar moet betalen voor een ritje in de achtbaan. Ze mekkeren alleen een beetje dat de wachttijden te lang zijn, maar verder vinden ze het eigenlijk wel best. Het eerste uur moet je even je best doen met het geld en daarna kan het snel gaan. Het managen van je staff is ook niet helemaal perfect. In eerste instantie gaf ik ze een hoog salaris om te voorkomen dat ze gingen zeuren, maar nadat ik meer dan 90% van hun salaris afnam, vonden ze het nog steeds prima. Er komt ook nog eens bij dat de werknemers soms, zonder duidelijke reden, zomaar ontslag nemen.

Attracties in een themapretpark

Zie jij jouw bezoekers liever misselijk uit de zweefmolenattractie stappen? Dan kun je de rotatiesnelheid van de molen naar hartenlust aanpassen. Door het sneller laten draaien van de zweefmolen wordt deze wel gevoeliger voor storingen, daarom is het belangrijk dat je het ook laat onderhouden. Als je dit niet doet, kunnen je attracties op een gegeven moment stil komen te staan en dit kan weer leiden tot frustraties bij je bezoekers, maar die vinden het stiekem eigenlijk allemaal wel best den. Waar het om gaat is dat iedere attractie een eigen micromanagementsysteem heeft en dat gaat behoorlijk ver, verder dan het financiële managementsysteem van het pretpark zelf. Zo kun je per attractie bepalen, zeker als het park nog niet zo druk bezocht wordt, hoe vaak een attractie mag draaien voordat het gevuld is. Zo kan je bijvoorbeeld wachten tot de attractie helemaal gevuld is alvorens de rit start, maar je kunt er ook voor kiezen om deze tot driekwart te vullen. Het vullen van je attractie heeft invloed op de kosten. Wanneer je halfvolle attracties laat draaien, is besteed je uiteindelijk meer dan als ze helemaal vult. Afijn, het is wel zo dat een achtbaan die wel doordraait, maar geen bezoekers heeft sneller slijt en dus meer onderhoud vergt.

Je kunt een achtbaan bouwen in bijna twintig verschillende thema's. Je kunt kiezen voor de kant-en-klare achtbanen, maar als je de smaak te pakken hebt, kun je ook je eigen achtbaan bouwen. Het bouwen van een achtbaan gaat eigenlijk heel soepeltjes en is daarom voor iedereen het proberen waard. Vrijwel alles is mogelijk, het enige obstakel is een boom of rots die in de weg zit, maar door wat opties aan te passen kun je deze automatisch laten verwijderen als je de achtbaan wil plaatsen. Je kunt zelfs onder de grond verder bouwen. Het aantal gethematiseerde attracties zijn echter ietwat karig, zeker als je een heel piratenpretpark wil bouwen. Er zijn namelijk maar enkele attracties die passen bij het piratenthema. Gelukkig heb je de optie om alles naar eigen wens aan te passen met de edittool. Ik zie het nog wel gebeuren dat er nog een heleboel attracties toegevoegd gaan worden aan de game middels downloadbare content. Heb je niks met het bouwen van attracties? Dan kun je via Steam Workshop gratis attracties van andere spelers downloaden. Zo staat de nieuwe divecoaster uit de Efteling, de Baron 1898, ertussen.

De verschillende modi

De game heeft drie verschillende modi. Je hebt de Career, waarin je een bestaand pretpark uitbreidt en weer succesvol moet zien te maken. Het voelt alsof je echt de nieuwe directeur bent van een reeds bestaand pretpark. Natuurlijk is er ook de Sandbox mode. In deze modus kun je je eigen pretpark bouwen zonder restricties of financiële limitatie. De mogelijkheden in deze modus zijn eindeloos. De laatste modus is de Challenge-mode. In deze speloptie bouw je een nieuw pretpark in een bepaalde omgeving met een beperkt budget. De Sandbox mode is erg leuk als je alleen wilt bouwen. In de Career schep je orde in bestaande pretparken en worden je managementkwaliteiten aardig op de proef gesteld. Weet jij het pretpark weer aantrekkelijk te maken voor de virtuele bezoekers?

Het eindoordeel van Alex Zweers

Ik heb RollerCoaster Tycoon 1, 2 en 3 niet dermate vaak gespeeld als bijvoorbeeld SimCity. Als je jezelf een managementgameliefhebber noemt, is dat natuurlijk een schande. Als je Planet Coaster speelt, weet je pas echt wat je gemist hebt. Planet Coaster is ongelofelijk diepgaand en speelt ook nog eens erg fijn. Planet Coaster heeft echter ook wat minpunten. Zo had ik wat moeite met de camerapositie, zeker bij het bouwen van attracties en het aanleggen van wegen. De hoeveelheid aan achtbanen is achterlijk veel, maar daar staat weer tegenover dat het aantal attracties per thema weer wat karig is. Dit kan natuurlijk altijd opgelost worden met eventuele DLC en Steam Workshop. Daarbij laat het managementsysteem van je park hier en daar wat te wensen over. De bezoekers zijn bijvoorbeeld erg snel tevreden, zelfs wanneer er nog niets in je pretpark staat en ze wel een ticket hebben afgetikt. Desalniettemin heb ik me als managementgame-liefhebber kostelijk vermaakt met deze titel. Fans van de RollerCoaster Tycoon-serie komen dan ook honderd procent zeker aan hun trekken met deze uitstekende game.

    Goed
  • Lekker veel achtbanen"
  • Bouwen gaat soepeltjes
  • Verslavend
  • Grafisch prachtig
  • Toegankelijk
  • "maar attracties per thema nogal karig
  • Parkmanagement niet helemaal super
Alex Zweers Eigenaar, founder & Head of Development

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Planet Coaster

Ontwikkelaar:

Frontier Developments

Uitgever:

Frontier

Release:

17 november 2016

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS4
XONE
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord